Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Κόβεται το 60% των επιδομάτων τυφλότητας στη Χίο


Το 60% απ΄ όσους έπαιρναν επίδομα τυφλότητας στην περιοχή της Χίου δεν ήταν πρακτικά τυφλοί και επομένως δεν έπρεπε να το λαμβάνουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενήργησε το ΙΚΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

Το ΙΚΑ προχώρησε την επανεξέταση των δικαιούχων, όταν διαπιστώθηκε ότι τα προνοιακά επιδόματα τυφλότητας που χορηγούνταν στη Χίο, υπερέβαιναν κατά πολύ τον εθνικό μέσο όρο.


Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΙΚΑ αναφέρει ότι με τη λειτουργία του εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), από τον Σεπτέμβριο του 2011, άλλαξε το προηγούμενο καθεστώς πιστοποίησης αναπηρίας, που χαρακτηρίζονταν από πολυκερματισμό, ανισότητες, αδικίες, αδιαφάνεια και διευκόλυναν τις πελατειακές σχέσεις, την αδυναμία ελέγχου και την απουσία ενιαίου μητρώου ατόμων με αναπηρία.

Το Εθνικό Μητρώο Αναπήρων, υποβοηθά, σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιδρύματος, την παροχή πληροφοριών, διερευνητικών ελέγχων και στατιστικών δεδομένων, για τη βελτίωση της στόχευσης των πολιτικών που αφορούν τα άτομα με αναπηρία.

Η διαδικασία επανάκρισης δικαιούχων επιδομάτων τυφλότητας και απολύτου αναπηρίας, θα συνεχιστεί για το επόμενο διάστημα σε 10 νομούς, που παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά αναπηρίας σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο.




Δελτίο Τύπου ΙΚΑ

Τα αποτελέσματα του ελέγχου των επιδομάτων τυφλότητας στη ΧΙΟ

Το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που ξεκίνησε την λειτουργία του από τον Σεπτέμβριο του 2011 υπό την ευθύνη του ΙΚΑ, είχε στόχο να βάλει "τέρμα" στο προηγούμενο καθεστώς πιστοποίησης αναπηρίας που χαρακτηρίζονταν από πολυκερματισμό, ανισότητες, αδικίες, αδιαφάνεια και διευκόλυναν τις πελατειακές σχέσεις, την αδυναμία ελέγχου και την απουσία ενιαίου μητρώου ατόμων με αναπηρία.

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας διασφαλίζεται μεταξύ άλλων η καταγραφή όλων των ατόμων με αναπηρία (Εθνικό Μητρώο Αναπήρων), γεγονός που υποβοηθά την παροχή πληροφοριών, διερευνητικών ελέγχων και στατιστικών δεδομένων για τη βελτίωση της στόχευσης των πολιτικών που αφορούν τα άτομα με αναπηρία.

Η Διοίκηση του ΙΚΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας αφού αξιολόγησε τα μέχρι σήμερα στοιχεία, διαπίστωσε ότι στη νήσο Χίο τα χορηγούμενα προνοιακά επιδόματα τυφλότητας υπερέβαιναν κατά πολύ τον εθνικό μέσο όρο της χώρας, γι΄αυτό αποφασίστηκε η επανάκριση των δικαιούχων αυτών.

Από τα αποτελέσματα της επανάκρισης διαπιστώθηκε ότι το 60% των εξετασθέντων δεν ήταν πρακτικά τυφλοί και επομένως δεν έπρεπε να λαμβάνουν επίδομα τυφλότητας.

Η διαδικασία επανάκρισης δικαιούχων επιδομάτων τυφλότητας και απολύτου αναπηρίας θα συνεχιστεί για το επόμενο διάστημα σε 10 Νομούς που παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά αναπηρίας σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο.

Οι παραπάνω δράσεις υπαγορεύονται από την υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίζει τους πραγματικά ανάπηρους και από την ανάγκη να σταματήσει την σπατάλη με τα φαινόμενα καταβολής συντάξεων και άλλων παροχών σε ανύπαρκτους ανάπηρους, όχι γιατί επιβάλλεται από τρίτους, λόγω της οικονομικής αδυναμίας της χώρας, αλλά επειδή είναι επιλογή της.




Σύνολο κληθέντων προς επανέλεγχο: 460


Εξετάστηκαν: 416

Τυφλοί εφ’ όρου ζωής: 169

Τυφλοί για ένα έτος: 8

Όχι τυφλοί: 239

Ποσοστό τυφλών: 42,55%

Ποσοστό μη τυφλών: 57,45%

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου