Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Η μεγάλη λεηλασία του ΙΚΑ ~ Λάθρο - μαϊμούδες κλπ... + Το αποκαλυπτικό βίντεο για τα επιδόματα τυφλότητας στη Χίο



Πάρτι με λαθρομετανάστες, παράνομες συντάξεις σε αποβιώσαντες, ανάπηροι - «μαϊμού», επιδόματα ασθενείας σε υγιείς, διπλά ΕΚΑΣ και εικονικές ασφαλίσεις σε επιχειρήσεις - σφραγίδα είναι κάποιες από τις συνήθεις παρανομίες που προκαλούσαν για χρόνια (και εξακολουθούν ακόμη να προκαλούν) οικονομική αιμορραγία στo ΙΚΑ.

Εκτιμάται ότι οι απώλειες για το Ιδρυμα από πλαστές συντάξεις και επιδόματα φτάνουν τα 250 εκατ. ευρώ το χρόνο, όταν η εισφοροδιαφυγή «κοστίζει» στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας 6 δισ. ευρώ ετησίως:

Σημειώνεται ότι το ΙΚΑ γνωστοποίησε πως στο εξής θα ζητά πίσω τα χρήματά του (δηλαδή κάθε παροχή, σύνταξη ή επίδομα) και μάλιστα με τόκο της τάξης του 5%, εάν διαπιστωθεί ότι αυτά καταβλήθηκαν χωρίς να τα δικαιούται ο ασφαλισμένος (δηλαδή αχρεωστήτως). Μάλιστα, η έντοκη επιστροφή θα γίνεται ανεξάρτητα από το εάν διαπιστώνεται δόλος ή όχι από την πλευρά των ασφαλισμένων.
Ορισμένα από τα σκάνδαλα που έχουν αποκαλυφθεί (εκτός από τις περιπτώσεις εισφοροδιαφυγής) είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά.


Συγκεκριμένα:

- Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 10.000 περιπτώσεις όπου ενώ οι συνταξιούχοι είχαν αποβιώσει, οι συντάξεις καταβάλλονταν κανονικά! Ηδη έχουν ταυτοποιηθεί 2.500 τέτοιες περιπτώσεις στις οποίες οι συνδικαιούχοι των τραπεζικών λογαριασμών είχαν εισπράξει τα χρήματα της σύνταξης και το ΙΚΑ υποβάλλει μηνύσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με γιο συνταξιούχων, οι οποίοι έχουν αποβιώσει. Ο γιος, λοιπόν, εισέπραττε για χρόνια και τις δυο συντάξεις τους, με πληρεξούσιο των νεκρών γονέων του!

- Ελεγχος διατάχθηκε για 4.000 συντάξεις οι οποίες φαίνεται να χορηγήθηκαν μετά το 2002 με πλαστά δικαιολογητικά εργοδοτών που αφορούσαν σε αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας.

- Τα στοιχεία του ΙΚΑ για τις αιτήσεις των αναπηρικών συντάξεων δείχνουν ότι από τον Απρίλιο του 2011 μέχρι σήμερα περίπου 4 στις 10 αιτήσεις απορρίφθηκαν. Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν 123.900 αιτήσεις για αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα, από τις οποίες ελέγχθηκαν οι 45.254 και απορρίφθηκαν 17.000, δηλαδή το 37,5%, επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, είτε για αναπηρικές συντάξεις, είτε για τα πάσης φύσεως αναπηρικά επιδόματα.


Τυφλοί με... δίπλωμα

- Περίπου 460 τυφλοί στη Χίο θα επανακριθουν από το ΚΕΠΑ το επόμενο διάστημα, καθώς εκφράζονται υπόνοιες για καταβολή επιδομάτων - «μαϊμού». Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά την ολοκλήρωση της απογραφής, ένα στα έξι προνοιακά επιδόματα δινόταν σε αναπήρους - «μαϊμού». Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το 2011 δικαιούχοι επιδομάτων ήταν 240.292 και στην απογραφή του 2012 καταγράφηκαν 203.998 δικαιούχοι, δεν προσήλθαν δηλαδή να απογραφούν 36.294. Στη Ζάκυνθο, από τους 700 που έπαιρναν επίδομα τυφλότητας εμφανίστηκαν να απογραφούν μόνον οι 180. Στην Πιερία το 2011 οι δικαιούχοι επιδόματος τυφλότητας ήταν 590 και απογράφηκαν μόνο 270 άτομα. Βρέθηκαν μάλιστα 55 άτομα που είχαν δίπλωμα οδήγησης και ταυτόχρονα έπαιρναν επίδομα τυφλότητας!


Εις... υγείαν της μακαρίτισσας

- Τελευταία αποκαλύφθηκε στο ΙΚΑ νέο σκάνδαλο, αυτήν τη φορά με χήρους οι οποίοι ενώ ξαναπαντρεύτηκαν, συνεχίζουν να εισπράττουν παράνομα τις συντάξεις των νεκρών γυναικών τους. Ολα ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα, όταν η οικονομική Αστυνομία συνέλαβε 76χρονο ο οποίος επί 11 χρόνια εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη της νεκρής γυναίκας του! Ο 76χρονος είχε και πάλι παντρευτεί, αλλά δεν δήλωσε ποτέ το γάμο του για να εισπράξει τελικά όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 130.000 ευρώ. Τώρα το ΙΚΑ ζητά τα χρήματα αυτά πίσω με τόκο 5%. Με αφορμή αυτό το περιστατικό το ΙΚΑ ξεκίνησε ελέγχους μέσω ληξιαρχείων αλλά και της Στατιστικής Υπηρεσίας (όπου δηλώνονται τα σχετικά στατιστικά στοιχεία) και έχει ήδη εντοπίσει και άλλες παρόμοιες απάτες. Η εκτίμηση της διοίκησης του ΙΚΑ είναι ότι οι περιπτώσεις αυτές είναι εκατοντάδες.



Πάρτι με αλλοδαπούς λαθρομετανάστες

- Κυκλώματα εντόπιζαν ανασφάλιστους αλλοδαπούς λαθρομετανάστες και μέσω εικονικών εταιριών τους «ασφάλιζαν» χωρίς να αποδίδουν εισφορές στο ΙΚΑ. Ειδικότερα, δήλωναν είτε εικονικά, είτε πραγματικά με πιστωμένα ένσημα, εργαζομένους ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων, αλλοδαπούς και ημεδαπούς, καθώς και ημέρες απασχόλησης, που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα. Οι ψευδώς δηλωμένοι εργαζόμενοι λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας, κάρτες παραμονής και εργασίας στη χώρα, κ.λπ.), χωρίς όμως να καταβάλλονται ποτέ οι αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές.

- Περιπτώσεις καταστρατήγησης και εκμετάλλευσης του συστήματος απονομής συντάξεων από πολίτες της ΕΕ και ειδικότερα χωρών που προσχώρησαν τελευταία στην ΕΕ (βαλκανικές χώρες) εντοπίστηκαν στο ΙΚΑ, το οποίο προχώρησε, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, στην επανεξέταση του τρόπου απονομής αυτών των συντάξεων. Σημειώνεται ότι ηλικιωμένοι, κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που έρχονται στην Ελλάδα µε μόλις ενάμιση χρόνο δουλειά, παίρνουν σύνταξη και επιπλέον συμπληρώνουν παροχές από τα ασφαλιστικά ταμεία (κυρίως το ΙΚΑ). Οπως αποκάλυψαν οι έλεγχοι στα ασφαλιστικά ταμεία, σημαντικός αριθμός αλλοδαπών δηλώνει ότι διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και παίρνει το σύνολο της σύνταξης, ενώ στην ουσία περνάει το μεγαλύτερο διάστημα στη χώρα του. Επίσης, οι αλλοδαποί που παίρνουν σύνταξη μπορούν στη συνέχεια να υποβάλουν τα χαρτιά τους και για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ)! Ετσι, αν και έχουν καταβάλει ελάχιστες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία της Ελλάδας, η κύρια σύνταξή τους μαζί µε το ΕΚΑΣ μπορεί να φτάσει τα 720 ευρώ. Επισημαίνεται ότι στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία και τη Γεωργία ο µέσος όρος σύνταξης δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Με ένσημα ενός έως τριών ετών στην Ελλάδα λαμβάνουν σύνταξη μέχρι και 600 ευρώ. Μάλιστα, οι περισσότεροι δεν διαμένουν πλέον εδώ, αφού έχουν επιστρέψει στη χώρα τους και λαμβάνουν τραπεζικώς τη σύνταξη. Πάντως, όπως τονίζουν στελέχη του ΙΚΑ, το σκάνδαλο με τους αλλοδαπούς έχει αντιμετωπιστεί με σειρά μέτρων που έλαβε το υπουργείο Εργασίας.


Η νέα απογραφή

Από τις 2 Ιουλίου άρχισε η νέα απογραφή συνταξιούχων του ΙΚΑ, με στόχο να επαναβεβαιωθούν και 30.000 δικαιούχοι που έχουν παραχωρήσει πληρεξούσια είσπραξης συντάξεων. Ηδη έχει διακοπεί η καταβολή σύνταξης σε 5.000 άτομα που δεν έχουν απογραφεί. Η φυσική απογραφή των συνταξιούχων και επιδοματούχων εξωιδρυματικού επιδόματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΕΤΕΑΜ καθώς και των ενταχθέντων ταμείων ΤΑΠ-ΟΤΕ και ΤΑΠΙΛΤ, ολοκληρώνεται στις 28 Σεπτεμβρίου 2012. Οπως τονίζουν στελέχη του Ιδρύματος, όσοι δεν απογραφούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη διακοπή της συνταξιοδότησής τους.

ΤΟΥ ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου