Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Αρχαιοελληνικά παιχνίδια 2.000 ετών βρέθηκαν στη Μικρά Ασία +pics


Αρχαία παιχνίδια της ελληνιστικής περιόδου της Μικράς Ασίας, βρέθηκαν στο χωριό Κεμέρ, περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Τσανάκαλε.

Η αρχαιοελληνική ονομασία της τοποθεσίας είναι «Πάριον» και αποτελούσε αρχαία ελληνική πόλη της βορείου Μυσίας, στην πεδιάδα της Αδράστειας, στα δυτικά του βορείου στομίου του Ελλησπόντου. Η πόλη υπήρξε αποικία της Ερετρίας και της Πάρου.



Τα παιχνίδια χρονολογούνται παλαιότερα των 2.000 ετών και βρέθηκαν μέσα σε τάφους παιδιών.

Μέλος τη ομάδας εκσκαφών και καθηγητής του τμήματος Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ατατούρκ, δρ. Χασάν Κασάπογλου, δήλωσε ότι βρέθηκαν μέσα στους τάφους αρκετά παιχνίδια αλλά και δώρα προς τα νεκρά παιδιά. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η έννοια του παιχνιδιού είχε ακριβώς την ίδια σημασία που έχει και στις μέρες μας.

«Στο Πάριον και ειδικότερα στη νεκρόπολη των παιδιών που βρέθηκε, τα παιχνίδια και τα δώρα που αφέθηκαν στα παιδιά, προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την κοινωνικο-λαογραφική παράδοση της εποχής όσο αφορά τον κόσμο των παιδιών, ανέφερε ο Κασάπογλου.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, τα παιχνίδια που ήταν αφημένα στους τάφους των αγοριών ήταν αρσενικές φιγούρες και φιγούρες που αντικατόπτριζαν ευγενικές προσωπικότητες της εποχής ενώ στα κορίτσια, πιο... κοριτσίστικα αγαλματίδια: «Όλα είναι ίδια όπως τότε», συμπληρώνει ο Κασάπογλου.

 Περιγράφοντας τις αρχαίες κούκλες που ανακαλύφθηκαν στους τάφους κοριτσιών ή αγοριών, οι οποίες χρονολογούνται από το δεύτερο μισό του 7ου αιώνα π.Χ., ήταν φτιαγμένες από πέτρα και χαλαρά οστά, ενώ ο Κασάπογλου δήλωσε:

«Στους τάφους της ελληνιστικής εποχής, τα παιδιά και οι ενήλικες είναι θαμμένοι στην ίδια νεκρόπολη, με μικρούς ξύλινους τάφους για παιδιά. Σε αυτή την περίοδο, στο εσωτερικό μέρος των ξύλινων κιβωτίων τοποθετούνται γύρω από το παιδί, αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή, ενώ μερικά είναι από την οικογένεια και τους συγγενείς. Τα κορίτσια έχουν γυναικεία ειδώλια, όπως τα σημερινά κορίτσια έχουν τις κούκλες μωρών και τύπου barbie. Πέραν των παιχνιδιών, οι φιγούρες ηρώων αλλά και του Ερμή, όπως και διάφορα ζωικά ειδώλια χρησιμοποιούνται για παιχνίδια ή ως δώρα για το νεκρό παιδί που το συνοδεύουν στις τελετουργίες κηδείας».

Πηγή

 











Δείτε ακόμη:

Παιχνίδια των Αρχαίων Ελλήνων +pics







11 σχόλια:

r+w είπε...

Τα πάντα μπορεί να βρει κανείς σε αυτή την ζωή εκτός από ένα .... το βιογραφικό του Καζάκη ...

r+w είπε...

Ρε συ Κρασοπατέρα ... μαι και είσαι πολύ καλός στο να βρίσκεις πράγματα στο διαδίκτυο μπορείς να κάνεις μια ανάρτηση με όλα τα βίντεο που ο Καζάκης μιλάει για την ζωή του και αποφεύγει να πει σε πια εταιρεία τους εξωτερικού δούλεψε;

Όχι τίποτα άλλο αλλά για να φύγει ο νταλκάς από κάποιους ότι μπορεί ο Καζάκης να μην είναι παιδί του συστήματος και να ενδιαφέρετε για πραγματικά για εμάς ... κάντο χωρίς σχόλια δικά σου μια και ο Έλληνας παρεξηγεί εύκολα τον άλλον για τα πολιτικά του πιστεύω... άσε τα σχόλια για εμάς τους αναγνωστες σου ..

Κρασοπατήρ είπε...

Είσαι κακός :P

r+w είπε...

Δεν νομίζω Κρασοπατέρα ότι είμαι κακός ... απλά θέλω να είμαι δίκαιος για να αποφύγουμε έναν καινούργιο "Σώρρα" για τον οποίον εμείς φταίμε που τον αφήσαμε να φτάσει εκεί που έφτασε και να κάνει και πανελλαδικής εμβέλειας κόμμα.

Ο εν λόγω Καζάκης χρησιμοποιεί πολύ καιρό τώρα σαν επιχείρημα για να ανεβάσει στο ψηλότερο σημείο αξιοπιστίας τα επιχειρήματα του ότι έχει δουλέψει σε μια παγκόσμιας εμβέλειας εταιρεία και με βάση αυτό μας κουνάει το δάχτυλο λέγοντας μας ότι κοιτάξτε καλά εγώ ξέρω επειδή έμαθα στο εξωτερικό ως κινείται η παγκόσμια οικονομία.

Έλα μου όμως που αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι να ονοματίσει ποια ήταν αυτή η ριμάδα η εταιρεία;

Άρα το ποιο δημοκρατικό που μπορείς να κάνεις, προσφέροντας υπηρεσία στον τόπο, είναι να αναρτήσεις όσα βίντεο μπορείς να βρεις που είχε την ευκαιρία να μας πει ποια ήταν αυτή η εταιρεία και ΔΕΝ το έκανε, και μέσω των σχολίων, που εντελώς δημοκρατικά έχεις ανοικτά πάντα, ας μας πουν τα στελέχη του ΕΠΑΜ ή και ο ίδιος από που απέκτησε την τεράστια αυτή εμπειρία που μας διαφημίζει.

Ανώνυμος είπε...

προς τον κυριο απο πανω, και παρολο αΠΟΤΙ ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥς, ειχες ΠΑΜΠΟΛΛΕΣ ΕΥΚΕΡΙΕΣ ΝΑ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ, ΕΣΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ, ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ? ΤΙ ΦΟΒΑΣΔΑΙ???? ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΠΑΙΔ9Ι ΤΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ?
ΛΕΣ ΦΟΒΑΣΜΑΙ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΣ ΣΩΡΑΣ, ΣΟΥΕΧΟΥΝΕ ΔΩΣΕΙ ΤΟΣΕΣ ΦΟΡΕςΣ ΚΑΙ ΛΙΝΚ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΑ, ΑΛΛΑ ΕΣΥ ΟΥΤΕ ΚΑΝ, ΑΥΡΙΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΘΑΧΕΙ ΚΑΙ ΕΚΠΟΜΠΗ, ΟΠΙΤΕ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΟΥΤΡΕ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΡΩΤΑΣ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ, ΣΑΝ ΗΛΙΘΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΡΕΙ, ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟ9ΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥ, ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΠΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ, ΟΡΙΣΤΕ, ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΜΗ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΞΑΝΑΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣΧΕΤΟ ΣΑΙΤ.!!

Tρίτη 3 ​Οκτωβρίου 2017, 14:00 - 16:00, από τον διαδικτυακό σταθμό "e-roi", στην εκπομπή «ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ», ο Γ.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ., Δ. Καζάκης και ο Ο.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ., Δ. Κυπριώτης, θα σχολιάσουν την εσωτερική και διεθνή επικαιρότητα.
www.e-roi.gr 21 0342 8676

mikrofonodk@gmail.
Συντονιστείτε καθημερινά στον διαδικτυακό σταθμό "e-roi" :
http://www.e-roi.gr/
http://eroigr.listen2myradio.com/
http://eroigr2.listen2myshow.com/ (χαμηλού κόστους)
https://epamhellas.gr/

Ανώνυμος είπε...

Υ.Γ, απορια, και να το βρεις το βιογραφικο ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ? ΤΟΤΕ ΔΛΔ ΘΑ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ? ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ δηλαδη? δεν εχεις ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΕΝΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΟΟΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ, ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ "ΑΠΟΡΗΜΕΝΟ" ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ??? ΑΛΛΑ παντα σε ξενο σαιτ ομως ετσι???? ΚΙΟΠΩΣ ΕΙΠΑΜΕ, ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΤΣΙ????????
Ιδου η ροδος λοιπον .......

r+w είπε...

Μην γράφετε σεντόνια αγαπητά μέλη του ΕΠΑΜ και οπαδοί του Καζάκη .... δώστε μόνο το όνομα της μεγάλης εταιρείας του εξωτερικού που δούλεψε και έμαθε πως δουλεύουν τα κράτη ο Καζάκης ....

Μην το κάνουμε μεσανατολικό ... μια λεξούλα είναι αρκετή ... άντε δύο ...

Ανώνυμος είπε...

προς τον κυριο που μαλλον εχει καουρα και αναρωτιεται για το βιογραφικο του ΚΑΖΑΚΗ, ΡΩΤΑ ΤΟΝ ΕΣΥ, ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ oN LINE, ΑΝΤΕ ΝΤΕΕΕΕ, ΑΚΟΜΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ www.e-roi.gr 21 0342 8676
ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 16,00

Ανώνυμος είπε...

ελα μεγαλε, ενα τηλεφωνημα ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ, 210 342 8676 , ΣΥ ΕΙΠΑΣ.!

Ανώνυμος είπε...

προς τον κυριο πιυ απορει, δν προκειται μνα σου πει κανεις ππου ηταν ο Καζακης ή τι εκανε, ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΡΩΩΤΗΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ, ΑΝ ΔΕΝ ΒΡΕΞΕΙΣ ΚΩΛΟ ΨΑΡΙ ΔΕΝ ΤΡΩΣ.
ΓΚΕΓΚΕ ??

r+w είπε...

>> ΑΝ ΔΕΝ ΒΡΕΞΕΙΣ ΚΩΛΟ ΨΑΡΙ ΔΕΝ ΤΡΩΣ <<

Να ξέρεις ότι το ίδιο ισχύει και για τον Καζάκη .... σε μια μικρή παραλλαγή ... εάν δεν βρέξει κώλο (= να μας δείξει που δούλεψε) ψήφο δεν παίρνει ...

Δημοσίευση σχολίου