Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης ~ Σεπτεμβριανά 1955 (Βίντεο - Μηχανή του Χρόνου)


Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος στους Ρωμιούς της Πόλης, παρουσιάζεται το χρονικό του πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, το Σεπτέμβριο του 1955.

Ειδικότερα, η εκπομπή καταγράφει το χρονικό της καταστροφής των ελληνικών σπιτιών, καταστημάτων, σχολείων, ιδρυμάτων, ναών και νεκροταφείων από περίπου 100 χιλιάδες Τούρκους και τις οδυνηρές συνέπειές του στην ελληνική κοινότητα.


Με μαρτυρίες Τούρκων επικεφαλής, οι οποίοι σχεδίασαν το πογκρόμ, και Ελλήνων που έζησαν τα γεγονότα, «Η μηχανή του χρόνου» παρουσιάζει πώς οργανώθηκε και στήθηκε η «νύχτα των κρυστάλλων της Πόλης», από το τουρκικό παρακράτος.

Παρά το γεγονός ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έδειχναν να βελτιώνονται, ειδικά μετά την έλευση του Πατριάρχη Αθηναγόρα, η γειτονική χώρα παρέμενε πιστή στο στόχο της, που δεν ήταν άλλος από την εκδίωξη των Ρωμιών και την υφαρπαγή του πλούτου τους. Το μόνο που έλειπε ήταν η αφορμή. Γι’ αυτό φρόντισε η Αγγλία, η οποία για να αντιμετωπίσει το Κυπριακό που ξέσπασε από το 1950, ενέπλεξε και την Τουρκία στο ζήτημα, χρίζοντάς την ως ισότιμο συνομιλητή Κυπρίων και Ελλήνων, παρά το γεγονός ότι μέχρι τότε οι Τουρκοκύπριοι ζούσαν ειρηνικά με τους Ελληνοκύπριους και δεν είχαν διεκδικήσεις.

Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη νύχτα της καταστροφής και την επόμενη ημέρα του ανθελληνικού πογκρόμ, η εκπομπή καταγράφει πώς στις επιδρομές των Τούρκων έχασαν τη ζωή τους περίπου τριάντα Έλληνες και περίπου διακόσιες γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού.

Τα ντοκουμέντα δείχνουν ότι το οργανωμένο πογκρόμ άρχισε με προβοκάτσια. Για το σκοπό αυτό επιστρατεύτηκε ο ελληνικής καταγωγής μουσουλμάνος φοιτητής Οκτάι Εγκίν, ο οποίος με τη βοήθεια του τουρκικού προξενείου και ενός συνεργού, τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό στην οικία του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη. Η ψευδής και προγραμμένη είδηση ότι το σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς από Έλληνες, έδωσε το σύνθημα στους εξαγριωμένους Τούρκους να καταστρέψουν τα πάντα στην Κωνσταντινούπολη.

Στην εκπομπή μιλούν ο πρέσβης επί τιμή Βύρων Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Νίκος Ουζούνογλου, ο επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος, η γενική γραμματέας του Ιδρύματος Ιστορικών Ερευνών Ειρήνη Σαριόγλου, ο συγγραφέας Αλέξανδρος Μασσαβέτας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων Αντώνης Παριζιάνος, ο διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Ιωάννης Ιακωβίδης, ο Κωνσταντινουπολίτης επιχειρηματίας Χρήστος Ελματζίογλου, ο νομικός και συγγραφέας Λεωνίδας Κουμάκης, η πρώην διευθύντρια του Κεντρικού Παρθεναγωγείου Κωνσταντινούπολης Αλεξάνδρα Λαμπρινού, ο συγγραφέας Νίκος Ατζέμογλου, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Γιώργος Λεύκαρος, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Καλούμενος και Γιώργος Καράγιωργας, καθώς και πολλοί Ρωμιοί που έζησαν τα δραματικά γεγονότα.











Δείτε ακόμη:

Οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης ~ Από την ακμή στους διωγμούς (Βίντεο - Μηχανή του Χρόνου)

Σεπτεμβριανά 1955 Κωνσταντινούπολη ~ Κουτί της Πανδώρας (Βίντεο)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου