Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Φτέρνισμα: Μέχρι που φτάνουν τα σταγονίδια & με τί ταχύτητα;


Τα σταγονίδια που εκτοξεύονται όταν φτερνιζόμαστε ταξιδεύουν πολύ μακρύτερα από όσο πιστεύαμε ως τώρα!

Τί σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τους ερευνητές του MΙΤ που διεξήγαγαν τη σχετική έρευνα αυτό σημαίνει ότι οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσουν το σχεδιασμό των...
εργασιακών χώρων και των νοσοκομείων, καθώς και των συστημάτων εξαερισμού σε αεροπλάνα προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων μικροοργανισμών μεταξύ των ανθρώπων.

Τί ακριβώς παρατήρησαν οι ερευνητές; Ότι το νέφος των σταγονιδίων αποκτά μια δική του δυναμική που το ωθεί πολύ μακρύτερα – ακόμη μέχρι και το ταβάνι – από ότι κάθε μεμονωμένο σταγονίδιο θα μπορούσε να ταξιδέψει.

Πόσο μακρύτερα; Σταγονίδια διαμέτρου 100 μm (micrometre) ταξιδεύουν πέντε φορές πιο μακριά από όσο πιστευόταν έως τώρα, ενώ τα σταγονίδια διαμέτρου 10 μm  ταξιδεύουν 200 φορές πιο μακριά. Όσο για τα σταγονίδια με διάμετρο μικρότερη των 50 μm μπορεί να παραμείνουν στον αέρα τόσο χρόνο όσο χρειάζεται για να κολλήσουν στα συστήματα εξαερισμού στο ταβάνι.

Η λύση; Μέχρι να ανασχεδιάσουν οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες τα γραφεία μας το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βάζουμε ένα χαρτομάντιλο μπροστά στο στόμα όταν μας έρχεται φτέρνισμα!



Eάν φτερνιζόμαστε, έχουμε συνάχι και δεν νιώθουμε καλά είναι προτιμότερο να μείνουμε στο σπίτι αντί να πάμε στο γραφείο, διαφορετικά θα έχουμε μεταδώσει τους ιούς σχεδόν σε κάθε επιφάνεια του γραφείου και στους συναδέλφους μας, μέχρι το μεσημέρι.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα οι οποίοι παρακολούθησαν τη διασπορά των σταγονιδίων που είχαν ρίξει στα χέρια 80 συμμετεχόντων μέσα σε διάστημα τεσσάρων ωρών. Τα περισσότερα σταγονίδια ήταν νερό, αλλά σε έναν από τους συμμετέχοντες δόθηκαν σταγονίδια που περιείχαν τεχνητούς ιούς που μιμούνταν τη συμπεριφορά των ιών του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης και της γαστρεντερίτιδας.

Οι συμμετέχοντες είχαν λάβει οδηγίες να συμπεριφερθούν όπως κάθε ημέρα στο γραφείο. Μετά από τέσσερις ώρες οι ερευνητές έλαβαν δείγματα από τις πιο κοινά χρησιμοποιούμενες επιφάνειες του γραφείου (τηλέφωνα, χερούλια, φωτοτυπικό, γραφεία, πόρτα ψυγείου, κουμπιά ασανσέρ) καθώς και από τα χέρια των υπαλλήλων και διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 50% των επιφανειών, αλλά και των εργαζόμενων είχαν μολυνθεί με τουλάχιστον έναν από τους ιούς.

Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν με την αποτελεσματικότητα με την οποία μεταδόθηκαν οι ιοί. Διαπίστωσαν μάλιστα ότι τα χέρια (τα οποία άγγιζαν διάφορες επιφάνειες) συνέβαλαν στην ταχύτερη μετάδοση των ιών συγκριτικά με το βήχα και το φτέρνισμα.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν 40-90% πιθανότητες μόλυνσης με έναν από τους τρεις ιούς στο χώρο του γραφείου. Κατέληξαν δε στο συμπέρασμα ότι όταν κάποιος είναι άρρωστος είναι προτιμότερο να μένει στο σπίτι του. 
vita.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου