Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Τί αλλάζει από Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στις επισκέψεις σε γιατρούς


Πρεμιέρα κάνει από την 1η Οκτωβρίου το νέο "καθεστώς” των επισκέψεων στους ιδιώτες γιατρούς που εξυπηρετούν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, με αλλαγές στα αριθμητικά όρια των ραντεβού, αλλά και στη διάρκειά τους, όπως αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, από την επόμενη εβδομάδα καθιερώνεται...
πλαφόν δωρεάν επισκέψεων σε 100 ασθενείς ανά εβδομάδα, με μέσο όρο δωρεάν επισκέψεων 20 ατόμων την ημέρα, προκαθορισμένο δηλωθέν ωράριο λειτουργίας των ιατρείων ΕΟΠΥΥ και ενδεικτικό χρόνο επίσκεψης 15 περίπου λεπτά για κάθε ασθενή.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις όμως, όπως αναφέρουν οι ιατρικοί σύλλογοι,  πέραν των παραπάνω ορίων η επίσκεψη θα θεωρείται ιδιωτική, ακόμη και εάν ο ιατρός έχει διαθέσιμα ραντεβού στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ από το ανώτατο όριο των 200 δωρεάν επισκέψεων το μήνα. 

Οι αλλαγές- που αποφασίστηκαν στις αρχές του καλοκαιριού- ήταν αρχικά προγραμματισμένο να τεθούν σε εφαρμογή από το Σεπτέμβριο, εντούτοις μετά το σάλο που προκλήθηκε στους ασφαλισμένους, ειδικά σε ότι αφορά τη διάρκεια των ραντεβού, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προχώρησε σε διορθώσεις, δίνοντας παράλληλα παράταση ενός μήνα. Έτσι ο "ελάχιστος” χρόνος επίσκεψης ανά δικαιούχο μέσω ΕΟΠΥΥ έγινε "ενδεικτικός μέσος χρόνος επίσκεψης”.

Οι αντιδράσεις από τους συμβεβλημένους γιατρούς συνεχίζουν να είναι έντονες, με τους ίδιους να σημειώνουν πως ο τρόπος εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων θα γίνεται με οριζόντια ατομικά και χρονικά όρια εξυπηρέτησης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των ασθενών. Για παράδειγμα, όπως εξηγούν, ο ασφαλισμένος μπορεί να θέλει μόνο να γράψει φάρμακα ή να έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί περισσότερη ώρα εξέτασης.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ απέστειλε στα μέσα Σεπτεμβρίου εξώδικο προς τον Οργανισμό, αναφέροντας πως "η ατέρμονη παρεμβατικότητα του Οργανισμού στην καθημερινή ιατρική πράξη, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η περιοριστική, λογιστική και οριζόντια αντίληψη στη θέσπιση κανόνων παροχής υπηρεσίας υγείας στους ασφαλισμένους, επιβάλλεται μονομερώς χωρίς την αντίστοιχη ανάληψη ευθύνης εκ μέρους του Οργανισμού για οποιαδήποτε απρόσμενη δυσάρεστη συνέπεια, η οποία κατά νόμο βαραίνει τον θεράποντα ιατρό”.

Όπως τονίζει η Ένωση, τα προβλήματα για τους ασφαλισμένους θα είναι μεγάλα. Και αυτό γιατί σε πάνω από 30 νομούς της χώρας που διαθέτουν αραιό δίκτυο συμβεβλημένων ιατρών, το μηνιαίο ατομικό πλαφόν των 200 επισκέψεων αδυνατεί να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών ΠΦΥ και ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός κυρίως από αγροτικές περιοχές προγραμματίζει εγκαίρως επίσκεψη στον ιατρό της επιλογής του στις αρχές κάθε μήνα. Ένας κλινικός ιατρός μπορεί να εξετάσει, εφόσον υπάρχει ανάγκη, πάνω από τον μέσο όρο των 20 ασθενών την ημέρα ή σε σύνολο 100 την εβδομάδα. "Σύμφωνα με αυτή τη λογική ο 101ος ασθενής κάθε εβδομάδας θα εξυπηρετείται ιδιωτικά και επ’ αμοιβή. Σε αυτή την περίπτωση οφείλετε να ενημερώσετε σχετικώς τους ασφαλισμένους που θα κληθούν να πληρώσουν την επίσκεψη τους, ακόμα και πριν από την συμπλήρωση του μηνιαίου πλαφόν των 200 επισκέψεων” επισημαίνουν οι γιατροί. 

Οι γιατροί στηλιτεύουν και τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές από τον Οργανισμό. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, οι συμβεβλημένοι γιατροί αμείβονται για τις επισκέψεις από τον ΕΟΠΥΥ με πάγια καθυστέρηση ενός εξαμήνου, κάτω από 3 ευρώ έκαστη (10 ευρώ μεικτά), μετά από την αφαίρεση των εισφορών ΕΦΚΑ και φόρων. Ο Σύλλογος δε καλεί τους ασφαλισμένους να εκφράσουν την αντίθεσή τους για την ταλαιπωρία που θα υποστούν από το νέο σύστημα, με έγγραφη αναφορά στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.


Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου