Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Περίεργες ερωτήσεις ~ Επιστημονικές απαντήσεις No2

Τι είναι η μύξα;
Τι είναι οι τσίμπλες;
Τι είναι τα μισοφέγγαρα στα νύχια σας;
Είναι το σπέρμα θρεπτικό; -Μήπως παχαίνει;
Γιατί οι άνδρες έχουν στύση όταν ξυπνάνε το πρωί;
Είναι δυνατόν να σπάσετε το πέος σας;
Αν ουρήσετε πάνω σε ένα τσίμπημα μέδουσας, θα σταματήσει το κάψιμο;
Κινδυνεύω από τις βατονέτες για τα αυτιά;


Τι είναι η μύξα;

Φλέγμα, μύξα, σάλιο, κακάδι, πτύελο - είναι όλα διαφορετικές ποικιλίες του ίδιου πράγματος. Οι όροι αυτοί χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν διαφορετικές μορφές βλέννας, ενός γλοιώδους υλικού που καλύπτει διάφορες μεμβράνες στο σώμα (που ονομάζονται βλεννώδεις μεμβράνες). Η βλέννα αποτελείται κυρίως από βλεννίνες (λιπαντικές πρωτεΐνες) και ανόργανα άλατα που αιωρούνται σε νερό. Η βλέννα βοηθάει στην προστασία των πνευμόνων, παγιδεύοντας ξένα σωματίδια που μπαίνουν στη μύτη κατά την αναπνοή. Η βλέννα κάνεις επίσης ευκολότερη την κατάποση και εμποδίζει τα στομαχικά οξέα να βλάψουν τα στομαχικά τοιχώματα.

Όσο γα τις διάφορες ποικιλίες, το φλέγμα είναι ένας τύπος βλέννας. Εξ ορισμού το φλέγμα περιορίζεται στη βλέννα που παράγεται από το αναπνευστικό σύστημα, εξαιρουμένης της βλέννας στις ρινικές κοιλότητες (την οποία αποκαλούμε μύξα) και αυτής που αποβάλλεται με το βήχα (απόχρεμμα). Στη μεσαιωνική ιατρική, το φλέγμα εθεωρείτο σαν ένας από τους τέσσερις σωματικούς χυμούς, με ψυχρές και υγρές ιδιότητες. Το φλέγμα εθεωρείτο υπεύθυνο για την απαθή και νωθρή συμπεριφορά, εξού και η λέξη φλεγματικός. Τα κακάδια είναι λιγότερο ιστορικά, μια ιδιωματική λέξη για την ξεραμένη ρινική βλέννα ή μύξα. Η παρουσία της βλέννας στη μύτη και στο λαιμό είναι φυσιολογική. Όταν είστε άρρωστοι, η βλέννα μπορεί να γίνει παχύτερη και να αλλάξει χρώμα. Το χρώμα δεν αποτελεί σαφή ένδειξη βακτηριακής λοίμωξης, αλλά κάποια επίμονη απόχρωση σκουριάς ή η πράσινη βλέννα αποτελούν συνήθως ένδειξη για κάτι σοβαρότερο.


 
Τι είναι οι τσίμπλες;

Ο επίτιμος ιατρός και ειδικός σε ιατρικές παραξενιές Μαρκ Λέινερ έγραψε γι' αυτή την πάθηση στο περιοδικό Maximum Golf. Αυτές οι ακαθαρσίες του ματιού δεν είναι τίποτα σοβαρό. Όταν κοιμάσαι, ένα μείγμα από έλαιο, ιδρώτα και δάκρυα συγκεντρώνεται κοντά στις άκρες των ματιών σου. Καθώς τα δάκρυα στεγνώνουν, σου μένει ένα ωραίο, μικρό κομμάτι κρούστας.



Τι είναι τα μισοφέγγαρα στα νύχια σας;

Το ωχρό ημισεληνοειδές σχέδιο στη βάση κάθε νυχιού ονομάζεται μηνίσκος ή «ανατολή του νυχιού». Δείχνει που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της σκλήρυνσης του νυχιού.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας δίνει τα παρακάτω στοιχεία για τα νύχια:

-Τα νύχια μεγαλώνουν κατά 0,1 χιλιοστό τη μέρα.
-Τα νύχια των χεριών τείνουν να μεγαλώνουν λίγο γρηγορότερα από τα νύχια των ποδιών.
-Τα νύχια των ποδιών είναι περίπου δύο φορές παχύτερα από τα νύχια των χεριών.
-Γενικώς, τα νύχια τείνουν να μεγαλώνουν γρηγορότερα το καλοκαίρι απ' ό,τι το χειμώνα.
-Τα νύχια στο χέρι ηου χρησιμοποιείται πιο πολύ μεγαλώνουν γρηγορότερα.

 

Είναι το σπέρμα θρεπτικό; -Μήπως παχαίνει;

Είστε ό,τι τρώτε. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει κάποια αλήθεια, μια που το σπέρμα περιέχει σημαντικό γενετικό υλικό. Αλλά το σπέρμα, παρά το σημαντικό φορτίο του, δεν είναι ιδιαίτερα θρεπτικό ή παχυντικό. Η μέση ποσότητα εκσπερμάτισης, γύρω στη μια κουταλιά της σούπας, περιέχει 200 με 300 εκατομμύρια σπερματοζωάρια. Σύνολο θερμίδων: περίπου 5. Οι θερμίδες αυτές προέρχονται από πρωτεΐνη, καθώς και από ένζυμα και σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη), που εκκρίνονται στο σπέρμα από τον προστάτη αδένα, για να εφοδιάσουν το σπέρμα με την απαραίτητη ενέργεια για «κολύμβηση».

Άλλα καλά στοιχεία που περιέχει το σπέρμα είναι νερό, βιταμίνη Ο, κιτρικό οξύ, φωσφορικό άλας, διττανθρακικά άλατα, ψευδάργυρο και προσταγλανδίνες. Ένα πραγματικό πρόγευμα για πρωταθλητές.



Γιατί οι άνδρες έχουν στύση όταν ξυπνάνε το πρωί;

Θα πρέπει να αναφέρεστε στη νυχτερινή διόγκωση! Ή μήπως στο «πρωινό εγερτήριο σάλπισμα» ή, ίσως, στην «πρωινή δόξα»; Υπάρχουν πολλά ονόματα γι' αυτό το πρωινό ξεκίνημα, αλλά μόνο μία καλή εξήγηση για το τι συμβαίνει.

Οι στύσεις αυτές γίνονται κατά τη REM φάση του ύπνου. Ο ύπνος REΜ είναι συχνότερος λίγο πριν από το ξύπνημα. Στύσεις έχουμε και σε άλλες ώρες, χωρίς να υπάρχεια παραίτητα κάποιο ερέθισμα. Δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση γιατί αυτή η αυθόρμητη στύση συμβαίνει πάντα σε καταστάσεις που δημιουργούν μεγάλη αμηχανία (πάρτυ, διακοπές κινηματογράφο, γάμους, κηδείες).



Είναι δυνατόν να σπάσετε το πέος σας;

Μας θλίβει που το λέμε, αλλά είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει κόκαλο στο πέος σας, αλλά μπορείτε να προξενήσετε θλάση. Όταν το πέος βρίσκεται σε στύση, μια ξαφνική κάκωση ή κάμψη μπορεί να σπάσει το παχύ ινώδες κάλυμμα που περιβάλλει τον ιστό του σηραγγώδους σώματος, το οποίο δημιουργεί τη στύση.

Αυτό συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης. Μην περιμένετε, πάντως, γύψο και δεκανίκια. Η βλάβη αυτή απαιτεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση, για να αποτραπεί η σεξουαλική δυσλειτουργία. (Αμάν!)



Αν ουρήσετε πάνω σε ένα τσίμπημα μέδουσας, θα σταματήσει το κάψιμο;

Τα περισσότερα τσιμπήματα από μέδουσες προκαλούν απλώς πόνο και μούδιασμα. Η κυβομέδουσα (ή θαλάσσια σφήκα) της Αυστραλίας είναι η πιο δηλητηριώδης και μπορεί να προκαλέσει το θάνατο σε οποιοδήποτε θαλάσσιο πλάσμα. Περίπου 20% των θυμάτων της πεθαίνουν. Επικίνδυνη είναι επίσης η πορτογαλική φυσαλία, αλλά δε συγκρίνεται με την κυβομέδουσα.

Οι ακόλουθες οδηγίες μπορούν να εφαρμοστούν στα περισσότερα τσιμπήματα μεδουσών; ο ασθενής πρέπει να αφαιρέσει οποιαδήποτε ορατά κομμάτια από πλοκάμια, χρησιμοποιώντας γάντια αν είναι δυνατόν. Η περιοχή όπου τσιμπήθηκε πρέπει να ξεπλυθεί με ξίδι. Το οξικό οξύ του ξιδιού μπορεί να εμποδίσει την εκροή του δηλητηρίου των νηματοκυστών (κνιδοκύτταρα) στο δέρμα. Χρησιμοποιήστε άφθονο ξίδι. Αν δεν υπάρχει ξίδι, χρησιμοποιήστε θαλασσινό νερό για να ξεπλύνετε τις νηματοκύστες.

Από εργαστηριακά πειράματα προκύπτει ότι τα ούρα, η αμμωνία και το οινόπνευμα μπορεί να αναγκάσουν τα ενεργά κνιδοκύτταρα να εξαπολύσουν δηλητήριο, πράγμα που σημαίνει ότι η επάλειψη με αυτά μπορεί να επιδεινώσει ένα μικρό τσίμπημα. Οπότε, το να κατουρήσετε πάνω σε ένα τσίμπημα είναι αηδιαστικό και επώδυνο.



Κινδυνεύω από τις βατονέτες για τα αυτιά;

Τα αυτιά, ως επί το πλείστον, δεν απαιτούν καθημερινό καθάρισμα. Είναι σαν αυτοκαθαριζόμενος φούρνος. Με τη βοήθεια της βαρύτητας και της σωματικής θερμοκρασίας, η κυψελίδα θα βρει την έξοδο. Αν η κυψελίδα εμφανιστεί στο εξωτερικό αυτί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια βατονέτα.

Αν δεν μπορέσετε να τη βγάλετε και σπρώξετε πιο μέσα τη βατονέτα, κινδυνεύετε να ενσφηνώσετε την κυψελίδα ή να πληγωθείτε. Αν η κυψελίδα ενσφηνωθεί, θα πονάτε και θα μισοκουφαθείτε.

Υπάρχουν φαρμακευτικά παρασκευάσματα που βοηθούν να απαλλαγείτε από την κυψελίδα που
έχει βουλώσει το αυτί σας. Μια σύριγγα με ζεστό νερό, πολλές φορές, φέρνει αποτελέσματα. Σαν τελευταία λύση, μπορείτε να επισκεφθείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο ή να πάτε στα Επείγοντα για έναν καλό καθαρισμό.

Δεν είναι ασυνήθιστο για μας να βλέπουμε ασθενείς που έχουν παραβιάσει τους παραπάνω κανόνες κι έρχονται για να τους αφαιρέσουμε την άκρη από μια βατονέτα, που έχει πέσει μέσα στο αυτί. Μην ανησυχείτε, είμαστε έτοιμοι για τέτοια. Βγάζουμε και άλλα αντικείμενα από τα αυτιά, όπως κατσαρίδες, χάντρες και καπάκια από στυλό.


 
Ακόμη:
Περίεργες ερωτήσεις ~ Επιστημονικές απαντήσεις No1


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου