Το σταφύλι αναπτύσσεται σε τσαμπιά που μπορεί να έχουν από 6 έως 300 ρώγες, ενώ το χρώμα του ποικίλλει: υπάρχουν τα λευκά σταφύλια, τα κόκκινα και τα μαύρα (σκούρα κόκκινα). Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σταφυλιών, οι οποίες ταξινομούνται σε 3 μεγάλες ομάδες τις λευκές, τις ερυθρές και τις ροδόχρωμες.
Παρόλο που επικρατεί η άποψη ότι τα κόκκινα σταφύλια είναι πιο ωφέλιμα για την υγεία μας,...
όλα τα είδη ασκούν ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C. Τα 100γρ σταφυλιών αποδίδουν 60Kcal.
Ένα τσαμπί σταφύλια, αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά και εύγεστα σνακ, με εξαιρετικά οφέλη για την υγεία μας. Δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσουμε, να τα κόψουμε ή να τα καθαρίσουμε. Αρκεί να τα πλύνουμε καλά και να απολαύσουμε τη ζουμερή τους γεύση και τα οφέλη τους.
Διατροφική αξία
Περιέχει κάλιο, βιταµίνες Α, Β και C, ενώ ανεξαρτήτου χρώματος, περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται φλαβονοειδή και θεωρείται πως συμβάλουν στην πρόληψη χρονίων νοσημάτων. Η ρεσβερατρόλη, ένα πολύτιμο φυτικό συστατικό, που βρίσκεται στη φλούδα του, αποτελεί το «διασημότερο» συστατικό του σταφυλιού και έχει φανεί πως μπορεί να ασκήσει προστατευτικό ρόλο στη λειτουργία της καρδιάς.
Η ρεσβερατρόλη εμφανίζει, επίσης, ισχυρή αντιγηραντική δράση, προστατεύοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών και βοηθώντας στη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης.
Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται σε μικρότερες ποσότητες στα μούρα, στο πεύκο, στα ρόδια, στα φιστίκια και τα φασόλια.
Η βιταμίνη Α συμβάλλει σημαντικά στην καλή λειτουργία της όρασης και προστατεύει από διάφορες οφθαλμολογικές παθήσεις.
Το σταφύλι κυρίως λόγω του καλίου που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει τη διούρηση και καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών, διατηρώντας την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα. Θεωρείται η κυριότερη τροφή αποτοξίνωσης. Τα έλαια που παράγονται από τα κουκούτσια των σταφυλιών είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν την χοληστερόλη. Η κατανάλωση σταφυλιού βοηθάει σε καταστάσεις ύπαρξης δυσπεψίας, δυσκοιλιότητας και αιμορροΐδων.
Τα αντιοξειδωτικά του σταφυλιού παρουσιάζουν, επίσης, σημαντική καρδιοπροστατευτική δράση καθώς εμποδίζουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, προλαμβάνουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλιών και καταπολεμούν το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας.
Τα φλαβονοειδή που εμπεριέχονται στο σταφύλι εκτός από την ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος, συμβάλλουν και στη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων.
Παχαίνουν τα σταφύλια τελικά;
Πολλοί έχουν την εντύπωση πως το σταφύλι παχαίνει και πως έχει πολλές θερμίδες, το οποίο δεν ισχύει για τους παρακάτω λόγους:
Γιατί 1 μεσαίο τσαμπί σταφύλια (40-50 ρόγες) έχει περίπου 150 θερμίδες όσο δηλαδή 2 μεγάλα άλλα φρούτα
Γιατί η φυσική γλυκύτητα του σταφυλιού οφείλεται στα φυσικά του σάκχαρα, την φρουκτόζη και όχι στην ζάχαρη, την σουκρόζη όπως την εννοούμε συνήθως
Το σταφύλι είναι φρούτο που τρώγεται ώριμο, συνεπώς τα φυσικά του σάκχαρα είναι παραωριμασμένα, όταν είναι πια βρώσιμο. Αυτή η γλυκιά του γεύση είναι που μας μπερδεύει και έχουμε την αίσθηση ότι επειδή είναι γλυκό είναι και παχυντικό.
Τα σταφύλια λοιπόν μπορούν να ενταχθούν ακόμα και σ' ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, χωρίς ενδοιασμούς αλλά και χωρίς υπερβολές!
Δεν υπάρχει τρόφιμο που όταν καταναλωθεί παχαίνει ή αδυνατίζει. Είναι η ποσότητα και η ποιότητα που κάνουν την διάφορα!
Αντί γλυκού: Το σταφύλι είναι ένα φρούτο που, εφόσον δεν το υπερκαταναλώνετε, μπορεί να καλύψει την επιθυμία σας για γλυκό δίνοντας λίγες θερμίδες. Πέρα από τη φυσική γλυκιά του γεύση, μπορεί να σας δώσει την αίσθηση ότι απολαμβάνετε παγωτό, αν απλά βάλετε μερικές ρόγες στην κατάψυξη.
Διαλέξτε λοιπόν τα σταφύλια που σας αρέσουν, μαύρα ή λευκόσαρκα, με κουκούτσι ή χωρίς και εντάξτε τα στη διατροφή σας όχι μόνο για τη γεύση τους αλλά και για τις ιδιότητές τους.
Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη / mama365.gr
Οι ευεργετικές ιδιότητες της ρεσβερατρόλης στον οργανισμό μας
Η πληθώρα των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η ρεσβερατρολή στην καλή μας υγεία, ουσία η οποία βρέθηκε στο κόκκινο και το μωβ σταφύλι. Δείτε λοιπόν τι κάνει η ρεσβερατρόλη στην υγεία μας:
Επιταχύνει την απώλεια βάρους
Εκπληκτική έρευνα της οποίας ηγήθηκε η MaryAnne DellaFera, PhD από το Πανεπιστήμιο της Georgia έβγαλε οτι η ρεσβερατρόλη (ειδικά όταν συνδυαστεί με ισοφλαβόνες σόγιας)βοηθά το σώμα σημαντικά στην απώλεια βάρους με δύο τρόπους: 1. Μειώνει δραματικά την ικανότητα των κυττάρων να αποθηκεύουν λίπος κατά περίπου 130% και 2. Συμβάλλει στην αποσύνθεση των κυττάρων που αποθηκεύουν το λίπος κατά 246% παραπάνω από το κανονικό.
Προστατεύει την Καρδιά
Στη μελέτη φάνηκε οτι η ρεσβερατρόλη έχει την ιδιότητα να βελτιώνει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα να επιτρέπει την ευκολότερη ροή του αίματος στα αγγεία. Επιπλέον, ηρεμεί τα τειχία των αγγείων του αίματος, μεγαλώνοντας τη διάμετρό τους με συνέπεια να ρίχνει την αρτηριακή πίεση και να επιτρέπει σε μεγαλύτερη ποσότητα αίματος να κυκλοφορήσει σε ολόκληρο τον οργανισμό. Οπότε αυξάνεται το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά τα οποία μεταφέρονται στα κύτταρα του οργανισμού.
Μία άλλη μελέτη έδειξε οτι μόλις 10 mg από συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης μειώνει την πιθανότητα εμφράγματος.
Κάνει καλό στον Εγκέφαλο
Μελέτες στο Πανεπιστήμιο της Ελβετίας απέδειξαν την προστασία του εγκεφάλου, η οποία προέρχεται από τη ρεσβερατρόλη. Βρέθηκε οτι η ρεσβερατρόλη καθάρισε τις κατεστραμένες πλάκες του εγκεφάλου και τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες συνδέονται με τη νόσο Alzheimer. Είναι τόσο ισχυρό αυτό το συστατικό, γι αυτό και πολλοί γιατροί το αποκαλούν ως \"ο ανατροπέας των πάντων\".
Βελτιώνει τη μνήμη
Σε μία μελέτη η οποία διεξήχθη στη Μ. Βρετανία, μαθητές έλαβαν ρεσβερατρόλη και η ροή του αίματος στον εγκέφαλό τους αυξήθηκε κατά 200%. Οι επιστήμονες πιστεύουν οτι η ρεσβερατρόλη μπορεί να επιταχύνει τη διανοητική μας επίδοση.
Προστατεύει από τον Καρκίνο του δέρματος
Σε πλήθος μελετών η ρεσβερατρόλη είχε θετικά αποτελέσματα στον καρκίνο. Φάνηκε οτι προστατεύει το δέρμα από τη φθορά που του προκαλεί η UVB ακτινοβολία από τον ήλιο, η οποία ευθύνεται για τον καρκίνο του δέρματος.
Προστατεύει τον οργανισμό από την ακτινοβολία
Προστατεύει τον οργανισμό από την ακτινοβολία όταν αυτή χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση καρκίνων.
Ερεθίζει το γονίδιο της μακροζωϊας
Σε μία μελέτη, οι επιστήμονες αναγνώρισαν τη ρεσβερατρόλη ως το συστατικό το οποίο ενεργοποιεί το ανθρώπινο γονίδιο για την επιβίωση και τη μακροβιότητα.
Καταπολεμά το διαβήτη
Άτομα τα οποία δεν είχαν εμφανίσει ακόμη όλα τα κριτήρια διάγνωσης διαβήτη έλαβαν ρεσβερατρόλη και σημείωσαν 10% μείωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, με βάση έρευνα του Einstein College of Medicine.
Μειώνει τη φλεγμονή
Λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες, κάτι το οποίο ίσως εξηγεί την αποτελεσματικότητά της στη σταφανιαία νόσο.
Υποστηρίζει τη μυική αναδόμηση
Ως ισχυρό αντιοξιδωτικό η ρεσβερατρόλη υποστηρίζει τα κύτταρα και τα όργανα στα οποία εμφανίζεται περιορισμός ουρικού οξέως και άλλων τοξινών, με αποτέλεσμα να βοηθά τους αθλητές να αναρρώσουν οι μύες τους.
Πηγή: care2.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου