Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες ~ Μηχανή του Xρόνου (Βίντεο)


Η «Μηχανή του Χρόνου» με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στην αρχαιότητα και παρουσιάζει την ιστορία των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων. Η εκπομπή, η οποία γυρίστηκε στην αρχαία Ολυμπία με την βοήθεια κορυφαίων επιστημόνων και ειδικών, ολοκληρώνεται σε δύο επεισόδια.

Στο πρώτο μέρος, που θα προβληθεί την Κυριακή 22 Ιουλίου, καταγράφεται η γέννηση του θεσμού της εκεχειρίας, αλλά και της Ελλανοδίκου Επιτροπής, των ανθρώπων δηλαδή που διοργάνωναν και ήλεγχαν την σωστή διεξαγωγή των Αγώνων.


Η συμμετοχή των αθλητών υπαγόταν σε αυστηρούς κανόνες που ακόμα και σήμερα προκαλούν εντύπωση. Για παράδειγμα, η μη έγκαιρη άφιξη στην Ολυμπία, ο χρηματισμός, αλλά και η άσκηση μαγείας στον αντίπαλο, αποτελούσαν αιτίες αποκλεισμού.

Οι Ολυμπιακοί ήταν τόσο ιεροί που ακόμα και κατά την διάρκεια των Πολέμων εναντίον των Περσών εισβολέων οι αγώνες διεξήχθησαν κανονικά. Το ίδιο έγινε και κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Τότε οι Σπαρτιάτες κατηγορήθηκαν ότι έσπασαν την εκεχειρία, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τους αγώνες για 24 χρόνια.

Η «Μηχανή του Χρόνου» μας ξεναγεί στην αρχαία Ολυμπία, στο ναό της Ήρας, αλλά και του Δία, στον οποίο βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Φειδία, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, και φυσικά στο νέο αρχαιολογικό μουσείο, όπου βρίσκεται ο περίφημος Ερμής του Πραξιτέλη, αλλά και το κράνος του στρατηγού Μιλτιάδη από την μάχη στον Μαραθώνα.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, την Κυριακή 29 Ιουλίου, παρουσιάζονται τα αγωνίσματα, οι υπεραθλητές, οι επιδόσεις τους, αλλά και η αθέατη πλευρά των αγώνων με απόπειρες δωροδοκίας και παράνομες πολιτογραφήσεις.

Οι αρχαίοι Έλληνες δεν συγχωρούσαν τους παραβάτες, τους εντόπιζαν, τους δίκαζαν και επέβαλλαν παραδειγματικές ποινές, όσο ψηλά και αν βρίσκονταν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα υψηλού επιπέδου απόδοσης δικαιοσύνης, είναι οι περίφημοι Ζάνες, στην είσοδο του σταδίου, που είναι αγάλματα του Δία που υποχρεούνταν να αναγείρουν όσες πόλεις κράτη, αψηφούσαν τους κανόνες. Όχι μόνο πλήρωναν την κατασκευή του αγάλματος, αλλά ανέγραφαν και στην βάση του το όνομα του αθλητή τους που παραβίασε τον όρκο του, με σκοπό να τον διαπομπεύσουν.

Στην εκπομπή παρουσιάζεται η ζωή κορυφαίων Ολυμπιονικών, όπως του Διαγόρα από τη Ρόδο, του Μίλωνα από τον Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας, του Θεαγένη από τη Θάσο, αλλά και κορυφαίων πολιτικών της εποχής που έγιναν Ολυμπιονίκες, όπως του Κίμωνα, πατέρα του νικητή του Μαραθώνα, του Αλκιβιάδη, αλλά και του Φίλιππου της Μακεδονίας, που διακρίθηκαν στις ιπποδρομίες και στις αρματοδρομίες.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Γεωργία Χατζή Σπηλιοπούλου – Δ/ντρια Ζ’ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων (Ολυμπία), Ολυμπία Βικάτου - Δ/ντρια ΛΣΤ’ Εφορίας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, Πάνος Βαλαβάνης - Καθηγητής Αρχαιολογίας Παν/μιου Αθηνών, Κωνσταντίνα Γογγάκη - Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Αθλητισμού Παν/μιο Αθηνών, Γιώργος Καββαδίας - Επιμελητής Συλλογής Αγγείων Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Έλενα Βλαχογιάννη - Επιμελήτρια Συλλογής Γλυπτών Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Θωμάς Γιαννάκης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Αθλητισμού Παν/μιο Αθηνών, Θάνος Σίδερης - Αρχαιολόγος στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Χρήστος Λιάγκουρας και Χρήστος Μαντζάνας – αρχαιολόγοι Ζ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ολυμπίας, Μενέλαος Χρόνης – φιλόλογος-συγγραφέας, Χρήστος Κάτσικας – εκπαιδευτικός, Ελένη Νικολαίδου – φιλόλογος, Θεόδωρος Νημάς - Πρ. Καθηγητής ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ευάγγελος Φιλίππου- συγγραφέας Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων, Σοφία Μπαλιούκου- Πανταζοπούλου - Λυκειάρχης Κρεστένων Ηλείας / Φιλόλογος,Γιώργος Γεωργιόπουλος – Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Δημήτρης Κυριακόπουλος - γυμναστής Λυκείου Ζαχάρως.

Παραγωγή: Ελληνική

Σκηνοθέτης: Γιώργος Νταούλης
Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος
Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος







*Το δεύτερο μέρος της έρευνας, μπορείτε να το δείτε εδώ.


Ακόμη:
Ο Αθλητισμός στην Αρχαία Ελλάδα (Βίντεο)
Μετα-Μουσείο Επ. 2 ~ Αρχαία Ολυμπία (Βίντεο)
Η Αρχαία Ήλιδα - Ολυμπία (Βίντεο)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου