Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Ορειβασία στα... χνάρια του Μ. Αλεξάνδρου


Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου ετοιμάζονται να βαδίσουν 18 Ελληνες ορειβάτες, οι οποίοι ξεκινούν σήμερα για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, μια σύνθετη εξόρμηση στην πολυσχιδή οροσειρά του Κορακόρουμ στα Δυτικά Ιμαλάια.

Η αποστολή θα διαρκέσει 35 ημέρες και θα διέλθει από τα σύνορα Αφγανιστάν, Βορείου Πακιστάν, Θιβέτ και Κασμίρ, μια διαδρομή που περιλαμβάνει πέντε κορυφές υψηλότερες των 8.000 μέτρων.


Πολικές θερμοκρασίες, κατακερματισμένοι παγετώνες, ισχυροί βόρειοι άνεμοι, αλπικές λίμνες, ρωγμές, κατακόρυφες κορφές και αντίξοες συνθήκες, απαγορευτικές για τον άνθρωπο, είναι μερικά από τα εμπόδια που καλούνται να αντιπαλέψουν οι ορειβάτες.

Με σύνθημα «Η θέση της Ελλάδας είναι στην κορυφή» οι συμμετέχοντες, οι οποίοι είναι μέλη του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου, ελπίζουν να έχει θετική έκβαση η προσπάθειά τους και επιδιώκουν την ανάδειξη νέων στελεχών, προκειμένου να συνεχιστεί η παράδοση του ιστορικού τους σωματείου. Στην αποστολή συμμετέχουν τόσο έμπειροι ορειβάτες όσο και νεότεροι, ενώ ανάμεσά τους θα βρίσκονται και δύο γυναίκες, οι έμπειρες Ελλη Σούλη και Μαρία Κτιστάκη, με τη δεύτερη να θεωρείται μία από τις πιο δυνατές Ελληνίδες ορειβάτισσες.

Οι ορειβάτες θα περπατήσουν στη σκιά των πέντε γιγάντιων κορυφών και μέσω του παγετώνα Baltoro, του δεύτερου μεγαλύτερου παγετώνα παγκοσμίως με μήκος 95 χιλιομέτρων, θα προσεγγίσουν την Konkordia, ένα σταυροδρόμι επτά περιώνυμων παγετώνων με έντονα κατακόρυφες κορφές και ένα τοπίο απαράμιλλου κάλλους που έχει περιγραφεί ως η πιο εντυπωσιακή θέα του κόσμου.


Στη συνέχεια θα κινηθούν στην κατασκηνωτική βάση της κορυφής Κ2 -μίας από τις δυσκολότερες στον κόσμο- σε υψόμετρο 5.100 μέτρων και μέσω του ψηλότερου περάσματος των Ιμαλαΐων Codogoro La (6.048 μέτρα) θα στοχεύσουν στην κορυφή Cagri Codogoro La ύψους 6.168 μέτρων.

«Ο σύλλογός μας έχει στο ενεργητικό του πέντε πετυχημένες ''οκτάρες'' κορυφές, πάνω από 8.000 μέτρα στα Ιμαλάια, με κορυφαία αυτή του Εβερεστ 8.848 μέτρα την άνοιξη του 2004», επισημαίνει στο «Έθνος» ο πρόεδρος του ΑΟΣ και αρχηγός της αποστολής Κώστας Τσιβελέκας, ο οποίος μετρά 97 αποστολές και εμπειρία 42 ετών στην ορειβασία.

Οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν την αποστολή με δικά τους έξοδα, καθώς η μικρή οικονομική ενίσχυση που παρείχε στο σωματείο το κράτος έχει διακοπεί.



Και πολιτικοί κίνδυνοι...

Κοντά στα κρησφύγετα των Ταλιμπάν

Μια ιδιαιτερότητα πολιτισμικού αλλά και πολιτικού χαρακτήρα έχει η αποστολή στα Ιμαλάια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου κ. Τσιβελέκα. «Εκτός του ότι θα προσεγγίσουμε τη δυσκολότερη κορφή του πλανήτη εν μέσω ψυχρών βόρειων ανέμων, θα κινηθούμε σε μια σύνθετη περιοχή, η οποία βρίσκεται στα σύνορα Πακιστάν με Θιβέτ. Αυτό συνεπάγεται ενδεχόμενους πολιτικούς κινδύνους, άλλωστε είναι η περιοχή στην οποία βρίσκονται τα κρησφύγετα των Ταλιμπάν.

Εμείς, βέβαια, συνεργαζόμαστε με τους ντόπιους πληθυσμούς πολύ καλά», λέει. «Τους ''στρατολογούμε'' για οτιδήποτε χρειαστούμε, τους δίνουμε δουλειά, από τους κατοίκους του Μπαλτιστάν και από τη φυλή των Σέρπα νοικιάζουμε ειδικά οχήματα για τη μεταφορά του εξοπλισμού μας, ο οποίος αυτή τη φορά θα ζυγίζει ενάμιση τόνο. Άλλωστε, οι φυλές αυτές αγαπούν πολύ τους Ελληνες. Θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι περήφανοι γι' αυτό και αισθάνονται ότι με κάποιο τρόπο συνδέονται μαζί μας.

Τον παγετώνα που θα διασχίσουμε για να προσεγγίσουμε την κορυφή-στόχο τον διέσχισε και ο Μέγας Αλέξανδρος σε διάστημα δύο ετών, ενώ ήταν η πρώτη φορά κατά την οποία αναφέρθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν ξύλινες σφήνες για το σκοπό αυτό, ήταν δηλαδή οι πρόδρομοι των ορειβατικών μας καρφιών...», προσθέτει.



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου