Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Αυτό παραπάει...

Και άλλα λεφτά στη "μαύρη τρύπα" του ΤΡΑΜ

Τί συμβαίνει σε μία ιδιωτική εταιρεία που κατ’ εξακολούθηση εμφανίζει ζημιές; Η απάντηση είναι μάλλον αυτονόητη. Κατεβάζει ρολά, εξάλλου δύσκολα θα μπορούσε να καταφύγει στον τραπεζικό δανεισμό. Εκτός κι αν είναι δημόσια επιχείρηση, όπως η ΤΡΑΜ Α.Ε., η οποία παρότι το 2009 πενταπλασίασε τις ζημιές της, σε σχέση με το 2004, σήμερα το ελληνικό δημόσιο εγγυάται (για μία ακόμη φορά) για τον δανεισμό της με 18,7 εκατομμύρια ευρώ.

Με απόφαση της 11ης Νοεμβρίου που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, το ελληνικό δημόσιο παρέχει την εγγύησή του στην Alpha Bank για «την κάλυψη δανείου της ΤΡΑΜ Α.Ε. ποσού 18.700.000 ευρώ».

Ναι αλλά...

Λουκέτο στο Κέντρο Τυφλών Καλλιθέας

Λουκέτο στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Ελευθερίου Βενιζέλου στην Καλλιθέα βάζει το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, αφήνοντας αβοήθητους δεκάδες τυφλούς μαθητές.

Παρά τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες γονέων και εκπαιδευτικών ότι τα παιδιά του ΚΕΑΤ, λόγω των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς -μετά και τις πρόσφατες απολύσεις- διδάσκονται μόνο τα μισά μαθήματα από αυτά που προβλέπει το πρόγραμμά τους, οι αρμόδιοι του υπουργείου ήταν ανένδοτοι.

Οπως μας είπε ο Γιάννης Κάτσης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών ΚΕΑΤ, «χωρίς εκπαίδευση και μαθητές το ΚΕΑΤ δεν έχει νόημα ύπαρξης. Ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας κ. Κατριβάνος αρνήθηκε να δώσει λύση, με το επιχείρημα ότι το υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να πληρώνει για την εκπαίδευση των τυφλών και μετέθεσε την ευθύνη στο υπουργείο Παιδείας, στο οποίο -όπως δήλωσε κατηγορηματικά- ανήκει η αρμοδιότητα της εκπαίδευσης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ίδια απόφαση έχει ληφθεί και για τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης».

Μάθε το όνομά σου





«Δεν έχεις τυχαία τ’ όνομα σου», λέει μια αγγλική παροιμία...

Παραδείγματα:

Ανδρέας: σημαίνει «θαρραλέος, άφοβος». Του αρέσει η οικογενειακή ζωή και η συμμετοχή στα κοινά. Κερδίζει την υποστήριξη των ισχυρών. Ζηλιάρης, πεισματάρης και οικονόμος. Έξυπνος, με ιδέες συχνά πολύ πρωτότυπες. Ο ανδρείος.

Άνθιμος: μαχητικός, αγωνίζεται για τις ιδέες του. Σοβαρός, προτιμάει τη μελέτη απ' τις διασκεδάσεις.

Ιωάννης: από την εβραϊκή λέξη Ιωννάθαν (η χάρη του Θεού). Ο Γιάννης είναι δυναμικός και αρκετά αυταρχικός. Υπεύθυνος και άνθρωπος του καθήκοντος, αγαπάει πολύ την οικογένειά του. Κλειστός χαρακτήρας όταν βρίσκεται με πολύ κόσμο, γίνεται ιδιαίτερα ευχάριστος στον κύκλο των φίλων του.


 
Κατεβάστε από εδώ.






Η επικαιρότητα σε σκίτσα...

Δείτε και τα υπόλοιπα...

Τελικά αυτό ήταν! Το φτύσιμο των Ελλήνων στον Β' Παγκόσμιο τους έτσουξε!


Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, σε αντίθεση με τις επιθέσεις προς την Ελλάδα για τη δημοσιονομική της εκτροπή, εμφανίστηκαν πολύ φιλικά με την Ιρλανδία, μολονότι το «ολίσθημα» είναι ανάλογης έκτασης.

Επιχειρώντας να δώσει μια εξήγηση γι' αυτή τη διαφορετική αντιμετώπιση, η γερμανική εφημερίδα «Tageszeitung» καταλήγει στην εκτίμηση ότι αυτή η «κατανόηση» των Γερμανών για το ιρλανδικό πρόβλημα ίσως να οφείλεται στη μεταπολεμική εποχή, όταν οι Γερμανοί ήταν ευπρόσδεκτοι στην Ιρλανδία, προφανώς με το λανθασμένο σκεπτικό ότι όποιος πολέμησε τη Βρετανία δεν μπορεί να είναι και τόσο κακός.

«Ας μην ξεχνάμε ότι μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο...

10.000 συνταξιούχοι έπαιρναν παράνομα ΕΚΑΣ

Σε 10.000 υπολογίζονται οι συνταξιούχοι, οι οποίοι εισπράττουν το ΕΚΑΣ παρά το ότι έχουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ τον χρόνο! Το επίδομα -που κυμαίνεται από 57.5 έως και 230 ευρώ τον μήνα- χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια σε 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Ωστόσο από τους ελέγχους του υπουργείου Εργασίας προέκυψε πως υπάρχουν συνταξιούχοι, που αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους για να πάρουν την οικονομική ενίσχυση. Ενδεικτικά αναφέρεται πως πάνω από 600 άτομα παίρνουν το ΕΚΑΣ, παρά το ότι έχουν εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.

Η πιο ακραία περίπτωση αφορά συνταξιούχο, που έπαιρνε το επίδομα παρά το ότι τα εισοδήματά του προσέγγιζαν το μισό εκατομμύριο! Σημειώνεται πως για την καταβολή του ΕΚΑΣ απαιτείται:

Άχμεντ, ο νεκρός τρομοκράτης...



Ο εγγαστρίμυθος κωμικός  Τζεφ Ντάνχαμ, είναι περφόρμερ με το σπάνιο ταλέντο, που σε αναγκάζει να κρατάς την κοιλιά σου απ' τα γέλια. Με μια μαριονέτα μπορεί να κάνει ένα ολόκληρο ακροατήριο να ξεκαρδίζεται και να παραληρεί. Με τη βροντερή φωνή του, που βγαίνει απ' το λαιμό δίχως να κουνήσει τα χείλη του, καταφέρνει να κατακτήσει και το πιο δύσθυμο κοινό.
Ο Ντάνχαμ χρησιμοποιεί στα σόου του έξι μαριονέτες, κάθε φορά και διαφορετική.

Απ'τις πιο επιτυχημένες είναι «ο Αχμεντ, ο νεκρός τρομοκράτης». Ο Ντάνχαμ του δίνει ξανά ζωή επί σκηνής και το γέλιο αρχίζει. Ο σκελετωμένος κομάντο αυτοκτονίας βρίζει -με τη φωνή του Τζεφ- όσους απ' το κοινό τολμήσουν να γελάσουν με την κατάντια του.
Ντρέπεται γιατί ανατινάχτηκε κατά λάθος και πέθανε ατιμασμένος. Την ώρα που έβαζε βενζίνη στο παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του, απάντησε στο κινητό του τηλέφωνο και... πήγε στον άλλο κόσμο. Μόνο που δεν έφτασε στον Παράδεισο με τα εδέσματα, τα γλυκά και τις παρθένες, αλλά... στη σκηνή μαζί με τον Τζεφ! Αυτή ήταν η τιμωρία του...

Η Χίλαρι Κλίντον ζήτησε συγνώμη από την Τουρκία...

(...Κι έριξε ακόμη μια ροχάλα στην Ελλάδα.)

Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε την συγνώμη της για τις διαρροές αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων σχετικά με την Τουρκία, τα οποία δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο WikiLeaks, ανακοίνωσε σήμερα από την Ουάσιγκτον ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Η κ. Κλίντον ζήτησε συγγνώμη από την Τουρκία για το γεγονός πως αυτή αναφέρεται στις εμπιστευτικές αναφορές που δόθηκαν στη δημοσιότητα», τόνισε ο ίδιος στους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, μετά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα ομόλογό του. Τις δηλώσεις του μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε πως...

Παίξ'τον με την Πετρούλα ~ Τι απάντησε για DVD

Με μόλις ένα ευρώ ανά μήνυμα, η Πετρούλα ίσως σου απαντήσει, για αυτό που σε βαράει...

~Το ερώτημα είναι αν υπάρχει πράγματι κόσμος που δίνει λεφτά για τα sms και αν υπάρχει κόσμος που αγοράζει εν τέλει αυτά τα περιοδικά που μόνο διαφημίσεις έχουν & δελεάζουνε τον κόσμο με άσχετα προς το περιεχόμενό τους δώρα, πχ τράπουλες, πάμπερς, σερβιέτες κλπ...

-Για σου Πετρούλα, είσαι πολύ κα...λα!
Θέλω να σε ρωτήσω αν έχεις κάνει παρτούζα.
andeas...@...

-Aγαπητέ Ανδρέα, μέχρι πέντε...

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Κατεβάστε ~ Το νέο τεύχος των "Φαινομένων"




Κυκλοφόρησε ως ένθετο εφημερίδος το Σάββατο & από σήμερα διατίθεται δωρεάν.

Το κατεβάζουμε σε pdf από εδώ.

Οι φόροι ζαλίζουν τα ποτά ~ Στροφή στο κρασί και την µπίρα

Εξαρση του λαθρεµπορίου και µείωση της κατανάλωσης 18% στο αλκοόλ.

Η κάμψη στην αγορά των αλκοολούχων ποτών την τελευταία διετία οφείλεται σε µια σειρά από παράγοντες, όπως ο περιορισµός του διαθέσιµου εισοδήµατος, η χαµηλότερη κατανάλωση στις εξόδους για διασκέδαση αλλά και η στροφή των καταναλωτών στο κρασί και την µπίρα (που είναι φθηνότερα και µε χαµηλότερο αλκοολικό βαθµό). Αποτέλεσµα είναι η αποδυνάµωση της επιτόπιας κατανάλωσης, δηλαδή σε µπαρ και κέντρα διασκέδασης, η οποία έχει µειωθεί από το 65% της συνολικής κατανάλωσης το 2000, στο 55% σήµερα.

Τα πίνουν στο σπίτι

Πάντως, η αναλογία των ποτών που αγοράζονται για οικιακή κατανάλωση σε σύγκριση µε αυτά που καταναλώνονται σε µπαρ και εστιατόρια αυξάνεται σταθερά υπέρ των πρώτων τα τελευταία χρόνια.

Και αυτό γιατί, λόγω της κρίσης, οι καταναλωτές στρέφονται σε πιο οικονοµικές λύσεις. Ετσι, από 30% που ήταν πριν από µία τριετία η οικιακή κατανάλωση ποτών όλων των ειδών, σήµερα έχει φτάσει στο...

Προσοχή: Ιδρύεται Εθνικός Φορέας Έρευνας Υδρογονανθράκων

Την κατάθεση νομοσχεδίου, πολύ σύντομα, με το οποίο θα ιδρύεται, προανήγγειλε στη Βουλή ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.

Ο Φορέας θα προκηρύξει δημόσιους διαγωνισμούς ώστε να γίνουν έρευνες στη χώρα και στο βαθμό που αυτές αποδειχθούν θετικές στη συνέχεια θα προχωρήσει η αξιοποίηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων είτε πετρελαίου, είτε φυσικού αερίου.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κ. Βελόπουλου σχετικά με τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Ιόνιο Πέλαγος και αλλού, ο κ. Μανιάτης παρότι ξεκαθάρισε ότι δεν θα τοποθετηθεί για το που και πόσο πρέπει να προχωρήσουν οι έρευνες - καθώς πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο θέμα - όμως, είπε πως υπάρχει αμεσότατη ανάγκη να προχωρήσουμε, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας, στον εμπλουτισμό των ερευνητικών δεδομένων που υπάρχουν. Διότι - όπως εξήγησε - τα στοιχεία είναι αρκετά αισιόδοξα ότι μπορούμε να έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα.

Ο ερωτών βουλευτής από την πλευρά του είπε πως η Ελλάδα βρίθει πετρελαίων σε τέτοιο βαθμό ώστε η αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου να αποσβέσει το δημόσιο χρέος της χώρας κι όμως ουδέποτε οι κυβερνήσεις διαχρονικά ασχολήθηκαν με το τόσο σοβαρό αυτό θέμα αν και τόνισε πως το ΥΠΕΚΑ έχει κάνει σημαντικά βήματα.
Πηγή

Βίντεο ~ Μπουτάρης και Καμίνης στους "Πρωταγωνιστές"


Οι «Πρωταγωνιστές» φιλοξενούν τους νεοεκλεγέντες δημάρχους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη. Οι νικητές των εκλογών συναντώνται στο τσιμεντένιο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών έχοντας απέναντί τους 66 φοιτητές από σχολές δημοσιογραφίας, ψυχολογίας, πολιτικών επιστημών και υποκριτικής.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης θέτει στον Γιώργο Καμίνη και τον Γιάννη Μπουτάρη όλα τα «εκκρεμή» ερωτήματα για τη σχέση τους με τον Γιώργο Παπανδρέου, τους πολιτικούς τους αντιπάλους (Κακλαμάνη και 'Ανθιμο αντίστοιχα), την πιθανή τους μεταπήδηση στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και προσωπικά ερωτήματα που διερευνούν τις σχέσεις τους με τα χρήματα, τις ουσίες, τον Θεό.

Οι 66 φοιτητές, στο τέλος της συνέντευξης, επιλέγουν ποιος από τους δύο δημάρχους είναι πιο καινοτόμος, ειλικρινής και κοινωνικά ευαισθητοποιημένος και αναδεικνύουν αυτόν που κατά τη γνώμη τους είναι πιο έτοιμος να διαχειριστεί την εξουσία του Δημάρχου.

Η εκπομπή διακόπτεται σε απρόβλεπτα χρονικά διαστήματα με «χακεριές» τις οποίες επιχειρούν οι δημιουργοί των ιντερνετικών προεκλογικών σποτ «ήττα στον Νικήτα» και «μακάρι Μπουτάρη».
Προβλήθηκε το βράδυ της 28ης Νοεμβρίου 2010.

***Σε 369 ψήφους διαμορφώθηκε τελικά η διαφορά μεταξύ του Γιάννη Μπουτάρη και του Κώστα Γκιουλέκα, υπέρ του πρώτου, στις εκλογές για το δήμο της Θεσσαλονίκης, ύστερα από την επανακαταμέτρηση των ψήφων


Δείτε την εκπομπή...

Η πιο βαρετή μέρα της ιστορίας

Αν γεννηθήκατε την (...), έχετε ένα ξεχωριστό λόγο να ξεχωρίζετε από τους άλλους: η πρώτη μέρα της ζωής σας ήταν η πιο βαρετή από όλες τις μέρες στη Γη μετά το 1900, σύμφωνα με τους υπολογισμούς Βρετανού επιστήμονα, ο οποίος, όπως ισχυρίζεται, ανακάλυψε ότι τη συγκεκριμένη μέρα έγιναν τα λιγότερα αξιοσημείωτα γεγονότα από κάθε άλλη στην πιο πρόσφατη ιστορία.

Κάπως έτσι, σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", το πρόγραμμα του Πέντοου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αντικειμενικά η πιο βαρετή και άνευ αξιοσημείωτων γεγονότων μέρα υπήρξε η...

Τα αδιευκρίνιστα σημεία της επιμήκυνσης για την Ελλάδα

Σύνθετες διαπραγματεύσεις θα ξεδιπλωθούν τις επόμενες εβδομάδες για τα «ανταλλάγματα» που θα απαιτηθούν, ώστε να πιστοποιηθεί από την Τρόικα -και ειδικά από τη Γερμανία- η επιμήκυνση έως το 2021 του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που λαμβάνει η Ελλάδα.

Οι αποφάσεις εκτιμάται ότι θα ληφθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο, οδηγώντας σε μείωση στο ήμισυ των δανειακών αναγκών για τα κρίσιμα έτη 2014 -2015 (αναζητούσε 71 και 77 δισ. ευρώ αντίστοιχα) και απομακρύνοντας σενάρια πτώχευσης της οικονομίας. Ωστόσο, απομένει να συμφωνηθούν κρίσιμα σημεία όπως τα επιτόκια δανεισμού, καθώς και τα νέα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Στα συμπεράσματα της χθεσινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών αναφέρεται ρητά ότι το Eurogroup «θα εξετάσει ταχύτατα την αναγκαιότητα επιμήκυνσης της ωρίμανσης της χρηματοδότησης της Ελλάδος προς αυτή της Ιρλανδίας». Η ρήση ερμηνεύεται ως το «πράσινο φως» για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά η συμφωνία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Αντιθέτως μένει να αποφασιστούν μία σειρά από θέματα:

Ανοικτά όλη μέρα 25 νοσοκομεία από την Τετάρτη

«Πρεμιέρα» κάνουν την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου, 25 δημόσια νοσοκομεία που εντάσσονται στην ολοήμερη λειτουργία του ΕΣΥ, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση, που υπογράφουν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Στα νοσοκομεία αυτά οι ασθενείς θα μπορούν να προσέρχονται και μετά το τακτικό ωράριο ενώ εκτός από ιατρικές εξετάσεις θα μπορούν να υποβληθούν και σε διαγνωστικές, εργαστηριακές εξετάσεις ακόμη και χειρουργικές μικροεπεμβάσεις.

Σε πρώτη φάση, τις πύλες τους ανοίγουν τα νοσοκομεία:..

Δικαιούμαστε κονδύλια για τους λαθρομετανάστες από την ΕΕ και δεν τα ζητάμε ~ Έρχεται η κάρτα μετανάστη

Περισσότερα χρήματα μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα από την ΕΕ για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που έχει στο έδαφός της, χρήματα που μπορούν να διατεθούν σε υποδομές για διαμονή, νομιμοποίηση ή επιστροφή. Αλλά το χάος που επικρατεί στις διαδικασίες νομιμοποίησης, τα προβλήματα στην καταγραφή των εισερχομένων στη χώρα, η μη απορρόφηση των ποσών που ήδη έχουν εγκριθεί και -κυρίως- η έλλειψη πολιτικής βούλησης, εμποδίζουν τη διεκδίκηση κονδυλίων που δικαιωματικά δικαιούται η χώρα μας.

Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του γραφείου της επιτρόπου...

Νεαροί Αλβανοί οι ληστές (& δολοφόνοι;) των ηλικιωμένων

Η σύλληψη δύο νεαρών από την Αλβανία για την ένοπλη ληστεία σε βάρος ενός ζευγαριού ηλικιωμένων το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στην περιοχή του Αλιβερίου, ίσως ρίξει φως και στην δολοφονία της 81χρονης που δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια του δεμένου και φιμωμένου συζύγου της στην ίδια περιοχή, την επόμενη κιόλας ημέρα!

Οι δράστες, ένας 26χρονος και ένας 21χρονος, είχαν εισβάλει στο σπίτι των ηλικιωμένων και, αφού τους χτύπησαν άγρια με τα χέρια, τους απείλησαν με πιστόλι και μαχαίρι, άρπαξαν χρήματα και κοσμήματα και έγιναν άφαντοι… Ωστόσο, οι...

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Προσοχή: Ανοίγει ο δρόμος για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους

Το πακέτο βοήθειας προς την Ιρλανδία ανοίγει το δρόμο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, που έχει λάβει η χώρα μας. Μετά τη συμφωνία για το δάνειο προς την Ιρλανδία, διάρκειας 7,5 ετών, με δυνατότητα παράτασης έως τα 11 χρόνια, ανοίγει ο δρόμος και για τη χώρα μας, ώστε να αποπληρώσει το δικό της δάνειο σε περισσότερα χρόνια.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν στο Capital.gr ότι ο "κύβος ερρίφθη" για επιμήκυνση στα 11 χρόνια, δηλαδή για επιπλέον έξι, με το ίδιο επιτόκιο, προσέθεσαν όμως ότι μένει να συμφωνηθούν οι περαιτέρω όροι εφαρμογής του μνημονίου.

Οι ιδιες πηγές δήλωσαν ότι η εξέλιξη αυτή δεν ήταν αίτημα της ελληνικής πλευράς, αλλά προέκυψε από τη συζήτηση για τη βοήθεια προς την Ιρλανδία και την ανάγκη να εναρμονιστεί ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου της Ελλάδας με αυτόν της Ιρλανδίας. Βέβαια, αυτή η απόφαση πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια όλων των χωρών-μελών.

Το Capital.gr επικοινώνησε με πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες σχολίαζαν ότι ο επικεφαλής του οργανισμού έχει τεθεί εδώ και καιρό υπέρ αυτού του ενδεχομένου και θα κινηθούν ανάλογα με το τι θα αποφασίσει η ευρωπαϊκή πλευρά. Δήλωσαν ακόμα ότι ο χρόνος αποπληρωμής μπορεί πλέον να επεκταθεί έως και τα δέκα χρόνια, δηλαδή έως και το 2020.
Πηγή

Λεφτά... υπήρχαν


Το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού μάς αφηγείται ιστορίες αρχαίων συναλλαγών.
Νομισματοκοπεία, τράπεζες, επιτόκια, δάνεια, υποτιμήσεις... Πολλά από τα «προνόμια» του σύγχρονου χρηματοπιστωτικού συστήματος -συνυφασμένα και με την οικονομική κρίση- ήταν αρχαιότατες εφευρέσεις.

Το χρήμα, ακόμα και πριν γίνει ένα κομμάτι χαρτί, όταν ήταν ολόχρυσο ή ασημένιο, αποδείκνυε την οικονομική υπεροχή, την πολιτική κυριαρχία ενός κράτους. Τέτοια ενδιαφέροντα και επίκαιρα αντλεί κανείς από την έκθεση «Ιστορίες νομισμάτων - Αφηγήσεις πόλεων» που μόλις εγκαινιάστηκε στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση μέρους της συλλογής του -είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο συλλογή νομισμάτων της Μικράς Ασίας- με 160 εκθέματα που μας ταξιδεύουν από τη Θράκη ώς τη...

Παραδοσιακά επαγγέλματα ~ Γαλατάς


Τότε που οι Έλληνες είχανε λιγότερα και ήταν πλουσιότεροι...

Ο γαλατάς ήταν ο πρώτος πλανόδιος μικροπωλητής της ημέρας. Φόρτωνε τα γκιούμια με το φρέσκο γάλα στο γαϊδουράκι του και ξεκινούσε πρωί-πρωί απ' το χωριό του για την πόλη. Έπρεπε να προφτάσει να εξυπηρετήσει όλους τους πελάτες. Την ίδια πάντα ώρα, πιστό στο ραντεβού, έδενε σε κάποιο δέντρο το ζώο του και ξεκινούσε το μοίρασμα.

Έπαιρνε στο ένα χέρι το γκιούμι (βαθύ μπακιρένιο σκεύος με στόμιο) και στο άλλο τη μικρή κούπα, που ζύγιζε 1/2 της οκάς και χτυπούσε τις πόρτες. Ήξεραν οι νοικοκυρές κι έβγαιναν με την μπακιρένια κανάτα ή την κατσαρόλα στο χέρι. Μερικές πάλι για να μη σηκωθούν απ' το κρεβάτι, άφηναν στην εξώπορτα το κατσαρολάκι να το γεμίσει ο γαλατάς. Το γέμιζε αυτός και έβαζε και μια πέτρα από πάνω για να μην αναποδογυρίσει το σκεύος καμιά γάτα.

Είχε συνήθως μόνιμους πελάτες, αν όμως τύχαινε και του περίσσευε γάλα, τότε έπαιρνε τους δρόμους φωνάζοντας: "Ο γαλατάς! Φρέσκο, ολόπαχο γάλα!" μέχρι να το πουλήσει όλο και να γυρίσει στο χωριό του.

Τα χωριά γύρω από τη Θεσσαλονίκη τότε είχαν πολλή κτηνοτροφία. Αγελάδες, πρόβατα, κατσίκες. Άρμεγαν πρωί και βράδυ, κρατούσαν αυτό που ήταν να κάνουν τυρί ή γιαούρτι και το υπόλοιπο το πουλούσαν. Ο κόσμος στην πόλη το αγόραζε, επειδή ήταν φρέσκο και ολόπαχο. Δεν είχε καμιά σχέση μ' αυτό που πίνουμε σήμερα.

Μέχρι τη δεκαετία του '70 περνούσαν ακόμη γαλατάδες απ' τις γειτονιές. Με τη λειτουργία όμως των εργοστασίων γάλακτος, χάθηκαν.






Θεσσαλονίκη 1918

Επιχρωματισμός: Past in Color Χρώμα στο Παρελθόν

Ο γαλατας με το καρο του επι της Κομνηνων μπροστα απο τα λουλουδαδικα της Β.Ηρακλειου και το Γιαχουντι χαμαμ Yahudi hamami την δεκαετια του 60.

Διανομή γάλατος σε γυάλινη συσκευασία με συμπαθητικό τετράποδο αρχές του 1970
Διανομή γάλατος σε γυάλινη συσκευασία με συμπαθητικό τετράποδο αρχές του 1970


Οίνος ~ Χθες και σήμερα


Αναρωτηθήκατε ποτέ τον τρόπο με τον οποίο εφτιάχναν τα κρασιά παλαιότερα, πως τα έπιναν, αλλά και το κυριότερο, αν τότε τα κρασιά ήταν καλύτερα σε σχέση με τα σημερινά;

Είναι γεγονός ότι αρκετές πληροφορίες γα τις οινικές συνήθειες της εποχής των προγόνων μας, μπορούμε να αποκομίσουμε προσεγγίζοντας συγκεκριμένες περιγραφές περιηγητών και ιστορικών που μαρτυρούν τον κυρίαρχο ρόλο που διαδραμάτισε αυτό το ποτό στις παλαιότερες κοινωνίες...

Η άμπελος κατά τον Ραγκαβή, φαίνεται πως ήταν αυτοφυής στην Ελλάδα, ενώ δεν είναι και λίγα τα άγρια κλήματα που συναντάμε ακόμη και σήμερα μέσα στα δάση, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκδοχή αυτή..

Η καλλιέργεια του αμπελιού, καθώς και η τέχνη της οινοποιίας, επιστεύετο ότι είχε έρθει από την Ασία, από τους αρχαίους λαούς, που οι μύθοι έφερναν για τον οίνο και κάποιους θεους μαζί τους. Κι αυτό τοποθετείται στα πανάρχαια και προ-ομηρικά χρόνια, γιατί ο Όμηρος κάνει συνεχή αναφορά της χρήσης του κρασιού στην εποχή του

"...Ουδέποτε δε, πινόταν από τους αρχαίους ο οίνος άκρατος και αν κάποτε συνέβαινε κάτι τέτοιο το θεωρούσαν ως ασωτία. Ήταν πάντοτε αναμεμιγμένος με περισσότερο από το μισό με δύο τρίατα νερού, από όπου και προέκυψε μέχρι σήμερα, στην γλώσσα του λαού μας, η λέξη κρασί..."
Τον οίνον τον έπιναν άλλοτε θερμό (το χειμώνα) κι άλλοτε το θέρος ψυχραινόμενον σε χιόνι και σε πάγο. Προς τούτο είχα και αποθήκες πάγου, αλλά και επί της εποχής των Ρωμαίων τον τοποθετούσαν σε σάκο ή και σε ασκί γεμάτο χιόνι.

Τα περί της οινοποιίας μνημονεύονται εκτενέστερα από τους Ρωμαίους συγγραφείς αλλ' εφαρμοζότανε και στην Ελλάδα, γιατί από αυτήν την χώρα ξεκίνησε και διαδόθηκε στην Ιταλία τόσο η αμπελοκαλλιέργεια, όσο και η οινοποιία. Και μνημονεύεται μεν ο οίνος στους ΙΒ' νόμους, αλλ' ήταν πολύ σπάνιος στην Ιταλία κι απαγορευόταν (τουλάχιστον στην αρχή) στις γυναίκες, ενώ στην Ελλάδα επί Δημοσθένους... ο μετρητής οίνου (τα 40 λίτρα) πουλιόταν 4 δραχμές (σημείωση: τότε ο ρήτορας που ρητόρευε υπέρ των συμφερόντων του δημοσίου, έπαιρνε μία δραχμή!). Στη Ρώμη πολύ μεταγενέστερα, ήταν ακόμη πιο ακριβός, αλλά ο ελληνικός θεωρείτο ανώτερος από τον ιταλικό.

Ας συγκρίνουμε λοιπόν το χθες με το σήμερα, τη σχέση δηλαδή της παραγωγής του κρασιού παλαιότερα με τις μεθόδους τις σημερινές...

Πιθανώς έτσι θα μπορέσουμε να εντοπίζουμε και το μοναδικό αυτό μεγαλείο που κρύβει το κρασί, αλλά και τα απόκρυφα μυστικά του γνήσιου και αληθινού ποτού, που φιλτραρίστηκε από γενιές και γενιές προγόνων, άντεξε στην φθορά του χρόνου και μας παραδόθηκε στις μέρες μας, ως ανεκτίμητη πολιστική κληρονομιά.

Παλαιότερα η μέθοδος της οινοποιίας ήταν παρόμοια τόσο στην Ρώμη, όσο και στην Ελλάδα. Τα ώριμα σταφύλια που τρυγούσαν τα εναπόθεταν στο "ληνό" και το γλεύκος που έτρεχε από αυτά λεγόταν πρόχυμα ή πρόδρομος ή πρότροπον, από το οποίο κατασκευαζόταν ένα είδος παχιού κρασιού του αυτού ονόματος.

Σήμερα οι μέθοδοι οινοποίησης στην Ελλάδα και την Ιταλία ποικίλουν, ανάλογα με τον τύπο του κρασιού που παράγει κάθε περιοχή, τις επιδράσεις του συγκεκριμένου μικροκλίματος, αλλά και τις γεύσεις που προτιμούν οι σύγχρονοι καταναλωτές. Ωστόσο παντού προτιμάται το υγιεινό και ώριμο σταφύλι, που πρέπει να καταφθάνει έγκαιρα στα οινοποιεία και σε άριστη κατάσταση, για να γίνει το καλό κρασί.

Ο πρώτος χώρος υποδοχής του σταφυλιού είναι συνήθως η ανοξείδωτης σταφυλοδόχος με τον ατέρμονα κοχλία του Αρχιμήδη, που προωθεί τα τσαμπιά προς τη σύνθλιψη, ενώ ο πρώτος χυμός που ρέει προς τις υπόγειες δεξαμενές, (τους σημερινούς δηλαδή ληνούς) ονομάζεται πρόρογος, ή ανθός, ή γλεύκος εκροής. Από αυτόν τον χυμό προέρχεται συνήθως ένα ποιοτικό κρασί, σε ποσοστό μέχρι και 20% περίπου, ανάλογα με την ωριμότητα των σταφυλιών, την ποικιλία και την μέθοδο γελυκοποίησης.

Μέχρι αυτού του σημείου λοιπόν, οι διαδικασίες της παραγωγής του κρασιού στην αρχαιότητα με τις σημερινές, συμβαδίζουν αρκετά, με μόνη διαφορά το διαφορετικό οινικό γλωσσάρι...

Παλαιότερα πατούσαν τα σταφύλια με γυμνά πόδια κι από τον μούστο που έτρεχε, γινόταν το συνηθισμένο κρασί. Ύστερα τα στέμφυλα τα έβαζαν στο πιεστήριο και ο μούστος από αυτά έβγαζε κρασί κατώτερης ποιότητας. Τον μούστο αυτό μερικές φορές τον έπιναν πριν από την βράση, αφού του έριχναν μέσα λιγάκι υπόγλυκο ξίδι.

Σήμερα τα σταφύλια στα σύγχρονα οινοποιεία "πατιούνται" συνήθως μέσα σε πνευματικά πιεστήρια που λειτουργούν με αέρα, ο οποίος βρισκόμενος μέσα σε μια φούσκα, προκαλεί την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη σύνθλιψη των, πάνω στα ανοξείδωτα κυλινδρικά τοιχώματα του μηχανήματος. Φυσικά λειτουργούν και τα υδραυλικά πιεστήρια, καθώς και οι "κάθετες στροφιλιές" σε μικρότερα πατητήρια, αλλά κυρίως στην ερασιτεχνική οινοποίηση. Είναι αυτά που στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας ονομάζονταν "μάγγανα".

Το κοινό σημείο αναφοράς με την μέθοδο της αρχαιότητας, είναι ότι όσο τα στέμφυλα πιέζονται περισσότερο (εφαρμόζοντας μεγάλες και διαρκείς πιέσεις που προσεγγίζουν τις 2 ατμόσφαιρες), τόσο ο μούστος που παράγεται θεωρείται κατώτερης ποιότητας και τα κρασιά που θα προέλθουν από αυτόν αναπόφευκτα υποβαθμισμένα. Τον μούστο αυτό, που παλαιότερα τον έπιναν με τον δικό τους τρόπο, είναι προτιμότερο να τον αξιοποιήσουμε και εμείς σήμερα πιο σωστά από το να τον κάνουμε "κακό" κρασί, το οποίο αφ' ενός πωλείται δυσκολότερα και αφ' ετέρου λιμνάζει σε δεξαμενές. Έτσι ή αλλιώς τα υποβαθμισμένα κρασιά δεν έχουν κανένα μέλλον, μιας και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα μας υποχρεώνει να τα αποστάζουμε για να ελλατωθούν τα τεράστια αποθέματα της γηραιάς ηπείρου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι παλαιότερα, όταν ήθελαν να διατηρήσουν τον μούστο για ένα χρονικό διάστημα, τον έκλειναν ερμητικά σε ένα αγγείο, που το είχαν αλείψει μέσα και έξω με πίσσα και το οποίο τοποθετούσαν σε ψυχρό νερό ή το έθαβαν μέχρι το χείλος σε ύγρή άμμο για δύο μήνες περίπου. Έτσι το περιεχόμενο διετηρείτο χωρίς να χαλάσει, τουλάχιστον για ένα χρόνο, γι' αυτό και ονομαζόταν "αείγλευκος".

Σήμερα χάρις στις μικροβιολογικές ανακαλύψεις του Παστέρ, γνωρίζουμε καλά τις περισσότερες ιδιοτροπίες των μυκήτων που "κατοικούν" πάνω στην φλούδα των σταφυλιών και ελευθερώνονται μόλις σπάσει η ρόγα. Είμαστε πλέον σίγουροι, ότι αυτοί οι χρήσιμοι μικροορανισμοί εξασφαλίζουν την αλκοολική ζύμωση, το "βράσιμο" δηλαδή του κρασιού.

Ωστόσο για να μπορούν οι μικροσκοπικοί αυτοί εργάτες της φύσης να "δουλεύουν" και να μετατρέπουν τα σάκχαρα σε αλκοόλ χωρίς να κουράζονται και να υποφέρουν, χρειάζεται ν' αναπνέυν κάπου-κάπου λίγο καθαρό αέρα με μέτρο. Αντίθετα επικίνδυνο θα ήταν αν τους αφήναμε να πάρουν... πολύ αέρα. Τέλος η άνοδος της θερμοκρασίς βοηθά καθοριστικά την όλη διεργασία και εξέλιξη του φαινομένου της ζύμωσης.

Φυσικά όλα αυτά τα μικροβιολογικά φαινόμενα δεν τα γνώριζαν οι σοφοί προγονοί μας, αλλά απλώς τα... υποψιάζονταν. Έτσι, η προφύλαξη του αγγείου από τον αέρα, επετυγχάνετο με την πίσσα, αλλά και η χαμηλή θερμοκρασία, με την τοποθέτηση του δοχείου μέσα στην υγρή άμμο και το ψυχρό νερό.

Μ' αυτόν λοιπόν τον εμπειρικό τρόπο δημιουργούσαν τις πιο αντίξοες συνθήκες "δουλειάς" στους άγνωστους μέχρι τότε, αλλά υπαρκτούς μύκητες της ζύμωσης, ώστε ο μούστος να διατηρείται φυσικός και αζύμωτος.

Σήμερα το αρχαίο αείγλευκος των προγόνων μας, μπορεί να εξασφαλισθεί με την θείωση, ή το αυστηρό φιλτράρισμα, ή την παστερίωση και στη συνέχεια την διατήρηση του γλεύκους σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός...

Παλαιότερα λοιπόν ένα μέρος του μούστου το έβραζαν σε ελαφρά φωτιά από φρύγανα μέσα σε μολυβένιο καζάνι (προς αποφυγήν δυσάρεστης γεύσης που θα έπαιρνε σε σιδερένιο ή χάλκινο) μιαν ασέληνη νύχτα και το ανάδευαν συνέχεια με φύλλα... Ήταν προφανώς η μουσταλευριά της εποχής.

Αυτό αποτελούσε τη λεγόμενη γλύξιν, ή έψημα που χρησίμευε σαν μίγμα διαφόρων ποτών και ιδιαίτερα για να δυναμώσουν και να εμπλουτίζονται ορισμένα ελαφρά και αδύναμα κρασιά.

Σήμερα, η όλη αυτή διαδικασία, επικράτησε ως "παραγωγή συμπυκνωμένου γλεύκους".

Κατά την φάση λοιπόν της γλευκοποίησης, την στιγμή που τρέχει ο μούστος από το πιεστήριο, φροντίζουμε να ξεχωρίσουμε κάποια μικρή ποσότητα από τον χυμό του σταφυλιού για να την επεξεργασθούμε διαφορετικά.

Μέσα λοιπόν σε ειδικά δοχεία τον σιγοβράζουμε, για ν' αποβάλει μέρος του νερού που περιέχει.
Μ' αυτόν τον τρόπο τα φυσικά και συμπυκνωμένα σάκχαρα του ίδιου του σταφυλιού μπορούν να εμπλουτίσουν τον υπόλοιπο μούστο, όταν τα σταφύλια μας είναι αδύνατα, ή τα τρυγήσαμε νωρίτερα από ότι έπρεπε, ή ακόμη λόγω του ότι η χρονιά ήταν βροχερή και η ωρίμανση στο αμπέλι καθυστερημένη.

Για τον καθαρισμό του κρασιού από την ίλυ του, οι αρχαίοι προγονοί μας το ανακινούσαν με ασπράδι αυγού κι ύστερα το σούρωναν σε σακί. Το κρασί αυτό λεγόταν οίνος σακιάς. Αλλά για τη διατήρηση του αρώματος προτιμότερο είναι η διήθηση μ'ασημένιο ή χάλκινο διάτρητο αγγείο το οποίο λεγόταν υλιστήρι, τρυγοιπόν ή ηθμός.

Τα στέμφυλα, αφού τα έστυβαν εντελώς, τα έβαζαν και τ' άφηναν για λίγο χρόνο μέσα σε νερό κι ύστερα τα ξανάστυβαν κι έβγαζαν τον δευτερία ή θάμναν, ένα κρασί δεύτερης ποιότητας και πολύ αδύνατο.

Κρασί έφτιαχναν και από σταφίδες που πολλές φορές τις βούταγαν σε ζεστό λάδι. Το κρασί αυτό οι Ρωμαίοι το έλεγαν πάσσον.

Ούτε την τρύγα ή υποστάθμη του μούστου παραμελλούσαν, αλλά σ' αυτήν έριχναν ακόμη ένα τρίτο νερού, οι δε Ρωμαίοι ένα δέκατο μαζί με τα ξαφρίσματα του εψήματος, έφτιαχναν κρασί που το έλεγαν τρυγία κι ήταν ότι καλύτερο υπήρχε.

Υπήρχε και ο ομφακίας, που γινόταν από μισογινωμένα σταφύλια κατώτερης και αυτός ποιότητας και που προόριζαν για χρήση των τρυγητών.

Το γλυκό κρασί το έφτιαχναν λιάζοντας τα σταφύλια για μερικές μέρες και αφήνοντας να περνάει ανάμεσα στο ζυμωμένο γλεύκος, ο αέρας...

Σχετικά με τα χρώματα οι Έλληνες ξεχώριζαν το κρασί σε τέσσερις κατηγορίες: Τον λευκό, τον κιρρόν, τον ερυθρόν και τον μέλανα, (τον τρίτον αυτόν εννοεί ο Όμηρος όταν λέει τον Πόντο "οίνοπα").

Για να προφυλάξουν το κρασί και να μην γίνει ξίδι και για να του δοθεί ευωδία, έβαζαν μέσα στα πιθάρι διάφορες προφυλακτικές ουσίες, οι οποίες ή αλλοίωναν τη γεύση ή ήταν αρωματικές όπως θαλασσινό νερό, αλάτι τηγανιτό, ρετσίνι, τερέβινθο (αγριοφυστικιά, τσικουδιά, κοκορέτσα), γύψο, γλεύκος ψημένο, χόρτα μυρωδάτα κτλ.

Το ρετσίνι ή πίσσα, ανακατευόμενα στο γλεύκος, εμπόδιζαν όπως πιστευόταν, τη σφοδρή του ζύμωση. Αλλά αυτό το ρετσινάτο κρασί όταν κάποιος ήταν νέος νόμιζαν ότι έφερνε πονοκέφαλο και το έπιναν μονάχα οι μπεκρήδες, γι' αυτό και από τους Ρωμαίους λεγόταν crapula (κραιπάλη). Για μυρωδιά έβαζαν μέσα το λεγόμενο τρίμμα, κατασκευαζόμενο από αρώματα.

Και υγιεινά κρασιά κατασκευάζονταν, με την προσθήκη διαφόρων φαρμακευτικών ουσιών, όπως ο πράσιος για το βήχα, ο σκιλλιτικός για το στομάχι, ο αψινθίτης, ο μυρτίτης, αλλά και πολλά ακόμη είδη "φτιαχτών" κρασιών.

Οι μεν Έλληνες οινοποιοί, κρεμούσαν μόνο στο κρασί και για λίγο καιρό μέσα σε δέμα την ξένη ουσία, οι δε Ρωμαίοι αναμίγνυαν αυτή, βράζοντάς την με το γλεύκος. Και όταν έπιναν το κρασί, αναμίγνυαν μ' αυτό διάφορα, όπως τυρί, αλεύρι κτλ.

Από την ανάμιξη του με μέλι γινόταν το οινομέλι, το οποίο το εφεύρε όπως λένε ο μελισσοκόμος Αρισταίος, και περιείχε ένα μέρος από μέλι σε τέσσερα κρασιού, ή γλεύκος, που εξατμιζόταν με βράσιμο κατά το ήμισυ, κι ένα δέκατο μελιού

Πηγή: To τραπέζι της Κυριακής (Εκδόσεις Ακρίτας)
Κατεβάστε ενδιαφέρον άρθρο από το Βήμα
Διαβάστε: Τα αρχαιοελληνικά αγγεία

Κουτί της Πανδώρας ~ ΔΗΜΟΣΙΟ (Video)

Το Δημόσιο στην Ελλάδα, είναι ένα μεγάλο όνειρο ή ένας μεγάλος εφιάλτης. Εξαρτάται από ποιά μεριά του γκισέ στέκεσαι. Οι συναλλαγές με το Δημόσιο έχουν γίνει ανέκδοτα και επιθεωρήσεις. Η παραγωγικότητά του μετριέται με τον αριθμό των σφραγίδων που μπαίνουν σε ένα χαρτί.

Στην Ευρώπη μπορείς να ανοίξεις εταιρεία σε μερικά λεπτά από το κομπιούτερ σου. Στην Ελλάδα χρειάζεσαι ένα μήνα και ατελείωτη ταλαιπωρία για να πηγαίνεις... από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Ποιος φταίει; Η εύκολη απάντηση είναι ο Δημόσιος Υπάλληλος. Το λέμε μάλιστα την ώρα που και όσοι δεν είναι θα εύχονταν να είναι.

Η πελατειακή σχέση κράτους- κόμματος και δημοσίου υπαλλήλου στρέβλωσε εντελώς την πραγματικότητα. Το Δημόσιο δεν λειτουργούσε για να εξυπηρετήσει τον πολίτη, αλλά την αντίληψη που είχε παγιωθεί.
Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για το Δημόσιο, όπου το αυτονόητο τίθεται πάντα υπό διεκδίκηση.

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου στη ΝΕΤ

Δείτε την εκπομπή...

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Κατεβάστε ~ 500 Εικόνες από Λούβρο



Οι εικόνες είναι ερασιτεχνικές, σε μικρή ανάλυση, με εκθέματα που υπάρχουνε στο Μουσείο του Λούβρου. Ελληνικά, αιγυπτιακά, περσικά αλλά και νεότερων "πολιτισμών". Υπάρχουνε και μερικές εικόνες από το ανάκτορο των Βερσαλλιών.

Και μόνο η επίσκεψη στο Μουσείο του Λούβρου, κάνει ελκυστικό ένα ταξιδάκι στο Παρίσι.

Ποτά και φαγητά σε προσφορά


Δωρεάν γέµισµα του ποτηριού µόλις τελειώσει το πρώτο ποτό, µε µία µπίρα έρχεται δώρο η δεύτερη, ένα ευρώ λιγότερο σε όλα τα αλκοολούχα ποτά, καθώς και κοκτέιλ στην τιµή του απλού ποτού είναι µερικές µόνο από τις προσφορές των happy hours.

Μια ξενόφερτη τάση στους χώρους καφεστίασης, που εφαρµόστηκε µε µικρή επιτυχία τα προηγούµενα χρόνια στην Ελλάδα, αναβιώνει τον καιρό της κρίσης. Πρόκειται για προσφορές σε συγκεκριµένες ώρες και µέρες της εβδοµάδας που ακούν στο όνοµα happy hours και σκοπό έχουν να τονώσουν την αγορά, προσελκύοντας καταναλωτές µε προσφορές και χαµηλότερες τιµές στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Εφαρµόζονται τις...

Οι κραιπάλες με αλκοόλ διπλασιάζουν τον κίνδυνο για την καρδιά



Όχι μόνο το πόσο πίνει κανείς, αλλά επίσης το πόσο γρήγορα, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για την υγεία του, όχι μόνο για το συκώτι, αλλά και για την καρδιά του.

Όσοι κάνουν κραιπάλες με αχαλίνωτη κατανάλωση αλκοόλ, ιδίως τα Σαββατοκύριακα, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο για την καρδιά τους σε σχέση με όσους πίνουν παρόμοια ποσότητα αλκοόλ, αλλά σε μικρότερες μερίδες και με πιο σταθερό ρυθμό, αποφεύγοντας τις καταχρήσεις μέσα στην μέρα, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

Ορφανοί 5.536 μισθοί του Δημοσίου

Με διακοπή της μισθοδοσίας τους απειλούνται 5.536 δημόσιοι υπάλληλοι που απέφυγαν να απογραφούν στο πλαίσιο της ενεργοποίησης της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής.

Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι θα δοθεί μία τελευταία ευκαιρία στους υπαλλήλους αυτούς να δικαιολογήσουν το γεγονός της μη απογραφής τους και να απογραφούν, ενώ, σε αντίθετη περίπτωση, η ΕΑΠ θα σταματήσει την καταβολή της μισθοδοσίας τους.

Υπογραμμίζει δε ότι για τις περιπτώσεις εκείνες που θα διαπιστωθεί ότι έχουν καταβληθεί αμοιβές και αποζημιώσεις κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, το υπουργείο Οικονομικών θα απαιτήσει την επιστροφή των αναλογούντων ποσών και θα κινήσει κάθε σχετική διοικητική έρευνα και νομική διαδικασία.

Σημειώνεται ότι χθες...

Σήματα Κ.Ο.Κ. ~ funny





( Kάντε κλικ γιά μεγένθυση)


Αυτό το ξέρατε; Bic - Boulgari - Nike


Τα γνωστά ξυραφάκια μιας χρήσης, της εταιρίας bic, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά παγκοσμίως στην Ελλάδα.

Το 1971 η εταιρεία bic (των Γάλλων Μπιχ & Μπουφάρντ), ενώνει τις δυνάμεις της με μια πρωτοπόρο ελληνική επιχείρηση κατασκευής ξυριστικών λεπίδων και δημιουργεί το πρώτο ξυραφάκι μιας χρήσεως, ίσως το πιο επαναστατικό ανδρικό αξεσουάρ της ιστορίας. Η ελληνική αγορά ήταν έτσι η πρώτη παγκοσμίως που υποδέχτηκε τα ξυραφάκια μιας χρήσεως Bic.

To 1976 τα ξυραφάκια μιας χρήσεως θα εισαχθούν στην Αμερική, όπου θα ανταγωνιστούν αυτά της Gillette.

Η ιστορία της πασίγνωστης εταιρίας κοσμημάτων και καλλυντικών Bulgari, έχει ελληνικό χρώμα, αφού ο ιδρυτής της ήταν ο Σωτήριος Βούλγαρης από την Ήπειρο.

Ο Σωτήριος, το ένατο παιδί μιας οικογένειας αργυροχόων, μετανάστευσε στην Ιταλία το 1879.
Πέντε χρόνια αργότερα, ο Sotirio Bulgari (το νέο του πια εξευρωπαϊσμένο όνομα), θα ανοίξει το πρώτο του κοσμηματοπωλείο στη Ρώμη. Το 1905 με τη βοήθεια των δύο γιων του, Κωνσταντίνο και Γεώργιο, θα ανοίξει ένα ακόμη μαγαζί στη Ρώμη, το οποίο ακόμη και σήμερα θεωρείται η "ναυαρχίδα" της εταιρίας.

Τα δύο αδέρφια όταν μετά από χρόνια θα αναλάβουν την επιχείρηση, θα υιοθετήσουνε ένα μοναδικό στυλ για τα κοσμήματά τους, εμπνευσμένο από την ιταλική αναγέννηση και τον ελληνικό κλασικισμό.

Και φυσικά γνωρίζετε ότι το όνομα της εταιρίας Nike, προέρχεται από το ελληνικό "Νίκη" και το σήμα της συμβολίζει το φτερό της θεάς Νίκης.

Κλέψε & εσύ μια σημαία από τον Ελληνισμό...




Σαν σήμερα το 1912, η Αλβανία παρουσιάζει τη νέα σημαία της, τον δικέφαλο αετό σε φόντο κόκκινο. Πρόκειται για την πολεμική σημαία των Βυζαντινών.






Τσάμπα είναι, πάρε κόσμε...







Πάρε λέμεεε...

Η κυβέρνηση δεν θα εγκρίνει τις 909 προσλήψεις στην ΑΤΕ


Tην αδυναμία 909 προσλήψεων στην ΑΤΕ μέσω του ΑΣΕΠ, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τράπεζα, ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Αμανατίδου - Πασχαλίδου.

«Η ΑΤΕ», τόνισε, «θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει της δραστηριότητές της και να εγκαταλείψει όσες είναι εκτός περιεχομένου της λόγω του προγράμματος αναδιάρθρωσης. Ο σχεδιασμός που είχε γίνει πριν από 1-2 χρόνια για προσλήψεις 800 - 1.000 ατόμων δεν αντικατοπτρίζει τις σημερινές ανάγκες της τράπεζας. Μιας τράπεζας που έχει προβλήματα. Δεν μπορούμε να βάλουμε την τράπεζα να επωμιστεί πρόσθετα βάρη, τα οποία υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να σηκώσει. Η τράπεζα δεν μπορεί να απορροφήσει αυτό το προσωπικό».

Πρόκειται για διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που διενεργήθηκε το 2008 για 909 θέσεις ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ. Από τις 19/1/2010 ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα και οι πίνακες κατάταξης, ενώ η διοίκηση της ΑΤΕ ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει στην πρόσληψη των επιτυχόντων εντός 4 μηνών.

Από την πλευρά της, η κ. Αμανατίδου - Πασχαλίδου κατήγγειλε ότι γίνονται «κρυφές συνομιλίες για ιδιωτικοποίηση», προκαλώντας την αντίδραση του υφυπουργού, που απάντησε ότι «πρόκειται για απόψεις χωρίς βασική τεκμηρίωση και ότι δεν υπάρχει καμιά συνομιλία για ιδιωτικοποίηση».
Πηγή

Η επικαιρότητα σε σκίτσα


Δείτε και τα υπόλοιπα...

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Πάμε Ανάβρα ~ Η απόδειξη ότι κάτι γίνεται λάθος στην υπόλοιπη Ελλάδα

Ανέκδοτα ~ πικάντικα Νο5


Η ιδιοκτήτρια μιας παπαγαλίνας είχε απελπισθεί να την ακούει καθημερινά να λέει...

"Είμαι πολύ ξαναμμένη, θέλεις να κάνουμε τρελίτσες;"
Η γυναίκα δεν ξέρει τι να κάνει και μετά από καιρό καταλήγει στον παπά της ενορίας της.

- Παπά μου ...τo και τo. Τι θα κάνω με την παπαγαλίνα μου; Ο κόσμος που μπαίνει μέσα στο σπίτι μου, την ακούει να λέει αυτά τα πράγματα και δεν ξέρω τι μπορεί να σκέφτονται για μενα...

- Τέκνον μου μην ανησυχείς, νομίζω πως ξέρω την λύση. Εγώ έχω δύο πολύ θεοσεβούμενους παπαγάλους. Από το πρωί μέχρι το βράδυ διαβάζουν την Βίβλο και προσεύχονται... Εάν φέρεις την παπαγαλίνα σου και περάσουν μαζί κάποιο χρόνο ίσως να την επηρεάσουν θετικά και το ρεπερτόριό της να αλλάξει. -Τι λες;

- Καταπληκτική ιδέα πάτερ!

Eτσι την επόμενη μέρα βάζουν την παπαγαλίνα μέσα στο κλουβί. Με το που βλέπει η παπαγαλίνα τους παπαγάλους τους λέει: "Είμαι πολύ ξαναμμένη. Θέλετε να κάνουμε τρελίτσες;".

Τότε ο ένας παπαγάλος κοιτάει τον άλλο και λέει:

Καταρρέουν οι σκευωρίες ότι όλοι οι Ν.Αφρικανοί είναι βιαστές!

Βιαστής ένας στους τρεις Νοτιοαφρικανούς! (μόνο)

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των ανδρών που ζουν στην επαρχία Γκαουτένγκ της Νότιας Αφρικής, η οποία περιλαμβάνει τις μεγάλες πόλεις Γιοχάνεσμπουργκ και Πρετόρια, έχουν διαπράξει τουλάχιστον ένα βιασμό στη ζωή τους ή έχουν κακοποιήσει γυναίκες, ενώ το 7% εξ αυτών συμμετείχε σε ομαδικό βιασμό, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

«Περίπου το 37% των αντρών που ρωτήθηκαν, παραδέχτηκαν ότι έχουν διαπράξει τουλάχιστον ένα βιασμό στη ζωή τους» αναφέρεται στην έρευνα του Συμβουλίου Ιατρικών Μελετών (MRC), στην οποία συμμετείχαν 511 γυναίκες και 487 άνδρες, όλοι κάτοικοι της επαρχίας Γκαουτένγκ.

Από τους άντρες, το 15% παραδέχτηκε ότι εξανάγκασε μια γυναίκα σε σεξουαλική επαφή, ενώ ήταν μεθυσμένη ή...

Η σανγκρία βλάπτει γι'αυτό και δεν την ακουμπήσαμε ποτέ.

Εκτός του ότι έχει λίγο αλκοόλ και μάλλον αρμόζει σε πάρτυ 15χρονων, προκαλεί και βλάβες...

Σε μία Ισπανίδα, ανήκει πλέον ο Ήλιος, δισεκατομμύρια χρόνια μετά τον σχηματισμό του, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «La Voz de Galicia».

Η Ισπανίδα παρουσιάστηκε ενώπιον ενός συμβολαιογράφου για να ανακηρυχθεί ιδιοκτήτρια του άστρου.

«Είμαι ιδιοκτήτρια του Ήλιου, ενός αστεριού φασματικού τύπου G2, που βρίσκεται στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος, σε απόσταση περίπου 149,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την Γη», αναφέρει η συμβολαιογραφική πράξη, σύμφωνα με την εφημερίδα.


Η νέα ιδιοκτήτρια του Ήλιου, Άνχελες Ντουράν, εξήγησε στην εφημερίδα ότι υπάρχει μια διεθνής σύμβαση που «απαγορεύει στις χώρες να είναι ιδιοκτήτριες πλανητών». Η σύμβαση δεν αφορά μεμονωμένα άτομα...

«Μάλιστα, υπάρχει ένας Αμερικανός που με παρόμοια συμβολαιογραφική πράξη στοχεύει να γίνει... ιδιοκτήτης της Σελήνης και σχεδόν όλων των άλλων πλανητών» ανέφερε η Ισπανίδα στην εφημερίδα.

Η κ. Ντουράν, η οποία μένει στην πόλη Σαλβατέρα ντε Μίνιο, στην βορειοδυτική Ισπανία, σημείωσε ότι έγινε ιδιοκτήτρια του Ηλιου έχοντας την «επικαρπία»,... επειδή δεν υπάρχει ένας μόνο ιδιοκτήτης που να είναι γνωστός εδώ και 5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Συνεργασία Τουρκίας με Αλ Κάιντα και ΗΠΑ με ΡΚΚ θα αποκαλύψει το Wikileaks


Έρε γλέντια...

Έγγραφα που δείχνουν ότι η Τουρκία βοήθησε την Αλ- Κάιντα στο Ιράκ και ότι η Ουάσιγκτον έχει υποστηρίξει το PKK εναντίον της Τουρκίας αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις επόμενες ημέρες το Wilileaks.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει ήδη προχωρήσει σε ενημέρωση των κυβερνήσεων της Βρετανίας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Δανίας, της Νορβηγίας και του Ισραήλ με μηνύματα μέσω του Twitter σχετικά με τις επικείμενες αποκαλύψεις.

Σύμφωνα με μήνυμα που η οργάνωση έστειλε μέσω του Twitter, επικαλούμενη τοπικά μέσα ενημέρωσης, αμερικανοί διπλωμάτες ενημέρωσαν στελέχη των κυβερνήσεων των έξι χωρών για τη δημοσιοποίηση.

Το αλκοόλ είναι ρατσιστικό!


Το ένζυμο ADH, που μεταβολίζει το αλκοόλ... κάνει φυλετικές διακρίσεις!

Είναι διαφορετικό από φυλή σε φυλή, με συνέπεια το συκώτι να μην συνεργάζεται με το αλκοόλ το ίδιο καλά σε όλες τις φυλές. Αυτοί που κατάγονται από χώρες της Άπω Ανατολής έχουν ADH που μεταβολίζει δύσκολα το αλκοόλ, με αποτέλεσμα να γίνονται διαφορετικές χημικές ενώσεις από αυτές που παρατηρούνται στους Ευρωπαίους.

Αυτοί που κατάγονται από την Άπω Ανατολή δεν χρειάζονται αλκοτέστ για να ελεγθεί αν έχουν πιεί. Μετά το ποτό η έξαψή τους είναι τόσο εμφανής, που αλλάζουν χρώμα. Το κόκκινο και ιδρωμένο πρόσωπό τους είναι αψευδής μάρτυρας ότι δεν δούλευαν μέχρι αργά στο γραφείο, παρά τις πειστικές δικαιολογίες. Παρόλα αυτά, ο πονοκέφαλος μετά το μεθύσι, είναι το ίδιο έντονος όσο και των Ευρωπαίων!

Ακόμα μία, αν και λιγότερο γνωστή, φυλετική διάκριση που κάνει το αλκοόλ είναι στο 25% των ανθρώπων ισραηλίτικης καταγωγής. Το ένζυμο ADH σ' αυτήν τη φυλετική μειονότητα είναι τελείως διαφορετικού τύπου απ' των Γάλλων, Άγγλων, Πορτογάλων και άλλων Ευρωπαίων ώστε να μην μεταβολίζουν το αλκοόλ εύκολα και ικανοποιητικά όσο οι τυχεροί  Δυτικοί. Πέραν των άλλων συνεπειών, αλίμονό τους, ακόμα κι αν πιουν λιγότερο κι από τους μη Ισραηλίτες γείτονές τους, γιατί παρόλο που δεν παρουσιάζουν την ίδια έξαψη με τους Ανατολίτες, ο πονοκέφαλος και ό,τι συνεπάγεται το hangover είναι εντονότερα.

Όσο κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως απίστευτο, οι φυσικές ή κοινωνικές παρενέργειες που προκαλεί το αλκοόλ ποικίλουν από φυλή σε φυλή. Ο μεταβολισμός πολλών ανθρώπων από την Άπω Ανατολή και κάποιων από τους αυτόχθονες ης αμερικανικής ηπείρου, είναι διαφορετικός από των Δυτικών με αποτέλεσμα σ' αυτές τις φυλές τα χημικά που παράγονται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμολυ να έχουν δυσάρεστα παράπλευρα αποτελέσματα.
Πηγή: Μεθύσι, η επόμενη ημέρα (Βιβλίο)

Ρωσία: Η Κάτω Βουλή αναγνωρίζει ως "έγκλημα" τη σφαγή στο Κατίν

"Έγκλημα" που διέταξε ο Στάλιν αποτελεί η σφαγή χιλιάδων πολωνών από τη NKVD, τη σοβιετική πολιτική αστυνομία, το 1940, στο Κατίν σύμφωνα με τη ρωσική Κάτω Βουλή (Δούμα), όπως μετέδωσαν τα ρωσικά ΜΜΕ.

"Τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα οποία είχαν παραμείνει επί πολλά χρόνια στα μυστικά αρχεία, αποκαλύπτουν το μέγεθος της φοβερής αυτής τραγωδίας, αλλά επιβεβαιώνουν επίσης ότι το έγκλημα του Κατίν διαπράχθηκε με προσωπική διαταγή του Στάλιν και άλλων μελών της σοβιετικής ηγεσίας", τονίζεται στην απόφαση.

"Το ρωσικό Κοινοβούλιο εκφράζει τη βαθιά του συμπάθεια προς όλα τα θύματα της αδικαιολόγητης αυτής πράξης, στις οικογένειες και τους συγγενείς τους", αναφέρει ακόμα η απόφαση, η οποία υιοθετήθηκε, ενώ Μόσχα και Βαρσοβία κατέβαλαν εφέτος προσπάθειες προσέγγισης που δεν έχουν προηγούμενο από τη σοβιετική εποχή.

Την άνοιξη του 1940, λίγο μετά το διαμελισμό της Πολωνίας από τη Γερμανία και την ΕΣΣΔ, 22.000 πολωνοί αξιωματικοί, αιχμάλωτοι του σοβιετικού στρατού, εκτελέστηκαν στο δάσος του Κατίν, στη Μεντνόγε (Ρωσία) και στο Χαρκίβ (Ουκρανία).

Επί δεκαετίες, η Σοβιετική Ενωση κατηγορούσε τους ναζί για τις εκτελέσεις αυτές. Μόλις τον Απρίλιο του 1990, ο τότε σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, παραδέχθηκε την ευθύνη της χώρας του για τις σφαγές αυτές.
Π.Θ.

Αυτά λένε οι ίδιοι οι Ρώσοι, ενώ οι νοσταλγοί του Φασίστα Δολοφόνου Στάλιν στην Ελλάδα...

Ελλαδάρα Αθάνατη ~ Ατελείωτη Σ Α Π Ι Λ Α

Πρώτα ποινή - «χάδι» και μετά... πρόεδρος πειθαρχικού

Ενας από τους βασικούς εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο με τα χιλιάδες πλαστά πτυχία ΤΕΕ στον νομό Αρτας, ο οποίος διώκεται ποινικά σε βαθμό κακουργήματος, τιμωρήθηκε με ποινή - «χάδι» από το πειθαρχικό συμβούλιο των εκπαιδευτικών και στη συνέχεια τοποθετήθηκε διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, και πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου. Τώρα υπό τη νέα του ιδιότητα καλείται να ακυρώσει τα πτυχία «μαϊμού» που ο ίδιος είχε υπογράψει και έπρεπε να έχουν ακυρωθεί από το 2006!

Αυτά αναφέρει σε επιστολή-καταπέλτη προς το υπουργείο Παιδείας ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζής, καλώντας την υπουργό Α. Διαμαντοπούλου να παρέμβει για την άμεση ανάκληση των πλαστών τίτλων σπουδών, τον έλεγχο των εμπλεκομένων και την απόδοση των ευθυνών που αναλογούν, αλλά και να επανεξετάσει την τοποθέτηση του ενός εκ των εμπλεκομένων στη θέση του διευθυντή Εκπαίδευσης.

Πρόκειται για τον Ν.Ρ., σε βάρος του οποίου, μάλιστα, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, η οποία διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και έχει διαβιβαστεί στην ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αρτας για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Το κύκλωμα αποκαλύφθηκε το 2006 στους νομούς Αρτας, Λάρισας και Τρικάλων. Χρησιμοποιώντας τους τίτλους-μαϊμού, που αποκτούσαν χωρίς να φοιτήσουν ούτε μία ώρα, οι «απόφοιτοι» έπαιρναν μοριοδότηση και διορίζονταν στο δημόσιο...

Πρεμιέρα για την Ενιαία Αρχή Πληρωμής ~ 65 Διπλοθεσίτες με το καλημέρα

Να απολυθούνε, να επιστρέψουνε τα χρήματα για όλα αυτά τα χρόνια που τα άρπαζαν και επιπλέον πρόστιμο.
Έτσι μόνο θα γίνει μια καλή αρχή, όχι μόνο διαπιστώσεις...

Πρεμιέρα κάνει σήμερα η Ενιαία Αρχή Πληρωμής μέσω της οποίας θα λάβουν το πρώτο δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου 202.106 υπάλληλοι του Δημοσίου.

Η νέα Αρχή φέρνει άσχημα νέα για 65 υπαλλήλους οι οποίοι είχαν καταφέρει -άγνωστο για πόσο διάστημα- να πληρώνονται από δυο μεριές από το δημόσιο και τώρα βέβαια θα χάσουν την παράνομη αμοιβή τους.

Στο αφρό ήρθαν άλλωστε και περιπτώσεις επιδομάτων που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, πλασματικές υπερωρίες και άλλες παρατυπίες που ανθούσαν ακριβώς επειδή το δημόσιο δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το τι πληρώνει και σε ποιόν.

Οι αρμενικής καταγωγής Λιβανέζοι υποδέχονται τον Ερντογάν



Περίπου 150 Λιβανέζοι αρμενικής καταγωγής διαμαρτυρήθηκαν χθες για την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βηρυτό, αξιώνοντας την τουρκική συγγνώμη για τη γενοκτονία του 1915 με θύματα τους Αρμένιους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η αστυνομία του Λιβάνου κινήθηκε ταχύτατα για να διαλύσει την συγκέντρωση των Λιβανέζων αρμενικής καταγωγής, στην Πλατεία Μαρτύρων της Βηρυτού, όπου φώναζαν αντιτουρκικά συνθήματα.

Κατά την επέμβαση της αστυνομίας τραυματίσθηκαν ορισμένοι διαδηλωτές, ενώ τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν ότι την αποκατάσταση της τάξης ανέλαβαν τελικώς άνδρες του στρατού.

Ένα, δύο, χιλιάδες λουκέτα...


Κάθε μέρα ακούμε και για μία επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα που βάζει λουκέτο, στέλνοντας στο ταμείο ανεργίας τους υπαλλήλους της και στερώντας από τη χώρα την προοπτική της ανάπτυξης. Αντίθετα, ο δημόσιος τομέας συνεχίζει αγέρωχα. Σε λίγο καιρό θα υπάρχουν σε αυτή τη χώρα μόνο δημόσιες υπηρεσίες. Ο ιδιωτικός τομέας στραγγαλίζεται.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι έγκλημα σε βάρος της χώρας. Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει η πρώτη Σοβιετική Δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα λουκέτα στον ιδιωτικό τομέα είναι απανωτά και δεν αφορούν πλέον μόνο τα μικρομάγαζα. Μεγάλες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και άλλες βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής εξαιτίας των οφειλών του δημοσίου!

Η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και όλες οι προβλέψεις αναφέρουν ότι το 2011 θα είναι μία χρονιά πραγματική δοκιμασία για τον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση, όμως, επιμένει να ρίχνει το βάρος της στην προάσπιση των κεκτημένων των δημοσίων υπαλλήλων. Κουβέντα δεν θέλουν να ακούσουν για απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Αν είναι έτσι, κύριοι, αν για 200.000 δημοσίους υπαλλήλους απειλείτε με αφανισμό οποιαδήποτε άλλη οικονομική δραστηριότητα σε αυτή τη χώρα, τότε κάντε το, τουλάχιστον, με κανόνες ισονομίας.

Όπως ακριβώς αρνούνται να απολύσουν κόσμο από το δημόσιο τομέα (δήθεν για λόγους κοινωνικής προστασίας) θα έπρεπε...

Βρήκαν γιατί το κόκκινο κρασί δεν ταιριάζει με ψάρι



Επιστήμονες ερεύνησαν και βρήκαν γιατί τα κόκκινα κρασιά δεν συνδυάζονται με τα ψάρια και τα θαλασσινά. Διαπίστωσαν ότι ευθύνεται ο σίδηρος, ο οποίος εξηγεί την αισθητηριακή αλλεργία μας στον συνδυασμό αυτόν.

Μπορεί να μην είναι η ανακάλυψη του αιώνα, όμως οι γαστρονόμοι του πλανήτη θα την εκτιμήσουν. Το ότι το κόκκινο κρασί δεν ταιριάζει με τα θαλασσινά είναι κάτι σαν θρησκευτικό δόγμα για τους γευσιγνώστες.

Ο λόγος είναι ότι...