Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Μπακαλιάρος ~ Όλα όσα δεν γνωρίζατε και τί να προσέξετε

Οι Πορτογάλοι έχουν κάθε ημέρα 25η Μαρτίου, μια που ο μπακαλιάρος είναι το εθνικό τους φαγητό – τον λένε bacalhau αυτοί, βακαλάο δηλαδή, αλλά όχι επειδή είναι καθαρευουσιάνοι: το «μπακαλιάρος» προέρχεται από το ιταλικό baccalaro,  που είναι η δημώδης ονομασία του baccala, όπως μεταφέρθηκε το πορτογαλικό bacalhau ή το ισπανικό bacalao από την ιβηρική στην ιταλική χερσόνησο. Το ίδιο το παστό ψάρι ερχόταν από πιο μακριά, από τον Βισκαϊκό Κόλπο και τον Ατλαντικό όπου ευδοκιμούν διάφορα είδη της οικογένειας Gadidae, στην οποία ανήκει ο μπακαλιάρος.

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Αρχαίο άγαλμα του 5ου π.Χ. αιώνα παραδόθηκε στο ΥΠΠΟΑ

Αρχαίο άγαλμα του 5ου π.Χ. αιώνα παραδόθηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πρόκειται για ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα, καθήμενης ανδρικής μορφής, νεαρού άνδρα, που προέρχεται από αέτωμα ναού της ευρύτερης περιοχής της Ακρόπολης

Για την υπόθεση συνελήφθη την Τετάρτη ένας Έλληνας, ο οποίος αναζητούσε αγοραστές για να το πουλήσει έναντι...

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Ισραήλ: Ανακαλύφθηκε σπάνιος αρχαίος πάπυρος με ελληνικά γράμματα

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τμήματα ενός βιβλικού πάπυρου κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης για την αποτροπή των λεηλασιών στις σπηλιές κοντά στη Νεκρά Θάλασσα. Πρόκειται για το πρώτο παρόμοιο εύρημα από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν άλλα κομμάτια και περίπου 40 σκελετοί εντοπίστηκαν στο σημείο, που έγινε γνωστό ως το «Σπήλαιο του Τρόμου».

Μαζί με τα κομμάτια του παπύρου βρέθηκαν και...

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Οι αποικίες των αρχαίων Ελλήνων σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική και το «γενετικό αποτύπωμά» τους

Ο ελληνικός αποικισμός από τον 8ο ως τον 5ο π. Χ. αιώνα και η δημιουργία πλήθους ελληνικών πόλεων σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία – Τι δείχνει σήμερα το DNA των κατοίκων των περιοχών όπου ζούσαν στην αρχαιότητα Έλληνες –Η Γραμμή Jirecek...

Ένα από τα θέματα στα οποία έχουμε αναφερθεί ακροθιγώς σε ορισμένα άρθρα και έχει σχολιαστεί αρκετά από τους αναγνώστες του protothema.gr, είναι τα όρια του ελληνισμού σε διάφορες χρονικές περιόδους.

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

ΩΧ! Έρχονται ευέλικτο 8ωρο και "νέο πλαίσιο" για υπερωρίες (στον ιδιωτικό τομέα)

Ένα νέο νομοσχέδιο, που αναμένεται να τεθεί, εκτός απροόπτου, σε δημόσια διαβούλευση προς τα τέλη Μαρτίου, φέρνει σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά. Στον πυρήνα του νομοσχεδίου βρίσκονται οι νέες ευελιξίες στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και των υπερωριών, ενώ ριζικές αλλαγές έρχονται στον συνδικαλιστικό νόμο και στις γονικές άδειες. Σημαντικές παρεμβάσεις προωθούνται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ θεσμοθετείται το «Εργάνη ΙΙ» και η ψηφιακή κάρτα εργασίας για την online παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων.

Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Αίγυπτος: Πλήθος ελληνικών τοιχογραφιών στο παλαιότερο μοναστηριακό μνημείο του κόσμου - ΦΩΤΟ

Με τοιχογραφίες στα ελληνικά, τα μέλη μίας νορβηγο-γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής ανακάλυψαν στην Όαση της Μπαχαρέια, το θεωρούμενο ως το παλαιότερο μοναστηριακό μνημείο, ίσως όχι μόνον στην Αίγυπτο, αλλά και παγκόσμια.

Πρόκειται για ένα μνημείο που έχει κατασκευαστεί σταδιακά σε ένα χρονικό διάστημα μεταξύ 3ου και 4ου αιώνα μ.Χ. στην περιοχή του «Τελ Γκανούμπ 'Ασρ Ελ Αγκούζ», 370 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καΐρου.

Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας ~ Απειλή για την ασφάλεια;

Τα πυρηνικά εργοστάσια δεν είναι ασφαλή ώστε να κατασκευαστούν και στην Ελλάδα, είναι όμως ασφαλή για την Τουρκία, Βουλγαρία, κλπ. Χώρες δηλαδή που βρίσκονται στο άλλο ημισφαίριο, άρα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι...

Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, κατά το διάρκειας 45 λεπτών τηλεφώνημά του με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έθιξε ένα ζήτημα που συχνά περνάει «κάτω από τα ραντάρ» της διεθνούς διπλωματίας. Ο κ. Δένδιας ανέφερε στον...