Έξι προτάσεις του δήμου Θεσσαλονίκης για το ρυθμιστικό.
Επιχωμάτωση του θαλάσσιου χώρου στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής, μαρίνες στην παραλιακή ζώνη, αξιοποίηση της περιοχής των Λαχανόκηπων, ανάπλαση των πυλών εισόδου της πόλης και χώρος για αποτεφρωτήριο περιλαμβάνονται στις προτάσεις που καταθέτει ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης.
Οι προτάσεις του δήμου, τις οποίες επεξεργάστηκε η Υπηρεσία Αρχιτεκτονικού, θα κατατεθούν προς έγκριση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την ερχόμενη Δευτέρα. Στη συνέχεια θα κατατεθούν στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τη συνολική πρόταση, ο δήμος πρέπει να επιμείνει στα εξής σημεία, σε ό,τι αφορά το νέο ρυθμιστικό:
1.Να συγκεκριμενοποιηθούν οι κατευθύνσεις του νόμου ως προς τη χωροθέτηση (μετεγκατάσταση ή μη, επέκταση, μερική αποκέντρωση) εγκαταστάσεων μείζονος σημασίας για το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, οι δε προτεινόμενες ενέργειες να εξειδικευτούν ως προς τον χρονικό τους ορίζοντα (μακροπρόθεσμα, βραχυπρόθεσμα, μεταβατικές περίοδοι) ενδεικτικά για τις εξής χρήσεις: ΔΕΘ, ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, νοσοκομεία, ενεργά στρατόπεδα, γήπεδα ποδοσφαίρου, δικαστήρια, διοικητικά κέντρα, ενεργά κοιμητήρια.
2.Να περιληφθούν στις αναπτυξιακές κατευθύνσεις για το θαλάσσιο μέτωπο η δημιουργία δικτύου μαρίνων στην παραλιακή ζώνη του δήμου Θεσσαλονίκης και η σημειακή επιχωμάτωση (εμπλησμός) για τη δημιουργία δημόσιας γης και την εξυγίανση του θαλάσσιου χώρου στην περιοχή του Ποσειδωνίου και του μεγάρου Μουσικής και στην εκβολή του Δενδροπόταμου.
3.Να εξειδικευτούν οι κατευθύνσεις για την αξιοποίηση της περιοχής των Λαχανόκηπων, ώστε να αποτελέσει περιοχή εκτόνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιστορικού κέντρου και πόλο δραστηριοτήτων του τριτογενούς τομέα για τις δυτικές συνοικίες (χωροθέτηση επιχειρηματικού πάρκου, σε συνδυασμό με ζώνες ελεγχόμενης ανάπτυξης, πρόβλεψη ειδικών κινήτρων και ειδικών παρεκκλίσεων δόμησης).
4.Να περιληφθούν στις ζώνες ανάπλασης οι βασικές πύλες εισόδου στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης με κάθε είδους προσέγγιση (οδική, σιδηροδρομική, ακτοπλοϊκή, αεροπορική) και να ιεραρχηθούν ως προς την έκταση των προτεινόμενων επεμβάσεων. Για τον δήμο Θεσσαλονίκης ιδιαίτερη σημασία έχουν οι πύλες από τη Χαλκιδική (περιοχή κεραμείων Αλλατίνι), από το λιμάνι (κέντρο πόλης), από τον νέο σιδηροδρομικό σταθμό, τα ΚΤΕΛ (περιοχή Μοναστηρίου, Γιαννιτσών, Λαχανόκηποι) και από την περιφερειακή οδό (Άνω Πόλη, Επταπύργιο, σύνδεση με περιαστικό δάσος).
5.Να προβλεφθεί η χωροθέτηση εγκαταστάσεων υπερτοπικής σημασίας, αλλά μικρής ή μεγαλύτερης όχλησης από κοινωνική και περιβαλλοντική άποψη, όπως κοιμητήρια όλων των δογμάτων και θρησκειών (συμπεριλαμβανομένων αποτεφρωτηρίου), χώροι λατρείας αλλοθρήσκων, καταστήματα κράτησης, υπέργειοι σταθμοί ΔΕΗ, εγκαταστάσεις που προβλέπονται από τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων, διαμετακομιστικοί κόμβοι και αμαξοστάσια.
6.Να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές και επικαιροποιήσεις στο σχέδιο νόμου, λαμβάνοντας υπόψη και τη νέα νομοθεσία, όπως τον “Καλλικράτη”, προκειμένου να μην υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη fkoutsamparis@makthes.gr
Διχασμένοι οι φορείς ακόμα και για τον εορτασμό του 2012
Λιγότεροι από έξι μήνες απομένουν για την είσοδο του 2012, έτους-ορόσημου για τη Θεσσαλονίκη, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της, και δυστυχώς οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση των εορταστικών και τιμητικών εκδηλώσεων της σημαντικής επετείου για την πόλη και τη Μακεδονία προχωρούν με βραδείς ρυθμούς. Η μεγάλη καθυστέρηση σε επίπεδο οργάνωσης και σχεδιασμού προκαλεί προβληματισμό για τον κίνδυνο να χαθεί η μοναδική ευκαιρία η Θεσσαλονίκη να αξιοποιήσει την επέτειο για τη διεθνή προβολή της για αναπτυξιακούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς αλλά και εθνικούς λόγους. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη δεν είναι γνωστό το σχήμα το οποίο θα αναλάβει τη διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων.
Τον προβληματισμό επιτείνουν οι διαφωνίες αλλά και οι αποσπασματικές κινήσεις τοπικών φορέων που δεν έχουν καταφέρει να συντονιστούν υπό ένα ενιαίο κέντρο. Μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, με τις παράλληλες συντονιστικές πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν αλλά και όσα συνέβησαν στη χθεσινή συνεδρίαση που συγκάλεσε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή των δήμων της περιοχής, είναι ενδεικτική.
Αιχμές κατά του δήμου
Στη χθεσινή σύσκεψη, από την περιφέρεια εξακοντίστηκαν βέλη προς τον δήμο Θεσσαλονίκης, με τη διοίκηση της να τον κατηγορεί ότι προχώρησε μόνος του στη συγκρότηση της επιτροπής για τον εορτασμό. Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε πως διαφωνεί κάθετα με τον κ. Μπουτάρη που ξεκίνησε με την Αναπτυξιακή του δήμου, σημειώνοντας πως η επιτροπή για τη διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων πρέπει να βρίσκεται υπό την αιγίδα της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης, της οποίας προΐσταται, και κάλεσε τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Σπύρο Πέγκα, που εκπροσωπούσε το δήμο, να συνεννοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. "Η επιτροπή δεν πρέπει να περιοριστεί στον δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά να συσταθεί υπό την αιγίδα της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον μια κοινή γραμμή επικοινωνίας και συνεννόησης για τις εκδηλώσεις", κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος προ ημερών είχε επικοινωνία με τον κ. Μπουτάρη για το θέμα, δίχως να υπάρξει συμφωνία.
Ο κ. Πέγκας στην τοποθέτησή του σημείωσε πως "αναγκαστήκαμε να ακολουθήσουμε τη μοναχική πορεία του προκατόχου του κ. Μπουτάρη". Ανέφερε πως είχε διαμορφωθεί το πλαίσιο, καθώς είχαν ήδη γίνει συσκέψεις φορέων, είχαν ήδη ληφθεί αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και είχαν κατατεθεί 120 προτάσεις για εκδηλώσεις που εξετάζονται. Όπως έκανε επίσης γνωστό, ο δήμος είχε επαφές με την κυβέρνηση για το 2012, οι οποίες απέβησαν άκαρπες, είχε εξεταστεί και η δημιουργία ξεχωριστού οργανισμού, ενώ τελικά επιλέχθηκε η Αναπτυξιακή ως πιο σφιχτό σχήμα. "Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες και μητροπολιτικές ενέργειες. Μας ενδιαφέρει να εστιάσουμε στην προοπτική της πόλης για τα επόμενα 100 χρόνια", σημείωσε ο κ. Πέγκας ο οποίος κατά πληροφορίες θα αναλάβει τον συντονισμό του δήμου και των φορέων για τις εκδηλώσεις.
Αιχμηρή προς τις ενέργειες του δήμου ήταν η ανταπάντηση του Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος τόνισε: "Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είχε πάρει θετικές πρωτοβουλίες. Κινδυνεύουμε σήμερα να χάσουμε την πυξίδα. Πήρατε πρωτοβουλίες σαν η απελευθέρωση να αφορά μόνο τον δήμο Θεσσαλονίκης. Χρειάζεται συντονισμός. Κάνατε ένα βήμα παραπάνω που δεν έπρεπε να γίνει. Μόνοι σας πήρατε την απόφαση να κάνετε εκδηλώσεις μόνοι σας", είπε. Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας πρόσθεσε: "Αλλάξτε τις παλιές αποφάσεις. Δεν φημίζεστε άλλωστε πως ακολουθείτε το έργο του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Πάμε υπό τη μητροπολιτική ενότητα".
Ο κ. Ψωμιάδης άσκησε κριτική και στην κυβέρνηση: "Μείναμε στα λόγια δύο χρόνια, διότι δεν υπάρχει βούληση από την πολιτεία. Σε έξι μήνες γιορτάζουμε, πώς είναι δυνατόν να μην έχει γίνει τίποτα;" είπε.
Παλαιότερες κόντρες
Στο πρόσφατο παρελθόν, τον Απρίλιο του 2010, ξέσπασε διαμάχη μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και της κυβέρνησης. Η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία είχε τότε έδρα στην πόλη, είχε πραγματοποιήσει ευρεία σύσκεψη φορέων για τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Είχε προηγηθεί ωστόσο ένα χρόνο νωρίτερα, τον Μάιο του 2009, η έναρξη ανάλογων πρωτοβουλιών από τον δήμο Θεσσαλονίκης με συσκέψεις φορέων και ορισμό επιτροπών για την επεξεργασία του προγράμματος. Για αυτό και μετά τη σύσκεψη στη γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης ο τότε δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είχε δηλώσει πως οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνουν από τις τοπικές αρχές με τη στήριξη της κυβέρνησης και είχε εκφράσει προβληματισμό για τυχόν επικαλύψεις.
Στις συσκέψεις του δήμου είχε τεθεί ο στόχος για εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας, τέτοιες που να ενισχύουν την αναγνωρισιμότητα της Θεσσαλονίκης, αλλά και για την εκτέλεση μεγάλων έργων υποδομής, όπως η μεταφορά της ΔΕΘ και η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στον χώρο όπου σήμερα στεγάζεται.
Στις συσκέψεις που έγιναν έναν χρόνο αργότερα στη γενική γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης η κ. Τζάκρη επισήμανε πως οι εκδηλώσεις θα είναι υπό τη μέριμνα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, το μήνυμά τους θα είναι "όχι πια πόλεμοι" και θα γίνουν παρουσία εκπροσώπων από χώρες των Βαλκανίων και την Τουρκία.
Εκδηλώσεις από την περιφέρεια και δήμους
Στη χθεσινή σύσκεψη ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης χαρακτήρισε το 2012 τεράστιο ιστορικό γεγονός για όλη τη Μακεδονία, επέτειο που δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη και που πρέπει να τιμηθεί με λαμπρότητα και να αξιοποιηθεί, λ.χ. τουριστικά. Η σύσκεψη έγινε κατόπιν πρότασης του περιφερειακού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Μπάμπη Μπαρμπουνάκη, ο οποίος σημείωσε πως η απελευθέρωση, άρα και οι εορτασμοί, δεν αφορούν μόνο τη Θεσσαλονίκη αλλά το σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας.
Πολλοί δήμοι πάντως έχουν προχωρήσει στον σχεδιασμό εκδηλώσεων. Αποφασίσθηκε με πρωτοβουλία των αντιπεριφερειαρχών να γίνουν κατά τόπους συσκέψεις για την κατάρτιση σχεδίων, διαδικασία που προτάθηκε να ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο. Θα συσταθεί και επιτροπή με επικεφαλής πρόσωπο ευρείας αναγνώρισης εκτός του πολιτικού χώρου.
Σε ό,τι αφορά τον δήμο Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οι εκδηλώσεις θα διοργανωθούν από τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή ΑΕ, στην οποία την πλειοψηφία έχει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόεδρος αναμένεται να είναι ο ίδιος ο κ. Μπουτάρης και αντιπρόεδρος ο επιχειρηματίας Σταύρος Ανδρεάδης, ο οποίος θα έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες και θα τρέχει την προσπάθεια. Θα δημιουργηθεί επίσης μια ευρύτερη τιμητική επιτροπή που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους φορέων και προσωπικότητες και θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Στους στόχους της διοίκησης είναι οι εκδηλώσεις να αφορούν κυρίως το μέλλον και την προοπτική της Θεσσαλονίκης, να εστιάσουν στη διασύνδεση της πόλης με τη γειτονιά της και όλον τον κόσμο, και να ενισχύσουν την προσέλκυση τουριστών. Ο κ. Μπουτάρης πρότεινε να διοργανωθεί εκδήλωση σε συνεργασία και με την Τουρκία, κάτι βέβαια που αναμένεται να αποτελέσει αγκάθι, καθώς πολλοί φορείς δεν το αποδέχονται. Έκανε επίσης γνωστό ότι σε συνεννόηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα διοργανωθεί συνέδριο για τον μακαριστό Ιωακείμ Γ', ο οποίος πριν εκλεγεί στον οικουμενικό θρόνο είχε διατελέσει μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.
•Η απελευθέρωση. Στις 11 Οκτωβρίου 1912 ο ελληνικός στρατός εισήλθε και απελευθέρωσε την Κοζάνη. Με εντολή του Ελευθέριου Βενιζέλου η πορεία του ελληνικού στρατού στράφηκε προς τη Θεσσαλονίκη, προς την οποία είχαν ήδη αρχίσει να κινούνται βουλγαρικές δυνάμεις. Στις 19-20 Οκτωβρίου δόθηκε η κρίσιμη νικηφόρα μάχη των Γιαννιτσών και έτσι ο ελληνικός στρατός πέρασε στην ανατολική όχθη του Αξιού ποταμού και ξεκίνησε για τη Θεσσαλονίκη. Είχε προηγηθεί, το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου, η βύθιση της τουρκικής κορβέτας "Φετίχ Μπουλέντ" στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από το ελληνικό τορπιλοβόλο “11” με κυβερνήτη τον Νικόλαο Βότση, που αποτέλεσε προάγγελο της απελευθέρωσης. Στις 25 Οκτωβρίου στο χωριό Γέφυρα (Τόψιν), όπου είχε αναπτυχθεί ο ελληνικός στρατός ενόψει της κίνησης για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, έγιναν διαπραγματεύσεις για την παράδοση της πόλης. Το πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους στους Έλληνες υπογράφηκε τη νύχτα της 26ης Οκτωβρίου στο Διοικητήριο και την επομένη, 27 Οκτωβρίου, ο ελληνικός στρατός μπήκε στη Θεσσαλονίκη.
ΑΠΟΨΗ Του Βαγγέλη Πλάκα plakasv@gmail.com
Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους
Το θέμα της έλλειψης συντονισμού και της ύπαρξης διαφωνιών μεταξύ των εκπροσώπων των αρχών και των φορέων της πόλης ακόμη και για θέματα ήσσονος σημασίας πολλάκις έχει ταλαιπωρήσει τη Θεσσαλονίκη και επίσης έχει αξιοποιηθεί από την κεντρική εξουσία για την κωλυσιεργία της στην προώθηση έργων και παρεμβάσεων. Δυστυχώς το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και αναφορικά με τη διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων για το 2012, οπότε συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
Αν και είμαστε μόλις έξι μήνες πριν από την είσοδο του 2012 όχι μόνο δεν υπάρχει πρόγραμμα εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών, αλλά δεν υπάρχει καν ένας ενιαίος φορέας για τη διοργάνωση. Άλλα προωθεί ο δήμος, άλλα η περιφέρεια, άλλα είχε εξαγγείλει προ έτους η κυβέρνηση, ενώ φορείς σχεδιάζουν αποσπασματικά, ελλείψει συντονιστικού φορέα, τις δικές τους πρωτοβουλίες.
Όλα αυτά δημιουργούν εύλογο προβληματισμό ότι μια χρυσή ευκαιρία για τη διεθνή προβολή της Θεσσαλονίκης κινδυνεύει να μείνει αναξιοποίητη, όπως τόσες άλλες. Έστω και τώρα, παρά τον πολύτιμο χρόνο που έχει χαθεί, οι φορείς οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επιδείξουν υπευθυνότητα, αφήνοντας στην άκρη διαφωνίες, αντιμαχίες, ζητήματα πρωτοκαθεδρίας, και να προτάξουν το συμφέρον της πόλης. Να ξεπεράσουμε όλοι τους εαυτούς μας, ώστε το 2012 να διοργανωθούν εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας (δεδομένης βεβαίως της κρίσης, με λελογισμένο οικονομικό προγραμματισμό και ουσίας και όχι εντυπωσιασμού), που θα αναδείξουν την ιστορία και τον πολιτισμό, αλλά θα προβάλλουν και τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης και θα αποτελέσουν την αφορμή για έναν συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό.
Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία, που τόσα έχουν στερηθεί, που τόσες φορές έχουν δει υποσχέσεις της κεντρικής διοίκησης να μένουν ανεκπλήρωτες, το αξίζουν, το δικαιούνται. Οι τοπικές αρχές και φορείς οφείλουν ενωμένες να το διεκδικήσουν από την κεντρική διοίκηση και να το οργανώσουν στον βαθμό που τους αναλογεί.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου