Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Πώς να μαγειρέψετε την τέλεια γαλοπούλα


Μαγειρέψτε σωστά την κούρκα σας (όπως την λέμε εμείς οι εντόπιοι)

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η γέμιση της γαλοπούλας και τι προϋποθέτει η προετοιμασία της; Πόσο αλάτι πρέπει να προσθέσετε και τι άλλα μπαχαρικά για να τη νοστιμίσετε; Πώς πρέπει να την ψήσετε για να βγει τραγανή, αλλά ταυτόχρονα χυμώδης και γευστική;
Μήπως φέτος είναι η σειρά σας να φτιάξετε για πρώτη φορά τη γαλοπούλα για το γιορτινό σας τραπέζι; Ακόμη κι αν δεν είναι η πρώτη σας φορά, μήπως έχετε αμφιβολίες για το πώς θα την ψήσετε καλύτερα; Ποιες είναι οι καλύτερες τεχνικές ψησίματος για μια πεντανόστιμη γαλοπούλα; Το μόνο που χρειάζεστε είναι να διαβάσετε τους παρακάτω 7 μύθους που αφορούν τη γαλοπούλα και... να τους καταρρίψετε.

Μύθος 1: Θα πρέπει να αγοράσετε τη γαλοπούλα σας φρέσκια και όχι κατεψυγμένη

Το να αγοράζετε τη γαλοπούλα σας κατ 'ευθείαν από ένα τοπικό αγρόκτημα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να στηρίξετε την κοινότητά σας και να βεβαιωθείτε για την προέλευσή της. Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως θα πρέπει να φοβάστε την κατεψυγμένη γαλοπούλα, καθότι αν αποψυχθεί σωστά, θα αποδειχθεί εξίσου γευστική και μαλακή με τη φρέσκια (ίσως και περισσότερο)…

Μύθος 2: Το αλάτισμα του δέρματος της γαλοπούλας δίνει το ίδιο αποτέλεσμα με το να τη βυθίσετε σε άλμη

Για μια μέση νοικοκυρά (ή νοικοκύρη), το να βυθίσει το κρέας σε αλμυρό νερό είναι το κλειδί για μια τέλεια γαλοπούλα. Ο λόγος είναι ότι ειδικά το κρέας των πτηνών στεγνώνει πολύ γρήγορα. Το αλάτι έχει την ικανότητα να τροποποιεί τις πρωτεΐνες, κάνοντας το κρέας να κρατά μέσα του περισσότερο νερό, γεγονός που το καθιστά ακόμα πιο ζουμερό. Μπορείτε λοιπόν, αντί να αλατοπιπερώσετε -όπως κάνετε κάθε φορά- το δέρμα της γαλοπούλας σας, να δοκιμάσετε είτε να τη βυθίσετε σε άλμη, είτε να τοποθετήσετε αλάτι με ένεση απευθείας στο κρέας της, με τη βοήθεια μιας σύριγγας από αυτές που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική.


Μύθος 3: Θα χρειαστείτε τόνους από βότανα και μπαχαρικά

Κρατήστε τα καρυκεύματα καλύτερα για τη σάλτσα. Οποιοδήποτε μπαχαρικό κι αν προσθέσετε θα μείνει μόνο στην επιφάνεια της γαλοπούλας. Η άλμη είναι εκείνη που φροντίζει κυρίως, για το μεγαλύτερο μέρος του αρώματος και της γεύσης του κρέατος της γαλοπούλας. Πριν βουτυρώσετε τη γαλοπούλα σας, περάστε με ένα πινέλο μαγειρικής την επιφάνειά της με λίγη σάλτσα σόγιας (για περισσότερο βάθος στη γεύση, αλλά και για να διατηρηθεί η αλατισμένη γεύση του δέρματος) και πάπρικα για πιο ιδιαίτερο άρωμα.


Μύθος 4: Χρειάζεται ειδικό ταψί για να την ψήσετε

Ας μην γελιόμαστε, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Κάθε σκεύος που μπορεί να κρατήσει τους χυμούς του κρέατος, έτσι ώστε να μην χυθούν στο φούρνο σας, είναι πολύ λειτουργικό. Αν θέλετε κάτι απλό και φθηνό, ακόμη και ένα απλό αλουμινένιο ταψάκι μιας χρήσης είναι κατάλληλο. Τοποθετήστε τη γαλοπούλα πάνω σε μια σχαρίτσα που να χωράει στο αλουμινένιο ταψάκι, για να κυκλοφορεί καλύτερα ο αέρας γύρω από το σώμα του πτηνού, γεγονός που θα βοηθήσει ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα το κρέας. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε και τη σχάρα του φούρνου σας και να τοποθετήσετε από κάτω ένα σκεύος για να μαζεύει το λίπος που θα τρέξει.


Μύθος 5: Αν τοποθετήσετε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα πριν το ψήσιμο, θα πιο γευστικό αποτέλεσμα

Μάλλον στην προκειμένη περίπτωση ισχύει το αντίθετο. Αυτή η μέθοδος όχι μόνο δεν συμβάλλει στη γεύση, αλλά μπορεί επίσης, να είναι και δυσλειτουργική. Το εσωτερικό της γαλοπούλας δεν είναι τόσο μεγάλο, ώστε η αναλογία του κρέατος σε σχέση με τη γέμιση σχεδόν ποτέ δεν είναι σωστή. Επίσης, είναι αρκετά δύσκολο να τη βγάλετε από εκεί μετά το ψήσιμο, χωρίς να τεμαχίσετε το κρέας. Εκτός αυτού όμως, υπάρχουν και ανησυχίες για το ψήσιμο της γαλοπούλας, μιας και αυτή είναι έτσι κι αλλιώς μεγάλη και παχιά και χρειάζεται πολύς χρόνος για να φτάσει η θερμότητα στο εσωτερικό της, πόσο μάλλον αν η κοιλιά της είναι γεμισμένη. Κάτι τέτοιο ίσως την αφήσει άψητη στο εσωτερικό.

Μύθος 6: Κατά τη διάρκεια του ψησίματος θα πρέπει να διατηρήσετε μια σταθερή θερμοκρασία στο φούρνο σας

Αν το κάνετε αυτό τότε το μόνο που θα καταφέρετε είναι να παραψήσετε τη γαλοπούλα μόνο από την εξωτερική της πλευρά και το εσωτερικό θα παραμείνει ωμό. Σκεφτείτε το σαν το ψήσιμο μιας μπριζόλας. Εάν για παράδειγμα είχατε μια παχιά μπριζόλα, θα ψήνατε στο τηγάνι και τις δύο πλευρές σε δυνατή φωτιά για να «καραμελώσουν». Στη συνέχεια, θα χαμηλώνατε αρκετά τη φωτιά, θα σκεπάζατε τη μπριζόλα με ένα καπάκι και θα την αφήνατε λίγο ακόμα για να ψηθεί και στο εσωτερικό της. Είναι το ίδιο σκεπτικό, απλά με διαφορετικό κρέας…


Μύθος 7: Όσο πιο πολύ τη ραντίζετε με το δικό της λίπος, τόσο το καλύτερο

Καθώς ψήνεται η γαλοπούλα, το λίπος της θα στάξει στο ταψί. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το να ραντίσουν τη γαλοπούλα με το δικό της λίπος την κάνει πιο ζουμερή. Αυτό όμως, δεν αληθεύει, καθώς το να επανατοποθετήσετε τον χυμό που βγάζει η γαλοπούλα στο ταψί, επάνω της, βοηθάει μόνο στο να ξεροψηθεί το δέρμα της. Σκεφτείτε το ως μια ελαφρύτερη μορφή τηγανίσματος: όταν το λίπος των χυμών μένει στο δέρμα και εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία, κάνει το δέρμα να καίγεται και να γίνεται πιο τραγανό. Το εσωτερικό κρέας όμως δεν αλλάζει…

Μια προειδοποίηση: Αν όπως και να έχει, προτιμάτε το δέρμα της γαλοπούλας σας τραγανό, αντί να το ραντίζετε με το λίπος της, καλύψτε το στήθος της γαλοπούλας με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο εμποτισμένο με βούτυρο ενώ ψήνεται. Το αποτέλεσμα θα είναι αρκετά καλύτερο.

Έτοιμοι για την κουζίνα; Τώρα που γνωρίζετε ό,τι χρειάζεται, δεν έχετε δικαιολογία. Πάρτε τα γάντια σας διότι ήρθε η ώρα για τη γαλοπούλα…

http://www.clickatlife.gr/



Ακόμη:
Κατεβάστε ~ Χριστουγεννιάτικες & πρωτοχρονιάτικες συνταγές
Cook Art No12 - Χριστουγεννιάτικες γεύσεις


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου