«Επικίνδυνα» τα σενάρια περί εντοπισμού του τάφου του Μεγάλου
Αλεξάνδρου, λέει η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Αρχαιοτήτων Αικατερίνη
Περιστέρη.
Η κ. Περιστέρη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτηρίζει αντιεπιστημονικά και επικίνδυνα τα σενάρια περί εντοπισμού του τάφου του μεγάλου στρατηλάτη και γραφική την αναπαραγωγή της συγκεκριμένης «είδησης». Κάνει μάλιστα έκκληση σε όλους να επιδείξουν σοβαρότητα και σεβασμό στο επιστημονικό έργο.
Είχε προηγηθεί σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, που χαρακτήριζε παρακινδυνευμένη την εκτίμηση ότι ο τάφος που βρέθηκε στην Καστά είναι εκείνος του μεγάλου στρατηλάτη.
Όπως σημειώνει η αρχαιολόγος, «είναι τουλάχιστον απίθανο και στερείται κάθε επιστημονικής σοβαρότητας το να υποστηρίζουμε πως το εύρημα της Αμφίπολης 'κρύβει' τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Για τον απλούστατο λόγο ότι, στον έναν χρόνο που διαρκεί η ανασκαφή, δεν σκάβουμε ακόμα τον τάφο. Προς το παρόν είμαστε μπροστά σ' έναν λαμπρό ταφικό περίβολο - μοναδικό στον ελληνικό χώρο».
Αγανακτισμένη, θορυβημένη και άναυδη από τον θόρυβο και τη συζήτηση που έχει δημιουργηθεί, η κ. Περιστέρη τονίζει ότι «καθίσταται πλέον γραφική αυτή η αναπαραγωγή μιας 'είδησης' που - προς το παρόν τουλάχιστον - δεν υφίσταται και ουδέποτε κάποιος επιστήμονας το υποστήριξε. Αναρωτιέμαι πόσο εύκολα τελικά μπορεί το οποιοδήποτε επιστημονικό επίτευγμα - προϊόν μόχθου ομάδας και ομάδων ανθρώπων, να γελοιοποιηθεί από τους επίδοξους δημοσιογράφους και αρθρογράφους του διαδικτύου και όσων τους καθοδηγούν...».
Κάθε εποχή χρειάζεται και «γεννά» τους μύθους της - πολύ δε περισσότερο η σύγχρονη εποχή της απομυθοποίησης - ο θόρυβος και ο «πολύς και αστοιχείωτος» λόγος περί της σοβαρής πιθανότητας ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη να «εμπεριέχει» τον επί 2.336 χρόνια (ο Μέγας Αλέξανδρος γεννήθηκε το 356 π.Χ στην Πέλλα και πέθανε στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ στη Βαβυλώνα) μη εντοπισθέντα ανά τον κόσμο τάφο του Μακεδόνα στρατηλάτη, ξέσπασε ξανά.
Η αναζήτηση του τάφου του Μέγα Αλέξανδρου ξεκίνησε εκατοντάδες χρόνια πριν ανά τον κόσμο (από την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Ασία - ακόμα και την Αυστραλία), η διεκδίκηση του χώρου γέννησης και ταφής τροφοδότησε την τέχνη, τη φιλοσοφία, την αρχαιολογία, τους θαυμαστές του μύθου του αλλα κυρίως την πολιτική και τους επίδοξους πολιτευτές ανα τους αιώνες που διεκδίκησαν τη δημιουργία του δικού τους ... μύθου, με μόνο όπλο στην πολιτική τους φαρέτρα την αποκάλυψη του μεγαλείου Του και τη γεωστρατηγική, μικροπολιτική ακόμα και τουριστική αξιοποίηση των γεωγραφικών περιοχών που τον γέννησαν, τους κατέκτησε, τον «έζησαν» ή τον κρατούν ως πολύτιμο μυστικό στη γη τους.
Οι ανασκαφές στη θέση Καστά της Αμφίπολης ξεκίνησαν στη δεκαετία του '60. Συνεχίζονται διεξοδικά από το περσινό καλοκαίρι από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με υπεύθυνη ανασκαφέα την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αικατερίνη Περιστέρη.
Μέχρι στιγμής, οι έρευνες αποκάλυψαν έναν ιδιαίτερα σημαντικό κυκλικό κτιστό περίβολο, που χρονολογείται με τα έως τώρα δεδομένα στο τέλος του 4ου αι. π.Χ.(περί το 325-300 π.Χ). Ο εντυπωσιακός - μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα περίβολος - είναι κατασκευασμένος με βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις από λευκό μάρμαρο Θάσου κι εχει συνολικό ύψος 3,00μ. διάμετρο 1,60μ. και υπολογιζόμενη περιφέρεια μήκους περίπου 500 μ., από τα οποία έχουν ανασκαφεί σήμερα τα 405μ. Το μνημείο καταστράφηκε στα μεταγενέστερα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μην βρίσκονται στη θέση τους. Η έρευνα της ΚΗ΄ ΕΠΚΑ εντόπισε αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου εγκατεσπαρμένα στην περιοχή του χώρου του Λέοντα της Αμφίπολης, πολλά από τα οποία είχαν ήδη επαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της βάσης του και, επομένως, ο εντυπωσιακός περίβολος φαίνεται να συνδέεται με τον Λέοντα της Αμφίπολης, που όπως φαίνεται ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου τύμβου.
Η ανασκαφή (η οποία προς το παρόν έχει διακοπεί εδώ και περίπου 20 μέρες και αναμένεται να συνεχισθεί απο τις αρχές Σεπτεμβρίου) χρηματοδοτήθηκε τον τελευταίο χρόνο με ποσό 180.000 ευρώ (από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και το Υπουργείο Πολιτισμού).
Ως το τέλος του χρόνου, οι ανασκαφείς αναμένεται να ολοκληρώσουν την ανασκαφή του ταφικού περιβόλου και να προχωρήσουν στο άνοιγμα του περιεχόμενου του.
Τα... σενάρια
Τα μέχρι στιγμής «σενάρια» που κυκλοφορούν, «θέλουν» τον τάφο εντός του τύμβου να ανήκει:
α) στη Ρωξάνη και τον γιο της Αλέξανδρο Δ΄ (γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου) που δολοφονήθηκαν από τον σφετεριστή της εξουσίας Κάσσανδρο το 311 π.Χ.,
β) σε χιλιάδες Αθηναίους οπλίτες - νεκρούς στη μάχη του Δραβήσκου το 465 π.Χ (πριν από την ίδρυση της πόλης της Αμφίπολης),
γ) στον ίδιο τον Μακεδόνα στρατηλάτη που ... άγνωστο πώς μεταφέρθηκε από τη Βαβυλώνα και τάφηκε στην Αμφίπολη...
5 σχόλια:
Αχ κρασοπατέρα μου στα είπα μπαρούφες και φυκια με μεταξωτές κορδέλες
Καλά, δεν θα απαξιώσουμε από τώρα τυχόν ευρήματα και την όποια προσπάθεια των αρχαιολόγων.
Θα προτιμούσα οι αρμόδιες αρχές να πίεζαν για χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσουνε όσο δυνατόν γρηγορότερα οι ανασκαφές και να μην περιμένουνε να πιάσουνε οι βροχές. Προβλέπω να έχουμε αποτελέσματα και ανακοινώσεις σε κάνα χρόνο τουλάχιστον.
Δεν πειράζει, χρηματοδοτήθηκε με μισό εκατομμύριο το γραφείο του Καψή...
@Κρασοπατήρ
Eγώ θα έλεγα στην ηλίθια αρχαιολογο που λαχε το λαχειο αντι να βγαινει ολη μερα στα καναλια και στα μπλογκς:Σκάσε,σκάσε και σκάβε και οτι βρεις ελα μετα να μας το δειξεις.
ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΡΥΒΕΙ....... ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΡΩΞΑΝΗ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΘΥΣΑΥΡΟ ΤΗΣ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ << ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ >> ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ !!!!!!!
Ανώνυμος είπε...
Αχ κρασοπατέρα μου στα είπα μπαρούφες και φυκια με μεταξωτές κορδέλες
24 Αυγούστου 2013 - 3:30 π.μ.
ΠΟΣΟ ΚΑΡΓΚΙΟΖΗΣ;;;;;
Δημοσίευση σχολίου