H ψηφιακή τηλεόραση στη χώρα μας κλείνει ήδη δύο χρόνια. Οι κάτοικοι των περιοχών που μπορούν να λαμβάνουν ψηφιακό σήμα από τη Digea και διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό απολαμβάνουν πολύ καλύτερη εικόνα και ήχο.
Ωστόσο, μέχρι τώρα υπήρχε η επιλογή μεταξύ αναλογικού και ψηφιακού σήματος και έτσι δεν ήταν αναγκαία η αλλαγή τηλεόρασης ή η προσθήκη του ειδικού αποκωδικοποιητή. Αυτό όμως πλέον αλλάζει καθώς πρέπει να σταματήσει σταδιακά η εκπομπή του αναλογικού σήματος!
Οι τηλεοράσεις που έχουν αυτή τη δυνατότητα συνήθως φέρουν στο τηλεκοντρόλ κάποιο πλήκτρο «Digital» για εναλλαγή αναλογικού και ψηφιακού σήματος ή κάποια ένδειξη DVB-T πάνω στην ίδια τη συσκευή (ή στο εγχειρίδιο χρήσης).
Πάντως, αν αγοράσατε τηλεόραση τα τελευταία 3 χρόνια είναι μάλλον βέβαιο ότι ενσωματώνει δυνατότητα λήψης ψηφιακού σήματος. Τι γίνεται όμως με τις παλαιότερες τηλεοράσεις που δε διαθέτουν αυτή τη δυνατότητατα, ή διαθέτουν αποκωδικοποιητή MPEG-2 και όχι MPEG-4; (Με αποκωδικοποιητή MPEG-2, η τηλεόραση μας πιάνει τα ψηφιακά κανάλια, αλλά ακούμε μονάχα ήχο και δεν βλέπουμε εικόνα. Ουσιαστικά οι επίπεδες τηλεοράσεις ηλικίας πέραν των 3 ετών, μπορεί να έχουν ψηφιακό αποκωδικοποιητή, αλλά MPEG-2,όχι MPEG-4, οπότε και πάλι χρειαζόμαστε εξωτερικό ψηφιακό αποκωδικοποιητή MPEG-4.) Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η αγορά ενός αποκωδικοποιητή MPEG-4.
Oι αποκωδικοποιητές MPEG-4 είναι συσκευές που παίρνουν το συμπιεσμένο, κωδικοποιημένο σήμα και το εμφανίζουν σωστά στην τηλεόραση. Όμως, δεν υπάρχει ένα μόνο είδος αποκωδικοποιητή και, η επιλογή της σωστής συσκευής για όσους δε γνωρίζουν τι πρέπει να αγοράσουν, μπορεί να αποδειχθεί μια αρκετά δύσκολη διαδικασία. Το άρθρο αυτό ρίχνει φως σε όλα τα «σκοτεινά» σημεία και σας δείχνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να κάνετε τη σωστή επιλογή!
Οι αποκωδικοποιητές τύπου SCART είναι μόνο ανάλυσης SD (υπάρχουν και combo με SCART και HDMI), αλλά διαθέτουν συνήθως και θύρα USB.
Λίγα λόγια για την ψηφιακή τηλεόραση
Η ψηφιακή τηλεόραση δεν είναι απλά μια εξέλιξη της παραδοσιακής αναλογικής τηλεόρασης η οποία μας συντρόφευε τόσα χρόνια. Είναι ένα νέο είδος τηλεόρασης αφού έρχεται τόσο να βάλει τάξη στην αναρχία των συχνοτήτων, όσο και να προσφέρει στο δέκτη μας πολύ καλύτερη εικόνα και ήχο.Σκεφτείτε ότι, με την πλήρη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα, στο διαθέσιμο εύρος συχνοτήτων θα «χωράνε» πολλά περισσότερα κανάλια, κάτι που σημαίνει ότι στο μέλλον μπορεί να δούμε και πιο εξειδικευμένα κανάλια.
Όσον αφορά στην εικόνα και τον ήχο που φτάνει στην τηλεόρασή μας, αυτά είναι πλήρως απαλλαγμένα από τις αλλοιώσεις που συνηθίσαμε από το αναλογικό σήμα. Το ψηφιακό σήμα φτάνει στο δέκτη μας «καθαρό», αφού οι πιθανές αλλοιώσεις διορθώνονται και έτσι δεν υπάρχουν ούτε είδωλα και χιόνια στην εικόνα, ούτε θόρυβος στον ήχο.
Για να γίνει η μετάδοση, το σήμα κωδικοποιείται σε ένα πρότυπο, γνωστό σε όσους ασχολούνται με υπολογιστές, το MPEG-4. Πρόκειται για πρότυπο συμπίεσης που διατηρεί την ποιότητα σε υψηλά επίπεδα και θα μπορεί να επιτρέψει στο μέλλον τη μετάδοση εικόνας με υψηλότερη ανάλυση.
Για να μπορέσει όμως η τηλεόρασή μας να δείξει το κωδικοποιημένο σήμα απαιτείται μια συσκευή που αναλαμβάνει ακριβώς αυτή την εργασία να πάρει δηλαδή το σήμα, να το αποκωδικοποιήσει και να το προσφέρει στην τηλεόραση έτοιμο για προβολή. Και έτσι μπήκαν στη ζωή μας οι αποκωδικοποιητές...
Ο αποκωδικοποιητής τύπου module "χάνεται" μέσα σε μια υποδοχή τύπου CI της τηλεόρασης.
Standard ή High, ιδού η απορία
Με βάση την ανάλυση εικόνας που υποστηρίζουν, οι αποκωδικοποιητές χωρίζονται σε standard και high definition. Στο εμπόριο, οι δύο τύποι ξεχωρίζουν συνήθως από το γεγονός ότι οι high definition διαθέτουν θύρα HDMI για να συνδέονται, μέσω του κατάλληλου καλωδίου, σε τηλεοράσεις Plasma ή LCD ανάλυσης HD Ready ή Full HD.Ωστόσο, αυτή τη στιγμή όλα τα επίγεια ψηφιακά κανάλια μεταδίδουν σε standard definition. Αυτό σημαίνει πως η σύνδεση ενός αποκωδικοποιητή HD σε μια τηλεόραση HD δεν πρόκειται να σας προσφέρει σημαντικά ανώτερη ποιότητα από την σύνδεση ενός αποκωδικοποιητή SD.
Αν και στο website της Digea θα διαβάσετε ότι για τη βέλτιστη ποιότητα σε μια τηλεόραση HD συνίσταται αποκωδικοποιητής HD και σύνδεση μέσω HDMI, κάτι που φυσικά είναι σωστό με τους «νόμους της φυσικής», πρακτικά η βελτίωση σε σχέση με τη χρήση ενός αποκωδικοποιητή SD που συνδέεται μέσω καλού αναλογικού καλωδίου composite είναι εξαιρετικά μικρή.
Αλλά, για να μην παρεξηγηθούμε, αν διαθέτετε τηλεόραση HD, προτείνουμε και εμείς την αγορά ενός ελάχιστα ακριβότερου, αποκωδικοποιητή HD ο οποίος θα σας επιτρέψει στο μέλλον να βλέπετε τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας. Φυσικά, αν διαθέτετε τηλεόραση CRT (παλιά ογκώδης τηλεόραση), δεν έχετε το δίλλημα που αναφέραμε αφού μπορείτε να συνδέσετε μόνο αποκωδικοποιητή SD.
Desktop, SCART ή module;
Οι μορφές των διάφορων αποκωδικοποιητών που συναντάμε σήμερα στην αγορά είναι τρεις: desktop, SCART και module. Στην πρώτη περίπτωση, αναφερόμαστε στις γνωστές ξεχωριστές συσκευές που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των αποκωδικοποιητών.Στη δεύτερη περίπτωση, οι συσκευές είναι μικρές και τοποθετούνται απ' ευθείας σε μια είσοδο SCART της τηλεόρασης ενώ, μέσω ενός καλωδίου ο δέκτης υπερύθρων τοποθετείται σε εμφανές σημείο ώστε να συνεργάζεται με το τηλεκοντρόλ.
Οι αποκωδικοποιητές της τρίτης περίπτωσης έχουν τη μορφή μικρής κάρτας που τοποθετείται στην ειδική υποδοχή Common Interface (CI) της τηλεόρασης και προϋποθέτουν την ύπαρξη αποκωδικοποιητή MPEG-2 (όπως είπαμε παραπάνω) από την ίδια την τηλεόραση.
Αλλά ας δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε τύπου για τους γνωρίσουμε καλύτερα:
Τύπος | Πλεονεκτήματα | Μειονεκτήματα |
Desktop |
|
|
---|---|---|
Scart |
|
|
Module |
|
|
Οι αποκωδικοποιητές τύπου USB stick προορίζονται για τους υπολογιστές desktop ή laptop.
Τυπικές λειτουργίες ενός αποκωδικοποιητή
Αν και δεν κάνουν όλοι οι αποκωδικοποιητές τα πάντα, συγκεντρώσαμε κάποιες από τις πιο συνηθισμένες λειτουργίες που θα βρείτε σε έναν αποκωδικοποιητή ώστε, με βάση τις λειτουργίες που απαιτείτε, να επιλέξετε την κατάλληλη συσκευή.Ας τις γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα:
- Ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος (Electronic Programmable Guide, EPG): Εμφανίζει το πρόγραμμα των ψηφιακών καναλιών στην οθόνη της τηλεόρασης σε χρονικό ορίζοντα μιας εβδομάδας και παρέχει πληροφορίες για κάθε τηλεοπτική εκπομπή. Αν η συσκευή επιτρέπει την εγγραφή, με το πάτημα ενός πλήκτρου προγραμματίζεται η έναρξη και λήξη της εγγραφής, το κανάλι από το οποίο θα γίνει και όλες οι άλλες απαραίτητες παράμετροι.
- Εγγραφή προγράμματος: Επιτυγχάνεται με τη σύνδεση ενός αποθηκευτικού μέσου, USB stick ή εξωτερικού σκληρού δίσκου, στη θύρα USB του αποκωδικοποιητή. Επιτρέπεται τόσο η άμεση εγγραφή μιας εκπομπής, όσο και ο προγραμματισμός μιας εγγραφής. Συνήθως, ο προγραμματισμός μπορεί να γίνει είτε ελεύθερα με την εισαγωγή όλων των παραμέτρων (έναρξη, λήξη, κανάλι, κλπ), είτε αυτόματα, με το πάτημα ενός πλήκτρου, μέσα από το EPG.
- Time Shifting: Επιτυγχάνεται με τη σύνδεση ενός αποθηκευτικού μέσου, USB stick ή εξωτερικού σκληρού δίσκου, στη θύρα USB του αποκωδικοποιητή. Με τη λειτουργία αυτή επιτρέπεται η παύση μιας εκπομπής, η αναπαραγωγή μιας σκηνής πολλές φορές και η συνέχιση της παρακολούθησης από το σημείο παύσης κανονικά.
- Αναπαραγωγή μουσικής, φωτογραφιών και βίντεο: Σχεδόν όλοι οι αποκωδικοποιητές επιτρέπουν την προβολή φωτογραφιών με αρχεία JPEG και την αναπαραγωγή μουσικής με αρχεία MP3 από το συνδεδεμένο αποθηκευτικό μέσο. Οι πιο σύγχρονοι αποκωδικοποιητές της αγοράς επιτρέπουν και την προβολή βίντεο με αρχεία AVI ή MKV ενώ, υποστηρίζονται και συγχρονισμένα αρχεία υποτίτλων SRT. Είναι δηλαδή και Media Player.
- Λίστα των προς εγγραφή προγραμμάτων: Πρόκειται για λίστα που εμφανίζεται με το πάτημα ενός πλήκτρου και σας επιτρέπει να δείτε τις εκπομπές που έχετε προγραμματίσει για εγγραφή. Επιλέγοντας μία εκπομπή από τη λίστα εμφανίζονται όλες οι παράμετροι της εγγραφής και μπορείτε να αλλάξετε κάποια από αυτή (π.χ. ώρα λήξης).
- Λίστα εγγεγραμμένων προγραμμάτων: Πρόκειται για λίστα που εμφανίζεται με το πάτημα ενός πλήκτρου και σας επιτρέπει να δείτε τις εκπομπές που έχουν ήδη εγγραφεί. Επιλέγοντας μια εκπομπή από τη λίστα, αυτή αναπαράγεται κανονικά στην τηλεόραση.
- Παιχνίδια: Ορισμένοι αποκωδικοποιητές περιλαμβάνουν στο μενού επιλογών και κάποια παιχνίδια (π.χ. Tetris) δίνοντάς σας τη δυνατότητα να παίξετε μέσω του τηλεκοντρόλ.
Υπάρχουν αποκωδικοποιητές τύπου USB stick που προσφέρουν μόνο αποκωδικοποίηση ψηφιακού σήματος, αλλά και hybrid για ψηφιακό και αναλογικό σήμα.
Θύρες, θύρες, θύρες
Μεταξύ αποκωδικοποιητών της ίδιας κατηγορίας, οι διαφορές στις θύρες είναι ελάχιστες. Αντίθετα, οι θύρες ενός αποκωδικοποιητή SD διαφέρουν από αυτές ενός HD σε ένα μεγαλύτερο βαθμό.Ας τις γνωρίσουμε όλες:
- RF: Όλοι οι αποκωδικοποιητές διαθέτουν μία θύρα RF-in στην οποία συνδέεται η κεραία και μια θύρα RF-out για σύνδεση με την τηλεόραση. Όταν παρακολουθείτε ψηφιακά κανάλια το σήμα λαμβάνεται από την θύρα RF-in, αποκωδικοποιείται και μεταφέρεται στην τηλεόραση μέσω μιας από τις ψηφιακές ή αναλογικές θύρες. Όταν παρακολουθείτε αναλογικά κανάλια το σήμα λαμβάνεται από τη θύρα RF-in και μεταφέρεται αυτούσιο στην τηλεόραση από τη θύρα RF-out (pass through). Το τελευταίο βέβαια, παύει να μας απασχολεί, μετά την παύση των αναλογικών εκπομπών.
- Composite: Αναλογική έξοδος (με κίτρινο χρώμα) που επιτρέπει τη σύνδεση με την τηλεόραση για μεταφορά εικόνας standard definition.
- SCART: Αναλογική θύρα για σύνδεση με την τηλεόραση μέσω καλωδίου SCART που επιτρέπει τη σύνδεση με την τηλεόραση για λήψη εικόνας standard definition. Κάποιοι αποκωδικοποιητές διαθέτουν δύο θύρες SCART (είσοδο SCART-in για σύνδεση με συσκευή αναπαραγωγής και έξοδο SCART-out για σύνδεση με τηλεόραση).
- Component: Τρεις θύρες (με τρία χρώματα) που επιτρέπουν τη σύνδεση με την τηλεόραση μέσω ανάλογων καλωδίων για τη μεταφορά εικόνας standard ή high definition.
- ΗDMI: Έξοδος που επιτρέπει τη σύνδεση με την τηλεόραση μέσω ανάλογου καλωδίου για μεταφορά εικόνας standard ή high definition.
- Stereo RCA: Δύο αναλογικές έξοδοι (λευκό κόκκινο) που επιτρέπουν τη σύνδεση με την τηλεόραση ή το στερεοφωνικό για μεταφορά στερεοφωνικού ήχου.
- Digital Audio: Ψηφιακή έξοδος που μπορεί να είναι είτε ομοαξονική, είτε οπτική και επιτρέπει τη σύνδεση με ηχοσύστημα (και με κάποιες τηλεοράσεις) για μεταφορά πολυκάναλου ήχου.
- USB: Επιτρέπει τη σύνδεση ενός αποθηκευτικού μέσου, USB stick ή εξωτερικού σκληρού δίσκου, προκειμένου να «ενεργοποιηθούν» οι λειτουργίες εγγραφής προγράμματος και Time Shifting. Επίσης, δίνεται δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων από τα συνδεδεμένα μέσα.
Για τον υπολογιστή μας τι κάνουμε;
Όπως παλαιότερα υπήρχαν αναλογικά TV tuners που σας επέτρεπαν να δείτε να αναλογικά κανάλια στην οθόνη του υπολογιστή, σήμερα υπάρχουν ψηφιακά ή υβριδικά TV tuners.Τα πρώτα υποστηρίζουν μόνο τα επίγεια ψηφιακά κανάλια ενώ, τα δεύτερα υποστηρίζουν και τα αναλογικά και τα επίγεια ψηφιακά. Συνήθως, στα υβριδικά TV tuners συναντάμε και δυνατότητα λήψης ραδιοφώνου.
Φυσικά, στα TV tuners που περιλαμβάνουν ψηφιακό δέκτη περιλαμβάνονται όλες οι λειτουργίες που βρίσκουμε σε ένα αποκωδικοποιητή που συνδέεται στην τηλεόραση όπως EPG, εγγραφή προγράμματος, Time Shifting, κ.ά.
Συνδέστε τον αποκωδικοποιητή σας
Οδηγίες για αποκωδικοποιητή Standard Definition
Οδηγίες για αποκωδικοποιητή High Definition
Ρυθμίστε τα κανάλια στον αποκωδικοποιητή σας
Είτε αγοράσατε αποκωδικοποιητή SD, είτε HD, στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε πως μπορείτε να ρυθμίσετε τα ψηφιακά κανάλια σε έναν αποκωδικοποιητή, αλλά και πώς να χρησιμοποιήσετε βασικές λειτουργίες του όπως τον ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος, την εγγραφή προγραμμάτων και την αναπαραγωγή αρχείων.Λύστε όλες σας τις απορίες
«Που είναι οι κεραίες;»
Αρχικά, ρίξε μια ματιά στον Υμηττό και δες το «δάσος» με τις κεραίες. Μέσα στην απαράδεκτη εικόνα που συνθέτουν οι παλιές κεραίες αναλογικού σήματος, υπάρχει και το κέντρο μετάδοσης ψηφιακού σήματος. Το άλλο κέντρο, που ξεκίνησε πρώτο τη μετάδοση ψηφιακού είναι αυτό της Αίγινας. Στο αναλογικό... στρατόπεδο παραμένει το κέντρο της Πάρνηθας από το οποίο μπορείς να συνεχίσεις να βλέπεις αναλογικά κανάλια αν η κεραία σου τα πιάνει.«Τι εξοπλισμό θέλω;»
Έναν αποκωδικοποιητή. Αυτό και μόνο αυτό. Επίσης, ίσως χρειαστείς κάποιο καλώδιο για να συνδέσεις τον αποκωδικοποιητή με την τηλεόραση αν δεν έχεις ήδη.«Πρέπει να αλλάξω κεραία;»
Είπαμε, όχι, μόνο αποκωδικοποιητή χρειάζεσαι. Το σήμα είναι επίγειο ψηφιακό που σημαίνει ότι λαμβάνεται από τις γνωστές κεραίες μας.«Ήταν ανάγκη να συμβεί εν μέσω οικονομικών προβλημάτων και να μας επιβαρύνει;»
Ναι, ήταν ανάγκη να συμβεί. Απλά η χώρα μας καθυστέρησε την ανάπτυξή του και «έπεσε» και αυτό μέσα στην κρίση. Ωστόσο, η μετάβαση στο ψηφιακό σήμα αποτελεί κάτι τόσο σημαντικό όσο η μετάβαση από την ασπρόμαυρη στην έγχρωμη τηλεόραση. Είναι δηλαδή κάτι που δε συμβαίνει συχνά και θα φέρει σημαντικές αλλαγές στην ενημέρωση και τη διασκέδασή σου. Οπότε, εκτός από τη γιαγιά που μπορεί να μην αντιληφθεί τη διαφορά, πρέπει να βλέπεις όλη αυτή την κίνηση με πολύ καλό μάτι.«Τι θα κερδίσω με την ψηφιακή τηλεόραση;»
Αρχικά, η εικόνα και ο ήχος είναι πολύ καλύτερος στην ψηφιακή τηλεόραση. Αν και αυτή τη στιγμή, η εικόνα είναι Standard Definition και ο ήχος στερεοφωνικός, στο μέλλον θα είναι High Definition (ακόμα και Full HD) και ο ήχος Surround. Στην ψηφιακή τηλεόραση δεν υπάρχουν χιόνια και είδωλα και από τη στιγμή που πιάνεις σήμα, η εικόνα και ο ήχος είναι καθαρά.Με την ψηφιακή τηλεόραση τα κανάλια μπορούν να γίνουν περισσότερα. Μέχρι τώρα σε μία συχνότητα ένα κανάλι μπορούσε να μεταδώσει ένα πρόγραμμα. Στην ψηφιακή τηλεόραση, με την εφαρμογή συμπίεσης MPEG4, σε μία συχνότητα το κανάλι μπορεί να μεταδώσει ένα μπουκέτο προγραμμάτων (σαν πολλά κανάλια). Αν και ο αριθμός προγραμμάτων έχει να κάνει με τη συμπίεση, τα 4 είναι ένας καλό αριθμός. Άρα, θεωρητικά, τα κανάλια μπορούν να τετραπλασιαστούν (η ΕΡΤ το εφαρμόζει ήδη).
Η ψηφιακή τηλεόραση θα φέρει πολλές και νέες υπηρεσίες. Αν και αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες περιορίζονται στον ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος, στο μέλλον αυτό θα αλλάξει. Κάποιες από τις νέες υπηρεσίες θα είναι διαδραστικές που σημαίνει ότι θα μπορείτε να κάνετε επιλογές από το τηλεκοντρόλ που θα επηρεάζουν την προβολή προγράμματος, ακόμα και την πορεία μιας εκπομπής. Για παράδειγμα, θα εμφανίζεται μήνυμα «με τι χρώμα φόρεμα να εμφανιστεί η Μενεγάκη στο τελευταίο μισάωρο της εκπομπής, με κόκκινο ή με λευκό;» και, ανάλογα με τις επιλογές του κοινού, θα προχωρά η εκπομπή (αν η Μενεγάκη συνεχίζει να κάνει εκπομπή).
Κάτι επίσης σημαντικό που φέρνει η ψηφιακή τηλεόραση είναι η αποσυμφόρηση και οργάνωση των συχνοτήτων. Μέχρι τώρα, στις αναλογικές συχνότητες επικρατούσε ένα μπάχαλο (αρκετά σικ για να περιγράψει την κατάσταση). Αυτό, με την ψηφιακή τηλεόραση αλλάζει αναγκαστικά και μπαίνουν κανόνες.
«Ποια κανάλια εκπέμπουν το πρόγραμμά τους ψηφιακά;»
Σε εθνική εμβέλεια, τα κανάλια που εκπέμπουν ψηφιακά είναι:- Από τα κρατικά τα ET, NET, ΕΤ3, ΕΡΤ HD
- Με αναμετάδοση από την ΕΡΤ τα ΡΙΚ, Βουλή, BBC, EuroNews, TV5 Europe, Deutsche Welle
- Από τα ιδιωτικά τα Alpha, Alter (όταν υπήρχε), Ant1, Μακεδονία TV, Mega, Skai, και Star
Στην Αττική, από το κέντρο εκπομπής της Αίγινας εκπέμπουν τα 0-6 TV, Attica TV, Blue Sky, Channel 9, Extra Channel, High TV, Kontra Channel, Mad TV, MTV Greece, Nickelodeon, Sport TV, Τηλεαστυ.
Όταν θα υπάρξει η δυνατότητα εκπομπής σε High Definition TV (HDTV) θα σταματήσει η εκπομπή των καναλιών σε Standard Definition TV (SDTV);
Όχι. Μία αλλαγή από SD σε HD θα οδηγούσε σε νέα μετάβαση. Τα κανάλια – προγράμματα ελευθέρας λήψης θα συνεχίσουν να εκπέμπουν το πρόγραμμα τους σε Standard Definition για να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση όλοι οι πολίτες κάτι που είναι νομικά κατοχυρωμένο.«Eμ-Πεγκ-Τέσσερα, τι είναι πάλι αυτό;» Το MPEG4 είναι ένα πρότυπο συμπίεσης ίσως το καλύτερο στη μετάδοση ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος. Καταλαμβάνοντας μικρό εύρος μπάντας, προσφέρει εξαιρετική ποιότητα.
5 σχόλια:
Καλημέρα, καλή χρονιά. Μήπως ξέρετε να μου πείτε γιατί ενώ έχω κατεβάσει την ταινία με τους υπότιτλους κανονικά (στον υπολογιστή παίζει) μέσω usb στον αποκωδικοποιητή δεν δείχνει υπότιτλους;
Ευχαριστώ
Δεν μπορώ να πω με σιγουριά τι φταίει. Ίσως η ενσωμάτωση να έχει γίνει γρήγορα με το AviAddXSubs και όχι με κάποια άλλη εφαρμογή που τους "καίει" πάνω στο αρχείο, όπως το avi ReComp.
Τσεκάρετε το εγχειρίδιο του αποκωδικοποιητή μήπως είναι θέμα κάποιων άλλων ρυθμίσεων.
Γιατί όταν έχω εγγράψει μια ταινία στο usb, κατά την αναπαραγωγή μου εμφανίζει την εγγραφή σε παράθυρο και όχι σε όλη την επιφάνεια της οθόνης ?
Γιατί δεν λειτουργεί στην συγκεκριμμένη tv πού έχω (SONY BRAVIA), το κουμπί TIMESHIFT στον αποκωδικοποιητή , ενώ σε άλλη tv που έχω, λειτουργεί με το αυτό τηλεκοντρόλ ?
Γιατί δεν λειτουργεί στην συγκεκριμμένη tv πού έχω (SONY BRAVIA), το κουμπί TIMESHIFT στον αποκωδικοποιητή , ενώ σε άλλη tv που έχω, λειτουργεί με το αυτό τηλεκοντρόλ ?
Δημοσίευση σχολίου