Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Φάγαμε στις γιορτές σαν μοσχάρια & μας πονάει η κοιλίτσα;


Οι γιορτινές μέρες ενδείκνυνται για ευχάριστες οικογενειακές στιγμές αλλά και για… διατροφικές υπερβολικές, τις οποίες όλοι καλούνται να αντιμετωπίσουν αργά η γρήγορα.

Το πιο συχνό φαινόμενο δε, είναι αυτό των στομαχικών διαταραχών λόγω της υπερφαγίας.
Ξεχάστε το πνεύμα των Χριστουγέννων και την αλληλεγγύη γιατί δυστυχώς, το κοινό αίσθημα όλων στις γιορτές είναι αυτό του…φουσκώματος από το φαγητό. Οι μοναδικές γεύσεις και η απόλαυση έχουν το δικό τους αντίτιμο: φούσκωμα, καούρες, και στομαχική αναστάτωση. Γιατί συμβαίνει αυτό και πως αντιμετωπίζεται; Το click@Life έχει τις απαντήσεις.


Τι προκαλεί το φούσκωμα των Χριστουγέννων;

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το αίσθημα φουσκώματος των γιορτών οφείλεται κυρίως στην ποσότητα των φαγητών, που καταναλώνουν όλοι. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση συγκεκριμένων συστατικών, όπως είναι η ζάχαρη και η λακτόζη, συμβάλει στην δυσάρεστη αυτή κατάσταση, καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να τις αφομοιώσει, όχι πάντα με επιτυχία.

Η ζύμωση της ζάχαρης (και ειδικά της φρουκτόζης, που χρησιμοποιείται εκτεταμένα σε γιορτινά σκευάσματα) γίνεται στο έντερο, αλλά όταν τα βακτήρια αδυνατούν να τη «διασπάσουν», το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της παραγωγής αερίων.

Από την άλλη η λακτόζη, μπορεί επίσης να γίνει δύσπεπτη και να προκαλέσει αέρια και τυμπανισμό, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Ποιος είναι ο ρόλος των προβιοτικών τροφών;

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος, συνηθισμένο φαινόμενο των γιορτών, μπορεί να είναι ακόμα και τοξική για το εντερικό σύστημα του οργανισμού και να οδηγήσει σε μία ανισορροπία της λειτουργίας του εντέρου, προκαλώντας τυμπανισμό.

Ωστόσο οι προβιοτικές τροφές όπως είναι τα κρεμμύδια, τα πράσα, οι μπανάνες και τα σπαράγγια (πρόκειται για τροφές δηλαδή που περιέχουν ζωντανά βακτήρια, τα οποία ενισχύουν τα ήδη υπάρχοντα στο πεπτικό σύστημα) τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο και τα αναγκάζουν να πολλαπλασιαστούν, συμβάλλοντας έτσι στην πέψη.


Είναι φυσιολογικό το αίσθημα δυσφορίας;

Οι ειδικοί επιμένουν ότι συνήθως η δυσφορία, που αισθάνεται κάποιος σε τέτοιες περιπτώσεις είναι φυσιολογική. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα αυτά επιμένουν για διάστημα μεγαλύτερο από μερικές μέρες, ίσως δεν θα πρέπει να επαναπαύεστε, ότι πρόκειται για ένα απλό φούσκωμα.

Ενδεχομένως, το πρόβλημα να είναι σοβαρότερο και όλα αυτά να είναι προειδοποιητικά σημάδια ενός στομαχικού έλκους ή ακόμα και ενός γαστρικού όγκου. Καλό θα ήταν, εάν έχετε τα συμπτώματα υπερφαγίας, χωρίς ωστόσο να έχετε καταναλώσει υπερβολικές ποσότητες τροφών, να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Τι γίνεται με την καούρα;

Στην περίπτωση της καούρας, τα αντιόξινα φάρμακα είναι μία ασφαλής και καλή λύση. Ωστόσο, και σε αυτήν περίπτωση, αν η καούρα επιμένει και ηλικιακά βρίσκεστε μεταξύ 45 και 50 ετών, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, γιατί ίσως να πρόκειται για κάποιο πρώιμο σημάδι γαστρεντερικού καρκίνου.

Εναλλακτικά, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει λύσεις για τη μείωση του οξέος στο στομάχι σας, κάτι που είναι εφικτό μετά από μία ενδοσκοπική εξέταση.

Πώς θεραπεύεται ο εμετός και η διάρροια;

Σε αρκετές περιπτώσεις, η υπερβολική κατανάλωση τροφών και αλκοόλ τις γιορτινές μέρες καταλήγει σε εμετούς και διάρροιες. Μία πρώτη κίνηση είναι να διατηρείτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο.

Αν είναι βέβαια λίγο αργά για αυτό, καλό θα ήταν να αποφύγετε το φαγητό, να πίνετε αρκετά υγρά (ειδικά νερό) και να φάτε, εάν μπορέσετε, ένα στεγνό τοστ, το οποίο θα «απορροφήσει» τις τοξίνες.

Και σε αυτήν την περίπτωση, τα προβιοτικά τρόφιμα είναι ιδανικά για να ενισχύσουν την αντίσταση του οργανισμού σε παθογόνους παράγοντες, που προκαλούν στομαχικές διαταραχές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου