Σαν να ήταν βγαλμένο μέσα από το βιβλίο της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», το «Νέο αναρχικό αντάρτικο πόλης» που παρουσιάστηκε μόλις μία εβδομάδα πριν στο αναρχικό στέκι «Ναδίρ» στη Β' Φοιτητική Εστία της Θεσσαλονίκης, ήταν το διπλό «αντάρτικο» χτύπημα που έγινε προχθές το πρωί στα υποκαταστήματα της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Βελβεντό της Κοζάνης.
Οι αστυνομικές αρχές που έδρασαν αστραπιαία συνέλαβαν ήδη από τις πρώτες ώρες τέσσερα άτομα και βλέπουν πίσω από το θρασύτατο διπλό χτύπημα των τουλάχιστον οκτώ πάνοπλων κουκουλοφόρων ληστών τους «Πυρήνες της Φωτιάς».
Ενα βιβλίο, για να σταθούμε σ' αυτό, για το οποίο οι ομοϊδεάτες τους δεν δίστασαν να στήσουν μια... φιέστα για να το παρουσιάσουν και να το προπαγανδίσουν σχεδόν δημόσια, σε τηλεφωνική επαφή με τα μέλη των «Πυρήνων» που είναι έγκλειστα στις φυλακές, εγκωμιάζοντας όχι απλώς τη βία αλλά την ένοπλη βία, το ίδιο το αντάρτικο, την παρανομία κ.λπ. Εύγλωττη είναι τόσο η θεωρία όσο και η «πρακτική θεωρία που χαμογελά», με παραστατικά σκίτσα των ένοπλων επιθέσεων-ληστειών σε τράπεζες κ.λπ. μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.
Στην παρανομία κανείς αλλάζει εμφάνιση, αλλάζει το όνομά του, κυκλοφορεί με ψεύτικα χαρτιά, νοικιάζει σπίτια με πλαστά στοιχεία, οπλοφορεί, δεν χρησιμοποιεί νόμιμο όχημα που να είναι στο πραγματικό του όνομα, λαμβάνει διαρκώς νέα μέτρα αντιπαρακολούθησης, δεν κατοικεί για πολύ στην ίδια περιοχή και εφαρμόζει και άλλες παραμέτρους που δεν θα γραφτούν εδώ αλλά θα τις ανακαλύψει ο καθένας μόνος του... συστήνεται στα επιχειρησιακά μέλη.
«Η ψυχολογία και η αυτοπεποίθηση σε συνδυασμό με τις τεχνικές υποδομές παίζουν μεγάλο ρόλο σε μια μάχη με την αστυνομία» γράφουν οι «Πυρήνες της Φωτιάς», επισημαίνοντας ότι σ' αυτήν τη μάχη όποιος δείξει σημάδια φόβου μάλλον έχει χάσει την αναμέτρηση.
Πρόβες και προπονήσεις
«Ενα πολύ βασικό σημείο είναι όταν οι μπάτσοι κινητοποιούνται για ένα ύποπτο περιστατικό ότι δεν έχουν ακριβή γνώση του τι συμβαίνει (αριθμός ατόμων, οπλισμός, οχήματα). Αρα η σωστή επόπτευση του εξωτερικού χώρου του στόχου (π.χ. τράπεζας) με την τοποθέτηση συντρόφων σε κομβικά σημεία και με ενδοεπικοινωνία με την ομάδα κρούσης μπορεί να μας δώσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού».
Και ακόμη: «Οι πρόβες και οι προπονήσεις-αναπαράσταση της ληστείας μέσα σε κάποιο ασφαλές κρησφύγετο με ηχομόνωση βοηθούν πολύ σε αυτή την κατεύθυνση. Επίσης το μοίρασμα των αρμοδιοτήτων (μαζευτής χρημάτων, χρονομέτρης, επόπτης του προσωπικού και των πελατών, οδηγός, τσιλιαδόρος κ.λπ.) διευκολύνουν την άμεση και αιφνιδιαστική πραγματοποίηση του σχεδίου σε σχετικά ασφαλή χρόνο, πριν κινητοποιηθούν οι μονάδες της αστυνομίας. Κάθε δευτερόλεπτο είναι σημαντικό και ακόμη και οι φράσεις που θα ειπωθούν στη διάρκεια μιας ληστείας πρέπει να είναι κοφτές και κατανοητές ώστε να μην επικρατήσει σύγχυση. Δεν χρειάζεται ούτε υπερβολικός φόβος -που προκαλεί πανικό- ούτε ιδιαίτερη ευγένεια.
Μια ληστεία είναι μια ένοπλη επίθεση 40 λεπτών που απελευθερώνει από εκατοντάδες οχτάωρα μισθωτής σκλαβιάς που κλέβουν όλη μας τη δημιουργικότητα και τη φαντασία. Παράλληλα, σε περίπτωση εμφάνισης της αστυνομίας ή τυχαίας συνάντησης μαζί της, οι σύντροφοι που συμμετέχουν στην απαλλοτρίωση πρέπει να είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν με κάθε μέσον την ελευθερία τους».
Αιφνιδιαστικό χτύπημα
Τα παραπάνω ανήκουν στη θεωρία των «Πυρήνων» και μπορεί πράγματι πολλά από αυτά να έγιναν και στην περίπτωση του Βελβεντού. Και επόπτευση του στόχου υπήρξε, και αιφνιδιασμός, και εντυπωσιακό χτύπημα που έκανε τους κατοίκους να τρέχουν πανικόβλητοι, βλέποντας να δέχονται ένα οργανωμένο αντάρτικο χτύπημα εν έτει 2013.
Για μία ακόμη φορά όμως φάνηκε ότι άλλο η θεωρία κι άλλο η πράξη. Και εκ του αποτελέσματος το «χτύπημα Βελβεντό» μπορεί να είχε πολύπλοκο στήσιμο με πολλά άτομα και αρκετά κλεμμένα αυτοκίνητα -ένα ασθενοφόρο και δύο βαν είχαν εντοπιστεί μέχρι το βράδυ της Παρασκευής- και υπεύθυνοι κατόπτευσης του χώρου να υπήρχαν και ένοπλοι με καλάσνικοφ και αλεξίσφαιρα έξω από τα υποκαταστήματα την ώρα της ληστείας, αλλά αυτή τελικά εξελίχθηκε άδοξα. Στην περίπτωση του Βελβεντού Κοζάνης οι δράστες την πάτησαν ίσως από μόνοι τους, γιατί φαίνεται ότι έκαναν σχεδιασμούς που αφορούσαν όμως μάλλον σε αστικό περιβάλλον. Ετσι απέτυχαν στην εφαρμογή σε έναν διαφορετικό χώρο, αυτόν της περιφέρειας.
Επίσης φάνηκε ότι η αστυνομία στη συγκεκριμένη περίπτωση και αντέδρασε έγκαιρα, και κατάφερε με τα μπλόκα να τους υποχρεώσει να κινηθούν σε περιοχές όπου δύσκολα θα μπορούσαν να διαφύγουν τόσο στη Βέροια, όπου έγιναν οι τρεις συλλήψεις, όσο και στην περιοχή της Πτολεμαΐδας.
Ψυχολογική προετοιμασία
Και μπορεί το εγχειρίδιο να προτρέπει τους «συντρόφους» που συμμετέχουν σε τέτοιες ενέργειες, όπως ληστείες τραπεζών κ.λπ., να είναι προετοιμασμένοι ψυχολογικά, να διαθέτουν πάντα εναλλακτική λύση σε περίπτωση εμπλοκής και να πράττουν αποφασιστικά αυτά που έχουν επιλέξει, όμως στην περίπτωση του Βελβεντού αυτό έγινε κατά το ήμισυ, μόνο από αυτούς που διέφυγαν -ίσως τέσσερις και περισσότερους- έχοντας όμως πάνω τους και τη λεία των ληστειών, περίπου 205.000 ευρώ. Λεπτομέρεια: Ενα μεγάλο χρηματικό ποσό στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ο προϊστάμενος είχε φροντίσει να το κρύψει αλλού, εκτός χρηματοκιβωτίου, έτσι ώστε τελικά οι ληστές να αρπάξουν μόλις 5.000 ευρώ!
Με... οσμή τρομοκρατίας
H Aντιτρομοκρατική «ξεσκονίζει» χτυπήματα που έγιναν πρόσφατα στην Ανατολική Μακεδονία
Στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής έχουν τεθεί ληστείες που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μακεδονία. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν κάποια από τα μέλη της οργάνωσης που διέμεναν στην ευρύτερη περιοχή να είχαν επιχειρήσει και στο πρόσφατο παρελθόν να «απαλλοτριώσουν στόχους» για τις ανάγκες ανασύνταξης της οργάνωσης.
Μεγαλύτερη βαρύτητα δίνουν οι αστυνομικοί στη ληστεία που σημειώθηκε στην Αγροτική Τράπεζα της Φλώρινας, στην περιοχή Φιλώτας. Το περιστατικό συνέβη στις 29 Νοεμβρίου του 2012 και οι δράστες είχαν αρπάξει τότε 110.000 ευρώ. Τα «σημάδια» της συγκεκριμένης ληστείας και η... «προσέγγιση» των δραστών προς τους πελάτες, μάλιστα, είχαν τραβήξει την προσοχή της Αντιτρομοκρατικής. Μάλιστα, εξεταζόταν τότε το ενδεχόμενο οι δύο άνδρες και η μία γυναίκα που συμμετείχαν σε αυτή να συνδέονταν με την αποτυχημένη απόπειρα στο Μετρό τον Φεβρουάριο του 2012. Τελικά, το μόνο που είχε προκύψει ήταν ότι οι συγκεκριμένοι είχαν συμμετάσχει και σε άλλες ληστείες της περιοχής.
Μαρτυρίες
Μετά τα δύο πρόσφατα «χτυπήματα» στο κτίριο της Νέας Δημοκρατίας και στο Mall, οι αστυνομικοί είχαν ήδη αρχίσει να εξετάζουν ληστείες σε όλη την Ελλάδα που θα μπορούσαν να αναδύουν... οσμή τρομοκρατίας. Το γεγονός ότι τον Νοέμβριο του 2011 είχαν βρεθεί ολοκαίνουργια όπλα στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου είχε οδηγήσει τις Αρχές στο να αναζητούν τους τρόπους χρηματοδότησης της νέας γενιάς τρομοκρατίας.
Επίσης, σίγουρο θεωρείται από τους ειδικούς ότι στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης υπάρχει πυρήνας ομοϊδεατών των δραστών της προχθεσινής ληστείας. Δεκαπέντε εμπρηστικές επιθέσεις έχουν σημειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια, με πιο χαρακτηριστική αυτή που έγινε τον Φεβρουάριο του 2009 στο Αστυνομικό Τμήμα της πόλης.
Την ίδια στιγμή, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναζητούν τα σπίτια στα οποία διέμεναν τα συγκεκριμένα άτομα, το μέρος όπου έκρυβαν τα βανάκια για να τα μετατρέψουν σε ασθενοφόρα, αλλά και τη γιάφκα, στην οποία έκρυβαν τα όπλα με τα οποία λήστεψαν τις τράπεζες. Ηδη οι αστυνομικοί έχουν συγκεντρώσει τις μαρτυρίες από τους πελάτες και τους περίοικους του Βελβεντού, υλικό από τις κάμερες των κτιρίων και των δρόμων και, φυσικά, τα όπλα που βρέθηκαν πάνω στους 4 συλληφθέντες.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου