Λεπτομέρειες απομένουν για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας για το νομοσχέδιο «ανάσα» των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Τραπεζικές πηγές επεσήμαναν αργά χθες το βράδυ ότι...
κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου με τους εκπροσώπους της τρόικας, ξεπεράστηκαν τα περισσότερα από τα εμπόδια που υπήρχαν τις προηγούμενες ημέρες, υπήρξε σύγκλιση απόψεων στις βασικές αρχές του νομοσχεδίου και μάλιστα δεν απέκλειαν να υπάρχει ακόμη και σήμερα η οριστική συμφωνία.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει όσα νοικοκυριά έχουν συνάψει ενυπόθηκα δάνεια και το εισόδημα τους δεν υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες κυβέρνηση και Τρόικα συμφώνησαν κατά την διάρκεια της τετραετούς περιόδου χάριτος ο δανειολήπτης να πληρώνει δόση ίση με το 30% του εισοδήματός του και με επιτόκιο 1,5%, με την προϋπόθεση η σχετική ρύθμιση να επανεξετάζεται σε ετήσια βάση.
Επιπλέον οι δύο πλευρές, αποδέχθηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το επιτόκιο ύψους 1,5% να μην είναι σταθερό αλλά να έχει ως επιτόκιο αναφορά το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες οικονομικό επιτελείο και δανειστές θα έχουν σήμερα νέα συνάντηση προκειμένου να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες με τις τελικές αποφάσεις ωστόσο να λαμβάνονται στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης
Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση, αφορά σε μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ενυπόθηκη απαίτηση. Το ετήσιο εισόδημα τους είναι μέχρι 25.000 Ευρώ και αφού έχει μειωθεί κατά 35% από την 1η Ιανουαρίου του .2010. Αφορά επίσης ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή/και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.
Τα δάνεια που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση είναι μόνο τα ενυπόθηκα και αφορούν μόνο την κύρια κατοικία του δανειολήπτη. Η αντικειμενική τους αξία είναι μέχρι 180.000 ευρώ και 200.000 ευρώ για πολύτεκνους. Σε όσους υπάγονται στο πρόγραμμα διευκόλυνσης, θα χορηγείται περίοδος χάριτος 4 ετών με επανεξέταση στα 2 έτη κατά τη διάρκεια της οποίας καταβάλλονται μόνο τόκοι υπολογισμένοι με σταθερό επιτόκιο 1,5%. Εάν το ποσό της ως άνω τοκοπληρωμής υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος, η μηνιαία καταβολή περιορίζεται στο ύψος αυτό. Σε περίπτωση μηδενικών εισοδημάτων προβλέπεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών. Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται ισόχρονα με την περίοδο χάριτος και η εξόφλησή του μετά το πέρας αυτής συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης.
Αλλαγές προτείνονται και στο νόμο Κατσέλη με σκοπό την αποφόρτιση των δικαστηρίων. Για να συμβεί αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης εισηγείται στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τη ρύθμιση των δανείων να απαιτείται η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50% συν ένα των απαιτήσεων της οφειλής και όχι η πλήρης ομοφωνία τους.
Επίσης θα προβλέπεται η καταβολή δόσης από την ημέρα υποβολής αίτησης στη δικαστική ρύθμιση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης που θα ορίζεται στο 10% της τρέχουσας δόσης με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.
axiaplus.gr
4 σχόλια:
Ένα φανταστικό σενάριο: Οι τράπεζες είναι σίγουρες, ότι για να εισπράξουν αυτά τα δάνεια, θα δυσκολευτούν πολύ. Οι κατασχέσεις θα εξαγριώσουν τον κόσμο, και θα κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη. Πουλάνε λοιπόν τα χρέη αυτά σε ξένα FUNT (που έχουν ενδιαφερθεί), εισπράττοντας λιγότερα μεν αλλά σίγουρα λεφτά και άμεσα. Έτσι λοιπόν αυτοί που ενδεχόμενα θα εκτελέσουν τους πλειστηριασμούς θα είναι ξένοι και όχι Έλληνες, και με βάση τα μνημόνια θα ισχύσει το Αγγλικό δίκαιο. Για σκεφτείτε το για λίγο !! Αλλά βέβαια θα μου πείτε … αυτά δεν γίνονται. Μα σας είπα είναι ένα φανταστικό σενάριο. Ας περιμένουμε λίγο λοιπόν !!
Krateros Pap
Μόνο φανταστικό δεν είναι το σενάριο, ήδη ξεκίνησε το ξεφόρτωμα των δανείων σε funds.
Βέβαια η κατάσταση που αναφέρεις έχει κι ακόμη μία όψη: αυτή που οκ ολίγα λαμόγια, αν και μπορούν, ΔΕΝ ξεπληρώνουν τα δάνεια που πήρανε, προσδοκώντας σε νόμο που να τους χαρίζει τα ποσά αυτά και να επωμισθούν οι υπόλοιποι τα βάρη της χασούρας.
Γι' αυτό σωστό θα είναι να υπάρχει κάποιο όριο συνολικής περιουσίας που μετά από αυτό να μην καλύπτονται από πλειστηριασμούς.
Επειδή δεν θέλω να καταχραστώ, τον πολύτιμο χώρο που μου δίνεις, για να καταθέσω της απόψεις μου. Θα σου πρότεινα να δεις με προσοχή αυτό το Video.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BeM3ArfddJU
Krateros Pap
Ενδιαφέρον! Θα το δω, ευχαριστώ.
Δημοσίευση σχολίου