Στον προϊστορικό οικισμό του Ντικιλί-Τας στην Καβάλα ανακαλύφθηκαν τα παλαιότερα δείγματα κρασιού που έχουν καταγραφεί έως και σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Χρονολογούνται το 4.200 π.Χ. και ανατρέπουν τα δεδομένα που υπήρχαν έως και πρόσφατα για τη ζωή των ανθρώπων κατά τη νεολιθική περίοδο.
«Πρόκειται για μια εντυπωσιακή και σημαντική ανακάλυψη» τονίζει στη «δημοκρατία» η Δήμητρα Μαλαμίδου, αρχαιολόγος της ΙΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και συνδιευθύντρια των ανασκαφών στο Ντικιλί-Τας. Εξηγεί ότι «κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που έγιναν σε ένα σπίτι του προϊστορικού οικισμού, στην οικία 1, όπως ονομάστηκε, ανακαλύφθηκαν μέσα σε αγγεία ποσότητες από απανθρακωμένες ρώγες σταφυλιού που είχαν πατηθεί, γεγονός που αποδεικνύει ότι έγινε εξαγωγή του χυμού των σταφυλιών».
Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι το γεγονός ότι οι χημικές αναλύσεις των ιζημάτων που υπήρχαν στα κεραμικά έδωσαν τρυγικό οξύ κι έτσι έχουμε τη χημική ταυτότητα του κρασιού. «Ο χυμός του σταφυλιού δεν ήταν μούστος, είχε προχωρήσει η διαδικασία της ζύμωσης. Αντιλαμβανόμαστε έτσι ότι οι άνθρωποι της νεολιθικής περιόδου είχαν αναπτύξει μια μέθοδο οινοποίησης και έπιναν κρασί» σημειώνει η κυρία Μαλαμίδου.
«Εως και σήμερα γνωρίζαμε πως οι άνθρωποι έπιναν κρασί την εποχή του χαλκού, δηλαδή από τον 12ο αιώνα π.Χ. και μετά, ενώ τώρα μαθαίνουμε πως η μέθοδος της οινοποίησης ήταν γνωστή πολύ παλιότερα, από το 4.200 π.Χ.» αναφέρει η κυρία Μαλαμίδου. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτουν νέα δεδομένα για την κατανάλωση του κρασιού, αλλά και για τις κοινωνικές ομάδες της νεολιθικής περιόδου.
Όπως αποκαλύπτει η αρχαιολόγος στη «δημοκρατία», στην οικία 1 ανακαλύφθηκαν έως τώρα περισσότερα από 30 αγγεία. Εχουν βρεθεί μάλιστα και ορισμένα που μοιάζουν με κύπελλα. «Φέρουν λαβές και, από τον συνδυασμό των σκευών που έχουμε ανακαλύψει, αντιλαμβανόμαστε πως στο σπίτι γινόταν κατανάλωση ποτού» τονίζει η κυρία Μαλαμίδου.
Επιπλέον, οι αρχαιολόγοι αναγνωρίζουν στο ίδιο σπίτι κι ένα είδος εργαστηρίου κοσμημάτων, αφού βρέθηκαν οστά και κέρατα ζώων, κοχύλια, λίθοι και μέταλλα. «Η κοινωνική πολυπλοκότητα που περιέχεται στην άσκηση πολλαπλών δραστηριοτήτων στον ίδιο χώρο θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης σε βάθος. Προς το παρόν μόλις διαφαίνεται» σημειώνει η αρχαιολόγος.
Περισσότερο φως στις έρευνες που γίνονται στον προϊστορικό οικισμό του Ντικιλί-Τας και αφορούν την ανεύρεση των δειγμάτων κρασιού αλλά και άλλων σπόρων θα ρίξει το τμήμα Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, όπου έχουν μεταφερθεί ευρήματα και εξετάζονται από ομάδα ειδικών επιστημόνων.
Θάνος Χερχελετζής / Δημοκρατία
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου