Να ξεριζώσεις τα μαλλιά σου για το πόσο καθυστερημένη και... «με ειδικές ανάγκες» είναι ακόμη η πατρίδα μας ή να χτυπιέσαι από τα γέλια όταν ακούς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, διαδεχόμενος το καραγκιοζιλίκι του ελληνικού σοβιετισμού, θα αντικαταστήσει το «πράσινο κεφάλαιο» κλαδικών και πρασινοφρουρών με το «κόκκινο κεφάλαιο» των «μπολσεβίκων της γειτονιάς» στήνοντας Λαϊκές Επιτροπές;
Εγώ πάντως χτυπιόμουνα στα γέλια διαβάζοντας, στο χθεσινό...
Capital.gr, το αποκαλυπτικότατο ρεπορτάζ του πάντα έγκυρου κ. Αιμίλιου Περδικάρη για τις πολιτικές αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτηθούν, το προσεχές χρονικό διάστημα, «λαϊκές επιτροπές» γειτονιάς.
Γέλασα επειδή πιστεύω ότι το τελευταίο που θα απασχολήσει, τον ευέλικτο (από κάθε πλευρά) και φιλόδοξο κ. Αλέξη Τσίπρα (αν έλθει στην εξουσία), θα είναι να ανταποκριθεί στις παραπάνω ανοησίες κάποιων ονειροπαρμένων του καφενείου οι οποίοι νομίζουν ότι οι ιδέες του χαβαλέ και της φραπεδιάς... (που επέτρεψε το 1980 ο Ανδρέας Παπανδρέου στην Ελλάδα των πακέτων Ντελόρ και των φτηνών δανεικών) μπορούν να περάσουν και σήμερα στην Ελλάδα της φτώχιας και της πείνας.
Δεύτερον γιατί με την σημερινή ανεργία και την εξαθλίωση οι «νεοσοβιετικοί ερυθροφουροί» του ΣΥΡΙΖΑ θα σηκώσουν πολλή «σκόνη»... αν πάρουν πρώτοι σειρά στα ρουσφέτια, ως Επίτροποι σε αποστολή... και αφήσουν έτσι πίσω τις ορδές των σοσιαλιστών του ΠΑΣΟΚ που μετακινούνται στον ΣΥΡΙΖΑ μόνο για να βολευτούν.
Γι΄ αυτό εκτιμώ ότι οι Επιτροπές Γειτονιάς θα γίνουν παιδικά παραμυθάκια για αριστερούς ιθαγενείς...
Ας μπούμε όμως και στην ουσία της πολιτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής για να δείτε πόσο γέλιο βγάζει.
Αναλύοντας τον ρόλο των Επιτροπών Γειτονιάς (των μπολσεβίκων με άλλα λόγια), η Κ.Ε. ορίζει ως καθήκον της Επιτροπής να συντονίζει τις και αντιδράσεις απολυμένων από τις επιχειρήσεις .
Θα κλείσει, ας πούμε, η Βιοχάλκο, ή η ΑΓΕΤ, ή ο Τιτάνας, ή τα ΕΛΠΕ ή η Μοτορ Οιλ (έξω από εδώ και μακριά... και ας μην κακομελετάμε) και θα μαζευτούν οι Επίτροποι της γειτονιάς να κάνουν τι;
Να δείρουν τους μετόχους των ομίλων γιατί τόλμησαν και τους έκλεισαν ή θα ζητήσουν από το χρεοκοπημένο κράτος να τους εξαγοράσει;
Άλλη δουλειά των Επιτρόπων, σύμφωνα με την Κ.Ε., θα είναι να αντιστέκονται «...ενάντια στις περικοπές μισθών των συντρόφων που δουλεύουν είτε σους τρισκατάρατους ιδιώτες είτε και στο κράτος...».
Και τι θα προτείνουν;
Να καλύψουν την διαφορά του μισθού οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Άγγλοι ή οι πετσοκομμένοι μισθωτοί και συνταξιούχοι φορολογούμενοι της χώρας;
Βεβαίως ούτε συζήτηση από την Κ.Ε να αναλάβουν οι Επιτροπές γειτονιάς πρωτοβουλίες για να κρατηθούν οι επιχειρήσεις και να μην κάνουν απολύσεις. Γιατί άντε να πεις στον ταβάριτς-Επίτροπο να κάνει κίνηση υπέρ ιδιωτικού ομίλου που απασχολεί έστω και 500-1000 συντρόφους. Έτσι και το πεις είσαι για κρέμασμα...
Άντε ακόμη να πεις στον σύντροφο – Επίτροπο να στηρίξει την προσπάθεια του πολυεθνικού ομίλου (αν έχει μείνει κανείς τότε) να πάρει πίσω αυτά που του χρωστάει το κράτος από ΦΠΑ ή από προμήθειες. Και ας δουλεύουν και εκεί σύντροφοι του κόμματος...
Από την ώρα που ο όμιλος είναι πολυεθνικός την έβαψε... στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί σύμφωνα με την Κ.Ε. όλες οι πολυεθνικές θα υποχρεωθούν σε περικοπές τυχόν φορολογικών κινήτρων και νέους φόρους.
Και τώρα ας θυμηθούμε τι είχε γίνει επί τριτοκοσμικού σοσιαλισμού του ΠΑΣΟΚ με τις κλαδικές των πράσινων συντρόφων για να μην ξεχνιόμαστε...
Οι Επιτροπές γειτονιάς, χωριού, και πόλης (ΠΑΣΟΚ μέχρι κόκκαλο) αντιδρούσαν (ως αντιπολίτευση 1975-1981) για το καλό των κατοίκων, υποτίθεται, σε κάθε επένδυση που επρόκειτο να γίνει έστω και από το κράτος. Θυμάστε (οι παλαιοί) πως καταστράφηκαν οι κρατικές επενδυτικές πρωτοβουλίες Καραμανλή (ΕΛΕΒΜΕ-ΜΕΤΒΑ) για τα πετροχημικά, τον χρυσό, τα χημικά, τα προϊόντα πετρελαίου Καβάλας.
Τα σαμποτάρισαν οι σύντροφοι-Επίτροποι της γειτονιάς και πόλης του ΠΑΣΟΚ γυρνώντας τα (ως σχέδια) από χωρίου εις χωρίον... μέχρι που τα πέταξαν στα σκουπίδια.
Κατάφεραν όμως να ρίξουν το κόμμα του Καραμανλή και να ανεβάσουν τον Παπανδρέου με 48%.
Θυμάστε ακόμη τις κλαδικές του 1978-1985 με τους (πράσινους αποκλειστικά) συντρόφους-Επιτρόπους των Σωματείων των εργαζομένων στην βιομηχανία που συγκρότησαν την πράσινη κλαδική Ομοσπονδία Βιομηχανικών Εργατικών Σωματείων και υποχρέωσαν τους Παπανδρέου-Αρσένη να «κοινωνικοποιήσουν» τα 200 δισεκ. δραχμές χρέη (αυτή ήταν η ουσία) των ιδιωτικών προβληματικών για να μπουν ως κρατικοί βιομήχανοι και κρατικοί βιομηχανικοί εργάτες και να βγουν απολυμένοι (γύρω στους 30.000) το 1990-1995 σπαταλώντας όμως τρισεκατ. Δραχμών των φορολογουμένων και των κρατικών Τραπεζών;
Ας μην τα ξεχνάμε αυτά τώρα που το σοβιέτ-καραγκιόζης ξαναστήνει τα σκηνικά για την ίδια παράσταση. Να γιατί η όλη υπόθεση είναι μόνο για ξεκαρδιστικά γέλια.
george.kraloglou@capital.gr
Λαϊκές επιτροπές με πολιτικό ρόλο προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Του Αιμίλιου Περδικάρη
Την ανατροπή της κυβέρνησης μέσα από τη συγκρότηση και την ενεργοποίηση «λαϊκών επιτροπών σε κάθε γειτονιά» προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας στις επιδιώξεις του σειρά μέτρων που ενισχύουν τον κρατισμό και παραπέμπουν σε διαφορετικά πολιτικά συστήματα.
Οι λαϊκές επιτροπές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο κείμενο της πολιτικής απόφασης της Κεντρικής του Επιτροπής θα συγκροτηθούν μέσα από τις ανοιχτές συνελεύσεις μελών και φίλων του κόμματος το προσεχές χρονικό διάστημα και έχουν στόχο – σύμφωνα με την Κουμουνδούρου – την ενίσχυση της μάχης των εργαζομένων κατά των απολύσεων και των περικοπών, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει σειρά νέων επώδυνων μέτρων το προσεχές χρονικό διάστημα.
Θρυαλλίδα αυτών των εξελίξεων θα είναι η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι λαϊκές επιτροπές θα αποτρέψουν με ακτιβιστικές ενέργειες – όπως συνέβη στην Ισπανία – περιπτώσεις εξώσεων από κατοικίες που θα βγουν στο «σφυρί».
Η συγκρότηση λαϊκών επιτροπών και συνελεύσεων στα πρότυπα της ΕΡΤ και άλλων κινητοποιήσεων, με τη συνεργασία συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεων, καθώς και των οικολογικών κινημάτων, υπονοεί και την ευθεία πολιτική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις κινητοποιήσεις όλων των κοινωνικών ομάδων. Ιδίως όμως των εργαζομένων στο Δημόσιο, με στόχο την ακύρωση στην πράξη του μέτρου της διαθεσιμότητας (σ.σ.: ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων), κυρίως στους χώρους της παιδείας και της υγείας.
Περίοπτη θέση στις λαϊκές επιτροπές επιφυλάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ και στο κυβερνητικό του πρόγραμμα, ορίζοντας ότι θα έχουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο, είτε πρόκειται για ζητήματα που απασχολούν την εκάστοτε τοπική κοινωνία είτε πρόκειται για ζητήματα κεντρικής πολιτικής, όπως ο χαρακτήρας δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών!
Εξάλλου, με βάση το κείμενο της πολιτικής απόφασης της Κεντρικής του Επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει τον απόλυτο δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, την ακύρωση των αποκρατικοποιήσεων και την επιστροφή σε κρατικό έλεγχο των επιχειρήσεων κομβικής σημασίας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ κτλ.), με παράλληλη κατάργηση των φορολογικών και άλλων προνομίων πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Προτείνει, επίσης, την αναδιανομή του πλούτου, την οποία δεν εξειδικεύει, αλλά υπονοεί τη ριζική αλλαγή της φορολογίας εισοδήματος και τη φορολόγηση των «πλουσίων» (σ.σ.: χωρίς να ορίζει ποιοι είναι οι «πλούσιοι»), μέσα από την καθιέρωση καθολικού περιουσιολογίου που είναι πάγια επιδίωξή του.
Ακόμη, υπόσχεται την «αυτόματη» επαναφορά μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2009, για την οποία θεωρεί ότι οι πόροι θα προκύψουν από τη φορολογική επιβάρυνση των «πλουσίων», την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των προ του μνημονίου εργατικών νόμων.
Για το μνημόνιο και το δημόσιο χρέος, επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για ακύρωσή του, καθώς και των εφαρμοστικών του νόμων και την επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων. Στόχος της κίνησης αυτής είναι, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους με πολιτική απόφαση, αλλά και η θέσπιση «ρήτρας ανάπτυξης», με την οποία θα παγώσει η αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων για το διάστημα που συνεχίζεται η ύφεση και για το απομείναν μέρος του χρέους.
Έκπληξη προκαλεί, εξάλλου, το γεγονός ότι σύνθημα ορίζεται το «καμία θυσία για το ευρώ», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και οικειοθελούς εξόδου από την Ευρωζώνη στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματευτεί ως κυβέρνηση τις εξελίξεις με τους δανειστές.
Πολιτικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι, τέλος, η αυτοδυναμία στις εκλογές, με το βλέμμα στραμμένο στη συγκρότηση – όπως αναφέρεται στο κείμενο – πλατειάς, πλειοψηφικής κοινωνικής συμμαχίας, με σαφή αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου