Απατημένες σύζυγοι και απολυμένα στελέχη επιχειρήσεων συνδράμουν το ΣΔΟΕ στο κυνήγι της φοροδιαφυγής. Το Σώμα δέχεται βροχή καταγγελιών αυτήν την περίοδο είτε στο τετραψήφιο νούμερο 1517 είτε μέσω αλληλογραφίας με φακέλους-φωτιά.
Όπως αναφέρει στέλεχος του ΣΔΟΕ, οι καταγγελίες φθάνουν και τις...
150 την ημέρα και βέβαια χρειάζεται να αξιολογηθούν. Το τελευταίο διάστημα, προσθέτει, δεχόμαστε πολλές καταγγελίες από διαζευγμένες – απατημένες συζύγους , απολυμένα στελέχη εταιρειών, επιχειρηματίες οι οποίοι «καρφώνουν» ανταγωνιστές τους αλλά και λογιστές που παραμένουν απλήρωτοι.
Μάλιστα οι καταγγέλλοντες, επειδή λόγω της... ιδιότητάς τους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, αποστέλλουν και σχετικά έγγραφα.
Ετσι το ενδιαφέρον του ΣΔΟΕ επικεντρώνεται στους φακέλους που έρχονται στην υπηρεσία, οι οποίοι περιέχουν καταγγελίες για παράνομη επιχειρηματική δράση, τα... δεύτερα φορολογικά βιβλία που τηρούνται σε φωτοτυπίες, νούμερα τραπεζικών λογαριασμών σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναλυτικά στοιχεία για ακίνητα κυρίως μεγάλης αξίας.
Συνήθως οι καταγγελίες είναι ανώνυμες, αλλά μέσα από τα στοιχεία οι ελεγκτές του Σώματος εντοπίζουν τα πρόσωπα που απέστειλαν τους φακέλους.
Εκτός από το ΣΔΟΕ, καταγγελίες λαμβάνει και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας Χάρης Θεοχάρης, τον επισκέφτηκε σύζυγος στρατιωτικού, η οποία του υπέδειξε τις τράπεζες και τις εταιρείες στις οποίες έχει τα λεφτά του ο πρώην σύζυγός της και ζήτησε να ελεγχθεί. Επίσης εν διαστάσει σύζυγος συμβολαιογράφου αποκάλυψε την οδό της offshore με το «μαύρο χρήμα».
Μέσα στο 2012 υποβλήθηκαν 25.000 καταγγελίες στο ΣΔΟΕ και φέτος μέχρι τα τέλη Αυγούστου έχουν γίνει περί τις 16.000.
«Αξιόπιστες» θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό οι καταγγελίες υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων που έχουν χάσει τη θέση τους και λογιστών που κατά το παρελθόν κρατούσαν τα βιβλία επιχειρήσεων και είτε απομακρύνθηκαν είτε περιμένουν μάταια να πληρωθούν.
Επιπρόσθετα, όπως λένε στο ΣΔΟΕ, σε πολλές περιπτώσεις πίσω από τις καταγγελίες κρύβεται ένας πόλεμος μεταξύ δύο επιχειρηματιών.
Για παράδειγμα, μια επιχείρηση η οποία συμμετέχει σε κάποιον διαγωνισμό και θέλει πάση θυσία να πάρει το έργο, καταγγέλλει την ανταγωνίστριά της στον ίδιο διαγωνισμό για φοροδιαφυγή.
Από τη στιγμή που το ΣΔΟΕ θα μπει για έλεγχο, η ελεγχόμενη εταιρεία τίθεται αυτόματα εκτός διαγωνισμού.
Όπως μας εξηγεί το ίδιο στέλεχος, η υπηρεσία προσέχει ιδιαίτερα αυτές τις περιπτώσεις και την τεκμηρίωση των καταγγελιών για να αποφευχθούν περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά.
Επίσης είναι ενδεικτικό πως κάθε φορά που το Σώμα δημοσιοποιεί ή φέρνει στο φως μια υπόθεση φοροδιαφυγής, οι καταγγελίες για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις πέφτουν βροχή.
Δηλαδή, όταν ανακοινώνονται υποθέσεις γιατρών με κρυφά εισοδήματα και παχυλές καταθέσεις, ακολουθούν δεκάδες καταγγελίες για άλλους γιατρούς. Η δημοσιότητα την οποία επιζητεί ο ελεγκτικός μηχανισμός αυξάνει κατακόρυφα τις καταγγελίες.
Και αυτό γιατί μέσα από τις καταγγελίες έχουν αποκαλυφθεί μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, καθώς αξιοποιούνται στοιχεία για τον τρόπο διαβίωσης των καταγγελλόμενων, ελέγχονται τα περιουσιακά τους στοιχεία και ανοίγονται τραπεζικοί λογαριασμοί, στους οποίες σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται τεράστια ποσά που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δηλώνονται στην Εφορία. Μέσα από καταγγελίες οι αρχές ξετύλιξαν το νήμα της υπόθεσης του επιχειρηματία Γιάννη Καρούζου, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη φυλακή.
Η «σοδειά» του ΣΔΟΕ κυμαίνεται από 80 έως και 150 καταγγελίες την ημέρα, οι οποίες στο σύνολό τους λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου.
Καθημερινά στις 2 το μεσημέρι, στον πέμπτο όροφο του κτιρίου του ΣΔΟΕ, πέντε διευθυντές της υπηρεσίας συναντιούνται στην αίθουσα συσκέψεων για να αξιολογήσουν τις καταγγελίες της ημέρας. Πρόκειται για καταγγελίες που έχουν φτάσει είτε ανώνυμα είτε επώνυμα, από το τηλέφωνο, από επιστολές, ηλεκτρονικές και παραδοσιακές, καθώς αρκετοί φορολογούμενοι στέλνουν ακόμα γράμμα με τις καταγγελίες τους στο ΣΔΟΕ, είτε πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην υπηρεσία από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Κάθε καταγγελία-πληροφορία μετά την αξιολόγηση της Επιτροπής καταχωρίζεται σε ειδικό ηλεκτρονικό αρχείο, ώστε κανείς να μη μπορεί να ισχυριστεί ότι χάθηκε.
Αν επάνω δεξιά στη σελίδα της υπόθεσης μπει ο αριθμός μηδέν, η υπόθεση πηγαίνει στο αρχείο, καθώς αξιολογείται ως μηδενικού ενδιαφέροντος.
Το βαθμολόγιο του ΣΔΟΕ έχει πέντε κλιμάκια. Με τον αριθμό 1 σημειώνονται υποθέσεις «μικρού ενδιαφέροντος», το 2 σημαίνει ότι η υπόθεση είναι «ενδιαφέρουσα - σημαντική», ο αριθμός 3 σημαίνει πως απαιτούνται άμεσες ενέργειες και αν πάρει βαθμό 4, σημαίνει πως απαιτεί ειδικό χειρισμό.
Οι καταγγελίες περνούν από ακόμα δύο φίλτρα. Αν είναι απλές ή εμπιστευτικές και ως προς το επείγον των ενεργειών. Σε εξαιρετικά επείγουσες υποθέσεις, η πληροφορία διαβιβάζεται άμεσα για έλεγχο, ενώ στην τελευταία κλίμακα οι «κοινές» καταγγελίες εντάσσονται στον προγραμματισμό δράσης της αρμόδιας περιφερειακής διεύθυνσης, με συγκεκριμένη ημερομηνία υλοποίησης.
Σε αυτή την Επιτροπή επί της ουσίας γίνεται η πρώτη αξιολόγηση. Οχι όμως και η τελευταία. Ο ρόλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Καταγγελιών είναι γνωμοδοτικός.
Τον τελευταίο λόγο έχει ο οικονομικός εισαγγελέας, ο οποίος λαμβάνει καθημερινά αντίγραφο των πρακτικών της Επιτροπής.
Αποκαλυπτήρια για 5.000 ύποπτους
Δεν προλαβαίνουν να βρίσκουν εκατομμύρια σε λογαριασμούς γιατρών
Το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών είναι το αγαπημένο... άθλημα των στελεχών του ΣΔΟΕ στο κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής, καθώς οι τελευταίοι έλεγχοι έφεραν στο φως πακτωλό «μαύρου χρήματος».
Το Σώμα έχει ζητήσει το άνοιγμα πάνω από 5.000 τραπεζικών λογαριασμών.
Ηδη το τελευταίο 12μηνο έχει δεσμεύσει 412 λογαριασμούς, ενώ στους 232 που ολοκληρώθηκε ο έλεγχος επιβλήθηκαν πρόστιμα τα οποία ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, με την εισπραξιμότητα να αγγίζει το 65%.
Στο στόχαστρο του Σώματος βρίσκονται επαγγελματικές ομάδες υψηλού κινδύνου όπως γιατροί, που βρίσκονται σε περίοπτη θέση, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, πρόσωπα που σχετίζονται με εξωχώριες εταιρείες, καλλιτέχνες ακόμη και ιεράρχες.
Λαβράκια
Πιο αναλυτικά, στην παρούσα φάση ελέγχονται ιδιώτες «μεγαλογιατροί» και ιατροί του ΕΣΥ.
Η έρευνα με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών έχει προχωρήσει για περίπου 400 γιατρούς και έχει φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με πηγές του ΣΔΟΕ, τέσσερις στου 10 από του γιατρούς που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκε ότι φοροδιαφεύγουν.
Καταγράφηκαν και περιπτώσεις με ετήσια εισοδήματα της τάξης των 40.000-50.000 ευρώ και καταθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Οι ελεγκτές ξεσκονίζουν τα δηλωθέντα εισοδήματά τους σε βάθος δεκαετίας.
Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:
Ιατρός του ΕΣΥ βρέθηκε να έχει καταθέσεις πάνω από 1,4 εκατ. ευρώ, οι οποίες προέρχονται από αδήλωτα εισοδήματα που αποκτήθηκαν σε διάστημα 7 ετών, από το 2003 έως το 2010. Τα ποσά αυτά δεν δικαιολογούνταν από τα εισοδήματά του ως μισθωτού και προέρχονται από «φακελάκια».
Αλλος γιατρός του ΕΣΥ εισέπραξε από το 2003 μέχρι το 2008 ποσά συνολικού ύψους 681.500 ευρώ, τα οποία δεν δήλωσε ποτέ στην Εφορία. Τα ποσά αυτά βρέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του και δεν δικαιολογούνταν από τα εισοδήματά του ως μισθωτού. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ είναι βέβαιοι ότι τα ποσά αυτά προέρχονται από «φακελάκια», καθώς ο ελεγχόμενος εκλήθη να εξηγήσει από πού προέρχονται τα χρήματα που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του και δεν έδωσε καμία απάντηση.
Ιατρός του ΕΣΥ εισέπραξε τη δεκαετία 2000-2009 εισοδήματα συνολικού ύψους 983.364 ευρώ, τα οποία φρόντισε να κρύψει από την Εφορία. Τα ποσά αυτά βρέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του και δεν δικαιολογούνταν από τα νόμιμα αποκτηθέντα και δηλωθέντα εισοδήματά του.
Πέρα από τον ιατρικό κλάδο δικηγόρος εισέπραξε κατά την περίοδο 2000-2010 ποσά συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν δήλωσε ποτέ στην Εφορία. Τα ποσά αυτά βρέθηκαν να έχουν μπει στον τραπεζικό λογαριασμό του δικηγόρου, ενώ ο ίδιος δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την προέλευσή τους με νόμιμα παραστατικά.
Κατά τις ίδιες πηγές, αυτήν την περίοδο ελέγχονται και μητροπολίτες.
Σε λογαριασμούς κάποιων έχουν βρεθεί μεγάλα ποσά τα οποία δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για 19 εκατ. και 4 εκατ. σε λογαριασμούς δύο μητροπολιτών μεγάλων δήμων της Αττικής. Ομως οι περιπτώσεις αυτές εξετάζονται με προσοχή, καθώς έχει διαπιστωθεί πως δωρεές πολιτών προς μητροπόλεις κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό του μητροπολίτη, ο οποίος και διαχειρίζεται τα χρήματα αυτά. «Δεν πάει να πει ότι πρόκειται για κρούσματα διαφθοράς», λένε στο ΣΔΟΕ .
Είναι όμως πρόβλημα, προσθέτουν, ότι σε περίπτωση θανάτου μητροπολίτη τα χρήματα δεν μπορεί να τα διεκδικήσει η μητρόπολη αλλά μόνο οι συγγενείς.
Να σημειωθεί πως το τελευταίο 12μηνο δεσμεύτηκαν 412 τραπεζικοί λογαριασμοί.
Επίσης, δεσμεύτηκαν 12 θυρίδες, 222.000 μετοχές, 559.000 μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, 23 πολυτελή αυτοκίνητα και 43 ακίνητα.
Κώστας Τσαχάκης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου