Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

2014 ~ Η χρονιά της καταιγίδας


Πιθανότατα ο κ. Στουρνάρας να παραμείνει ΥΠΟΙΚ, καθώς εκφράζει κυρίως ακροαριστερές αντιλήψεις περί της διάλυσης της ιδιωτικής περιουσίας, και άρα θα έχει περίοπτη θέση στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ/ΠΑΣΟΚ.



Το 2014, δυστυχώς προοιωνίζεται πολύ χειρότερο από το ΄13, καθώς ο αριθμός των πολιτών που θα αδυνατεί να στηρίξει την υπερφορολόγηση θα πληθύνει.

Το κράτος-τύραννος έχει προβλέψει αυτή την εξέλιξη, νομοθετώντας πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών που θα χρωστούν, ώστε να πάρει με τη βία εκείνα που χρειάζεται για να σιτίσει την κομματοκρατία.

Όταν θα τελειώσουν και τα χρήματα των μη-εχόντων "αθλίων", το κράτος-τύραννος έχει προβλέψει...
τις προληπτικές κατασχέσεις από εκείνους που ακόμα δε χρωστάνε, ώστε να διασφαλίσει λίγες ακόμη βδομάδες σίτισης της φρουράς του.

Το σκεπτικό είναι ότι όταν θα έχει τελειώσει η ευρωπαϊκή προεδρία, θα έρχονται τα λεφτάκια του τουρισμού, και τα πρόβατα το καλοκαίρι κοιμούνται, στη χώρα των λωτοφάγων.

Αν φτάσουμε ως το καλοκαίρι σκέφτεται το Κράτος, τη βγάλαμε τη χρονιά.

Για τις διάφορες λίστες, των εμβασματούχων εξωτερικού, της Λαγκάρντ, των ακινήτων στο εξωτερικό, κλπ. Κλπ., θα δούμε ό,τι είδαμε και ως τώρα. Τίποτε...

Οι 10.000 offshore, εκ των οποίων οι 35 έχουν ελεγχθεί, θα παραμείνουν στο απυρόβλητο ως “φίλιες δυνάμεις” του πολιτικού κατεστημένου, καθώς με πρόσβαση τους λογαριασμούς των μικρομεσαίων και των τυροπιτάδων, οι κομματικοί στρατοί που έχουν αλώσει το δημόσιο θα γίνει προσπάθεια να διατηρηθούν ώσπου να λυθεί το θέμα του χρέους.


Διπλές Εκλογές

Οι εκλογές τον Μάιο υπόσχονται εκπλήξεις. Μια από αυτές θα είναι η ανθεκτικότητα των συνδικαληστών, αλλά και η τερατώδης αύξηση της εκδικητικής ψήφου των πολιτών.

Αυτό που ίσως είναι δύσκολο να υπολογιστεί είναι πως στις ευρωεκλογές τα ποσοστά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ θα είναι τόσο χαμηλά που πιθανόν να υποχρεωθεί η κυβέρνηση σε προκήρυξη εκλογών, ενώ η Χ.Α. με προοπτική αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δείξει τα δόντια της πλέον απροκάλυπτα, καθώς θα συλλέξει όλους τους εξαθλιωμένους που ο Κράτος έφαγε, έπεψε και αφόδευσε.

Μια συγκυβέρνηση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρότατη προοπτική, τουλάχιστον από τον Ιούνιο ως το τέλος του χρόνου. Η συλλογιστική θα είναι πως, αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πλειοψηφικό κόμμα στη χώρα (βάσει Ευρωεκλογών) όμως δεν διαθέτει επαρκή αριθμό μελών για να στελεχώσει τη διοίκηση της χώρας, ενώ τα άλλα δυο κόμματα έχουν τα στελέχη για να διοικήσουν το κράτος, χωρίς όμως να έχουν πλέον τη λαϊκή εντολή.

Πιθανότατα ο κ. Στουρνάρας να παραμείνει ΥΠΟΙΚ, καθώς εκφράζει κυρίως ακροαριστερές αντιλήψεις περί της διάλυσης της ιδιωτικής περιουσίας, και άρα θα έχει περίοπτη θέση στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ/ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο ισχύει και για πολλούς υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης που όντες αντιμνημονιακοί κατάφεραν να ακυρώσουν το μνημόνιο στην πράξη, καταφέροντας μόνο πλήγματα στην ιδιωτική παραγωγική οικονομία της χώρας, και αφήνοντας τις παθογένειες και το τερατομεγέθες δημόσιο άθικτο.

Με δεδομένη την επικοινωνιακή και ποινική απόπειρα εξάρθρωσης της Χρυσής Αυγής, που ουσιαστικά απέτυχε να μειώσει τα ποσοστά της, αλλά τουναντίον μαρτυροποίησε τον αρχηγό της, μπορούμε να αναμένουμε συνεχή κατά μέτωπον επίθεση της Χ.Α. εναντίον του σημερινού πολιτικού κατεστημένου με αφορμή τις μίζες και τη ληστεία του Έλληνα φορολογούμενου που θα αποκαλύπτεται σιγά-σιγά μετά τις διπλές εκλογές.

Το θέμα της διαφθοράς θα δεσπόζει των πολιτικών εξελίξεων, και πιθανόν να επισκιάσει την εξάμηνη Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σίγουρα θα επηρεάσει δραματικά τις δυο προγραμματισμένες εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου για την Ευρωβουλή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι τύποις φιλελεύθεροι "καπετάνιοι" πιθανότατα να συνεχίσουν διαφωνούν αναμεταξύ τους για το ποιος λέει καλύτερα το ποίημά του, κάνοντας δοκιμές μπροστά σε ολόσωμους καθρέφτες με χαμηλό φωτισμό, ώσπου να είναι πολύ αργά για να έχει οποιαδήποτε θετική συνεισφορά η συνεργασία τους.

Αν αποφασίσουν να συνεργαστούν μόνον όταν θα είναι πλέον πολύ αργά, και κατ’επέκτασην θα χρεωθούν την παταγώδη αποτυχία του μεταρρυθμιστικού, φιλελεύθερου κέντρου, είναι σίγουρο ότι θα τελειώσουν και αυτοί την πολιτική καριέρα τους όπως οι προκάτοχοί τους.


Διαφθορά

Εμείς οι πληβείοι ως τότε θα ασχολούμαστε με τους Λιάπηδες, τους Πούλογλους και τους Καντάδες που θα πετιούνται κάθε τόσο μέσα στην αρένα για να τους ξεσκίσουν τα θηρία, και στη θέα του αίματος τα πλήθη να κατευνάζονται για λίγα 24ωρα τη φορά.

Κάποιοι μικρομεσαίοι, ανενεργοί και ήδη καμένοι μιζαδόροι της πολιτικής και του συνδικαλισμού θα πεταχτούν στα φώτα της δημοσιότητας, για να κατευναστεί η εκδικητική διάθεση του λαουτζίκου, και να διασκεδάσει την καθημερινότητα της εντεινόμενης ανέχειας που θα συνεχίσει να σπρώχνει τη νεολαία να μεταναστεύσει μακριά από την τοξική ελληνική πραγματικότητα.

Η Ομερτά θα συνεχίσει να ισχύει, τουλάχιστον ως το τέλος της ευρωπαϊκής προεδρίας, καθώς όσοι θα μιλούν δεν θα ξέρουν πραγματικά, ενώ όσοι ξέρουν θα συνεχίσουν να μη μιλούν, πλην αν νοιώσουν την προοπτική της μακροχρόνιας φυλάκισης μπροστά τους.

Με αμετάβλητο το Συνταγματικό Άρθρο 86 περί μη-ευθύνης υπουργών, και τις βιαστικές παραγραφές, δεν θα τη νοιώσουν.

Το κύριο θέμα της χρονιάς θα παραμείνει η διαφθορά, και θα έχουμε ίσως μερικά ευτράπελα από τους μικροπωλητές του έθνους μας και τους ψιλικατζήδες της μίζας, που ίσως τολμήσει να αποκαλύψει η ελληνική δικαστική εξουσία, στο βαθμό που θα το επιτρέψουν οι πολιτικοί.

Θα περιμένουμε εναγωνίως τους αρχηγούς των κομμάτων να αποκηρύξουν και να καταδικάσουν τη Διαφθορά “από όπου και αν προέρχεται...”

Δεν θα το κάνουν.


Ευρωπαϊκή Προεδρία

Η προεδρία θα είναι κυρίως διαδικαστική, καθώς οι πραγματικές αποφάσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν να παίρνονται στους διαδρόμους του Βερολίνου και των Βρυξελλών.

Το 2014 θα είναι κομβικό αναφορικά στην αρχή της συζήτησης για εύρεση οριστικής λύσης του τεράστιου ευρωπαϊκού προβλήματος χρέους.

Αυτό περιλαμβάνει τόσο τις τράπεζες, όσο και τα κράτη. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο για χώρες όπως Ισπανία και Ιταλία, όπου στη δεύτερη ήδη ξεπέρασε το συμφωνημένο όριο βιωσιμότητας του 120% του ΑΕΠ.

Θεωρητικά, τον Απρίλιο θα δούμε να ξεκινάει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Η προκρινόμενη λύση δείχνει να είναι η επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων, που σήμερα ήδη βρίσκεται κοντά στο 2,6%.

Ταμπού αποτελεί το κούρεμα τύπου PSI, καθώς θα ξεκοίλιαζε τις τράπεζες της Ευρωζώνης, και το όφελος θα ήταν εικονικό, με τα κράτη να αναλαμβάνουν την κάλυψη του κόστους.

Τα αρνητικά επιτόκια είναι μια λύση που έχει συζητηθεί εκτενώς (δηλαδή να πέσει το ΕΚΤ στο -0,1%), αλλά πιθανόν να μην δώσει ουσιαστική λύση, καθώς το κύριο πρόβλημα βρίσκεται στην εμπιστοσύνη στην δυνατότητα ή πρόθεση των χωρών να εξυπηρετήσουν και να ανακυκλώσουν το κρατικό χρέος τους.

Από την άλλη, οι τράπεζες συνεχίζουν να κερδίζουν εύκολα χρήματα από την έκδοση κρατικού χρέους, και η πιθανότητα αυτό το χρέος να μην πληρωθεί θα τις κατέστρεφε σε ένα βράδυ.

Η άλλη λύση του bail-in που επιχειρήθηκε στο πείραμα με την Κύπρο, όπου οι καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ κουρεύονται, και για το ποσόν του κουρέματός τους παίρνουν μετοχές της τράπεζας, μοιάζει εφιαλτική ως προοπτική για την ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

Από την άλλη, το πανευρωπαϊκό κυνήγι των offshore που υποτίθεται θα έδινε πόρους για τη μείωση του χρέους, σταμάτησε, καθώς πιθανότατα προσέκρουσε σε συμφέροντα εκείνων που χρηματοδοτούν τα κόμματα που βγάζουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Πάντως, είναι εξαιρετικά απίθανο να δοθεί λύση στο πρόβλημα του χρέους εντός του 2014, και καθώς θα εμφανιστεί αναιμική ανάπτυξη στη συνολική Ευρωζώνη, πιθανότατα το θέμα θα αφεθεί για να επιλυθεί από μελλοντικούς Ευρωπαίους ηγέτες.


Ανεργία/Μετανάστευση

Ανθρωποθυσίες... Αυτή είναι η μεγαλύτερη απώλεια της κρίσης.

Τους άνεργους νέους της χώρας θυσιάζουμε στο βωμό των κομματόσκυλων, των κρατικοδίαιτων και των αργόμισθων. Θα φεύγουν σε ολοένα και μεγαλύτερους αριθμούς, βλέποντας ότι τα σχέδια καταπολέμησης της ανεργίας της συγκυβέρνησης περιορίζονται πρακτικά στη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ των θέσεων ψηφοφόρων των Δήμων.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο καταπολέμησης της ανεργίας, και είναι γνωστό σε όλους. Η μείωση του χρέους δεν θα φέρει θέσεις εργασίας.

Ενώ θα έπρεπε να έχει κηρυχθεί “Ανένδοτος ενάντια στην Ανεργία”, η κυβέρνηση προσπαθεί με δόλιους τρόπους να βεβαιώσει φόρους αδικαιολόγητους, κατά των ανέργων και των εξαθλιωμένων ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτοί είναι οι “νέοι Εβραίοι” του Ευρωπαϊκού Νότου.

Οι νέοι άνθρωποι θα συνεχίσουν να μεταναστεύουν προς ευνομούμενες πολιτείες ανά τον κόσμο. Πολλοί που βλέπουν την επερχόμενη εκτροπή θα προσπαθήσουν ανεπιτυχώς να βγουν εκτός grid παραμένοντας στη χώρα, όμως μόνο όσοι μεταναστεύσουν τελικά θα γλυτώσουν πραγματικά.


Ανάπτυξη

Ποια ανάπτυξη; Πλάκα κάνουμε;

Πάλι φέτος ύφεση θα έχουμε, που ίσως με αρκετό μασάζ και greek statistics να εμφανιστεί ως 0,1% ανάπτυξη μετά το τέλος του καλοκαιριού. Είναι εξαιρετικά απίθανο όμως αυτό, καθώς μετά το τέλος του καλοκαιριού στα πράγματα πιθανότατα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει κέρδος να εμφανίσει ότι παρέλαβε καμμένη γη. Κατά κύριο λόγο δεν θα έχει άδικο.

Προς το παρόν ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης περιορίζεται στην προοπτική της μείωσης του Ελληνικού χρέους μετά από παζάρια με την τρόικα.

Λες και η μείωση του χρέους θα φέρει θέσεις εργασίας...


Προβλήματα με τη “γείτονα”

Δυστυχώς τα προβλήματα της Τουρκίας στη διαδικασία εκθρόνισης του Ερντογάν μετά τους λεονταρισμούς του με τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ, και προσφάτως με το Ισραήλ, πιθανόν θα επηρεάσουν τις σχέσεις με την Ελλάδα, ειδικότερα ενόψει της ανακήρυξης ΑΟΖ για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων του Αιγαίου και της Κρήτης.

Περισσότερο για εσωτερική της κατανάλωση στη γείτονα, θα εμφανιστεί να κάνει λεονταρισμούς εναντίον της Ελλάδος η τουρκική κυβέρνηση, που όμως απλά θα ξεκινήσουν μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, όταν πιθανότατα χάσει τον πολιτικό έλεγχο της χώρας του ο σημερινός πρωθυπουργός της γείτονος Ερντογάν, πιθανότατα πριν το τέλος του 2014.

Όσο αργήσει να εκθρονιστεί, τόσο περισσότερο θα βρυχάται.


Big picture

Όλα τα δεδομένα δείχνουν πιθανότατη εκτροπή από το μέσον του έτους και μετά.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ακόμη και αν δεν γίνει η εκτροπή (που όλοι οι εχέφρονες πραγματικά απεύχονται) είναι άγνωστο πως θα αντιδράσει μια κοινωνία εξαθλιωμένη, τεντωμένη σαν χορδή, στην έλλειψη πολιτικής προοπτικής και σχεδίου, πέρα από την παραμονή στην εξουσία, ή την απόκτησή της.

Με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ/ΠΑΣΟΚ θα κλείσει οριστικά η Μεταπολίτευση, με τεκτονικές μετακινήσεις και πιθανότατα εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις για τους πολιτικούς σχηματισμούς που πρωταγωνίστησαν σε αυτήν.

Ήταν εξάλλου δεδομένο, από τη στιγμή που ενεπλάκη η χώρα σε τριμερή επιστασία από την τρόικα, ότι το πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο που έφερε τη χώρα στην κρίση, θα έπρεπε να καταρρεύσει για να σταθεί στα πόδια της η χώρα. Αυτό πιθανότατα να συμβεί φέτος.

Με τον έβδομο χρόνο κρίσης θα τελειώσει η υπομονή της κοινωνίας προς τους πολιτικούς (η χώρα μας έχει μια ροπή στις επταετίες), και οι εξελίξεις μόνο σε καταιγίδα θα μπορούν να ομοιάζουν.

Το καλό μετά από μια καταιγίδα, που ίσως διαρκέσει έως και το 2015, είναι πως θα’χει καθαρίσει τελείως η ατμόσφαιρα.

Το κακό είναι πως θα υπάρχουν πολλά μπάζα και κουφάρια για καθάρισμα.

Καλή χρονιά!


Του Άγη Βερούτη Πηγή:capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου