Όταν είμαστε νέες, το δέρμα μας, παράγει 80% κολλαγόνο.
Μετά την ηλικία όμως των 25 ετών, το ποσοστό αυτό αρχίζει να μειώνεται χρόνο με το χρόνο. Το αποτέλεσμα...
αυτής της διαδικασίας είναι να εμφανίζονται ρυτίδες και το δέρμα να γίνεται θαμπό.
αυτής της διαδικασίας είναι να εμφανίζονται ρυτίδες και το δέρμα να γίνεται θαμπό.
Όπως εξομολογείται η εκδότρια του Cosmetic Surgery Guide, Λόρα Κάσαγουελ, η οποία είναι 47 ετών, το ελιξίριο της ομορφιάς είναι το να παίρνεις συμπληρώματα κολλαγόνου.
Συγκεκριμένα έκανε ένα πείραμα. Για οκτώ εβδομάδες έτρωγε και έπινε κολλαγόνο και τα αποτελέσματα εμφανίζονται στην παραπάνω φωτογραφία.
«Πριν ξεκινήσω αυτό το πείραμα, είδα αρχικά πόσο κολλαγόνο έχω. Αυτό έγινε με μία συσκευή η οποία στέλνει μια ακτίνα υπεριώδους φωτός στα πάνω πάνω στρώματα του δέρματος. Η μέτρηση έδειξε πως το κολλαγόνο μου ανέρχεται σε 61, λίγο παραπάνω από το μέσο όρο των ηλικιών 40 με 60 ετών. Αυτό συνέβη χάρη στο γεγονός ότι δεν έχω καπνίσει ποτέ. Επίσης έκανα και τεστ για το πάχος και την ελαστικότητα του δέρματος μου.»
Όπως εξηγεί στην συνέχεια η 47χρονη, πολύ σημαντική είναι και η διατροφή παράλληλα με την «θεραπεία» με κολλαγόνο.
Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στην Ελλάδα αυτή τη
στιγμή που να μην έχει ακούσει για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του υγρού
πόσιμου κολλαγόνου με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής.
Ποια είναι όμως η αλήθεια; Δουλεύει; Έχει αποτελέσματα; και αν ναι σε ποιους; Πόσο καιρό πρέπει να το παίρνω για να δω αποτελέσματα;
Η ομάδα του news.gr έκανε έρευνα αγοράς, δοκίμασε τα πάντα και σχολιάζει για τους αναγνώστες του www.news.gr .
Στο ανθρώπινο σώμα μετά το νερό το κολλαγόνο είναι στο στοιχείο που υπάρχει σε τεράστια αφθονία. Σχεδόν τα πάντα στο σώμα μας είναι φτιαγμένα από κολλαγόνο. Μαλλιά, νύχια, δέρμα, ζωτικά όργανα, αρθρώσεις και κλειδώσεις, για να έχετε μια μικρή εικόνα.
Τρεις είναι οι βασικοί τύποι κολλαγόνου στο σώμα μας:
Τύπου 1: δέρμα, τένοντες, τοιχώματα αρτηριών, ζωτικά όργανα & κόκαλα
Τύπου 2: αρθρώσεις και κλειδώσεις
Τύπου 3: συνδετικός ιστός
Αφού σχεδόν τα πάντα στο σώμα μας είναι φτιαγμένα από κολλαγόνο, γιατί χρειάζεται να πάρω;;;
Τα επιθηλιακά κύτταρα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης στο σώμα μας. Μετά τα 30 όμως η παραγωγή αρχίζει και φθίνει. Αργά ή γρήγορα, εξαρτάται από την ποιότητα ζωής που κάνει κάθε άνθρωπος, από τη διατροφή, από γονίδια. Συνήθως κατά 1.5% το χρόνο.
Μπορώ να πάρω κολλαγόνο μέσω της διατροφής μου; Ποιες τροφές έχουν κολλαγόνο;
Κολλαγόνο υπάρχει στο δέρμα από το γουρούνι, στον πατσά (το τζέλ στο ποδαράκι για τους μυημένους), στο χόνδρο από το μπούτι στο κοτόπουλο (ο άσπρος χόνδρος στο τελείωμα από το κόκαλο που πάντοτε πετάμε), στο κεφάλι από μερικά ψάρια καθώς και στα λέπια.
Εκτός του ότι αυτά δε βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι μας ώστε κάθε μέρα να παίρνουμε την απαραίτητη ποσότητα, υπάρχει και ένα άλλο σοβαρότατο πρόβλημα. Όταν το τρώμε από τις παραπάνω πηγές, επειδή είναι κατά βάση πρωτεΐνη το κολλαγόνο, το χωνεύουμε!!! Διασπάται σε αμινοξέα και μετά γίνεται κάτι άλλο στο σώμα μας... Με άλλα λόγια δεν
μπορούμε να επωφεληθούμε τρώγοντας κολλαγόνο μέσω της διατροφής.
Η λύση είναι υδρολυμμένο κολλαγόνο. Κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια - μόρια που είναι άμεσα απορροφήσιμα από το σώμα μας πριν τα χωνέψουμε!
Η μέθοδος της υδρόλυσης γίνεται συνήθως με 2 τρόπους:
- Με οξέα
- Με ένζυμα φρούτων
Η δεύτερη μέθοδος είναι σαφώς καλύτερη, καθώς το Ph του προϊόντος δεν είναι τόσο όξινο και είναι πιο φιλικό προς το ευαίσθητο στομάχι. Ο βαθμός υδρόλυσης πρέπει να είναι τέτοιος ώστε το μόρια κολλαγόνου να είναι από 30,000 έως 50,000 Dalton. Εάν είναι μεγαλύτερα τα μόρια, αυτό που θα πιούμε θα το χωνέψουμε!!!
Τα πιο "αποτελεσματικά" κολλαγόνα είναι υδρολυμένα με μέσο μέγεθος μορίου 3000 εώς 5000 Dalton.
Σε πόσο καιρό θα δω αποτέλεσμα;
Εξαρτάται. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το σώμα του αντιδρά με το δικό του ρυθμό σε μια "αγωγή" ή σε ένα συμπλήρωμα διατροφής. Κατά γενική ομολογία αποτελέσματα θα δείτε σύντομα. Σε αρθρώσεις και κλειδώσεις ήδη από την πρώτη εβδομάδα. Στη δεύτερη προς τρίτη εβδομάδα σε μαλλιά και νύχια ενώ το δέρμα σας θα είναι πιο λαμπερό. Το θέμα είναι πως η "θεραπεία" καλό είναι να διαρκεί 3 μήνες, ώστε το σώμα σε καθημερινή βάση, να έχει "υλικά" για να επιδιορθώσει τις βλάβες που υπάρχουν στο σώμα σας.
Ένα βασικό πρόβλημα με όλα τα κολλαγόνα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ότι περιέχουν φρουκτόζη. Η φρουκτόζη στα φρούτα είναι δεμένη με φυτικές ίνες και συμπεριφέρεται καλύτερα σαν μορφή ενέργειας μέσα στο σώμα. Η τεχνητή φρουκτόζη και ειδικά το σιρόπι φρουκτόζης είναι απλά ΤΡΑΓΙΚΟ για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους. Σε μεγάλες ποσότητες, όχι μόνο παχαίνει αλλά προκαλεί σοβαρές βλάβες στις κυτταρικές μεμβράνες, στο ορμονικό προφίλ αλλά και στο μεταβολισμό!!!
Τα περισσότερα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν φρουκτόζη ή γλυκόζη και είναι υδρολυμένα με οξέα. Λίγα επίσης είναι τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά και έχουν τους 3 βασικούς τύπους κολλαγόνου. Τα πιο πολυδιαφημισμένα προϊόντα έχουν τύπου 2 πεπτίδια και εστιάζουν τη δράση τους πιο πολύ στις αρθρώσεις και στις κλειδώσεις. Ασχέτως αν λανσάρονται ως προϊόντα ομορφιάς!
Θέλετε να αυξήσετε το κολλαγόνο; Δείτε την ιδανική διατροφή
Οι πρωτεΐνες αποτελούν το 75% ενός ανθρώπου κανονικού βάρους, αν δεν υπολογιστεί το νερό. Το κολλαγόνο, λοιπόν, αποτελεί το 30% του συνόλου των πρωτεϊνών. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο σημαντικό είναι!
Υπάρχει στην καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, το δέρμα, τα ούλα, τους τένοντες, τις αρθρώσεις τα νύχια, ακόμα και τα μαλλιά. Κι αυτό γιατί ο ρόλος του είναι να λειτουργεί σαν μια κόλλα που κρατά "κολλημένο" το σώμα και δεν το αφήνει να διαλυθεί (εξ' ου και το όνομά του).
Ωστόσο, καθώς περνούν τα χρόνια, όπως συμβαίνει και με άλλες πρωτεΐνες, οι δυνατότητες παραγωγής κολλαγόνου μειώνονται.
Συγκεκριμένα, μετά την ηλικία των 30 ετών, η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει να πέφτει με ρυθμό 1-1,5% το χρόνο και εμφανείς τις συνέπειες στο σώμα.
Προκειμένου, λοιπόν, να εξασφαλίσετε την παραγωγή κολλαγόνου ακόμη και μετά τα 30, φροντίστε την επαρκή πρόσληψη στα παρακάτω στοιχεία:
Βιταμίνη C
Η μεγάλη χρησιμότητα της βιταμίνης C είναι η παραγωγή κολλαγόνου, αλλά γι' αυτό αρκούν μικρές ποσότητες κάθε μέρα, 10-20 mg.
Μαγγάνιο
Η σύσταση είναι για 1,8 mg για τις γυναίκες και 2,3 mg για τους άνδρες. Καλές πηγές είναι το καφέ ρύζι, το αβοκάντο, ο ανανάς, οι ξηροί καρποί, οι σταφίδες, το τσάι και γενικότερα τα προϊόντα ολικής άλεσης.
Χαλκός
Ο χαλκός παίζει ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου. Ενεργοποιεί τη σύνθεση ενός ενζύμου, το οποίο είναι απαραίτητο στην τελική φάση παραγωγής.
Πρέπει να προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας περίπου 900 μικρογραμμάρια χαλκού την ημέρα. Τροφές όπως στρείδια, καβούρια, κάσιους, αμύγδαλα, ηλιόσποροι, φακές και σοκολάτα περιέχουν χαλκό, αλλά οι πιο μεγάλες ποσότητες βρίσκονται στο βοδινό συκώτι.
Ψευδάργυρος
Η σύσταση είναι για 11 mg στους άνδρες και 8 mg στις γυναίκες. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε διάφορες τροφές όπως στα στρείδια, τα μύδια, το φύτρο του σιταριού, τα βραζιλιάνικα φιστίκια, τον κρόκο των αυγών, τις σαρδέλες και τον αρακά.
8 σχόλια:
Δεν υπαρχει σχετικη μελετη που να αποδεικνυει επιστημονικα οτι το κολλαγονο εχει σχετικη απορροφηση απο τον οργανισμο μας.
Αν σας παρουσιαζουν και απο μια καθε φορα στοχο εχει η παραπλανηση.
Ειναι μια καλοστημενη παγιδα για τους αφελεις οπως παντα διαφημηση. Ερμα πρεπει να φοβαστε.
Μετα απο 8 εβδομαδες καταναλωσης κολλαγονου η αλλαγη ειναι εμφανης. Εβαψε τα μαλλια της
ΚΑΙ ΣΟΒΑΤΙΣΤΗΚΕ ΚΙΟΛΑΣ.....
Συμφωνάω, η μαντάμ είναι και εκδότρια. Τα πήρε, για έμμεση διαφήμιση :)
σπέρμα,σπέρμα κορίτσια,ρουφήξτε ατελείωτα και θα δείτε επιδερμίδα!!!!!!!!
Λυχνίας σβεσθείσης, πάσα γυνή ομοία.
το φωτοσοπ κανει θαυματα παλι
Συμφωνω και επαυξανω.Σπερμα κυριες μου το καλυτερο φαρμακο.Αντε και καλες καταπιονες
Δημοσίευση σχολίου