Μια περίεργη υπόθεση με παράνομο τζαμί, που στήθηκε σε οικόπεδο δίπλα από το Κέντρο Υποδοχής και Καταγραφής Προσφύγων στη Μόρια, απασχολεί την Εισαγγελία και τον Δήμο Λέσβου.
Ένας Άγγλος από το Χάντερσφιλντ, μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, ο Άντονι Καν, φέρεται να έστησε ένα τζαμί σε μια σκηνή, με την επιγραφή «Mosque» (τζαμί), τοποθετώντας χαλιά και τραπεζάκια με βιβλία στο εσωτερικό του. Με ανάρτησή του στο Facebook «διαλαλούσε» ότι είναι το πρώτο τζαμί στη Λέσβο ύστερα από... 300 χρόνια από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και εξέφραζε την υπερηφάνεια και τη χαρά του για αυτό. «I am speechless!» (είμαι άφωνος), έγραψε χαρακτηριστικά.
Χθες, ωστόσο, που το θέμα άρχισε να δημοσιοποιείται ευρύτερα, ο νεαρός Aγγλος άρχισε να τα... γυρίζει. Μιλώντας στο «Εθνος» υποστήριξε ότι «αυτή η σκηνή δεν είναι τζαμί, αλλά ένας μικρός χώρος λατρείας», ενώ αρνήθηκε ότι μαζεύει χρήματα για τη λειτουργία και τα έξοδά του, υποστηρίζοντας ότι ο χώρος δεχόταν μόνο προσφορές σε είδη, όπως χαλιά και βιβλία.
Όσο για την ανάρτησή του στο Facebook, με την οποία... πανηγύριζε για το... πρώτο τζαμί, είπε ότι «ήταν λάθος, γιατί έστειλε λανθασμένο μήνυμα», η... απολογία του όμως ήρθε με αρκετές μέρες καθυστέρηση και αφού προηγουμένως αντιλήφθηκε ότι οι Aρχές ψάχνουν σοβαρά το θέμα.
Επέμενε ότι ο ίδιος είναι εθελοντής που έφτασε στη Λέσβο για να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ΜΚΟ και σε δύο μέρες αναχωρεί από το νησί για την Αγγλία, ενώ έκανε και μια μικρή... έρευνα για μας και εντόπισε έναν μουσουλμάνο που, όπως υποστήριξε, είναι αυτός που δημιούργησε το τζαμί και είναι τώρα στην Αγγλία.
Αναφορικά με τις φωτογραφίες στην προσωπική του σελίδα στο Τwitter, που τον δείχνουν με στρατιωτική στολή και όπλο στα χέρια, αρχικά είπε πως είναι από... διακοπές στην Τουρκία. Οταν είδε ότι δεν μπορούσαμε να συνδέσουμε τις διακοπές στην Τουρκία με τη συμμετοχή σε στρατιωτική ομάδα, ανέφερε ότι είναι από μια κινηματογραφική ταινία, στην οποία πήρε μέρος ως... ηθοποιός.
Στοιχεία
Το θέμα με το παράνομο αυτοσχέδιο τζαμί πήρε ήδη διαστάσεις. Η Αστυνομία κατέθεσε φάκελο με φωτογραφίες και στοιχεία στον εισαγγελέα Μυτιλήνης που ξεκίνησε έρευνα, καθώς είχε αναφορές για τη λειτουργία του χώρου, ενώ αυθαίρετο χαρακτηρίζει το «τζαμί» ο δήμος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων, Ευστράτιος Τζιμής, είπε ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση του, καθώς δεν έχει άδεια λειτουργίας.
«Είναι αυθαίρετη και απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση χωρίς άδεια από τον δήμο, την πολεοδομία και τις άλλες αρμόδιες Αρχές. Είναι αδιανόητο να λειτουργεί τζαμί, έστω και με τέτοια μορφή, χωρίς να το γνωρίζουμε», μας είπε ο κ. Τζιμής.
Όταν ωστόσο ρωτήσαμε τον Αντονι Καν αν υπάρχει άδεια λειτουργίας για το... τζαμί, αρχικά μας απάντησε ότι δεν χρειάζεται, γιατί δεν είναι μόνιμη κατασκευή, αλλά «ένας προσωρινός χώρος λατρείας για όλες τις θρησκείες»(!) και αργότερα είπε ότι αυτός δεν έχει καμία σχέση, απλώς πέρασε μια μέρα, το είδε και τράβηξε φωτογραφίες.
Στη Λέσβο κυκλοφορεί ως φήμη ότι κάποιοι μαζεύουν χρήματα για το τζαμί και αναζητούν... χορηγούς για να το επεκτείνουν. Οι Αρχές του νησιού έχουν κινητοποιηθεί και οι υπηρεσίες του δήμου έχουν κάνει αυτοψία στον χώρο και στη λειτουργία του.
Η μεγάλη σκηνή στήθηκε σε ένα ιδιόκτητο οικόπεδο, σε απόσταση μόλις 5 μέτρων από το Κέντρο Καταγραφής Προσφύγων στη Μόρια και μάλιστα υπάρχει πιο πριν μια ξύλινη ταμπέλα που απαγορεύει τη χρήση... παπουτσιών στο εσωτερικό της, όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάθε χώρο λατρείας των μουσουλμάνων. Στην αρχή υπήρχε μια επιγραφή «Prayer Tent», σήμερα όμως έχει στηθεί μια τεράστια που γράφει «Mosque» (τζαμί).
«Ερχεται πολύς κόσμος στη Λέσβο, φτάνουν σε διάφορα σημεία του νησιού, πρέπει να έχουν έναν χώρο να προσεύχονται», μας είπε ο Αντ. Καν, φανερά ενοχλημένος για την επιμονή μας στο θέμα και τη δική του εμπλοκή.
Μέσα στη σκηνή υπάρχουν μεγάλα χαλιά που καλύπτουν το έδαφος. Σε κάποια γωνία ξεχωρίζουν τραπεζάκια με βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου. Πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο Κέντρο της Μόριας, επισκέπτονται το αυτοσχέδιο τζαμί και προσεύχονται.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ / Το Έθνος
Σύλληψη 5 μελών ΜΚΟ για διευκόλυνση παράνομης εισόδου προσφύγων στη Μυτιλήνη
Με την κατηγορία της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου στη χώρα προσφύγων και μεταναστών οδηγούνται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης πέντε εργαζόμενοι σε δυο μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που επιχειρούν στη Λέσβο.
Από τους συλληφθέντες οι δυο είναι μουσουλμάνοι, αραβικής καταγωγής, υπηκοότητας Δανίας και οι τρεις Ισπανοί που δηλώνουν πυροσβέστες, κρατικοί υπάλληλοι, ενώ στη Λέσβο εργάζονται εθελοντικά ως διασώστες στα πλαίσια άδειας από την υπηρεσία τους.
Οι πέντε συνελήφθησαν σήμερα το πρωί επιβαίνοντες στο ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος το οποίο ανήκει σε μια από τις δυο οργανώσεις.
Σύμφωνα με τη δικογραφία ευρισκόμενοι στην οριογραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επιχειρούσαν ρυμουλκώντας βάρκες με μετανάστες χωρίς αυτές ή οι επιβαίνοντες σε αυτές να κινδυνεύουν, ενώ ήταν παρών σκάφος του Λιμενικού Σώματος.
Επίσης σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού Σώματος επιχειρούσαν για ακόμα μια φορά χωρίς να ενημερώσουν τις αρχές για τη δράση τους. Σημειώνεται ότι τρεις από αυτούς,το μεσημέρι της Πέμπτης, είχαν προσαχθεί από τις Λιμενικές αρχές για ανάλογο περιστατικό.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των πέντε κατηγορουμένων στους οποίους απευθύνθηκε το ΑΜΠΕ, είπαν ότι θα προβούν σε δηλώσεις μετά τη μελέτη της δικογραφίας και αφού προηγουμένων απαγγελθούν κατηγορίες.
Συνέλαβαν εθελοντή ΜΚΟ με εξοπλισμό υποκλοπών
Δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ραδιοσυχνοτήτων σχηματίσθηκε σήμερα σε βάρος 40χρονου Ισπανού εργαζομένου σε μη Κυβερνητική Οργάνωση που δραστηριοποιείται σε ζητήματα υποδοχής και περίθαλψης προσφύγων και μεταναστών στη βόρεια Λέσβο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Αστυνομικοί κατά τον έλεγχο του παραπάνω αυτοκινήτου στην περιοχή της Εφταλούς, διαπίστωσαν ότι είχε εγκατασταθεί σε αυτό κεραία ραδιοσυχνοτήτων και άλλοι σχετικοί εξοπλισμοί. Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης διατάχθηκε πραγματογνωμοσύνη προκειμένου να εξετασθούν οι λόγοι της συγκεκριμένης λειτουργίας.
Στο μεταξύ, σε 24ωρη βάση συνεχίζονται από την Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με την Frontex οι έλεγχοι μη κυβερνητικών οργανώσεων και μεμονωμένων εθελοντών που δραστηριοποιούνται στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Όπως είχε αποκαλύψει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 8 Ιανουαρίου, οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε σημεία απόβασης μεταναστών και προσφύγων. «Στόχος», επανέλαβε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αστυνομική πηγή, «είναι να ελεγχθούν όσοι κλέβουν αντικείμενα των προσφύγων ή βάρκες και μηχανές, αλλά και να τονισθεί η παρουσία της Αστυνομίας».
Κατά τους ελέγχους ζητείται επίσης από όσους επιχειρούν στις ακτές, η αστυνομική τους ταυτότητα και το ποια οργάνωση εκπροσωπούν, αν κάτι τέτοιο συμβαίνει. Φυσικά στη συνέχεια ελέγχεται και το αν η συγκεκριμένη οργάνωση είναι διαπιστευμένη.
«Η όλη διαδικασία αν όλα είναι εντάξει, θα σταματά εκεί», τονίσθηκε χαρακτηριστικά, ενώ όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «αυτό που πρέπει να γίνει είναι η εμπέδωση κλίματος ασφαλείας σε όλους τους κατοίκους των νησιών. Τον τελευταίο καιρό αυτό το κλίμα έχει διασαλευτεί από όσα λέγονται και γράφονται γύρω από τους εκατοντάδες εργαζόμενους σε ΜΚΟ και άλλους εθελοντές, που επιχειρούν ανεξέλεγκτα παρεμβαίνοντας σε θέματα διαχείρισης προσφυγικών ροών».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου