Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Ξεκινά το γερμανικό πείραμα με τον δωρεάν μισθό των 1200 ευρώ


Το ελληνικό δημόσιο αυτά τα έχει εφαρμόσει εδώ και δεκαετίες γατάκια Γερμανοί...

Πώς αλλάζει η ζωή κάποιου οποίος όταν παίρνει μισθό 1200 ευρώ το μήνα ...δωρεάν, δηλαδή χωρίς να εργάζεται; Μια μελέτη φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις. Στην έρευνα συμμετέχουν μεταξύ άλλων το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου, καθώς επίσης και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ.

Ο στόχος είναι να αποκτηθούν βασικές επιστημονικές γνώσεις σχετικά με το πώς αλλάζει η συμπεριφορά και η στάση των ανθρώπων όταν λαμβάνουν τακτικά χρήματα άνευ όρων: Γίνονται τεμπέληδες ή δημιουργικοί;

Χρήματα από το κράτος για όλους - έτσι απλά. Αυτή η ιδέα μιας άνευ όρων παροχής βασικού εισοδήματος προκαλεί μια παθιασμένη αντιπαράθεση. 120 άτομα θα λαμβάνουν 1200 ευρώ κάθε μήνα επί τρία χρόνια, θα τους υποβάλλονται συστηματικά ερωτήσεις και θα συγκρίνονται εξίσου συστηματικά με μια άλλη ομάδα η οποία δεν θα λαμβάνει το ποσό αυτό.

Ο στόχος είναι να αποκτηθούν βασικές επιστημονικές γνώσεις σχετικά με το πώς αλλάζει η συμπεριφορά και η στάση των ανθρώπων όταν λαμβάνουν τακτικά χρήματα άνευ όρων: Γίνονται τεμπέληδες ή δημιουργικοί; Μειώνουν τις ώρες εργασίας τους ή εγκαταλείπουν εντελώς τη δουλειά τους; Χρησιμοποιούν τον επιπλέον χρόνο και τα χρήματα μόνο για τον εαυτό τους - ή στρατεύονται υπέρ του κοινωνικού συνόλου; Οι υπεύθυνοι της μελέτης θέλουν να βρουν μέχρι τον Νοέμβριο ένα εκατομμύριο αιτούντες για να συμμετάσχουν στην έρευνα και από αυτούς θα επιλεγούν οι 120 τυχεροί. Προϋπόθεση να διαμένουν μόνιμα στην Γερμανία.

Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από αυτό το «Πιλοτικό Πρόγραμμα Βασικού Εισοδήματος» είναι σχετικά ασυνήθιστη: η ιδέα ξεκίνησε από την Ένωση «Το βασικό μου εισόδημα», η οποία εδώ και έξι χρόνια κληρώνει 1000 ευρώ μηνιαίως, και χρηματοδοτείται από ιδιώτες δωρητές. Για άλλη μια φορά, η Ένωση οργανώνει τη χρηματοδότηση βασικού εισοδήματος και, σύμφωνα με τις δηλώσεις της, έχει ήδη κερδίσει 140.000 ιδιώτες δωρητές. Αλλά οι ακτιβιστές προσέλκυσαν αυτή τη φορά και διάσημους επιστήμονες: οικονομολόγους συμπεριφοράς, ψυχολόγους και ερευνητές δημόσιας ευημερίας.

Ένας από τους σημαντικότερους εταίρους από τον επιστημονικό κλάδο είναι το φημισμένο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου. Ο ερευνητής του DIW Γιούργκεν Σουπ, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο την κατάσταση και την στάση ζωής των Γερμανών, θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, δεδομένου ότι εργάζεται για την Κοινωνικοοικονομική Επιτροπή (SOEP) από το 1984 - και υπήρξε επί χρόνια χρόνια διευθυντής της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να ρωτήσουν όλους τους λαθροεισβολείς - "επενδυτές" της τασίας που πληρώνονται τόσα χρόνια με αυτά τα λεφτά: 400 ευρώ καθαρά στο χέρι + δωρεάν στέγη + δωρεάν σίτιση + δωρεάν επιδόματα τέκνων + δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη + δωρεάν ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ίντερνετ κ.λ.π.
Όλα μαζί είναι πάνω από 1200 ευρώ το μήνα!!!
Όλοι αυτοί έχουν επιδοθεί σε 2 επιλογές:
1. Οι "εργατικοί": Πώληση εμπορευμάτων σε δρόμους (χωρίς ενοίκιο, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές κ.λ.π.) επιπλέον λεφτά στην τσέπη, στέλνουν και σε συγγενείς στην χώρα τους (αν θέλανε θα τους βρίσκανε από τις αποστολές χρημάτων, αλλά δεν θέλουν...)
2. Οι τζιχαντιστές: αναμένουν το σύνθημα που θα τους δοθεί για να ξεσηκωθούν εναντίον μας. Εν τω μεταξύ για να μην κάθονται κάνουν προπόνηση (κλεψιές, βιασμοί, ξυλοδαρμοί, διακίνηση ναρκωτικών, διακίνηση λαθρό, εμπόριο σαρκός, εκτελέσεις "συμβολαίων" διαφόρων ειδών). Όταν τους πιάνουν κάνουν διακοπές (πάντα σύντομες γιατί το δικαστικό σύστημα στο ελλαδιστάν είναι για τα μπάζα...) και επιστρέφουν δριμύτεροι και με ανανεωμένες επαφές...

Δημοσίευση σχολίου