Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Στην Ελλάδα το υψηλότερο πρόστιμο για την μη χρήση μάσκας ~ Σχεδόν τριπλάσιο από ομοειδείς χώρες

Γιατί η Ελλάδα η πιο τιμωρητική χώρα στην Ευρώπη, με τα υψηλότερα πρόστιμα για μη χρήση μάσκας;

Δυσαρέσκεια και πολλές συζητήσεις προκάλεσε η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για αύξηση του προστίμου για άσκοπη μετακίνηση και για μη χρήση μάσκας από τα 300 στα 500 ευρώ.

Tην αναστάτωση που προκάλεσε η επιλογή φαίνεται πως αντιλήφθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός καθώς, ενώ στην πρωτολογία του στη Βουλή είχε ανακοινώσει την αύξηση του προστίμου, τελικά στην τριτολογία του ανακοίνωσε ότι το πρόστιμο θα παραμείνει στα 300 ευρώ για δέκα μέρες, διάστημα κατά το οποίο θα αξιολογηθεί η συμμόρφωση του κόσμου στα μέτρα.

 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει από τα πιο αυστηρά πρόστιμα διεθνώς για την μη χρήση μάσκας.
Το πρόστιμο που αποτελεί τιμωρητική και αποτρεπτική μέθοδος ώστε οι πολίτες να φορούν μάσκα από την μια μπορεί να έχει αποδώσει καθώς αναλογεί σχεδόν στο 55% του καθαρού ελάχιστου μισθού αλλά από την άλλη αποτελεί μια ακραία τιμωρητική μέθοδο που πλήττει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα.
Η ελληνική κυβέρνηση σχεδίαζε να εφαρμόσει πρόστιμα 500 ευρώ που θα αναλογούσαν στο 90% του καθαρού ελάχιστου μισθού αλλά η πρόταση αυτή δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Γιατί η Ελλάδα η πιο τιμωρητική χώρα στην Ευρώπη, με τα υψηλότερα πρόστιμα για μη χρήση μάσκας;

Η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει ένα αυστηρό πλαίσιο προστίμων για την μη χρήση μάσκας.
Ωστόσο έχει ενδιαφέρον να δούμε
1)Την στάση των άλλων χωρών στο ζήτημα
2)Τις παραμέτρους που ελήφθησαν για την απόφαση αυτή

Πρωτίστως πρέπει να αναφερθεί εάν το υψηλό πρόστιμο των 300 ευρώ – που δυνητικά μπορεί να γίνει 500 ευρώ – έχει αποδώσει σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν χαμηλότερα πρόστιμα.
Με βάση δημοσκοπικά ευρήματα καθώς πραγματικά δεν υπάρχουν φαίνεται ότι τα ποσοστά χρήσης μάσκας είναι παραπλήσια στις χώρες.
Οι πολίτες φαίνεται ότι σε ποσοστό άνω του 50% φορούν την μάσκα όχι λόγω του κορωνοιού αλλά κυρίως από φόβο να μην πληρώσουν το πρόστιμο.
Σε δημοσκόπηση το 95% τάσσεται κατά των προστίμων, προφανώς εύλογη απάντηση.
Οι άλλες χώρες – πλην Ελλάδος – έχουν υιοθετήσει λογικά πρόστιμα, όχι εξοντωτικά με στόχο να ασκήσουν πίεση στους πολίτες να φορέσουν μάσκα.
Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι ότι χώρες με υψηλό μεικτό ελάχιστο εισόδημα π.χ. η Γερμανία στα 1.584 ευρώ το πρόστιμο για μη χρήση μάσκας είναι 150 ευρώ δηλαδή αναλογεί στο 9,5% του μεικτού μισθού.
Στην Ελλάδα αντιθέτως με τις χαμηλές τις οικονομικές επιδόσεις το πρόστιμο για μη χρήση μάσκας αντιστοιχεί στο 40% του μεικτού μισθού.
Ωστόσο η σύγκριση επί του καθαρού μισθού – καθώς αυτή είναι η μετρήσιμη μονάδα για κάθε εργαζόμενο – δείχνει ότι η αναλογία πρόστιμο μάσκας ανά ελάχιστο καθαρό μισθό… φέρνει την Ελλάδα στην χειρότερη θέση.
Αξίζει να επισημανθεί επίσης ότι το πρόστιμο αγγίζει οικονομικά τα πολύ χαμηλά εισοδήματα καθώς με ελάχιστο καθαρό μισθό 586 ευρώ τα 300 ευρώ αναλογούν στο 51% ενώ πρόστιμο 500 ευρώ θα αναλογεί στο 85% του καθαρού ελάχιστου μισθού.
Είναι προφανές ότι το πρόστιμο για μη χρήση μάσκας εξοντώνει τον χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο και δεν αγγίζει αυτόν που διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τα 300 ευρώ.
Οι άλλες χώρες έχουν υιοθετήσει διαφορετική στρατηγική από την Ελλάδα, δεν χρειάστηκε να υιοθετήσουν αυστηρές τιμωρητικές μεθόδους για να πείσουν τις κοινωνίες τους.
Η στρατηγική εάν δεν πειθαρχήσει η κοινωνία θα επιβληθεί πρόστιμο είναι αναχρονιστικός κανόνας που προέρχεται από τον μεσαίωνα και δεν συνάδει με μια δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία.
Στην Ευρώπη έχει υιοθετηθεί το μοντέλο των κλιμακωτών προστίμων δηλαδή να ξεκινούν από χαμηλά και σταδιακά να αυξάνονται εάν επαναλαμβάνεται η μη χρήση μάσκας.
Ωστόσο η χρήση μάσκας δεν είναι το εργαλείο για να αντιμετωπισθεί ο κορωνοιός αναφέρουν επιδημιολόγοι εντός και εκτός Ελλάδος...
Η κυβέρνηση θα πρέπει να διαγράψει τα πρόστιμα όταν περάσει ο κορωνοιός καθώς αποτελούν τιμωρητική προσέγγιση σε ένα θέμα που άπτεται την ατομική υγεία αλλά και την υγεία του συνόλου.

Ο κατώτατος μεικτός μισθός στην Ευρώπη

Λουξεμβούργο: 2.141,99
Ιρλανδία: 1.656,2
Ολλανδία: 1.635,6
Ηνωμένο Βασίλειο: 1.598,69
Βέλγιο: 1.593,81
Γερμανία: 1.584
Γαλλία: 1.539,42
Ισπανία: 1.050
Σλοβενία: 940,58
Μάλτα: 777,1
Ελλάδα: 758,33
Πορτογαλία: 740,83
Πολωνία: 610,79
Λιθουανία: 607
Εσθονία: 584
Σλοβακία: 580
Τσεχία: 574,62
Κροατία: 546,07
Ουγγαρία: 487,1
Ρουμανία: 466,23
Λετονία: 430
Σερβία: 343,49
Μαυροβούνιο: 331,33
Βουλγαρία: 311,89
Αλβανία: 213,45
Ιταλία, Κύπρος, Σουηδία δεν έχουν κατώτατο μισθό

Πρόστιμα που επιβάλλονται στην Ευρώπη και διεθνώς για την μη χρήση μάσκας σε φυσικά πρόσωπα


 

https://www.bankingnews.gr/koinonia/articles/541584/i-ellada-me-to-ypsilotero-prostimo-gia-tin-mi-xrisi-maskas-stin-evropi-sxedon-triplasio-apo-omoeideis-xores

 

 

Kαι τελικά οι Έλληνες πληρώνουν τα πρόστιμά τους;

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων» από τον Νοέμβριο, τo 80% των προστίμων που δίνονται σε πολίτες για μη χρήση μάσκας, μη αποστολή SMS και άσκοπες μετακινήσεις δεν πληρώνονται, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που παραπέμπουν αυτές τις καταβολές – λόγω και των οικονομικών δυσχερειών – στο μέλλον, όταν πλέον ζητηθούν από την Εφορία.

Επιπλέον, για το 16% των καταγραφόμενων παραβάσεων υποβάλλονται ενστάσεις στις αρμόδιες Επιτροπές Αντιρρήσεων, με επίκληση κυρίως ιατρικών πιστοποιητικών και ειδικότερα για αναπνευστικά προβλήματα ή και βαρύτατες νόσους.

Την ίδια στιγμή, το 56% των υπευθύνων επιχειρήσεων εστίασης στις οποίες είχαν καταγραφεί παραβάσεις δεν έχουν πληρώσει (από τον Μάιο) πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, επικαλούμενοι είτε ότι δεν τους δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος για να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα, είτε οικονομική δυσπραγία.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος Ευάγγελος Παπαγιάννης, που χειρίζεται σχετικές υποθέσεις, σημειώνει πως συχνά οι καταστηματάρχες επικαλούνται άγνοια των ισχυόντων μέτρων, αλλά και «στενό» περιθώριο ενημέρωσης και προσαρμογής τους. «Ακόμη, δεν λαμβάνεται υπόψη η κακή οικονομική κατάσταση των καταστηματαρχών και δεν υπάρχει καμιά αναλογικότητα του προστίμου με τον τζίρο των επιχειρήσεων», προσθέτει.

Το ζήτημα της αδυναμίας των χτυπημένων από την κρίση Ελλήνων να πληρώσουν τα πρόστιμά τους επανέρχεται με την πανδημία. Υπενθυμίζεται ότι μεγάλη συζήτηση είχε δημιουργηθεί όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε η μείωση σε όλες τις κατηγορίες των προστίμων για παραβάσεις του ΚΟΚ.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου