Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Δαχτυλίδι με αμέθυστο του 7ου αιώνα που «θεράπευε» το hangover ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο Ισραήλ

Ένα εντυπωσιακό χρυσό δακτυλίδι με αμέθυστο που χρησίμευε ως θεραπεία για το hangover ανακάλυψαν Ισραηλινοί αρχαιολόγοι.

Όπως αναφέρει το CNN, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το δαχτυλίδι σε ανασκαφή στην πόλη Γιαβνέ, στον χώρο του μεγαλύτερου γνωστού οινοποιείου της βυζαντινής εποχής, σύμφωνα με τη εφορεία αρχαιοτήτων του Ισραήλ. Το χρυσό δαχτυλίδι εντοπίστηκε 150 μέτρα από τα ερείπια μιας αποθήκης, που περιείχε αμφορείς.Αν και το δαχτυλίδι χρονολογείται από το 7ο αιώνα, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το χρυσό κόσμημα μπορεί να είναι ακόμη πιο παλιό.

«Τα χρυσά δαχτυλίδια διακοσμημένα με αμέθυστο ήταν γνωστά στον ρωμαϊκό κόσμο. Το συγκεκριμένο πιθανό να ανήκει στην ελίτ που ζούσε στην πόλη ακόμη και τον 3ο αιώνα», αναφέρει η ανακοίνωση.

«O αμέθυστος ήταν ευρέως γνωστός για την προστασία που παρείχε από τις παρενέργειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ»
, όπως υποστηρίζει ο αρχαιολόγος Αμίρ Γκολάνι στην ανακοίνωση. Το βάρος του δαχτυλιδιού είναι 5,11 γραμμάρια και, όπως επισημαίνει ο Ισραηλινός αρχαιολόγος, ανήκε σε εύπορο άτομο.

«Η χρήση του κοσμήματος έδειχνε το στάτους και τον πλούτο των τότε κατοίκων της περιοχής. Αυτά τα δαχτυλίδια τα φορούσαν άνδρες και γυναίκες», πρόσθεσε. «Πολλές ευεργετικές ιδιότητες συνδέονται με αυτό τον πολύτιμο λίθο, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής των παρενεργειών της κατανάλωσης αλκοόλ, του hangover», προσθέτει.

Από την πλευρά της, η Έλι Χαντάντ, υπεύθυνη της ανασκαφής, εκτιμά ότι το χρυσό δαχτυλίδι «μπορεί να ανήκε στον ιδιοκτήτη της αποθήκης του οινοποιείου, σ΄έναν επικεφαλής» ή σ' έναν «άτυχο επισκέπτη που του έπεσε και έχασε το κόσμημά του».

«Ήθελε το άτομο που φορούσε το δαχτυλίδι να αποφύγει τη μέθη από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρασιού; Πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ», υπογράμμισε.

  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου