Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Ο Maggi και η επανάσταση με τα υγρά καρυκεύματα

175 χρόνια πέρασαν από τη γέννηση του Julius Maggi. Τα καρυκεύματά του έσωσαν γάμους, ανέβασαν στα ουράνια καλοφαγάδες και έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε κουζίνας.

 «Νοικοκυρές, δεν είναι ποτέ αργά για να βελτιωθείτε» - Μερικές μαγικές σταγόνες και κάθε μικρομεσαία σούπα σώζεται γευστικά. Με αυτό το σύνθημα η εταιρεία Maggi έκανε διαφήμιση τη δεκαετία του 30 για τα καρυκεύματά της σε υγρή μορφή. Μέχρι και σήμερα ανήκουν στα βασικά είδη μαγειρικής, δίπλα στο αλάτι και το πιπέρι, και δίνουν νοστιμιά σε σούπες, σάλτσες, σουφλέ και βραστά. Οι λάτρεις της καλής κουζίνας χρωστούν πολλά στον ονοματοδότη αυτής της γαστριμαργικής εφεύρεσης.

Επιχειρηματικό δαιμόνιο

Ο Julius Maggi

Πρόκειται για τον Ελβετό Julius Maggi, που γεννήθηκε πριν από 175 χρόνια. Ο Maggi ήταν επίσης εμπνευστής του κύβου για σούπες και πρωτοπόρος της βιομηχανικής παραγωγής τροφίμων. «Ήταν ένας ανήσυχος επιχειρηματίας» λέει ο Άλμπερτ Πφίφνερ, επικεφαλής του αρχείου του ελβετικού κολοσσού τροφίμων Nestle, στον οποίο ανήκει η Maggi από το 1947. Ανεξαρτήτως του πώς προφέρει κανείς το όνομα, η νοστιμιά δεν αλλάζει. Ο Julius Maggi γεννήθηκε το 1946 στο Φράουενφελντ από Ιταλούς μετανάστες, κοντά στη λίμνη της Κωνσταντίας. Ο πατέρας του κατάφερε να προσφέρει στην οικογένειά του κάποια οικονομική άνεση ως ιδιοκτήτης ανεμόμυλου. Όταν ανέλαβε την επιχείρηση ο γιός του στα 23 του, γίνονταν εισαγωγή φτηνών δημητριακών από το εξωτερικό. Έτσι ο Maggi επινόησε νέα προϊόντα. Παίρνοντας έμπνευση από έναν γιατρό θέλησε να δημιουργήσει φτηνή αλλά θρεπτική τροφή για εργάτες και ξεκίνησε να παρασκευάζει άλευρα από όσπρια, τα leguminosa. Ο Maggi είχε τόσο ενθουσιαστεί, που ήθελε να δώσει αυτό το όνομα σε μια κόρη του, κάτι που απέτρεψε η γυναίκα του. Και ευτυχώς. «Τα άλευρα ήταν μια αποτυχία» λέει ο Πφίφνερ.

Η εταρεία Maggi στο Ζίνγκεν

 Όμως ο Maggi δεν το έβαλε κάτω. Κατάφερε να λανσάρει τις σούπες σε σκόνη με επιτυχία στην αγορά. Το Ελβετικό Εθνικό Μουσείο κατέγραψε την ενεργητικότητα και το επιχειρηματικό του πνεύμα. Αλλά η μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1886 με τα καρυκεύματα σε υγρή μορφή. Μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησε η εμφιάλωση σε ένα εργοστάσιο στη γερμανική πόλη Ζίνγκεν, κοντά στη Λίμνη Κωνσταντία, όπου η εταιρεία παρασκευάζει καρυκεύματα μέχρι σήμερα. Διαθέτει όμως κι άλλα εργοστάσια στην Κίνα, την Πολωνία, το Καμερούν, την Ακτή Ελεφαντοστού και το Μεξικό. Στατιστικά κάθε γερμανικό νοικοκυριό καταναλώνει μισό λίτρο Maggi σε υγρή μορφή το χρόνο με το κρατίδιο Ζάαρλαντ να έρχεται στην πρώτη θέση.

Ενέπνευσε τον Πικάσο

Ο Julius Maggi μετά την επανάσταση με τα υγρά καρυκεύματα, επινόησε κι άλλα ανάλογα προϊόντα. Το 1908 κυκλοφόρησε τους κύβους για σούπες, ένα γρήγορα φαγητό για κάθε γούστο. Αλλά και στο μάρκετινγκ ήταν ο Maggi πρωτοπόρος. Ο κύβος για σούπες ενέπνευσε τον Πικάσο στον πίνακα που φιλοτέχνησε το 1921 με τον τίτλο «Paysage aux affiches». Αλλά και ο καλλιτέχνης Γιόζεφ Μπόις χρησιμοποίησε το μπουκάλι της Maggi για τη δημιουργία του «Ich kenne kein Weekend». Το μπουκάλι με την κοκκινοκίτρινη ετικέτα αποτελεί έμπνευση του Maggi. Στα τελευταία 130 χρόνια δεν έχει αλλάξει αισθητά. Ούτε και η συνταγή, που προσαρμόστηκε κάπως στις ανάγκες της αγοράς. Τα βασικά συστατικά παραμένουν τα φυτικά λευκώματα, νερό, αλάτι και ζάχαρη και προστίθενται αρώματα και εκχυλίσματα μαγιάς.

Καρυκεύματα σε υγρή μορφή, η απόλυτη επανάσταση

Υπάρχουν όμως και προϊόντα, των οποίων οι συνταγές αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό. Ήδη ο Maggi έκρυβε συνταγές σε θησαυροφυλάκιο. Η Nestlé διαθέτει το πρωτότυπο με τον γραφικό χαρακτήρα του Maggi. Για να εμποδίσει προσλήψεις εργαζομένων της εταιρείας του από ανταγωνιστές και να προστατευτεί από διαρροή επιχειρηματικών διαδικασιών ο Maggi νοιάζονταν για τους υπαλλήλους του. Δημιούργησε δικό του ταμείο υγείας και πρόνοιας και τους διέθετε σπίτια. Πέθανε το 1912 σε ηλικία 66 ετών. Είχε 4 κόρες και ένα γιο. Εάν υπάρχουν άμεσοι απόγονοι του Julius Maggi η Nestlé δεν το γνωρίζει.

https://www.dw.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου