Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Χωρίς τέλος οι ρατσιστικές επιθέσεις Ρομά σε Έλληνες. Πήραν μέχρι και ομήρους τους εργάτες!

Πάνε οι καψεροί να βγάλουν ένα μεροκάματο καθαρίζοντας τις βρωμιές των γύφτων και αυτοί εκτός από τα καθημερινά βρισίδια και τα χτυπήματα άρχισαν να τους απαγάγουν κιόλας!

Σε μία πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου Δέλτα σε σχέση με περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους που κάνουν την αποκομιδή των απορριμμάτων στον οικισμό “Αγία Σοφία” του δήμου Δέλτα.

Στην καταγγελία από την οποία δεν λείπουν οι αιχμές για τα πολιτικά πρόσωπα και την αδιαφορία που επιδεικνύουν πλην της προεκλογικής περιόδου αναφέρονται σε περιστατικά που έχουν θορυβήσει τους εργαζόμενους που πλέον κάνουν την δουλειά τους συνοδεία αστυνομικής δύναμης!

Παρακάτω η καταγγελία του συλλόγου:

“ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΡΟΚΛΗΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ  ΑΠΟ ΡΟΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Το έργο  της αποκομιδής απορριμμάτων στο Δήμο Δέλτα δεν ήταν ποτέ εύκολο και ασφαλές για τους οδηγούς και τα πληρώματα των απορριμματοφόρων και φορτηγών/jcb όχι μόνο λόγω της επικινδυνότητας του επαγγέλματος αλλά και λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Δήμου μας, ένας δήμος με βιομηχανικά πάρκα, Φυλακές και οικισμούς ΡΟΜΑ με μεγαλύτερο , «πρότυπο» κατά την Πολιτεία  τον οικισμό  των ΡΟΜΑ  «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

Εκατοντάδες είναι τα περιστατικά απρόκλητων λεκτικών, κυρίως, επιθέσεων που έχουν δεχθεί όλα τα χρόνια οι συνάδελφοι οι οποίοι, όμως, συνέχιζαν να προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους  σεβόμενοι το δικαίωμα στη διαφορετική κουλτούρα και σε υγιεινές συνθήκες διαβίωσης.

Τα τελευταία,  ωστόσο, χρόνια με αποκορύφωμα την τελευταία  εβδομάδα τα  περιστατικά  απειλών, λεκτικών και σωματικών απρόκλητων επιθέσεων είναι καθημερινά με αποκορύφωμα τα γεγονότα της  Δευτέρας 16 Μαϊου 2022.

Όχημα του Δήμου τύπου skip loader (σκαφάκι) με οδηγό απορριματοφόρου συνάδελφο κατευθυνόμενο στις Φυλακές Διαβατών για  να αντικαταστήσει το σκαφάκι και διερχόμενο μπροστά από τον οικισμό «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» δέχθηκε επίθεση από ομάδα 30 ΡΟΜΑ που τον κατέβασαν από το απορριμματοφόρο, του πήραν τα κλειδιά και το κινητό, τον οδήγησαν εντός του οικισμού όπου και κρατούνταν «όμηρος» οδηγός και όχημα με την απειλή  να μεταβούν ο  Δήμαρχος και άτομα της  διοίκησης για να συζητήσουν προβλήματα του οικισμού. Χρειάστηκε η παρέμβαση της  αστυνομίας για να αφεθεί ελεύθερος και να συνεχίσει την εργασία του.

Για να ακολουθήσει δεύτερο περιστατικό λίγη ώρα αργότερα πάλι με οδηγό απορριμματοφόρου συμβασιούχο covid συνοδευόμενο από άλλο επιβατικό όχημα του δήμου οι οποίοι ενώ μετέβαιναν σε συνεργείο (απέχει 100 μέτρα από τον οικισμό ΡΟΜΑ)  για αποκατάσταση βλάβης δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και εντός  του συνεργείου ένας ΡΟΜΑ ανέβηκε στο απορριμματοφόρο και το οδήγησε στον οικισμό εν μέσω άλλων 100 ΡΟΜΑ εκεί. Χρειάστηκε για  δεύτερη φορά η παρέμβαση της αστυνομίας προκειμένου να επιστρέψει το απορριμματοφόρο στο αμαξοστάσιο.

Σήμερα η αποκομιδή στον οικισμό όλη την εβδομάδα γίνεται καθημερινά από τους εργαζόμενους  της  καθαριότητας με συνοδεία αστυνομικής δύναμης!

Τα συνεργεία της ΔΕΥΑΔΔ που προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες και καταστροφές στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης δέχονται και αυτοί επιθέσεις.

Οι συνάδελφοι εκτελούν το υπηρεσιακό τους καθήκον με άμεσο πλέον κίνδυνο της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας!

ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΛΛΟ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Δέλτα ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ όλες τις απρόκλητες επιθέσεις, απειλές και περιστατικά βίας με κίνδυνο τη ζωή τους εις βάρος των συναδέλφων μας από ΡΟΜΑ του οικισμού.

ΚΑΛΟΥΜΕ τους Προϊσταμένους Διεύθυνσης Καθαριότητας και Τμήματος Οχημάτων να μην εκδίδουν καμμία εντολή Δελτίου Κίνησης Οχημάτων του Δήμου για τον οικισμό “ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”  χωρίς να διασφαλίζεται η ασφάλεια των εργαζομένων!

ΚΑΛΟΥΜΕ τους  συναδέλφους ΝΑ ΑΠΕΧΟΥΝ από τις εργασίες αποκομιδής  εντός του οικισμού «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» εάν δεν επικρατούν συνθήκες ηρεμίας, ειρηνικής  διαβίωσης και ασφάλειας της σωματικής  τους  ακεραιότητας!

ΚΑΛΟΥΜΕ τη Διοίκηση του Δήμου, το Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο να προβούν σε κάθε ενέργεια προς κάθε αρμόδιο φορέα και αρχή προς αποκατάσταση της  ηρεμίας, της ειρηνικής  διαβίωσης, της διασφάλισης υγιεινών συνθηκών στον οικισμό αλλά πρωτίστως της διασφάλισης του ύψιστου αγαθού, των ΡΟΜΑ και των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, που είναι η ανθρώπινη ζωή!

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ! ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ  ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΡΟΜΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΠΡΟΣ ΑΓΡΑΝ ΨΗΦΩΝ!

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ”

 

 

Πύργος: Επεισόδιο με ομάδα ρομά – Ένας τραυματίας

Ανησυχία προκάλεσε το χθεσινό επεισόδιο έντασης ανάμεσα σε ΡΟΜΑ και πολίτες στην οδό Πατρών στον Πύργο, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός άνδρα και μόνο με την υποψία του δράστη ότι τον καταγράφει με το κινητό του.

Ήταν λίγο μετά τις εννέα το βράδυ όταν μια ομάδα ΡΟΜΑ, όπου είχε ανάμεσά της άτομο υπό την επήρεια μέθης, εκινείτο επί της οδού Πατρών. Στο ύψος της διασταύρωσης με την οδό Ερυθρού Σταυρού έξω από ψησταριά, σημειώθηκε ένταση μεταξύ τους. Οι πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο παρακολουθούσαν το επεισόδιο όταν ένας από τους ΡΟΜΑ επιτέθηκε σε άντρα και τον γρονθοκόπησε, γιατί πίστεψε ότι τον καταγράφει με το κινητό του τηλέφωνο. Ο άνδρας δέχθηκε γροθιές στο πρόσωπο και απομακρύνθηκε από τους αστυνομικούς που έφτασαν εκεί.

Η ειδική ομάδα αντιμετώπισης εγκληματικότητας των ΡΟΜΑ ήταν σε περιπολία στην περιοχή του Πύργου και έφτασε στο σημείο μαζί με μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ. ΡΟΜΑ εξύβρισαν τους αστυνομικούς και ακολούθησε νέα ένταση με προσαγωγές ατόμων στο Α.Τ. Πύργου.

Προς στιγμήν η κυκλοφορία στην οδό Πατρών διεκόπη για να αντιμετωπιστεί το περιστατικό, ενώ οι ΡΟΜΑ επέδειξαν επιθετική συμπεριφορά και προς τους δημοσιογράφους που έφτασαν στο σημείο για να καταγράψουν το περιστατικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρωταγωνιστής στο περιστατικό ήταν γνωστός ΡΟΜΑ που έχει απασχολήσει με υπόθεση δολοφονίας τις Αρχές στο παρελθόν.

simploki2

simploki3

 

 

Σύσκεψη συγκάλεσε ο Μ. Κωβαίος για το θέμα των Ρομά

Στη σύσκεψη, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο θέμα της παραβατικότητας και της τήρησης των κανόνων δημόσιας υγιεινής. Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε ο συντονισμός του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας, ενώ από την πλευρά τους οι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Ξενοδόχων και Ενοικιαζόμενων δωματίων, του Εμπορικού Συλλόγου και των Εστιατόρων συμφώνησαν ώστε τα μέλη τους να ενημερώνουν άμεσα τις Αρχές για οποιοδήποτε περιστατικό παραβατικότητας και  υποπέσει στην αντίληψή τους.

Σε ένα κοινωνικό πρόβλημα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο κομμάτι που αφορά τους Ρομά, ο Δήμος Πάρου δεσμεύτηκε να συνεισφέρει με κάθε τρόπο στην επίλυσή του, κυρίως στο κομμάτι της αντιμετώπισης ακραίων περιστατικών και έκνομων ενεργειών σε χώρους όπου έχει παρατηρηθεί η αυξημένη παρουσία τους. Έτσι, ώστε να μην ταλαιπωρείται με ένα ακόμη μείζον κοινωνικό ζήτημα η τοπική κοινωνία, και να συνεχιστεί η ομαλή συμβίωση και η εύρυθμη ροή της καθημερινότητας όλων των πολιτών.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Δήμαρχος Πάρου δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Το ζήτημα με την παράνομη κατάληψη δημοσίων χώρων, την παραβατικότητα και τις υγειονομικές παραβάσεις από μερίδα των Ρομά είναι σοβαρό, εμπλέκονται συναρμόδιοι φορείς σε πολλά επίπεδα της κεντρικής διοίκησης, και πρέπει να επιλυθεί άμεσα, χωρίς άλλη χρονοτριβή. Ως Δημοτική Αρχή, πήραμε την πρωτοβουλία αυτής της σύσκεψης για τον συντονισμό των ενεργειών όλων των πλευρών, καθώς η ασφάλεια και η δημόσια υγεία των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτα. Σε μια ιδιαίτερη στιγμή για το νησί μας, όπου οι υγειονομικοί περιορισμοί λόγω της πανδημίας αίρονται σταδιακά, η κανονικότητα φαίνεται να επανέρχεται δειλά δειλά και ο τουρισμός και η τοπική οικονομία είναι στο ζενίθ, καμία κοινωνική ομάδα δεν δικαιούται να επιδεινώνει την κατάσταση και να προκαλεί προβλήματα και πισωγυρίσματα, με ακραίες και απερίσκεπτες ενέργειες. Σεβόμαστε στο ακέραιο τα δικαιώματα των Ρομά συμπολιτών μας, καμία αυθαιρεσία όμως δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή στο όνομα της ελευθερίας. Ο νόμος πρέπει να ισχύει για όλους, και να εφαρμόζεται απέναντι σε κάθε αντικοινωνική συμπεριφορά, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Η υπεύθυνη συνεργασία όλων μας, ελπίζουμε να δώσει κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση, στο συγκεκριμένο θέμα.»

 

 

 

 

 

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου