Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Βρέθηκε τάφος Ελληνίδας εταίρας «που συντρόφευε την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου» – Ο σπάνιος καθρέφτης που έλυσε το μυστήριο

Τα λείψανα μιας αρχαίας Ελληνίδας εταίρας ανακαλύφθηκαν στο Ισραήλ από αρχαιολόγους, σε τάφο 2.300 ετών. Οπως ανακοινώθηκε, στο ταφικό σπήλαιο βρέθηκαν τα αποτεφρωμένα λείψανα της νεαρής γυναίκας μαζί με έναν άψογα διατηρημένο χάλκινο καθρέφτη. 

Σύμφωνα με κοινή μελέτη του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και της Αρχής για τις Αρχαιότητες του Ισραήλ, ο τάφος τοποθετείται χρονολογικά μεταξύ,,,

του 4ου αιώνα π.Χ. και των αρχών του 3ου αιώνα π.Χ.. Ο Γκάι Στίμπελ, από το τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, δήλωσε στο CNN ότι τα ευρήματα είναι «πολύ σημαντικά». Ο ίδιος και η ομάδα του πιστεύουν ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η πρώτη ανακάλυψη των λειψάνων μιας αρχαίας εταίρας.

«Αν είμαστε σωστοί με την ερμηνεία μας, φαίνεται ότι αυτή η ταφή παραπέμπει σε εταίρα που συνόδευε έναν από τους αξιωματούχους της ελληνιστικής κυβέρνησης, ή μάλλον έναν υψηλόβαθμο στρατηγό», είπε χαρακτηριστικά.

Ισραήλ: Αρχαίος τάφος «Ελληνίδας εταίρας», στο φως μετά από 2.300 χρόνια-1
Ο χάλκινος καθρέφτης – Φωτ.: Emil Aladjem/Israel Antiquities Authority

Οσον αφορά την εθνικότητα της γυναίκας, το γεγονός ότι τα λείψανά της αποτεφρώθηκαν υποδηλώνει σαφώς ότι δεν ήταν ντόπια. «Η αποτέφρωση είναι ξένη σε αυτή την περιοχή [Ισραήλ] και τη θρησκεία», είπε ο Στίμπελ τονίζοντας ότι και στην περσική αυτοκρατορία δεν εφαρμοζόταν η πρακτική αυτή εκείνη την περίοδο.

«Ο τάφος βρέθηκε στη μέση του πουθενά και χρονολογείται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ή λίγο αργότερα. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι θα είχε σχέση με κάποια από τις στρατιωτικές εκστρατείες», πρόσθεσε. 

Ενας τέλεια διατηρημένος καθρέφτης

Σε ό,τι αφορά τον καθρέφτη που βρέθηκε μαζί με τα λείψανα, η Λίατ Οζ, από την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ δήλωσε ότι «αυτός είναι μόλις ο δεύτερος καθρέφτης αυτού του τύπου που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στο Ισραήλ και συνολικά, μόνο 63 καθρέφτες αυτού του τύπου έχουν βρεθεί σε όλο τον ελληνιστικό κόσμο. Η ποιότητα της παραγωγής του καθρέφτη είναι τόσο υψηλή που διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση και έμοιαζε σαν να φτιάχτηκε χθες».

Ισραήλ: Αρχαίος τάφος «Ελληνίδας εταίρας», στο φως μετά από 2.300 χρόνια-2
Οι ειδικοί λένε ότι ο καθρέφτης είναι εξαιρετικά σπάνιος, καθώς μόλις 63 έχουν ανακαλυφθεί στον ελληνιστικό κόσμο – Emil Aladjem/Israel Antiquities Authority

Σύμφωνα με τον Στίμπελ έναν τέτοιας ποιότητας καθρέφτη θα μπορούσε να έχει μια γυναίκα υψηλού κύρους για την προίκα της. Ωστόσο, κάτι τέτοιο κρίνεται απίθανο καθώς οι παντρεμένες γυναίκες σπάνια εγκατέλειπαν τα σπίτια τους στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί καταλήγουν στο ότι πρόκειται για εταίρα καθώς συχνά αυτές οι γυναίκες λάμβαναν ακριβά δώρα από άνδρες.

Παρομοιάζοντας τις εταίρες με τις ιαπωνικές γκέισες, ο Στίμπελ εξήγησε ότι οι γυναίκες αυτές έσπαγαν τα στεγανά της ανδροκρατούμενης ελληνικής κοινωνίας και δεν αποτελούσαν μόνο σεξουαλικές συνοδοί. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εταίρες διέθεταν ευρεία μόρφωση και μπορούσαν να λάβουν μέρος σε συζητήσεις καλλιεργημένων ανθρώπων, για παράδειγμα στα συμπόσια. 

Εκτός των άλλων, στον τάφο βρέθηκαν και τέσσερα σιδερένια καρφιά. Ο Στίμπελ εξήγησε ότι «τα καρφιά χρησιμοποιούνταν για την προστασία των νεκρών αλλά και για την προστασία των ζωντανών ανθρώπων από τους νεκρούς. Τα πτώματα κυριολεκτικά καρφώνοντα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα επιστρέψουν στον κόσμο των ζωντανών».

2 σχόλια:

Aleks είπε...

Μου άρεσε η ανάρτησή σας! Οι γνώσεις σας είναι φανταστικές. Συνεχίστε να γράφετε και να μοιράζεστε τις πολύτιμες απόψεις σας.

Ανώνυμος είπε...

Του γκομενου του μέγα Αλεξάνδρου βρέθηκε;

Δημοσίευση σχολίου