Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Καναρίνια και καρδερίνες ~ Καιρός για ζευγάρωμα -Συμβουλές για αυγοτροφές, ασθένειες, θεραπείες


Η ανάρτηση αυτή απευθύνεται κυρίως σε ερασιτέχνες εκτροφείς καναρινιών.
5 Ερωτήσεις που χρειάζονται απάντηση πριν να αρχίσουμε την αναπαραγωγή.

1. Τι θα κάνουμε τους νεοσσούς πού θα βγουν;

Οι πιο πιθανές λύσεις είναι να δώσουμε τα μικρά καναρινάκια σε κάποιους φίλους η σε κάποιο μαγαζί με κατοικίδια που όμως θα πρέπει να έχουμε συνεννοηθεί από πριν εάν υπάρχει ενδιαφέρον. Μην ξεχνάτε ότι θα γεννηθούν και αρσενικά αλλά και θηλυκά καναρίνια. Από ένα ζευγάρι καναρίνια μπορεί να προκύψουν από 1 έως 5 ή και περισσότερα καναρινάκια...





...τη φορά. Στην περίοδο αναπαραγωγής μπορούμε να έχουμε περίπου 3 γέννες.

2.Ποια ράτσα καναρινιών θα ζευγαρώσουμε;

Τα καναρίνια που θα ζευγαρώσουμε θα πρέπει να είναι της ίδιας ράτσας και όχι συγγενείς. Αυτό θα σας βοηθήσει και στην διάθεση των νεοσσών αλλά και θα ελαχιστοποιήσει αποκαρδιωτικά αποτελέσματα όπως θνησιμότητα, παραμορφωμένοι νεοσσοί κτλ. Τα πουλιά που θα ζευγαρώσουμε καλό θα είναι να τα έχουμε τουλάχιστον από το Νοέμβρη και να είναι νέα πουλιά (1-3 χρονών) με σωστή μορφολογία για την ράτσα τους. Νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου πως δεν υπάρχει λόγος να ζευγαρώσουμε ένα αδύνατο ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο μη σωστό καναρίνι.

3.Θα έχουμε τον αναγκαίο χρόνο και χώρο για να τα φροντίσουμε κατά την περίοδο αναπαραγωγής;

Η περίοδος αναπαραγωγής εάν το ζευγάρι βρίσκεται σε κλειστό χώρο μπορεί να ξεκινήσει και από Ιανουάριο-Φεβρουάριο. Αυτό συνήθως συμβαίνει με εκτροφείς που θέλουν τα καναρίνια όσον το δυνατό πιο έτοιμα για τους διαγωνισμούς που ξεκινούν τον Νοέμβρη ή νωρίτερα για πώληση. Σε αντίθετη περίπτωση ο Μάρτιος είναι καλός μήνας για να ξεκινήσουν τα πουλιά. Ο χρόνος που θα ξεκινήσουμε το ζευγάρωμα είναι πολύ σημαντικός για να ελέγχουμε το πόσες φορές θα γεννήσουν τα πουλιά. Για να κρατήσουμε μια κανάρα υγιή, δεν θα πρέπει να κάνει παραπάνω από 3 γέννες το χρόνο. Μέσα στον Ιούνιο που αρχίζουν οι πολλές ζέστες καλό θα είναι να έχουμε χωρίσει τα ζευγάρια. Η ολοκλήρωση ενός κύκλου γέννας θα πάρει περίπου 50 ημέρες, δηλαδή από την στιγμή που θα βάλουμε το ζευγάρι μαζί μέχρι τη στιγμή που οι νεοσσοί θα βρίσκονται σε δικά τους κλουβιά. Για 2 γέννες θα χρειαστούν περίπου 80 ημέρες και για 3 γέννες 115 με 130 ημέρες (η διαφορά στις μέρες εξηγείται παρακάτω). Τις περισσότερες ημέρες της αναπαραγωγής, τα καναρίνια θα χρειαστούν καθημερινή φροντίδα, ιδιαίτερα όταν εμφανιστούν οι νεοσσοί. Μην ξεχάσετε να προβλέψετε κλουβιά για τους νεοσσούς τους, οποίους θα μπορείτε να τους φροντίσετε περίπου σαν ενήλικα καναρίνια, μετά τις 40 ημέρες ζωής τους

4.Σε ποιο μέρος και σε τι κλουβί θα ζευγαρώσουν τα καναρίνια;

Ένα από τα κλουβιά που κυκλοφορούν στο εμπόριο και μπορείτε εύκολα να ζευγαρώσετε σε αυτό τα καναρίνια είναι διαστάσεων περίπου 70 χ 30 χ 40 εκ., με αφαιρούμενο χώρισμα. Η ζευγαρώστρα (το κλουβί ζευγαρώματος) θα πρέπει να τοποθετηθεί σε κάποιο ύψος σε μέρος ήσυχο μη προσβάσιμο από παιδιά, αρπακτικά, τρωκτικά κτλ, να μην τη χτυπάει ο ήλιος και να μην έχει ρεύματα αέρα. Δεν θα πρέπει να μετακινείται παρά μόνο για καθαρισμό. Εάν αλλάξουμε το μέρος που βρίσκετε η φωλιά η κανάρα μπορεί να την παρατήσει γιατί αναγνωρίζει τη φωλιά της από το όλο περιβάλλον και τη θέση της σε αυτό.

5.Σύντομη περιγραφή αναπαραγωγής. Διατροφή, προετοιμασία και κατάληξη.

Για την διατροφή, τη προετοιμασία, την κατάληξη αλλά και περισσότερη περιγραφή της αναπαραγωγής διαβάστε την επόμενη ενότητα. Στη συγκεκριμένη ζευγαρώστρα που περιγράψαμε παραπάνω τοποθετούμε το χώρισμα και από την μια μεριά τον αρσενικό και από την άλλη το θηλυκό καναρινί. Πριν τα αφήσουμε μαζί θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι τα καναρίνια είναι έτοιμα για ζευγάρωμα και ότι ταιριάζουν. Ο αρσενικός είναι έτοιμος εφόσον κελαηδήσει προς τη θηλυκιά. Το θηλυκό θα αρχίσει να κουβαλάει το νήμα που της έχουμε βάλει για να φτιάξει φωλιά και ανταποκρίνεται στο κελάηδισμα του αρσενικού σκύβοντας και κουνώντας τα φτερά της. 'Αλλη ένδειξη είναι ο πρησμένος φαλλός των πουλιών. Μόλις δούμε τέτοιες κινήσεις και αφού έχουμε αφήσει με το χώρισμα τα πουλιά τουλάχιστον για μια μέρα αφαιρούμε το χώρισμα και τοποθετούμε την φωλιά. Λίγο κυνήγι τις θηλυκιάς από τον αρσενικό δεν είναι κακό, όμως αν όλοι μέρα ακούμε τσακωμούς και δούμε πούπουλα στο κλουβί τότε σημαίνει είτε ότι τα πουλιά δεν είναι έτοιμα η ότι δεν ταιριάζουν. Βάζουμε ξανά το χώρισμα και προσπαθούμε ξανά μετά από λίγες μέρες. Εάν τα πουλιά είναι έτοιμα και ταιριάζουν σε λιγότερο από μια εβδομάδα θα δούμε το πρώτο αυγό και μετά 14 ημέρες κλώσημα θα δούμε και τον πρώτο νεοσσό.

Εάν δεν σκοπεύουμε σε δεύτερη γέννα τότε θα πρέπει να πάρουμε τον αρσενικό από την ζευγαρώστρα όταν οι νεοσσοί είναι περίπου 12 μερών. Μετά τη 17η ημέρα των νεοσσών ή αν παρατηρήσουμε τη θηλυκιά να μαδάει κάποιο από τους νεοσσούς, τότε βάζουμε το χώρισμα αφήνοντας τους νεοσσούς από τη μεριά με τη φωλιά και τη θηλυκιά στην άλλη ώστε να τα ταΐζει μέσα από το χώρισμα (Αυτή η κίνηση δεν είναι αναγκαία παρά μόνο για να αποφύγουμε τυχόν μάδημα των νεοσσών λόγο διάθεσης των γονιών τους για καινούρια γέννα). Υπάρχει περίπτωση η θηλυκιά να γεννήσει ξανά και χωρίς τον αρσενικό. Μόλις δούμε κάποιο αυγό στο πάτο του κλουβιού βάζουμε μια έτοιμη φωλιά (βάζουμε εμείς το νήμα στη φωλιά) στη μεριά της θηλυκιάς και την αφήνουμε να γεννήσει τα αυγά. Η θηλυκιά θα κλωσάει τα άσπορα αυγά και σύγχρονως θα ταΐζει τα μικρά. Μόλις τα μικρά είναι 25 με 30 ημερών μπορούν να τραφούν μόνα τους και τα βάζουμε σε άλλο κλουβί. Εφόσον η θηλυκιά είχε γεννήσει και κλωσάει την αφήνουμε να κλωσσάει για 15 ημέρες συνολικά, μήπως γλιτώσουμε από άλλη γέννα.

Στην περίπτωση που θέλουμε κι άλλη γέννα. Όταν οι νεοσσοί είναι 14-16 ημερών, βάζουμε δεύτερη φωλιά στη ζευγαρωστρα έτσι ώστε να μπορούμε να χωρίσουμε της δυο φωλιές με το χώρισμα. Μετά τη 17η μέρα των νεοσσών ή αν παρατηρήσουμε τη θηλυκιά να μαδάει κάποιο από τους νεοσσούς τότε βάζουμε το χώρισμα αφήνοντας τους νεοσσούς από τη μεριά με τη πρώτη φωλιά και τη θηλυκιά με τον αρσενικό στην πλευρά με την δεύτερη φωλιά. Όταν οι νεοσσοί είναι 25-30 ημερών τους μεταφέρουμε σε άλλο κλουβί.















































EΝΑΡΞΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (Για όχι και τόσο αρχάριους)

Αφού έχουμε προετοιμάσει τα ζευγάρια βάζουμε τις θηλυκιές στις ζευγαρώστρες. Έχουμε 2 επιλογές για το ζευγάρωμα. Βάζουμε έναν αρσενικό για κάθε θηλυκιά ή 1 αρσενικό με 2 θηλυκές.

Άλλοι μπορεί να βάλουν και 3 θηλυκιές αλλά νομίζω αυτό πρέπει να γίνεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Καλό είναι αν υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθούν τα πουλιά σε ένα κλουβί με χώρισμα ώστε να γνωριστούν καλύτερα.

Αυτή τη δυνατότητα δυστυχώς δεν την έχουν πολλοί και καλό είναι ότι ζευγαρώστρες φτιάχνουμε στο μέλλον να σκεφτόμαστε και αυτή την επιλογή που εκτός των άλλων μας δίνει τη δυνατότητα να χωρίσουμε τα μικρά πουλάκια αν δούμε ότι τα μαδάνε οι γονείς τους η ακόμα τον αρσενικό αν παρενοχλεί τη θηλυκιά.

Κλουβί ζευγαρώστρα μήκους 60 cm με χώρισμα. Δυνατότητα αφαίρεσης σχάρας και ταψιού συρταρωτά!!!

Η επιλογή των ζευγαριών είναι μια διαδικασία που θέλει μεγάλη προσοχή. Το πιο βασικό προσέχουμε να μην ζευγαρώσουμε αδέρφια. Σημαντικό είναι στο ζευγάρι και τα δύο πουλιά να μην είναι φετινά.

Καλό είναι ένα από τα δύο να έχει «πείρα» από την προηγούμενη χρονιά Βάζουμε τις φωλιές στα κλουβιά και δίνουμε λίγο νήμα στις θηλυκές. Κατάλληλο για νήμα είναι κλωστές από λινάτσα φυτική ή βαμβακερή κλωστή.

Λινάτσα μπορούμε να αγοράσουμε σε μαγαζιά γενικού εμπορίου αλλά πρέπει να την πλύνουμε καλά.

Προτιμούμε λινάτσα αραιάς πλέξης για να δουλεύεται πιο εύκολα. Προσοχή να αποφύγετε νήματα που είναι πολύ λεπτή η κλωστή γιατί μπορεί να μπλεχτεί κάποιος νεοσσός με άσχημες συνέπειες. Προτιμώ να δίνω 2 ή 3 διαφορετικά νήματα σε 2-3 διαφορετικά μήκη από 5-6 cm μεχρι 12-13cm . Το νήμα το βάζω σε εξωτερική κρεμαστη θήκη που είναι για το φρούτο. Ετσι παίρνουν τα πουλιά άνετα το νήμα και δεν τα ενοχλώ βάζοντας εσωτερικά το νήμα.

Αν επιλέξουμε ζευγάρωμα με 1 αρσενικό και 2 θηλυκά μπορούμε να εφαρμόσουμε 2 πρακτικές.

Μια μέθοδος είναι να έχουμε τα αρσενικά σε δικά τους κλουβιά και να μην έχουν οπτική επαφή με τις θηλυκές. Οταν δούμε ότι η θηλυκιά κουβαλάει νήμα στη φωλιά βάζουμε τον αρσενικό στη ζευγαρώστρα και παρατηρούμε να μην υπάρχει έντονος καβγάς. Αν υπάρχει πρόβλημα βγάζουμε τον αρσενικό και δοκιμάζουμε πάλι σε μερικές μέρες. Αν δούμε ότι ο αρσενικός προσπαθεί να ταίσει την θηλυκιά και εκείνη δεχτεί τότε είμαστε σε καλό δρόμο! Όταν κάνει το 3-4 αβγό χωρίζουμε το αρσενικό και το ξαναβάζουμε στο κλουβί του και όποτε κρίνουμε το βάζουμε με άλλη κανάρα και ξανα το αποσύρουμε όταν κανει τα αβγά.

Όταν βγουν τα πουλιά από τη φωλιά σε ηλικία 18 ημερών περίπου τότε βάζουμε το χώρισμα και μπαίνει ο αρσενικός για δεύτερη γέννα!

Αν δεν έχουμε δυνατότητα να αποσύρουμε τα αρσενικά σε κλουβάκια μόλις κάνουν τη δουλειά τους τα βάζουμε απευθείας σε άλλη θηλυκιά και τα επιστρέφουμε στην πρωτη μολις βγουν τα μικρά.

Προσέχουμε να μην έχει οπτική επαφή η θηλυκιά με τον αρσενικό που θα πάει στο άλλο κλουβι. Υπάρχει η πιθανότητα να αρνηθεί να κλωσσησει και σε αυτή την περίπτωση είμαστε αναγκασμένοι να ξαναγυρίσουμε τον αρσενικό και να δοκιμάσουμε τις επόμενες μέρες να τον πάμε στην άλλη κανάρα.

Το πρόβλημα είναι αν δεν εχει χώρισμα το κλουβί όταν θα επιστρέψει στην πρώτη κανάρα πως θα συμπεριφερθεί στα μικρά πουλιά. Συνήθως δεν θα υπάρξει πρόβλημα και μπορεί και να τα ταίσει.

Καλύτερα είναι να επιστρέψουμε τον αρσενικό τις πρώτες μέρες που θα βγούν τα μικρά και όχι όταν είναι μεγάλα ή έχουν βγεί από τη φωλιά.

Το πρωί που θα κάνει η κανάρα το αβγό το παίρνουμε προσεχτικά ή με ένα κουταλάκι ή με την ειδική λαβίδα για τα αβγά λαβίδα.

Στη θέση του βάζουμε ψεύτικο και αυτό γίνεται μέχρι την ημέρα που θα κάνει το πέμπτο αβγό.

Tα αβγά τα φυλάσσουμε σε ένα κουτί στο οποίο μέσα έχουμε βάλει σπόρο. Προσέχουμε να είναι σε μέρος σκιερό και δροσερό.

Μπορείτε να τα γυρίζετε τα αβγά μια φορά την ημέρα αλλά και κάποιες φορές που δεν το έκανα δεν είχα πρόβλημα!

Oταν κάνει το 2-3ο αβγό κόβουμε την αυγοτροφή και ξαναβάζουμε 1-2 μέρες πρίν βγούν τα μικρά. Το πρωί της 5ης ημέρας επιστρέφουμε τα αβγά αφού πρώτα επιθεωρήσουμε αν η φωλιά είναι καλά φτιαγμένη.

Αν δεν είναι προσθέτουμε εμείς νήμα και με μια μικρή λάμπα στρώνουμε τη φωλιά.

Ακόμα καλύτερα αν δεν είναι καλη η φωλιά είναι να αφαιρέσουμε τελείως τη φωλιά και να βάλουμε ένα ειδικό κομμάτι από τσόχα που υπάρχει για αυτή τη δουλειά στα ειδικα μαγαζιά.

Eπίσης πριν βάλουμε τα αβγά πρέπει να ελέγξουμε αν είναι καθαρά. Αν είναι έστω και λίγο λερωμένα δεν θα μπορεί η κανάρα να τα γυρίζει και από αυτά τα αβγά δεν θα έχουμε μικρά. Με μια μπατονέτα βρεγμένη με λίγο νερό καθαρίζουμε απαλά το αβγό! Σημειώνουμε την ημερομηνία που αρχίζει η επώαση και την 6-7η ημερα αποσύρουμε τα αβγά για να τα ελέγξουμε αν είναι γόνιμα. Με τον ειδικό φακό η με μια λάμπα ελέγχουμε προσεχτικά τα αβγά.

Τα άσπορα αβγά φαίνονται αδεια και διαφανή ενώ τα γόνιμα φαίνονται πιο σκούρα. Αν είναι γόνιμα επιστρέφουμε τα αβγά. Αν όμως εχει 6 αβγά και τα 4 είναι γόνιμα αφαιρούμε τα 2 ασπορα αβγά για να είναι πιο εύκολο το εργο της κανάρας.

Αν είναι όλα άσπορα αφαιρούμε τελείως τη φωλιά και σε μια εβδομάδα περίπου η θηλυκιά είναι ετοιμη για νέα γέννα.

Γέννα που δεν εχουν βγεί πουλιά δεν πιάνεται οπότε μην θεωρήσουμε αν έχει 2 γέννες με άσπορα oτι δεν μπορεί να συνεχίσει να ζευγαρώνει! Όταν κλωσάει η θηλυκιά δεν βγαίνει χωρίς λόγο από το κλουβί παρα μόνο για να φάει. Θα δείτε ότι κάνει πολύ μεγάλες κουτσουλιές.

Στις 13-14 μέρες θα βγουν τα μικρά.

Δεν ενοχλούμε καθόλου την κανάρα και ελέγχουμε τη φωλιά μόνο όταν βγαίνει η θηλυκιά για να φάει. Ελέγχουμε αν ταΐζει τα μικρά.

Αν όχι τα ταΐζουμε μόνοι μας μέχρι να αναλάβει η κανάρα!


Πέρασμα δακτυλιδιών

Ήρθε η στιγμή αφού πάνε όλα καλά με τα μικρά να περάσουμε δαχτυλίδια. Είναι μια αγχωτική διαδικασία για τους αρχάριους αλλά με τις κατάλληλες οδηγίες θα τα καταφέρουν.

Υπάρχει ένας κανόνας που λέει ότι περνάμε δακτυλίδια την 7η ημέρα του νεοσσού.

Αυτό όμως δεν ισχύει πάντα. Αν μια φωλιά έχει 2 νεοσσούς αυτοί θα δεχτούν πολύ περισσότερη τροφή από μια φωλιά με 5 νεοσσούς.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα 2 μικρά να μεγαλώσουν πολύ πιο γρήγορα από τη φωλιά με τα 5 μικρά οπότε υπολογίζουμε να περάσουμε δακτυλίδι 1-2 μέρες πιο νωρίς. Άρα από την 5η μέρα έχουμε το νου μας να ελέγξουμε για να περάσουμε δακτυλίδια. Σίγουρα όποιος έχει λίγο πείρα μπορεί να ξεχωρίσει οπτικά αν είναι έτοιμο το μικρό να δεχτεί το δακτυλίδι. Δακτυλίδι το οποίο μπαίνει και δοκιμάζοντας να το βγάλουμε βγαίνει πολύ εύκολα το αποσύρουμε και δοκιμάζουμε την άλλη μέρα. Είναι σίγουρο ότι η κανάρα θα καταφέρει να το βγάλει και να το πετάξει και μετά εσείς πρέπει να ψάξετε στο κλουβί για να το βρείτε. Η θηλυκιά νομίζει ότι είναι βρωμιά και προσπαθεί να το ΄΄καθαρίσει΄΄.
Αν το πουλάκι έχει μεγαλώσει και δεν περνάει το δακτυλίδι τότε το λιπαίνουμε λίγο για να περάσει.

Αν δεν περνάει με τίποτα δοκιμάζουμε στο άλλο πόδι και αν και εκεί δεν γίνεται τίποτα τότε εγκαταλείπουμε την προσπάθεια.

Μπορεί να ματώσει το πόδι και να έχουμε άσχημες συνέπειες. Το δύσκολο σημείο κατά την γνώμη μου είναι όταν πρέπει να περάσουμε τα 3 μπροστινά δάκτυλα γιατί πρέπει να περάσουν και τα 3 μαζί και είναι μια διαδικασία που θέλει λίγο προσοχή. Το πίσω μεγάλο δάκτυλο είναι πιο εύκολο να περαστεί.

Στις 18 μέρες περίπου βγαίνουν τα πουλιά από τη φωλιά και στις 30 μέρες είναι ασφαλές να τα αφήσουμε να τραφούν μόνα τους.


ΠΡΟΣΟΧΗ:  Χάνονται πολλά πουλάκια σε αυτή την ηλικία αν τα βάλουμε σε μεγάλο χώρο με πολλά πουλιά και μεγαλύτερα.

Καταναλώνουν πολύ ενέργεια και δεν τρέφονται και σωστά λόγω του ανταγωνισμού και χωρίς να το καταλάβουμε τα χάνουμε τα πουλιά.

Το ιδανικότερο είναι από τη ζευγαρώστρα να περάσει σε κλούβα του μέτρου και αργότερα σε μεγάλο χώρο!
Καλή επιτυχία!!









































ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΥΓΟΤΡΟΦΗΣ


Tα πτηνά μεταβάλλουν την συμπεριφορά τους κατά την περίοδο της αναπαραγωγής: Ξεκινούν να καταναλώνουν μικρά έντομα ή σκουλήκια κατά την άνοιξη, ώστε να λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα πρωτεϊνης, χρήσιμη στην ανάπτυξη των νεοσσών.

Για τα πουλιά που ζουν εγκλωβισμένα, αυτή η ανάγκη για πρωτεϊνη αντικαθίσταται, παραδοσιακά, από την παροχή αυγοτροφής, η οποία προφανώς δεν περιλαμβάνεται στην φυσική διατροφή των πτηνών (στη φύση τα πουλιά δεν τρώνε αυγά!).


Πως παρασκευάζω την δική μου αυγοτροφή

Επειδή διατηρώ σχετικά μεγάλο αριθμό καναρινιών, αναγκάζομαι να προμηθεύομαι αυγοτροφή του εμπορίου, για να φτιάχνω στο σπίτι το δικό μου μίγμα τροφής για τα πουλιά. Η επιλογή της αυγοτροφής, στην οποία ο καθένας καταλήγει να προσφέρει στα καναρίνια του, είναι πολύ σημαντική απόφαση, και θα διαπιστώσει κανείς ότι κάθε εκτροφέας υποστηρίζει με ιδιαίτερο σθένος τη δική του.

Για μένα, είναι απαραίτητο η αυγοτροφή να περιέχει όσο το δυνατό λιγότερα υποπροϊόντα ψωμιού & μπισκότου - ενώ, αντίθετα, εκτιμώ ότι χρειάζεται να έχει σχετικά υψηλό ποσοστό πρωτεϊνης (17%-18%), βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, καθώς και ασβέστιο & φώσφορο σε αναλογία 2 ή 3 προς 1.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να είναι από μόνη της όσο πιο κοντά γίνεται σε μια πλήρη διατροφή και να μην απαιτεί πολλά συμπληρώματα, ώστε να απλουστεύεται η συνταγή παρασκευής και να μου εξοικονομεί χρόνο!

Η αυγοτροφή που χρησιμοποιώ εγώ είναι επίσης εντελώς απαλλάγμένη από κάθε λογής ουσίες που μπορεί να χρωματίσουν τα πουλιά - κι αυτό διότι εκτρέφω καναρίνια μωσαϊκού τύπου, και θέλω το πτέρωμά τους να αρχίσει να χρωματίζεται μόνο μετά τις πρώτες 40-50 ημέρες της ζωής τους.

Επίσης, περίεχει ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και βιταμίνες.


Η συνταγή

Μερικά γραμμάρια αυγοτροφής (η ποσότητα να αντιστοιχεί σε μία κουταλιά του γλυκού ανά καναρίνι).

Ρασκ (Rusk) ίσο με 25%-30% της ποσότητας της αυγοτροφής.

Μια κουταλιά του γλυκού ειδικά επεξεργασμένη για πτηνά μαγιά μπύρας με βιταμίνες και μέταλλα, ανά κιλό αυγοτροφής.

Βιταμίνες.

Το ρασκ (rusk) είναι ψημένα δημητριακά ειδικά κατεργασμένα ώστε να παρουσιάζουν εξαιρετική απορροφητικότητα. Όσοι το χρησιμοποιούν ξέρουν τι εννοώ. Λίγο ρασκ (rusk) είναι αρκετό για να απορροφήσει νερό ίσο με τρεις φορές τον όγκο του.

1. Βάζω λοιπόν τριπλάσια ποσότητα νερού από το ρασκ (rusk) σε ένα δοχείο.

2. Μέσα στο νερό ρίχνω βιταμίνες, ανάλογα με την ποσότητα που προτείνει ο παρασκευαστής ανά καναρίνι, όπως αναγράφεται στην συσκευασία.

3. Ανακινώ καλά, και αμέσως το νερό αποκτά την απόχρωση που έχουν οι βιταμίνες. (Την περίοδο της προετοιμασίας για την αναπαραγωγή, προσθέτω και κάποια ποσότητα βιταμίνης Ε, ανεξάρτητο σκεύασμα που κυκλοφορεί ελεύθερα στο εμπόριο).

4. Ρίχνω το ρασκ (rusk) μέσα στο νερό και ΠΕΡΙΜΕΝΩ 20'-25' μέχρι να απορροφηθεί καλά και να γίνει μια ομοιογενής αχνοκίτρινη μάζα.

5. Εν τω μεταξύ ανακατεύω την επεξεργασμένη μαγιά μπύρας με την αυγοτροφή. Η μαγιά μπύρας που χρησιμοποιώ δεν είναι τα καθαρά προϊόντα μαγιάς που κυκλοφορούν, αλλά τα ενδυναμωμένα με ιχνοστοιχεία & βιταμίνες σκευάσματα, κατάλληλα για την αναπαραγωγή ή το μεγάλωμα των νεοσσών.

6. Όταν το ρασκ (rusk) είναι έτοιμο το ανακατεύω με την αυγοτροφή και γίνεται ένα υγρό μίγμα με μικρούς σβώλους τροφής, έτοιμο να προσφερθέι στα καναρίνια.

Το ρασκ (rusk) μου εξασφαλίζει ότι η τροφή θα παραμείνει φρέσκια και σχετικά υγρή όσο θα είναι στις ταϊστρες, καθώς και ότι τα καναρίνια θα καταναλώσουν όλη την ποσότητα από βιταμίνες ή ό,τι άλλο πρόσθετο θέλω να βάλω στην αυγοτροφή, όπως περιγράφω παρακάτω.


Παραλλαγές σε ένα θέμα

Εναλλακτικά, προκειμένου να διατηρώ μια ποικιλλία στις γεύσεις - αλλά και να εξασφαλίζω καλύτερη διατροφή σε όσα καναρίνια μου δεν απαιτούν διαφοροποίηση στον τρόπο χρωματισμού - φροντίζω κάθε τόσο να μεταβάλλω την συνταγή, κατά βούληση:

Συχνά αντικαθιστώ την αυγοτροφή του εμπορίου με πραγματικά αυγά. Ιδίως τις πρώτες ημέρες ζωής των νεοσσών (2-15) προτιμώ να βράζω κανονικά αυγά για τα μικρά, ώστε να αυξάνω ελαφρά τα ποσοστά ζωϊκής πρωτεϊνης στην διατροφή τους, τις κρίσιμες αρχικές ημέρες της ανάπτυξής τους.

Το αυγό πρέπει να είναι πολύ καλά βρασμένο (τουλάχιστον 13'-14') ώστε να έχει εξαλειφθεί κάθε ενδεχόμενο μετάδοσης σαλμονέλλας.

Τοποθετείται μαζί με το τσόφλι στο μπλέντερ, καθώς και μαζί με μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως - το ψωμί το φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι μου, και είναι ό,τι ακριβώς λέει και το όνομά του: Ολικής αλέσεως - τίποτα άλλο δεν προστίθεται και κανένα από τα θρεπτικά του στοιχεία δεν αφαιρείται (γενικά, θα απέφευγα να βάλω ψωμί του εμπορίου, διότι πιστεύω ότι περιέχει διογκωτικές ουσίες).Άλλες φορές προσθέτω σπιρουλίνα, ένα από τα θρεπτικότερα συστατικά που τα τελευταία χρόνια έχει συστηματικά και κατά συρροήν προστεθεί στο σιτηρέσιο των καναρινιών μας. Επίσης, την περίοδο της αναπαραγωγής προσθέτω 5γρ-10γρ γύρης ανά κιλό αυγοτροφής.

Σχεδόν τις μισές φορές, αντικαθιστώ τις βιταμίνες στο ρασκ της αυγοτροφής, με ένα σκεύασμα του εμπορίου ειδικό για πτηνά συντροφιάς, το οποίο είναι βασικά εκχύλισμα σκόρδου + βιταμίνη Κ + φυτικές πρωτεϊνες. Το σκεύασμα αυτό αντικαθιστά τους σπόρους φυτρώματος, και έτσι εκμηδενίζω στην εκτροφή μου τους ενδεχόμενους κινδύνους που διατρέχουν οι σπόροι βλάστησης (μούχλα, βακτήρια κλπ).

Όταν πια έχω ξεκινήσει τον χρωματισμό όλων των καναρινιών μου - και δεν έχω λόγους να προσέχω μήπως κάποιο καταναλώσει τροφή που χρωματίζει - τότε συχνά προσθέτω στην αυγοτροφή τριμμένο καρότο, αντί ρασκ, προκειμένου να διατηρεί υγρό το μίγμα - και καμιά φορά μπορεί να βάζω ψιλοκομμένο αντίδι ή μπρόκολο.

Πολλές φορές, μαγειρεύω και κους-κους και το προσθέτω στην συνταγή, αντί να βάλω ρασκ (rusk). Το κους κους είναι και άριστη τροφή για την περίοδο απογαλακτισμού των νεοσσών, όσο το ράμφος τους δεν μπορεί με απόλυτη επιτυχία να αντιμετωπίσει τους σκληρούς σπόρους.









































ΣΥΧΝΟΤΕΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ


Ο παρακάτω πίνακας που περιγράφει τις συχνότερες ασθένειες των πτηνών συντροφιάς, είναι της εταιρίας ΛΥΔΙΑ.

Σαν θεραπεία και πρόληψη προτείνονται προϊόντα της εταιρίας Bogena και της Nekton. Αυτό δε σημαίνει οτι δεν υπάρχουν και άλλα προϊόντα για τις παρακάτω ασθένειες.

--------------------------------------------------------------------------

ΑΣΘΕΝΕΙΑ: Διάρροια που οφείλεται σε βακτήρια ή ιούς. Προσβάλλονται όλα τα πουλιά σε όλες τις ηλικίες

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
- Διάρροια πράσινου ή λευκού χρώματος.
- Διογγκωμένα έντερα ή συκώτι
- Ανορθωμένο πτέρωμα
- Ανορεξία
- Υπνηλία
- Δυσκολία αναπνοής
- Αδυνάτισμα
- Θάνατος σε 2 ή 7 ημέρες

ΑΙΤΙΑ:
- Βακτήρια που βρίσκονται στην τροφή στο νερό ή στο περιβάλλον.
- Βακτήρια της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου των πτηνών που πολλαπλασιάζονται υπέρμετρα εξαιτίας της μείωσης της άμυνας του οργανισμού.
- Ιοί.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
- Απομόνωση ασθενών πτηνών.
- Χορήγηση Bogena Astrisycline ή Bogena Sivotine.
- Συμπληρωματική χορήγηση Bogena O.R.S.(πρόληψη αφυδάτωσης).
- Προαιρετική χορήγηση Nekton Q (αποφυγή εντερικών αιμοραγιών).
- Απολύμανση των σκευών και των κλουβιών - δαπέδων με Βogena Virusol ή Νekton Desi Plus

--------------------------------------------------------------------------

ΑΣΘΕΝΕΙΑ: Αναπνευστικά προβλήματα που οφείλονται σε ακάρεα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
- Δύσπνοια.
- Διακοπή του κελαηδήματος.
- Βράχνιασμα.
- Απότομες κινήσεις των πουλιών για την εξαγωγή των παρασίτων από την τραχεία.

ΑΙΤΙΑ:
- Ακάρεα του γένους Sternostoma Traheocolum που προσβάλουν την τραχεία των πτηνών

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
-Απομόνωση ασθενών πτηνών.
- Χορήγηση Bogena Antiwindpipemite.
- Συμπληρωματική χορήγηση Bogena Βιταμίνη Α.

--------------------------------------------------------------------------------

ΑΣΘΕΝΕΙΑ: Ενδοπαρασίτωση

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
- Μειωμένη κατανάλωση τροφής και νερού.
- Αδυνάτισμα (εμφανές ψιλαφώντας το στήθος του πουλιού).
- Προοδευτική εξασθένιση.
- Υπνηλία.
- Διάρροια.
- Αναιμία.
- Θάνατος.

ΑΙΤΙΑ:
- Σκουλήκια του γένους Ascaridia Gapillaria.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
- Χορήγηση Bogena Worminal.
- Συμπληρωματική Χορήγηση Nekton Q ή Bogena Moulting Aid Extra

--------------------------------------------------------------------------------

ΑΣΘΕΝΕΙΑ: Ορνίθωση, ψιτάκωση

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
- Ανορθωμένο πτέρωμα.
- Κατάπτωση.
- Ανορεξία.
- Διάρροια.
- Αδυνάτισμα.
- Φλεγμονή των βλεφάρων.
- Θάνατος σε σύντομο διάστημα, σε μικρά είδη πτηνών

ΑΙΤΙΑ:
- Ο μικροοργανισμός Chlamidia Psitaki

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
- Χορήγηση Bogena Astricycline ή Bogena Sivotine.
- Συμπληρωματική χορήγηση Bogena O.R.S.
- Προαιρετική χορήγηση Nekton Q.
- Απολύμανση των σκευών και των κλουβιών με Βogena Virusol ή Νekton Desi Plus.

--------------------------------------------------------------------------------

ΑΣΘΕΝΕΙΑ: Εξωπαρασίτωση

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
- Κνησμός (φαγούρα).
- Ανακατωμένο πτέρωμα.
- Μειωμένη ωοτοκία.
- Εγκατάλειψη φωλιάς.
- Αναιμία.
- Θάνατος, κυρίως σε νεοσσούς.

ΑΙΤΙΑ:
- Ακάρεα του γένους Red mite (κόκκινο ακάρι).
- Ψείρες.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
- Ψεκασμοί των κλουβιών, των φωλιών και των χώρων με Bogena Bio Spray ή Bogena Bird Spray.
- Τποθέτηση αντιπαρασιτικών ταινιών στις κούρνιες (Bogena Anti-ungeziefer).
- Συμπληρωματική χορήγηση Bogena Antiwindpipemite σε έντονες προσβολές

--------------------------------------------------------------------------------

ΑΣΘΕΝΕΙΑ: Υπερκεράτωση ποδιών και ράμφους

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
- Ανιση ανάπτυξη του ράμφους.
- Υπερκεράτωση στο πρόσωπο και γύρω από τα μάτια.
- Δερματίτιδα.
- Υπερκεράτωση ποδιών.
- Απώλεια του φτερώματος σε διάφορα σημεία του σώματος.

ΑΙΤΙΑ:
- Ακάρεα του γένους Knemidokoptes pilae (ράμφος - πρόσωπο) και Knemidokoptes Jamaicensis (πόδια)

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
- Επάλειψη με Bogena Epithol.
- Συμπληρωματική χορήγηση Bogena Βιταμίνη Α.
- Σε σοβαρές περιπτώσεις επάλειψη με Bogena Epithol και συμπληρωματική χορήγηση Bogena Antiwindpipemite.
Πηγή




Κατεβάστε από εδώ  κασσέτα με φωνές από καρδερίνες και καναρίνια για να εκπαιδεύσετε τα μικρά.
Ανέβηκε δεύτερο μέρος διαθέσιμο για κατέβασμα εδώ.












Καρδερίνα Carduelis Carduelis

Η καρδερίνα είναι στρουθιόμορφο πτηνό, του γένους Carduelis και ανήκει στην οικογένεια των σπιζιδών. Είναι ωδικό πτηνό και ζει κατά σμήνη σε δάση και σε λιβάδια, όπως επίσης σε κήπους και σε αγρούς. Απαντάται σε ολόκληρη την, τη Βόρεια Αφρική και τη Δυτική Ασία. Είναι αποδημητικό πουλί και το φθινόπωρο μεταναστεύει σε τόπους με πιο γλυκό κλίμα. Τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με σπόρους αγκαθιών και με σκουλήκια. Αξιοσημείωτη είναι η αλληλεγγύη και η αγάπη που τρέφουν τα πουλιά αυτά μεταξύ τους.


Μορφολογία Καρδερίνας

Το μήκος του πτηνού φθάνει τα 19 εκατοστά και υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε χρωματικούς συνδυασμούς. Κυρίαρχα χρώματα είναι το κίτρινο, το κόκκινο και το μαύρο. Το κεφάλι της έχει χρώμα κόκκινο και σε αυτό το χαρακτηριστικό οφείλεται η ονομασία "τουρκοπούλα" που της έδωσε ο λαός, επειδή το κόκκινο χρώμα στο κεφάλι της μοιάζει σαν το πτηνό να φορά φέσι.

Οι αρσενικές καρδερίνες έχουν πιο έντονα χρώματα πιο σκούρα τα μαύρα σημεία τους. Θα πρέπει ένας νέος εκτροφέας να προσέξει την φτερούγα του αρσενικού πτηνού να είναι όλη μαύρη ,η κόκκινη μάσκα στο κεφάλι να φτάνει μέχρι πίσω από τα μάτια της, τα μουστάκια η τρίχες δηλαδή γύρω από το ράμφος της να είναι μαύρα και αυτά. Στο κεφάλι της το μαύρο τμήμα είναι ομοιόμορφο δίχως άσπρες τρίχες.

Στα μικρά πτηνά τα οποία δεν έχουν ντυθεί ακόμα μπορούμε και εκεί να τα ξεχωρίζουμε από την μαύρη φτερούγα και από το μαύρο μουστάκι. Όμως πολλές φορές μπορεί να γελαστούμε στα νεαρά πτηνά διότι υπάρχουν μερικές καρδερίνες που δεν μπορούμε να της ξεχωρίσουμε απόλυτα.
Οι θηλυκές καρδερίνες έχουν πιο ξεθωριασμένα χρώματα η κόκκινη μάσκα δεν καλύπτει το μάτι αλλά μέχρι την μέση του περίπου . Η φτερούγα της είναι καφέ, στο κεφάλι της στο μαύρο τμήμα έχει άσπρα φτερά, στο μουστάκι της έχει καφέ τρίχες και γενικότερα είναι μικρότερη σε μέγεθος από την αρσενική.

Οι μικρές θηλυκές καρδερίνες έχουν και αυτές καφέ φτερούγες και καφέ φτερά γύρω από το ράμφος τους.
Πηγή: https://el.wikipedia.org



Διάκριση φύλου στις Καρδερίνες

1ο Χαρακτηριστικό

Η κόκκινη μάσκα στο αρσενικό περνά το μάτι ενώ στο θηλυκό η μάσκα είναι συνήθως μέχρι τη μέση του ματιού.















2ο Χαρακτηριστικό

Το χρώμα της φτερούγας στο σημείο που ενώνει με το υπόλοιπο σώμα στα αρσενικά είναι μαύρο ενώ στα θηλυκά είναι γκρίζο καφέ.















3ο Χαρακτηριστικό

Τα μουστάκια είναι μικρά φτερά τα όποια βρίσκονται στο άνω μέρος του ράμφους στο σημείο που ενώνει το ράμφος με το κεφάλι. Στα αρσενικά το χρώμα των φτερών είναι μαύρο ενώ στο θηλυκά πουλιά παρουσιάζονται και φτερά χρώματος άσπρου η καφέ.















4ο Χαρακτηριστικό

Μεταξύ του ματιού και του μαύρου στεφανίου υπάρχει μια περιοχή με άσπρο χρώμα , είναι τα λεγόμενα μαγούλα. Στα αρσενικά πουλιά τα μαγούλα είναι λευκά ενώ στα θηλυκά το χρώμα είναι πιο θαμπό και περισσότερο μοιάζει με λερωμένο λευκό.

Επίσης η μάσκα στα αρσενικά δημιουργεί γωνίες ενώ στα θηλυκά είναι πιο στρογγυλή.
 
















5ο Χαρακτηριστικό

Στα αρσενικά πουλιά το στεφάνι στο πίσω μέρος του κεφαλιού είναι μαύρο ενώ στα θηλυκά το στεφάνι έχει πιο θαμπό και πιο ξεβαμμένο χρώμα, πιο γκριζωπό θα έλεγα.

















6ο Χαρακτηριστικό

Στα αρσενικά τo κίτρινο είναι πιο έντονο και λίγο μεγαλύτερο από τα θηλυκά.
 






















7ο Χαρακτηριστικό

Στα αρσενικά αλλά και στα θηλυκά πουλιά υπάρχουν στο στήθος δυο κηλίδες χρώματος κίτρινου. Στα αρσενικά είναι ελαφρώς πιο έντονο το κίτρινο σε αντίθεση με τα θηλυκά.
























Αναπαραγωγή Καρδερίνας

Η καρδερίνα ζευγαρώνει την άνοιξη και κτίζει φωλιά σε κορυφές των δέντρων, Στο χώρο αυτό γεννά 4-5 αυγά χρώματος γαλαζοπράσινου με καστανά στίγματα και τα επωάζει επί 14 ημέρες περίπου, ενώ το αρσενικό επιμελείται τη διασκέδασή της με το κελάηδημά του. Γενικά, είναι πολύ στοργικό πουλί απέναντι στα μικρά του.



ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΡΔΕΡΙΝΟΚΑΝΑΡΩΝ (ΜΟΥΛΩΝ)

Η παραγωγή μούλων καρδερίνα Χ καναρίνι είναι, θα έλεγα, ένα όχι και τόσο δύσκολο εγχείρημα. Πολύ πιο δύσκολο είναι η παραγωγή μούλων καναρίνι Χ καρδερίνα. Οι μούλοι, πέρα από τις χρωματικές παραλλαγές που έχουν (οι περισσότεροι, άσχετα από τον συνδυασμό, μοιάζουν τον πατέρα τους) έχουν έντονα φωνητικά χαρίσματα. Διαθέτουν την ένταση της φωνής του καναρινιού και την διάρκεια και πλοκή της καρδερίνας. Καλύτερα θεωρούνται αυτά που έχουν ακούσει μόνο καρδερίνα και όχι κανάρι και αυτά που μπορούν να μιμηθούν πέραν αυτών και άλλες φωνές.

Παρακάτω παραθέτω μερικά στοιχεία από την εμπειρία μου που πιστεύω θα βοηθήσουν τους νέους εκτροφείς

 Ξεκινάω με καρδερίνες μικρές, φετινές. Δεν προσπαθώ με μεγάλα πιασμένα πουλιά. Ο λόγος είναι γιατί θέλω να προσαρμοστούν από μικρά στο χώρο μου, έτσι ώστε να έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες και να ζήσουν και να ζευγαρώσουν. Κοιτάω να είναι πουλάκια "σπαθάτα", με μεγάλη μύτη, "σιδεροκέφαλα", με μεγάλα μαύρα μουστάκια και αν είναι δυνατόν εξαράκια. Η φτερούγα πάντα όσο το δυνατόν να είναι κατάμαυρη.

Όσο για θηλυκές καρδερίνες, επειδή είναι λίγο πιο δύσκολο να γεννήσουν στην αιχμαλωσία, ένας λόγος παραπάνω επιβάλει να είναι μικρό πουλάκι. Κανάρες αν χρειαστώ καινούργιες, κοιτάζω οπωσδήποτε να είναι κι αυτές πουλάκια φετινά, να μην έχουν ζευγαρώσει δηλαδή με κανάρι και καλύτερα να έχουν δαχτυλίδι στο πόδι. Ο λόγος για το δαχτυλίδι είναι ότι συχνά τα μικρά τα δαχτυλιδώνω με δαχτυλίδι περαστό. Αυτό γίνεται στην 5η με 6η μέρα του νεοσσού. Λίγες είναι εκείνες οι αδαχτυλίδωτες κανάρες που το ανέχονται στα μικρά τους. Προσπαθώντας να το βγάλουν, προξενούν βλάβες στα πόδια των μικρών. Μια μου πετούσε τους νεοσσούς έξω από τη φωλιά. Με τις δαχτυλιδωμένες (εννοείται περαστό δαχτυλίδι από νεοσσός και όχι κουμπωτό) δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Τα ζευγάρια τα βάζω (με χώρισμα στη μέση για να συνηθίσουν τα πουλιά το ένα το άλλο) Δεκέμβριο μήνα. Αυξάνω τη διάρκεια φωτισμού (ο κυριότερος παράγοντας για να πυρώσουν τα πουλιά) και προσθέτω στο διαιτολόγιο βιταμίνη Ε. Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι οι κανάρες πυρώνουν πολύ πιο γρήγορα απ' ότι οι καρδερίνες. Αν οι καρδερίνες είναι μεγάλα πουλιά ξαναζευγαρωμένα, τότε το πολύ να χαθεί μια γέννα. Αν όμως είναι μικρά πουλάκια, τότε τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, γιατί θ' αργήσουν να πυρώσουν. Απρίλιο με Μάιο.

Η αρσενική καρδερίνα φαίνεται αν είναι πυρωμένη από το άσπρισμα της μύτης και των ποδιών της. Αν δείχνει ενδιαφέρον για την κανάρα κατεβάζει τις φτερούγες κελαηδώντας την. Οι κανάρες όταν πυρώνουν κινούνται ανήσυχα, φτεροκοπώντας συνεχώς και κόβοντας κομμάτια εφημερίδας από τον πάτο του κλουβιού για να κάνουν φωλιά. Τότε είναι η καλύτερη περίοδος για να βγει το χώρισμα και να μπει καλαθάκι με το υλικό για τη φωλιά.

Μόλις η κανάρα κάνει το πρώτο αυγό, το παίρνω, βάζω ψεύτικο και χαλάω τη φωλιά βάζοντας στο καλαθάκι μια ειδική για τη δουλειά αυτή τσόχα, αφού ρίξω μέσα ψειρόσκονη, για την αποφυγή ψείρας στους νεοσσούς. Έτσι η φωλιά είναι ευρύχωρη ώστε και τα αυγά να μπορεί να γυρίζει η κανάρα αλλά και τα μικρά να έχουν χώρο και να μη κινδυνεύουν να πέσουν από τη φωλιά. Επίσης υπάρχει ενδεχόμενο τη φωλιά να μην την έκανε καλή η κανάρα, αλλά και μπορεί να τη χαλάσει η καρδερίνα (συχνό φαινόμενο από νευρικά και άπειρα πουλιά).

Τα αυγά τα μαζεύω ώστε να τα βάλω όλα μαζί να τα κλωσήσει μόλις κάνει και το τελευταίο (ξεχωρίζει από το έντονο θαλασσί χρώμα) ώστε οι νεοσσοί να βγούν την ίδια μέρα και γιατί υπάρχει περίπτωση να τα σπάσει η καρδερίνα. Όταν κάνει και το δεύτερο αυγό η κανάρα, την καρδερίνα την απομακρύνω, και την βάζω με άλλη κανάρα. Αν το πουλί είναι έμπειρο, τότε ζευγαρώνει ξανά. Σε μια καρδερίνα βάζω μέχρι και 3 κανάρες, την μια μετά την άλλη. Την έκτη ημέρα της επώασης κάνω ωοσκόπηση τα αυγά, μπροστά από μια λάμπα και απομακρύνω τα μη γονιμοποιημένα

Ένα πρόβλημα που διαπίστωσα είναι ότι ορισμένες καρδερίνες είναι επιλεκτικές ως προς το χρώμα της κανάρας. Προτιμούν τις σκουρόχρωμες, και αντιδρούν αρνητικά στις ανοιχτόχρωμες. Τα πουλάκια βγαίνουν όλα μαζί από τα αυγά, και τότε δίνω στην κανάρα αυγό βρασμένο κομμένο με τα τσόφλια στο multi ανακατεμένο με αυγοτροφή. Σ' ένα αυγό βάζω 4 κουπάκια αυγοτροφή. Το μείγμα το φυλάω στο ψυγείο, αλλά μετά από 2 μέρες ξινίζει.

Την 5η με 6η μέρα δαχτυλιδώνω τους νεοσσούς. Μόλις τα πουλάκια βγουν από τη φωλιά τότε τη βγάζω, την καθαρίζω, αφαιρώ την τσόχα και την ξανατοποθετώ μετά από 2 με 3 μέρες. Μόλις δω ότι η κανάρα αρχίζει πάλι να στρώνει φωλιά, βάζω μέσα την καρδερίνα. Τις περισσότερες φορές ζευγαρώνουν αμέσως. Το καλύτερο είναι όταν θα βάλω την καρδερίνα τα μικρά να τρώνε μόνα τους, οπότε το ζευγάρι θα είναι πιο άνετα χωρίς τα μικρά.

Τα μικρά τα βγάζω μόλις δω και τσιμπάνε αυγοτροφή μόνα τους. Τα βάζω σε μεγάλη κλούβα και τα αφήνω εκεί μέχρι να τα ξεχωρίσω σε θηλυκά και αρσενικά από τις φωνές τους. Σε 12 με 14 εβδομάδες από τη γέννησή τους θα κάνουν πτερόρροια που θα διαρκέσει για 4 με 6 εβδομάδες. Αυτή είναι η καλύτερη ηλικία για την εκπαίδευση των μικρών. (canary.pblogs.gr)










Χρήσιμο blog για καρδερίνες & καναρίνια. Δείτε το εδώ.
Δείτε κι εδώ για αναπαραγωγή καρδερίνων,






176 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

η καρδερινα πως θα καταλαβω αμα ειναι αρσενικη για να την βαλω μαζι με την καναρα

Ανώνυμος είπε...

Αυτο ειναι ευκολο.Αν το κοκκινο χρωμα στο προσωπο(μασκα)ξεπερνα τα ματια τοτε ειναι αρσενικη.Αν οχι τοτε ειναι θυλικη.

Ανώνυμος είπε...

η αρσενικη καρδερινα εχει ΜΑΥΡΟ μαλλι στο κεφαλι, πιο εντονα χρωματα, μαυρα μουστακια στην ακρη του ραμφους... κ φυσικα τραγουδαει πολυ!

Ανώνυμος είπε...

Εχετε προσπαθισει να ζευγαρωσετε καρδερινα με αχατη παστελ κοκκινο μωσαικο............?
Αν ναι πως ηταν οι απογωνοι

Ανώνυμος είπε...

Ξερει κανεις που υπαρχουν καρδερινες εκτροφης στο Ηρακλειο Κρητης......?

Ανώνυμος είπε...

Καθετε το καρδερινοκαναρο στο καλαμι του κλουβιου κ φουσκουνει κ τσιμπιεται.σταματησε να κελαιδαει οπως εκανε πολυ λιγο κελαειδαει..ξερεις καποιος να απαντησει????????????κωστας γιαννενα.

Ανώνυμος είπε...

ΣΑς ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ανώνυμος είπε...

Εχω ενα καναρίνι αρσενικο μωζαικο και ενα θυλικο αλπινο απο οτι εχω ακουσει ειναι δυσκολος συνδιασμος... Τα καναρινια μου δεν πυρωσαν καθολου και ειναι μαζι απο το Νοεμβριο. Εχω προσπαθησει με πολες μεθοδους να πυρωσουν, οπως παπαρουνοσπορο, τρυμενο αμυγδαλο, αυγοτροφη, γυρη, αυγα βραζμενα.... κτλ. αποτελεσμα? 0 και μονο 0. τι λετε να φταιει? εγω? η απλα ο συνδιασμος ειναι δυσκολος οπως λενε? Δημητρης Θεσσαλονικη.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα εχω δυο καναρινια ενα αρσενικο και ενα θηλυκο τα εχω μαζι σε ενα ευρυχωρο κλουβι και μου εχουν κανει μια γεννα... Ομως εγω δεν θελω αλλη και θελω να τα χωρισω.οι νεοσσοι εχουν μεγαλωσει μαλιστα ο ενας εχει βγει απο την φωλια !! τι να κανω??

Κρασοπατήρ είπε...

@ 1 Ιουνίου 2012 12:39 μ.μ.

Χωρίστε το ζευγάρι αφήνοντας τα μικρά με τη μαμά τους για να τα ταϊζει.

*Παρατηρήστε καμιά βδομάδα εάν οι νεοσσοί τρέφονται μόνοι τους πριν τα βγάλετε κι αυτά απ' το κλουβί. Συνήθως όταν η ουρά τους είναι δύο δάχτυλα μακριά, θεωρούνται αυτόνομα.

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστω πολυ θα το εφαρμοσω!!

Ανώνυμος είπε...

καλημερα εχω δυο καναρινακια και μου εχουν κανει δυο γεννες εγω δεν ξερω αν μπορει η καναρα να κανει κιαλλη ...... οι νεοσοι της δευτερης γεννας εχουν βγαλει δυο δακτυλα ουρα και ακομα ταίζονται ... ετσι μεχρι πριν λιγες ημερες δεν ειχα βλαλει την θηλυκια απο το κλουβι με τους νεοσσους και τον αρσενικο ομως ξαναζευγαρωσαν για τριτη συνεχομενη φορα φετος και τοτε χωρισα την θηλυκια ομως χθες μου εβγαλε το πρωτο αυγο και σημερα το δευτερο .... το δευτερο ομως το γεννησε σε κλαδακι κι ετσι επεσε και εσπασε!!! τι να κανω να την αφησω ξανα με τον αρσενικο για να ξαναζευγαρωσουν ή να την αφησω μονη της να βλαλει τα αυγα, και τους νεοσσους να τους φροντισει μονη της ???η να περνω τα αυγα που θα βγαζει και να τα πεταω????

Κρασοπατήρ είπε...

Οι νεοσσοί λογικά μπορούν να επιβιώσουν μόνοι τους πλέον. Δείτε εάν τρώνε αυγοτροφή & σπόρους που & που μόνοι τους.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε κι άλλα αυγά, δώστε καμιά βιταμίνη στη θηλυκιά για να μην εξαντληθεί και να βγούνε γερά & ανθεκτικά τα νέα μικρά της 3ης γέννας. Προσοχή και στις υψηλές θερμοκρασίες που θα αρχίσουν ελέω καλοκαιριού. Το κλουβί με την φωλιά σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Ανώνυμος είπε...

δηλαδη να βαλω την θηλυκια με τον αρσενικο απο το ενα μερος του κλουβιου και τα μικρα απο το αλλο???

Κρασοπατήρ είπε...

Ναι εαν παρατηρησατε ότι τρέφονται & μόνα τους, αλλάξτε τα.

Μετά την αλλαγή τσεκάρετε καλού κακού αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Βάλτε αυγοτοοφή ή μισό αυγό για να μπορούνε να φάνε εύκολα και όλα θα πάρουν το δρόμο τους :)

Ανώνυμος είπε...

ωραια ευχαριστω παρα πολυ!!

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα εχω μια καναρα την οποια την ειχα βαλει κι εγω με εναν καναρο και μου εκαναν αυγα βγηκαν οι νεοσσοι και ειναι 30 ημερων..... αλλα επειδη κι εγω δεν ηθελα να ξαναζευγαρωσουν τα χωρισα ομως η θηλυκια αφου την χωρισα απο τον αρσενικο μου εκανε ενα αυγο μεσα στην φωλια της και τα αλλα δυο κατω...ααα και δεν καθοτανε καθολου οταν τα εκανε.... μετα απο καμια εβδομαδα τα εβαλα μαζι(καναρος-καναρα)και τους εδωσα βιταμινι στο νερο για να παρουν τα πανω τους... ομως η καναρα ξαναεκανε αυγα (4)και μεσα σε δυο ημερες εσπασε δυο απο τα τεσσερα ....και αφου εσπασε τα δυο ξαναεκανε αλλα δυο και παλι συνολικα ειναι τεσσερα ......ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΠΟ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΙΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΡΙΑ ΑΥΓΑ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 9 ΑΥΓΑ !!!!!! ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΙΜΑΙ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΦΟΒΑΜΕ ΜΗΝ ΠΕΘΑΝΕΙ!!

Κρασοπατήρ είπε...

Νταξ, δεν είναι και τόσο ευαίσθητα τα καναρίνια, αν είναι και νεαρά πουλιά είναι πιο ανθεκτικά. Αν έβγαλε τα αυγά χωρίς τον αρσενικό, μάλλον είναι άσφαιρα.

Προσοχή στις θερμοκρασίες αυτές τις ημέρες. Δροσιά, ίσκιος κι όχι ρεύματα αέρα ή aircondition

Ανώνυμος είπε...

δεν τα ειδα να ζευγαρωνουν αλλα παντος η θηλυκια καθεται και τα κλωσαει !!

Ανώνυμος είπε...

τι αλλο πρεπει να κανω για να βοηθησω την κατασταση τους??

Ανώνυμος είπε...

ααα επισης παρατηρησα οτι το ενα αυγο ειναι μεγαλυτερο απο το αλλα τρια!

Κρασοπατήρ είπε...

Φαγητό-βιταμίνες-καθαρό νερό.
Δεν έχει σημασία το μέγεθος του αυγου.
Για να μην ταλαιπωρείτε την θηλυκιά κάντε οωσκόπηση την 9 ημέρα. Αν δεν έχετε εμπειρία στην ωοσκόπηση, αφήστε να περάσουν οι μέρες για να βγούνε ή όχι τα μικρά.

Ανώνυμος είπε...

σταματα να της δινεις αυγο!!!!!

ΝΟΤΗΣ είπε...

βαζω την καναρα με γαρδελη γενναει 4 βγαζει 2 το γαδελη μεσα.την 2 μερα βγαζω το γαρδελη οχι και τα υπολοιπα αυγα ειπα μηπως βγει κατι. την περνω σε αλλη θεση με την φωλια και τα 2 μικρα την4 μερα κοιταω τα αυγα ηταν ασπρα τα πεταω μενη η καναρα με τα μικρα την6 μερα ψωφαει το ενα. την 7 μερα την βαζω παλι μετο γαρδελη και ενω το γαρδελη ταιζε το μικρο αυτο 9 μερα ψωφαει. τι εγινε λαθος????

Κρασοπατήρ είπε...

Τα μικρά είναι ευαίσθητα, ειδικά αυτά που βγαίνουν μετά από 2η ή 3η γέννα στην ίδια χρονιά.

Δείτε στα σχόλια πιο πάνω τα 2 αρχεία με διατροφή & συμβουλιές καναρινιών.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΦΙΛΕ ΤΙ ΧΟΡΤΑΡΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΖΟΧΙΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΦΟΒΑ ΣΤΑ ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ?

Κρασοπατήρ είπε...

Με το μαρούλι κάνουνε πάρτυ.

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΧΩ ΕΝΑ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΚΙ ΕΝΑ ΘΥΛΙΚΟ ΚΑΝΑΡΙΝΗ ΚΙ Η ΚΑΝΑΡΙΝΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΡΕΙΣ ΓΕΝΝΕΣ ΚΙ ΜΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ 2 ΚΙ ΤΑ ΤΑΙΖΑΝ ΚΙ ΕΖΗΣΑΝ ΚΙ ΤΗΣ ΑΛΛΕΣ 2 ΦΟΡΕΣ ΜΟΥ ΕΒΓΑΛΑΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΟΥΛΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΤΑΙΖΑΝ ΚΙ ΨΟΦΙΣΕ!!!!ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΩ ΖΕΥΓΑΡΩΣΤΡΑ ΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ? ΚΙ ΣΕ ΤΙ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΑΚΙ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥΣ ???

Κρασοπατήρ είπε...

Το δαχτυλίδι πιστοποιει τον εκτροφέα του πουλιού που συνήθως είναι γραμμένος σε συλλόγους. Με το δαχτυλίδι πωλούνται τα πουλάκια στο εμπόριο, συμμετέχουν σε διαγωνισμούς κλπ.

Τον Ιούνιο που αρχίζουν οι ζέστες καλό είναι να χωρίζουμε τα ζευγάρια.

Ανώνυμος είπε...

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ??????

Κρασοπατήρ είπε...

Τον Μάρτιο

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΧΡΙ 3 ΓΕΝΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΑΝΑΡΙΝΑ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ Η ΟΧΙ???? ΚΙ ΠΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΘΕΛΕΙ ΕΝΑ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΓΙΑ ΓΙΑ ΦΟΝΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΓΕΝΗΘΕΙ????ΚΙ ΑΜΑ ΕΝΑ ΑΡΣΕΕΝΙΚΟ ΚΑΝΑΡΙΝΙ 2 ΧΡΟΝΩΝ ΔΕΝ ΦΩΝΑΖΕΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΑΘΕΙ ΤΟ ΚΑΝΑΡΙΝΙ????

Κρασοπατήρ είπε...

3 Γέννες δεν προλαβαίνει, από τη στιγμή που το κάθε αυγό θέλει 14 ημέρες.

Το αρσενικό αρχίζει να σιγοτσιρτσιρίζει σε ενάμιση-δύο μήνες.

Εάν πράγματι είναι αρσενικό το καναρίνι και δεν φωνάζει, τότε μάλλον κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα θα έχει.

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΑΓΑΖΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ ΚΙ ΚΑΡΔΕΡΙΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ Η ΚΑΠΟΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΒΡΩ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ Η ΚΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΠΟ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ

Unknown είπε...

καλησπερα,εχω ενα ζευγαρι αρσενικη καρδερινα με καναρα και ενα ζευγαρι καναρια,θα ηθελα να ρωτησω ποτε ειναι ο μηνας που πρεπει να τα βαλω να ζευγαρωσουν και λιγο την διαδικασια του πυρρωματος,ευχαριστω

Ανώνυμος είπε...

ΑΜΑ ΕΧΩ ΤΗΝ ΚΑΝΑΡΙΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΑΡΙΝΟ ΜΑΖΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΚΙ ΤΟΥΣ ΒΑΛΩ ΝΑ ΖΕΥΓΑΡΩΣΟΥΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΟΧΙ? ΚΑΙ ΤΕΛΗ ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΝΑ ΠΥΡΡΩΣΟΥΝ Η ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ ΑΚΟΜΑ ? ΚΑΙ ΑΜΑ ΒΑΛΩ ΣΚΟΥΦΑΤΗ ΚΑΝΑΡΙΝΑΙ ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΣΟΥΦΑΤΟ ΘΑ ΒΓΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣΟΣ ΜΕ ΣΚΟΥΦΑΚΙ Η ΟΛΑ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΡΣΕΝΙΚΟ

Κρασοπατήρ είπε...

Αν τελείωσε το ρίξιμο των πούπουλων, βάλε κάνα αβγουλάκι, να έχουνε ησυχία και καλή θερμοκρασία, αν και φέτος είναι μια χαρά στουσ 17-25 βαθμούς.

Τώρα για το αν θα έχει σκουφάκι ή όχι, είναι θέμα της φύσης και της τύχης.

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΤΑΞΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΒΑΛΨ ΤΕΛΗ ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ? ΚΙ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΦΩΝΑΖΕΙ ΚΙ ΝΑ ΤΣΑΚΟΝΟΝΤΑΙ ΛΙΓΟ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΔΗΛΑΔΗ?


Κρασοπατήρ είπε...

ΑΣΤΑ ΚΑΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΣΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ, ΝΑ ΚΟΙΤΑΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΤΟ ΑΛΛΟ. ΜΕΤΑ ΒΑΛΤΑ ΚΑΙ ΑΣΤΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ...

Ανώνυμος είπε...

πως διακρινεται το φυλλο στα μουλακια 3 μηνων χωρις να εχει αρχισει να κελαιδαει?

Ανώνυμος είπε...

απαντηση δεν πηρα.γνωριζεται πως ξεχωριζουν¨?

Κρασοπατήρ είπε...

Είναι μικρά ακόμη για να τα ξεχωρίσεις. Το πρόβλημα με τους μούλους είναι ότι δεν έχουνε κάποια στάνταρ στο φτέρωμα. Αν δεν κελαϊδά μετά από 5 μήνες μάλλον πρόκειται για θηλυκό. Βάλτε κάποιον ήχο από cd εάν δεν υπάρχουνε άλλα πουλιά τριγύρω, μήπως υπάρξει ανταπόκριση.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
ΕΧΩ ΒΑΛΑΕΙ ΤΑ ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ ΓΙΑ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ.Η ΘΥΛΗΚΙΑ ΕΧΕΙΑ ΚΑΝΕΙ 3 ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΦΩΛΙΑ ΤΗΣ.ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ 6 ΜΕΡΑ ΑΛΛΑ Ο ΑΡΣΕΝΙΚΟΣ ΤΗΝ ΤΣΙΜΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΦΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΗΣ ΚΑΙ ΦΕΝΕΤΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΗΣ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?

Κρασοπατήρ είπε...

Βγάλε τον αρσενικό εκτός, αλλά μην μετακινείς το κλουβί με τα αυγά και τη θηλυκιά από το μέρος που το έχεις.

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΑΝΑΒΑΛΩ ΤΟΝ ΑΡΣΕΝΙΚΟ?

Κρασοπατήρ είπε...

Υποτίθεται ότι ο αρσενικός βοηθά στο τάισμα των νεοσσών. Αν με το καλό βγουν τα μικρά βαλ'τον πάλι. Αν δεις ότι ενοχλεί και σηκώνει την θηλυκιά εξόρισέ τον. Η μαμά θα τα προσέξει τα μικρά.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΕΒΓΑΛΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΝΑΡΙΝΑΚΙ
ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΤΡΙΑ ΑΥΓΑ ΒΓΗΚΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΝΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΗΡΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΠΑΣΑ.ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΜΕΣΑ ΠΟΥΛΙΑ ΗΤΑΝ ΝΕΚΡΑ ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΑΥΤΟ?

Κρασοπατήρ είπε...

Πωλούνται καναρίνια:

http://kanarinia-giannitsa.blogspot.gr/2013/01/blog-post_11.html

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΩ ΤΡΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ ΚΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΖΕΥΓΑΡΩΣΟΥΝ ΑΜΑ ΤΑ ΒΑΛΩ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ Η ΟΧΙ ΑΚΟΜΑ?????????
ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ MOSAIC ΠΟΥΛΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΤΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΚΙ ΤΟ ΘΥΛΗΚΟ MOSAIC Η ΟΧΙ???????

Κρασοπατήρ είπε...

Για να ζευγαρώσουν θα πρέπει να τα έχεις σε δωμάτιο με θερμοκρασία 13~16 βαθμούς και να έχουνε φως περισσότερες ώρες της ημέρας.

Να νομίζει δηλαδή το βιολογικό τους ορολόι ότι είναι Μάρτιος.

Εάν είναι μόνο το ένα mosaic, τότε είναι θέλημα θεού το τι θα βγει :)

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΛΑΔΗ ΑΜΑ ΜΠΟΥΝ ΚΙ ΤΑ ΔΥΟ ΘΑ ΒΓΟΥΝ MOSAIC ΚΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ .... ΑΜΑ ΤΑ ΒΑΛΩ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΑΚΟΜΑ Η ΟΧΙ?????

Κρασοπατήρ είπε...

Βάλτα, εφόσον είναι σαν ηλικία άνω των 10 μηνών, δεν έχουνε ανάγκη. Κατά 99% θα βγουν mosaic.

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΥΓΑΡΩΣΟΥΝ.....ΚΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΝΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΡΣΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΝΑ ΖΕΥΓΑΡΩΣΟΥΝ?????

Κρασοπατήρ είπε...

Όσο πιο νέα ηλικιακά, τόσο πιο «δραστήρια» και αποδοτικά. Δεν παίζει ρόλο το κελάηδισμα στην αναπαραγωγή.

Ανώνυμος είπε...

poses σταγόνες βιταμίνη E να βάλω στην καρδερίνα?

Κρασοπατήρ είπε...

Εξαρτάται από την ποτίστρα. Κανονικά 5-6 σταγόνες σε κανονικό μέγεθος. Αλλαγή νερού κάθε 2 ημέρες.

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΩ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΛΟΥΒΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 15-20 ΜΕΡΕΣ,ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ,ΤΑΙΖΟΝΤΕ Η ΦΙΛΙΟΥΝΤΕ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΩΡΑ,ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΝΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΩ ΣΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥΣ. ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΤΑΙΖΩ ΜΕ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΥΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΙΔΟΣ ΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΑ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ? ΝΑ ΠΑΡΩ ΦΩΛΙΑ ΚΑΙ ΝΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΞΑΝΑΒΑΛΩ ΑΡΓΟΤΕΡΑ?

Κρασοπατήρ είπε...

Μήπως δεν έχουνε το απαραίτητο μεγαλύτερης διάρκειας φως;
Μία δεύτερη αιτία είναι η τυχόν μετακίνηση του κλουβιού από ένα σημείο στο άλλο.

Όπως και να'χει τέλη Φλεβάρη, αρχές Μαρτίου η δουλειά θα γίνει.

Αν είνα να βγάλει τα αυγά η φωλιά θα φτιαχτεί σε 1ημέρα.

Ανώνυμος είπε...

μου χαρίσανε ένα κανάρι και έχει μεταλλικό δαχτυλίδι στο πόδι..ασημένιο.αυτό δείχνει ότι και καλά είναι καλο το κανάρι?

Κρασοπατήρ είπε...

Α όχι, καμία σχέση. Το δαχτυλιδάκι το περνάει ο εκτροφέας για να ελέγχει το ιστορικό του καναρινιού.

Έχει επίσης τον κωδικό που του δόθηκε από τον σύλλογό του, για ταυτοποίηση σε διαγωνισμούς κλπ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ..ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...ΕΧΩ 3 ΜΙΚΡΑ ΚΑΝΑΡΙΝΑΚΙΑ 13 ΜΕ 11 ΗΜΕΡΩΝ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ....ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ..ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ..ΕΧΩ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΛΟΥΒΙ.....ΘΑΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΑ ΕΞΕΙΣ...ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ? Η ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΤΗΝ ΡΟΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΜΑΤΩΝ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ? ΤΗΝ ΦΩΛΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΣΩ? ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΣΟΧΑ.(ΚΑΠΟΥ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΑΥΤΟ) ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ? Η ΘΥΛΙΚΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΝΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ? (ΤΡΩΝΕ ΠΟΛΥ) ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΟΝ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΜΕΣΑ ΑΛΛΑ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΑΥΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΖΕΥΓΑΡΩΣΕΙ ΠΑΛΙ ΑΜΕΣΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΩ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΑΠΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ)

Κρασοπατήρ είπε...

Στις 20-25 ημέρες τα πουλάκια βγαίνουνε από την φωλιά. Καλό θα είναι να μην την πειράξεις για καθαρισμό, μην τυχόν και τραυματιστούν τα μικρά.

Δεν υπάρχει πρόβλημα αν την ξαναζευγαρώσει, βάλτον μέσα τον αρσενικό. Φυσικά και αρκεί η θηλυκιά για το τάισμα, βάζε μέσα βραστό αυγό.

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΩ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ ΘΥΛΙΚΟ ΣΚΟΥΦΑΤΟ ΚΙ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΑΣΚΟΥΦΟ.Η ΚΑΝΑΡΙΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΚΕΛΑΙΔΙΣΜΑ ΣΑΝ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΚΙ ΤΟ ΑΡΣΝΙΚΟ ΦΟΝΑΖΕΙ ΣΥΝΕΧΩς.ΤΟΥς ΕΒΑΛΑ ΤΗΝ ΦΩΛΙΑ ΝΑ ΖΕΥΓΑΡΩΣΟΥΝ ΚΙ ΕΧΟΥΝ ΒΡΑΣΤΟΙ ΑΥΓΟ ΚΙ ΝΙΜΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥΣ.ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ? ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ Ο ΚΑΝΑΡΙΝΟΣ Η Η ΚΑΝΑΡΙΝΑ??ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΓΑΛΩ ΤΟ ΝΙΜΑ Η ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΩ ΚΙ ΟΤΑΝ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΟΥΝ ΘΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΦΩΛΙΑ?

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!!! ΑΓΟΡΑΣΑ ΕΝΑΝ ΚΑΝΑΡΙΝΗ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΚΙ ΕΧΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΙΝΟ.ΔΕΝ ΦΟΝΑΖΕΙ ΚΙ ΘΑΛΩ ΝΑ ΤΟΝ ΒΑΛΩ ΝΑ ΖΕΥΓΑΡΩΣΕΙ.ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΗΡΑ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΤΟΝ ΒΑΛΩ ΚΙ ΟΤΙ ΓΙΝΕΙ ΓΙΝΕΙ.ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΑΜΑ ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ?

Κρασοπατήρ είπε...

@ 17 Φεβρουαρίου 2013 - 9:04 μ.μ.

Πολλά μπορεί να συντρέχουν, καταρχάς εάν δεν έχουνε τη σωστή θερμοκρασία & φωτισμό τα πουλιά δεν είναι έτοιμα ακόμη για ζευγάρωμα. Υπομονή μέχρι 20-25 ημέρες ακόμη για να μπει ο Μάρτιος.
Μερικά πουλιά μπορεί να μην τα "βρίσκουν" μεταξύ τους ή να μην είναι έμπειρα. Μια παλιά θηλυκιά ζευγαρώνει ευκολότερα με έναν νέο αρσενικό. Παρατηρήστε τα πουλιά εάν αλληλοταΐζονται, κουβαλάνε νήμα κλπ, αργά ή γρήγορα η δουλειά λογικά θα γίνει...


@ 17 Φεβρουαρίου 2013 - 9:06 μ.μ.

Το κόκκινο ήταν του 2011, οπότε είναι ώριμο ηλικιακά. Εάν πράγματι είναι αρσενικό, το ότι δεν φωνάζει ίσως οφείλεται στον καιρό, ή κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα (υπάρχουνε ειδικές σκόνες στα καταστήματα για πλήθος ασθενειών).

Όπως και να 'χει τα πουλιά εάν τα βάλεις θα ζευγαρώσουν αργά ή γρήγορα, εκτός εάν είναι πολύ άρρωστα (φουσκωμένο κάθεται νωχελικά κλπ).

Εάν είναι ζωηρό, απλά δώστου αυγά, κάνα μήλο και σε κάνα μήνα από τώρα θα έχεις και αυγά.

Ο καιρός ακόμη είναι κρύος.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ 'ΒΡΙΣΚΟΥΝ' ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΚΙ ΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΙ ΚΑΝΩ?
ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΔΕΝ ΑΛΛΗΛΟΤΑΙΖΟΝΤΑΙ ΚΟΥΒΑΛΑΝΕ ΝΙΜΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΝΗΜΑ ΤΟ ΡΙΧΝΟΥΝ ΚΑΤΩ ΚΙ ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΦΩΛΙΑ.
ΤΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΙ ΦΟΤΙΣΜΟ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΙ ΓΙΝΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ?

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΑΡΙΝΟ...ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΑΜΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ(ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΞΕΡΕΙ.ΚΙ ΤΙ ΣΚΟΝΗ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΩ ΑΜΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ???ΔΕΝ ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ ΚΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.ΜΟΥ ΦΕΝΕΤΑΙ ΛΙΓΟ ΖΩΙΡΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΛΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΑΕΙ ΠΕΡΑ ΔΟΘΕ.ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΩ ΛΕΣ ΑΥΓΟ ΚΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΩ ΦΩΛΙΑ? ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΛΟΣ?

Κρασοπατήρ είπε...

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες που θα καλυψουν όλα τα ερωτήματά σας:

http://www.mediafire.com/?h39i651fc6933y4

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΙΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΠΩΣ Η ΚΑΝΑΡΙΝΑ ΕΧΕΙ ΜΑΥΡΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΗ ΣΤΟ ΠΟΔΙ.

Ανώνυμος είπε...

kserei kaneis poias xronologias einai to mayro daxtylidi sto podi?

Κρασοπατήρ είπε...

Δεν είμαι σίγουρος εάν αληθεύουν, δανείστηκα τα παρακάτω από site με καναρινόφιλους:

Αυτή είναι μια λίστα με τους χρωματισμούς δακτυλιδιών.

2004 - χρυσαφί RAL 1018
2005 - σκούρο πράσινο RAL 6010
2006 - κόκκινο RAL 3002
2007 - μαύρο RAL 9005
2008 - σκούρο μπλέ RAL 5019
2009 - βιολετί RAL 4008
2010 - σκούρο πράσινο RAL 6010
2011 - κόκκινο RAL 3002
2012 - μαύρο RAL 9005
2013 - σκούρο μπλέ RAL 5019

Ανώνυμος είπε...

den isxyei ayto giati fetos einai to mayro ki to 9 htan nomizw to mayro

Ανώνυμος είπε...

γεια σας παιδια ειμαι καινουριος στο χωρο με τα καναρινια αντιθετα εχω κανει απεριοριστες γεννες σε μικρα παπαγαλακια.η ερωτηση ειναι εχω ενα σκουφατο αρσενικο καναρινι και θελω να το ζευγαρωσω με σκουφατο θηλυκο υπαρχει προβλημα.[κατι τετοιο μου λενε στα μαγαζια]. ευχαριστω για το χρονο σας ---στελιος

Κρασοπατήρ είπε...

Το μόνο πρόβλημα θα ήταν να βάλεις καναρίνια από την ίδια οικογένεια να ζευγαρώσουν μαζί.

Καλό είναι να κρατάμε αρχείο για μην τα μπερδεύουμε.

elsa είπε...

se poses meres gia ekalaftoun ta auga?

Κρασοπατήρ είπε...

14

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας παιδιά κι εγώ είμαι καινούργιος στο χώρο,μπορώ να ζευγαρώσω ΄κάναρο με καρδερίνα,
εάν υπάρχει πρόβλημα και τι πρέπει να προσέξω;

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ 'ΒΡΙΣΚΟΥΝ' ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΚΙ ΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΙ ΚΑΝΩ?
ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΔΕΝ ΑΛΛΗΛΟΤΑΙΖΟΝΤΑΙ ΚΟΥΒΑΛΑΝΕ ΝΙΜΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΝΗΜΑ ΤΟ ΡΙΧΝΟΥΝ ΚΑΤΩ ΚΙ ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΦΩΛΙΑ.
ΤΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΙ ΦΟΤΙΣΜΟ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ.

Κρασοπατήρ είπε...

Υπομονή, μέσα στον Μάρτιο θα γίνει η δουλειά :)
Θερμοκρασία 14~20 βαθμούς. Να έχετε σε ένα σημείο το κλουβί για να μη μπερδεύονται τα πουλιά. Φωτισμός τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα


Υπάρχει κούτρα κι αυτό στο διαδίκτυο:

http://eureka.lib.teithe.gr:8080/bitstream/handle/10184/2349/PAPADOPOULOU.pdf

Ανώνυμος είπε...

εχω ενα ζευγάρι το οποίο το είχα βάλει πέρσι να ξανά να ζευγαρώσει αλλά λόγο του ότι ήμουν τελείως άσχετος δεν ήξερα ότι ο αρσενικός μου είναι παχύς με αποτέλεσμα να βγουν άσπορες 2 γέννες φέτος λοιπόν τον αδυνάτισα και έχει αρχίσει να κελαηδάει τον έχω από τον Δεκέμβρη-Γενάρη στην ζευγαρώστρα με το χώρισμα και από την άλλη η κανάρα και αυτός της τραγουδάει τι λέτε θα βγάλουν κανένα μωράκι η να το ξεχάσω

Κρασοπατήρ είπε...

Ίσως ήσουν απλά άτυχος και να μην έφταιγε το πάχος για τις δύο άστοχες γέννες.

Δεν έχεις να χάσεις τίποτα εάν τα ξαναβάλεις.

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστώ πολύ για την απάντηση φίλε μου μακάρι να έχεις δίκιο

Ανώνυμος είπε...

κανάρια που είναι ai τα δυο σκουφάτα κάνει a ζευγαρώσουν?

Κρασοπατήρ είπε...

Φυσικά και κάνει, ακόμη καλύτερα για να μη χαλάσει και η ράτσα. Μόνη προϋπόθεση βεβαίως να μη συγγενεύουν μεταξύ τους.

Unknown είπε...

Φίλοι μου,
Έβαλα μια κανάρα εδώ και 15 μέρες με ένα κάναρο. Τις τελευταίες 3 μέρες η θυλικά έφτιαξε φωλία και γέννησε 2 αυγά μέσα. Το πρόβλημα (1) είναι ότι δεν βάθετε η θυλικιά να τα κλωσήσει και (2) ότι συνεχώς καυγαδίζει με τον αρσενικό. Τι εισιγήστε να κάνω; Τα αυγά θα έχουν σπόρο; Μήπως όταν γεννήσει περρισότερα αυγά να κλωσήσει; Τον αρσενικό τον αφήνω μαζί της ή των παίρνω;

Κρασοπατήρ είπε...

Εγώ προτείνω να βγάλεις το αρσενικό και να παρατηρείς αν τα κάθεται τα αυγά η θηλυκιά.
Το εάν θα έχουνε σπόρο θα το δεις με οωσκόπηση ή μετά από 14 ημέρες που θα ολοκληρωθεί η επώαση.

Το γιατί δεν τα κάθεται η θηλυκιά, μπορεί να οφείλεται στην απειρία της ή και στην μετακίνηση του κλουβιού.

Unknown είπε...

Το κλουβί δεν το μετακινώ καθόλου... Την θηλυκιά μου την έχουν δωρήσει οπότε δεν ξέρω αν είναι άπειρο ή έμπειρο πουλί.
Σήμερα έκανε και 3ο αυγό αλλά ακόμη δεν κάθετε να κλωσσήσει. Σημείωση ότι χθες την νύχτα καθόταν πάνω στα αυγά!!!
Θα περιμένω μέχρι αύριο αν όντως δεν καθήσει να κλωσσήσει θα αφαιρέσω τον αρσενικό!
Ευχαριστώ για την συμβουλή σου αν σε ενδιαφέρει θα σε ενημερώσω για περαιτέρω συμπεριφορά του ζευγαριού.

Κρασοπατήρ είπε...

Θα τα κλωσσήσει και δε θα σηκώνεται όταν τελειώσουν να βγαίνουν τα αυγά. Δεν υπάρχει πρόβλημα, ίσως καλύτερα, θα βγούνε κι όλα μαζί. Αν την ενοχλεί ο αρσενικός βγάλτον, δεν έχει ανάγκη.

Φυσικά γράψτε για τις εξελίξεις, πολλοί ενδιαφέρονται για λύσεις, διαδικασία και λοιπές πληροφορίες :)

Ανώνυμος είπε...

φίλε μου βοήθεια :\ έχω 2 ζευγάρια και από την παρασκευή 15/3 τους είχα βάλει νήμα από το ένα η φωλιά ήταν έτοιμη από την Κυριακή κιόλας το άλλο δεν λέει να την φτιάξει έχει βάλει πολύ λίγο νήμα μέσα και σήμερα παρατήρησα ότι ενώ το μεσημέρι είχε βάλει πολύ νήμα στην φωλιά αργά το απόγευμα την ξανά χάλασε και άφησε πάλι αυτό το λιγοστό νήμα που είχε από πριν τι πρέπει να κάνω (η κανάρα είναι πρωτάρα) και έχω κάνει ίδια προετοιμασία και στις 2

Κρασοπατήρ είπε...

Αν δεν έχει ακόμη αυγό, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Σε περίπτωση που κάνει αυγό εκτός φωλιάς, βάλτο προσεκτικά σε ένα κουτάκι, καθώς και τα υπόλοιπα αυγά που τα αφήνει εκτός φωλιάς. Την ημέρα που θα δεις ότι δεν βγαίνουν άλλα αυγά και η φωλιά είναι οκ βάλτα πάλι όλα μαζί μέσα. Αν δεν είναι εντάξει η φωλιά, βάλε νήμα και αν δεν την φτιάχνει μόνη της, βάλε από πάνω τα αυγά. Μην μετακινείτε το κλουβί σε διαφορετικά σημεία.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα θα ήθελα να με συμβουλέψετε για κάτι: Έχω δύο καναρίνια αδέλφια.Αυτά γεννήθηκαν πέρυσι τον Απρίλιο και είναι το ένα αρσενικό και το άλλο θηλυκό.Από τότε που γεννήθηκαν τα έχω στο ίδιο κλουβί με χωρίστρα στην μέση..Πριν περίπου 2 εβδομάδες παρατήρησα ότι η θηλυκιά έβαζε κομμάτια εφημερίδας μέσα σε ένα μπολάκι...Γι'αυτό της έβαλα φωλιά.Μετά από 4 μέρες έβγαλα το χώρισμα.Σήμερα την φωλιά την έχει γεμίσει με νήμα και έχω παρατηρήσει πως 2-3 φορές έχουν συνουσιαστεί. Βέβαια ο αρσενικός έχει ξελιγωθεί στο να την κυνηγάει .... Τι να κάνω βοηθήστε με!!!!

Κρασοπατήρ είπε...

Τα πουλάκια κάνουνε αυτό που τους ωθεί η φύση...
Ωστόσο δεν είναι καλό να ζευγαρώνουνε μεταξύ τους αδέλφια ή τα παιδιά με τους γονείς τους, όχι για κάποιο ηθικό ζήτημα, αλλά θα είναι πιο ευαίσθητα σε αρρώστιες κλπ.

Χωρίστε τα και αναζητήστε (εάν επιθυμείτε το ζευγάρωμα) πουλάκια από κάποιον άλλο.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να μην κάνουν αυγά;

Ανώνυμος είπε...

είμαι αυτός που έχω την κανάρα που δεν κάνει φωλιά δεν το έχω ενωμένο το ζευγάρι περιμένω να κάνει φωλιά πρώτα είναι λάθος πρέπει να τα ενώσω

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα!!! θελω να βαλω καρδερινα μαζι με καναρα να ζευγαρωσουν, ξερετε αν οιφωνες της καρδερινας χαλασουν μετα το ζευγάρωμα;;;;;
Σωτήρης!!!

Κρασοπατήρ είπε...

Οι φωνές δε χαλάνε, μόνο αλλάζει η διάθεση του πουλιού, που επηρεάζει το κελάϊδισμα. Ενδέχεται το αρσενικό να ενοχλειθεί από την παρουσία άλλων πουλιών στο ίδιο κλουβί και να μην "αποδίδει" το ίδιο.

Ανώνυμος είπε...

Και πάλι καλησπέρα είμαι αυτός με τα αδέρφια που τα έχω βάλει να ζευγαρώσουν!! Μου είχατε πει να τα χωρίσω όμως σήμερα η θηλυκιά το πρωί έκανε το πρώτο της αυγό!!Τι να κάνω για να διευκολείνω την καταστασή τους;

Κρασοπατήρ είπε...

Η θηλυκιά μπορεί να τα κάνει όλα μόνη της από εδώ και πέρα.
Αφήστε μέσα τον αρσενικό μέχρι να βγουνε όλα τα αυγά και μετά χωρίστε τα για να τα κλωσσήσει μόνη της.

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστω για την βοηθεια!!!
Σωτηρης!

Ανώνυμος είπε...

Γεία σας έχω δύο καναρίνια και τα έχω βάλει να ζευγαρώσουν..Γεννήθηκαν τον περσινό Απρίλιο και θα ήθελα να μου πείτε εάν είναι φυσιολογικό που έχουν κάνει και αυγά;

Κρασοπατήρ είπε...

Ιδανική ηλικία, εάν έχουν προσεκτική διατροφή με τις απαραίτητες βιταμίνες, θα δώσουν 3 καλές γέννες έως το καλοκαίρι

Ανώνυμος είπε...

Ουου ου τέλεια ευχαριστώ!!!

Κρασοπατήρ είπε...

Πιο εξειδικευμένες απαντήσεις στο...

https://www.facebook.com/axates

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα!Ηθελα να ρωτησω και γω κατι, εχω ενα ζευγαρι καναρινακια πολυ αγαπημενα, εχουν κανει τρια αυγα αλλα η θυληκια δεν παει να τα κλωσησει και φοβαμαι οτι τελικα δεν θα βγουν τα πουλακια. τι να κανω?

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα με λενε Μαρια και θελω να ρωτησω ποσες μερες θα παρει να ζευγαρωσουν τα πουλια να εκολαυθουν τα αυγα και να απογαλακτιστουν!
ευχαριστω,(Μαρια απο Κορινθο)

Κρασοπατήρ είπε...

@Μαρία

Το ζευγάρωμα είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Ωστόσο υπάρχουνε ορισμένα βασικά πράγματα που πρέπει να τηρήσετε ώστε να συνηθίσει το ένα πουλί με το άλλο.

Τα αυγά εκκολάπτονται μετά από 14 ημέρες. "Απογαλακτισμός" 25-30 ημέρες. Καλό βέβαια θα είναι να έχουνε συνέχεια αυγοτροφή, μέχρι να γίνουνε εντελώς αυτόνομα.

Στην ανάρτηση αναφέρονται τα βασικά που χρειάζεται να ξέρει κάποιος για τα καναρίνια.

Στα σχόλια παραπάνω υπάρχουνε λινκ για αρχεία σχετικά με τα καναρίνια.

Καλή επιτυχία :)

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΧΩ ΔΥΟ ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ ΤΟ ΘΗΛΥΚΟ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΠΕΡΥΣΙ (ΜΕΣΑ ΜΑΙΟΥ) ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ... ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΩ ΓΙΑ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ?? ΑΑΑΑ ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΕΧΩ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΛΟΥΒΙ ΜΕ ΧΩΡΙΣΜΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΣΕΝΙΚΟΣ ΚΕΛΑΙΔΑΕΙ ΚΑΙ ΠΥΡΩΝΕΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ??

Κρασοπατήρ είπε...

Tα πουλάκια είναι έτοιμα για ζευγάρωμα. Βάλτε τα μαζί και αν όλα πάνε καλά σε 2-3 εβδομάδες θα έχετε και αυγουλάκια.

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας έχω δύο καναρίνια που έχουν κάνει αυγά αλλά έπρεπε οι νεοσσοί να είχαν βγει από το Σαββατοκύριακο!! Τι να κάνω ??

Κρασοπατήρ είπε...

Από την ημέρα που βγήκαν τα αυγά, μετρήστε έως 16 ημέρες για την εκκόλαψη.

Δυστυχώς στην περίπτωση σας, εάν έχουνε περάσει 20 ημέρες δεν ήταν γονιμοποιημένα τα αυγουλάκια.

Θα πρέπει να τα πετάξετε και να χαλάσετε την φωλιά, για να ξεναζευγαρώσει το ζευγάρι.

Ανώνυμος είπε...

δεν θελω να το διαβασω,προτιμω τα αρθρα με τον Justin Bieber!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα κι απο μένα.Παρόλο που έκανα το κόλπο με τα ψεύτικα αβγά, η κανάρα μου έκανε τρίπλα, γέννησε 2 αβγά πρώτα (ένα κάθε μέρα), έκανε μια παύση δύο ημερών και υπέθεσα ότι δε θα γεννήσει άλλα. Έβαλα τα δύο να τα κλωσσήσει, την επόμενη γέννησε το 3ο και μετά από δύο μέρες το 4ο αβγό. Συνεπώς δε θα βγούν την ίδια μέρα όλα τα πουλάκια. Τα τρία έχουν σπόρο. Ένα μικρό βγήκε χθές. Σίγουρα θα έχουν διαφορά μιας ημέρας. Τί μπορώ να κάνω για να ζήσουν σίγουρα όλα, αν εκκολαφθουν φυσικά και τα τρία, αφού θα έχουν διαφορά γέννησης; Ευχαριστώ

Κρασοπατήρ είπε...

Δεν υπάρχει πρόβλημα. Σε ακραία περίπτωση ατυχιάς, ίσως τα μεγαλύτερα πλακώσουν τα μικρότερα και τα σκάσουν με τη διαφορά όγκου, αλλά είναι πολύ σπάνιο κάτι τέτοιο, λόγω του ότι σε 2 ημέρες δεν προλαβαίνουν να μεγαλώσουν και τόσο πολύ.

Κρασοπατήρ είπε...

Ουπς, καταλάθως έσβησα το τελευταίο σχόλιο ενός φίλου, αλλά ευτυχώς είχα ανοίξει νέα σελίδα για να απαντήσω, οπότε το παραθέτω:

Ευχαριστώ για την απάντηση "Κρασοπατήρ"....Τελικά δύο εκκολάφθηκαν κι έχουν περίπου τον ίδιο όγκο, οπότε ας ελπίσουμε ότι θα ζήσουν έστω αυτά. Τα άλλα δύο αβγά ήταν τελικά άσπορα. Καλό βράδυ.
18 Απριλίου 2013 - 7:27 μ.μ.


Φίλε, πάνω που έλεγα ότι εγώ δεν συνάντησα παρόμοια περίπτωση, να που η κανάρα έβγαλε 4 αυγά έως 14 του μηνός και στις 17 ή 18 έβγαλε ακόμη ένα. Αναρωτιέμαι εάν θα βγάλει αύριο πρωί κι άλλο. Εγώ μάλλον θα έχω πρόβλημα...

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας....... Έχω δύο καναρίνια τα οποία είναι μικρής ηλικίας, όμως ο αρσενικός πυρωνεται αλλά η θηλυκια τρέχει δεν θελει. . Τι να κάνω??

Κρασοπατήρ είπε...

Έχετε το κλουβί σε ήσυχο & σκιερό μέρος. Βάλτε μια φωλιά και κλωστές και αφήστε τα μόνα τους να γίνει η δουλειά. Εάν ακόμη η θηλυκιά πετά χαρταετό, δοκιμάστε με μία άλλη. Μέχρι τον Ιούνιο και πριν πιάσει το καλοκαίρι, υπάρχει χρόνος.

Captain Morgan είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα, Κρασοπατήρ.
Επιδιώκω δεύτερη γέννα στο ζευγάρι των καναρινιών μου, έχοντας δύο πουλάκια 16 ημερών από την πρώτη γέννα. Έβαλα δεύτερη φωλιά με τσόχα στην άλλη μεριά της ζευγαρώστρας, έδωσα και νήμα, αλλά η θυληκιά δε χτίζει την καινούρια φωλιά ούτε παίζει με το νήμα. Να σημειώσω ότι έχω δει από χτες να ζευγαρώνει με τον αρσενικό. Ταΐζει με επιμέλεια τα δυο πουλάκια της όμως.
Τι προτείνεις να κάνω (εφόσον όπου να ναι λογικά θα γεννήσει); Να βάλω τη φωλιά σε 1-2 μέρες; Να φτιάξω εγώ πρόχειρα τη δεύτερη φωλιά μήπως πάει να γεννήσει εκεί; Η' να πάω τα πουλάκια στη δεύτερη και να καθαρίσω την πρώτη φωλιά, για να γεννήσει εκεί;

Κρασοπατήρ είπε...

Δεν ασχολείται με το νήμα γιατί έχει τα μικρά να ταΐζει. Όταν έρθει η ώρα, λογικά θα την φτιάξει γρήγορα τη δεύτερη φωλιά για να γεννήσει τα νέα αυγουλάκια. Αν υπάρχει χώρος, σαφώς και θα πρέπει να υπάρχει στο κλουβί και δεύτερη φωλιά. Βάλε μόνος νήμα στη νέα φωλιά για να αναγκαστεί να τα βγάλει εκεί. Στην περίπτωση που τα κάνει στην υπάρχουσα, μετακίνησε τα πουλάκια στη νέα φωλιά και παρατήρησε εάν τα ταΐζει ο αρσενικός ή με μια σύριγγα τάιζέ τα εσύ αυγοτροφή. Το ζητούμενο είναι να μην ενοχλείται στο κλώσσημα.

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΡΑΣΟΠΑΤΗΡ..ΕΧΩ ΔΥΟ ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ Η ΘΗΛΥΚΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΖΕΥΓΑΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.Ο ΑΡΣΕΝΙΚΟΣ ΚΑΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΤΗΣ ΚΑΝΕΙ..... ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ.ΕΝΤΩΜΕΤΑΞΥ ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛ0 ΖΕΥΓΑΡΗ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ Η ΘΗΛΥΚΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΣΚΕΥΦΤΟΜΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΗΝ ΘΗΛΥΚΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΕΥΓΑΡΩΣΕΙ??

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΟ (ΚΑΝΑ ΣΑΙΤ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ??)

Κρασοπατήρ είπε...

Καταρχήν θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το πουλάκι είναι θηλυκό.

Πολλά μπορεί να φταίνε, ίσως ο αρσενικός. Αν θες να δοκιμάσεις την τύχη σου, βάλε στο κλουβί τον αρσενικό που ζευγάρωσε με την άλλη.

Φυσικά θα βγάλεις τον παλιό από μέσα. Βάλε νήμα, φωλίτσα, αυγό και δες τα πως θα συμπεριφερθούμε.

Μόνο πρόσεχε αυτήν που έχει τα αυγά μην δεν τα κάθεται αφού βγάλεις τον αρσενικό.

Ανώνυμος είπε...

Καλά θα το δοκιμάσω.. Ευχαριστώ!!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα έχω βάλει μια κανάρα η οποία είναι σχετικά νεαρή σε ηλικία μαζί με τον πατέρα της να ζευγαρώσει και αυτό γιατί έχω ακούσει πως δεν είναι και τόσο φοβερό να ζευγαρώνουν οι οικογένειες!! Βέβαια η θηλυκιά δεν τον θέλει καθόλου γι'αυτό και τους έβαλα χωρίστρα!! Τι να κάνω τώρα???

Κρασοπατήρ είπε...

Καλό είναι να μην ζευγαρώνουν από το ίδιο σόι τα πουλάκια. Γίνονται πιο ευάλωτα σε αρρώστιες κλπ.

Φυσικά αν τα αφήσεις μαζί, αργά ή γρήγορα θα ζευγαρώσουν.

Ανώνυμος είπε...

Κρασοπατήρ,μπραβο και χαράς το κουράγιο σου που απαντάς σε όλους!!!πολύ καλη δουλειά,συγχαριτήρια!!!

Κρασοπατήρ είπε...

Φχαριστώ, αλλά αλίμονο για τέτοια απλά πράματα να μη μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας. Δε γνωρίζω κατά πόσο βοηθούνε όλα αυτά που γράφουμε, αλλά γενικά είμαστε πιστεύω στο σωστό δρόμο για τα βασικά.

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΔΥΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥΣ (ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ) ΚΑΙ ΜΙΑ ΘΗΛΥΚΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΖΕΥΓΑΡΩΣΤΡΑ?? ΕΝΤΟΜΕΤΆΞΥ ΕΧΩ ΜΙΑ ΘΗΛΥΚΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΖΕΥΓΑΡΩΣΕΙ... ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΩ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΞΑΝΑΒΑΛΩ ΝΑ ΖΕΥΓΑΡΩΣΕΙ?? ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ ΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΩ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΘΗΛΥΚΙΑ???ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ??????

Κρασοπατήρ είπε...

Για να μη χάνουμε χρόνο και γέννες καλό είναι να ξεχωρίζουμε τα πουλάκια και να μην μπαίνουμε σε πειραματισμούς. Καλύτερα να υπάρχει ένα ζευγάρι σε κάθε κλουβί. Γενικά πάντως υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας με δύο θηλυκιές κι έναν αρσενικό. Συμβουλεύω να βάλεις το ένα ζευγάρι κι όταν βγούνε τα αυγά και τα καθήσει η θηλυκιά να μεταφέρεις τον καλό αρσενικό στην άλλη θηλυκιά σε διαφορετικό κλουβί.

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΆ ΣΟΥ ΚΡΑΣΟΠΑΤΗΡ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΔΥΟ ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΥΓΑΡΩΣΟΥΝ.. ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΕΝΩ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΒΓΕΙ ΟΙ ΝΕΟΣΣΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ... ΜΗΠΩΣ Ο ΑΡΣΕΝΙΚΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΠΕΡΟΣ?? ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ??

Κρασοπατήρ είπε...

Είναι και θέμα τύχης πολλές φορές.

Τα είδες να ζευγαρώνουν; Υπ' όψιν ότι η θηλυκιά κάνει αυγά και χωρίς να την βατέψεει ο αρσενικός

Μετά από δύο φορές αποτυχία, εάν υπάρχει, βάλε άλλον αρσενικό.

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστω πολυ θα το εφαρμοσω!!!

Captain Morgan είπε...

Καλησπέρα.
Αύριο περιμένω την εκκόλαψη της δεύτερης γέννας από καναρίνια. Στη μια πλευρά της ζευγαρώστρας κλωσσάει η θηλυκιά και στην άλλη είχα τον αρσενικό και τα πρώτα πουλιά, τα οποία πήρα καθώς είχαν μεγαλώσει. Τώρα στην πλευρά αυτή είναι μόνο ο αρσενικός, ο οποίος τρώει μόνο κελαηδίνη εδώ και 5 μέρες, αλλά κελαηδάει αρκετά. Να βγάλω το χώρισμα και να τα ενώσω για να βοηθάει στο τάισμα των νεοσσών και ο αρσενικός ή υπάρχει φόβος να προσπαθεί να βατέψει, να χαλάσει τη φωλιά ή να σκοτώσει τους νεοσσούς που θα βγουν; Πες μου την άποψή σου, γιατί φοβάμαι μην είναι ακόμα πυρωμένος και μου κάνει ζημιά. Σ' ευχαριστώ πολύ.

Κρασοπατήρ είπε...

Η θηλυκιά μπορεί να τα ταΐζει και μόνη της. Εάν δεν θέλεις άλλη γέννα, βάλε σε άλλο κλουβί τον αρσενικό, θα κελαϊδά και περισσότερο. Φυσικά δεν υπάρχει πρόβλημα εάν τα αφήσεις ως έχουν.
*Πάντως αυτό με το να σκοτώσει τους νεοσσούς δεν το έχω πετύχει ποτέ.

Captain Morgan είπε...

Τρίτη γέννα δε θέλω. Απλώς έλεγα μήπως βγάζοντας το χώρισμα και βοηθώντας και οι δυο γονείς, μεγαλώσουν γρηγορότερα και τα πουλάκια.
Αν κατάλαβα καλά, καλύτερα να μη το βγάλω, για να ακούω και τον αρσενικό να κελαηδά.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα κ απο μενα ευχαριστουμε για τις πολυτιμες συμβουλες.Εχω κ εγω μια ερωτηση σαν καινουργιος στο χωρο.
Μεσα σε μια ζευγαρωστρα εχω ξεχωρισει τον καναρο κ εχω τη μαμα μαζι με τα 2 καναρινακια τα οποια σημερα ειναι 18 ημερων.παρατηρησα οτι η μαμα εχει μαδησει 3-4 πουπουλα απο τα φτερα του ενος μικρου κ τα εχει βαλει στη φωλια.δοκιμασα να χωρισω το μικρο κ το εβαλα με τον μπαμπα του ο οποιος ειναι προθυμος να το ταισει αλλα αυτο αρνειται να ανοιξει το στομα του ετσι το ξαναβαλα με τη μαμα η οποια αρχισε παλι να το τσιμπαει.τι προτεινετε?

Κρασοπατήρ είπε...

Το ότι βγάζει φτεράκια από το μικρό σημαίνει ότι θέλει να ξαναφτιάξει φωλιά. Εάν δεν θέλετε άλλη γέννα, χωρίστε τον αρσενικό και βάλτε λίγη κλωστούλα μέσα για να μην τα μαδάει. Δεν υπάρχει πάντως κάποιο πρόβλημα όσον αφορά την υγεία των μικρών. Στις 330 ημέρες θα αυτονομηθούνε και μπορείτε να βάλετε μόνα τους σε κλουβί, να έχετε πάντως μέσα και αυγοτροφή.

Ανώνυμος είπε...

τελικα τα εχουμε ολα μαζι και τους βαλαμε και νημα για δευτερη γεννα αλλα συνεχιζει να μαδαει το μικρο ενω εχει ξεκινησει παλι για να φτιαχνει φωλια.οταν αρχισει η πτεροροια θα βγουν καινουργια φτερα στα μικρα?Αντε κ σε δεκα μερες θα τα χωρισουμε...Σ'ευχαριστω πολυ

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα.
θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Έχω ένα ζευγάρι καναρίνια ένα θηλυκό και ένα αρσενικό. Το θηλυκό γέννησε μετά από 14 ημέρες έβγαλε το πρωί 2 μικρά καναρίνια. Το βράδυ όμως τα μικρά ψώφησαν την άλλη μέρα έβγαλε άλλα δύο και το βράδυ ξανά το ίδιο. Σήμερα γέννησε ξανά 1 αυγό. Φοβάμαι μήπως γίνει πάλι το ίδιο μην πσοφίσουν. Γιατί συμβαίνει αυτό???

Κρασοπατήρ είπε...

@30 Μαΐου 2013 - 2:28 μ.μ.

Μήπως είναι αρχάρια δεν τα ταΐζουν; Μία λύση είναι να τα ταΐζουμε εμείς προσεκτικά κρόκο από αυγό με πλαστική σύριγγα.

http://www.youtube.com/watch?v=QDe7YfXdZJ0

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ.Θα προσπαθήσω.

Ανώνυμος είπε...

Γεια χαρά.
Έχω δυο καναρινάκια 45 ημερών, αυτόνομα και το καθένα σε ξεχωριστό κλουβί, προσπαθώντας να καταλάβω το φύλο τους. Προχτές παρατήρησα ότι το ένα έβγαλε ένα εξόγκωμα-φούσκωμα κάτω από το ράμφος του, στο ύψος του λαιμού ψηλά. Είναι βέβαια πολύ ζωηρό και κινητικό, δε δείχνει άρρωστο. Έχεις υπόψη σου τι μπορεί να είναι, γιατί, όσο κι αν έψαξα, δεν μπόρεσα να βρω κάτι; Νομίζω ότι είναι αρσενικό γιατί σαλιαρίζει που και που.Λες να χει σχέση με τις φωνητικές χορδές. Ευχαριστώ.

Κρασοπατήρ είπε...

Tο φουσκωμα το κάνουν τα αρσενικά όταν κελαϊδούνε. Μάλλον πρόκειται για κάποια αρρώστια ή ερεθισμό(;) Το φούσκωμα είναι στο δέρμα ή στο φτέρωμα; Το τρίβει το σημείο το πουλάκι;

Χωρίς να το προτείνω, εγώ θα του έβαζα λίγο ελαιόλαδο στο σημείο, αν και πρώτα θα ρωτούσα σε pet shop μήπως υπάρχει κάτι σχετικό σε σπρέι κλπ

Ανώνυμος είπε...

μόλις έβγαλα τα μωρά κανάρια από το ζευγάρι.....αρχίζουν να τρώνε μονα τους..αλλα είναι φουσκωμένα?μπορεί να έχουν κάτι?πρέπει να δώσω κάποιο φάρμακο?η είναι φυσιολογικό τα μικρά να φουσκώνουν?

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα.
Ήθελα με τη σειρά μου να ρωτήσω πότε ξεκινούν τα μικρά αρσενικά καναρινάκια το κελάηδημα, από τη στιγμή που θα τα ξεχωρίσουμε, για να καταλάβουμε το φύλο τους.
Ευχαριστώ

Βαγγέλης Καματερό είπε...

καλησπέρα κι απο μένα,καλό κουράγιο και πολλές ευχαριστίες για τις συμβουλές!!έχω ένα ζευγάρι καρδερίνα-κανάρα,φετινό.Θα ήθελα να ρωτήσω,από τη στιγμή που ζευγάρωσαν τα πουλάκια πότε θα έρθει το πρώτο αυγό?δηλαδή,σημερα πχ ζευγαρώνουν,το αυριανο αυγό θα είναι με σπόρο?πόσο κανει ένα αυγο να σχηματισθει στη κανάρα?επίσης τα μωρά,αν με το καλό βγουν,σε πόσες μέρες απογαλακτίζονται?ευχαριστώ εκ των προτέρων,και συγχωρέστε τις απορίες ενώς ανυπόμονου προτάρη!!!

Βαγγέλης Καματερό είπε...

καλοί ήχοι για εκπαίδευση καρδερίνας, καρδερινοκάναρου (και όχι μόνο) κατα τη γνώμη μου είναι επίσης:http://www.elsilvestrismo.com/portal/cd.htm διαλέξτε και κατεβάστε όποιον έρχετε κοντά στο στίλ σας!!!

Κρασοπατήρ είπε...

@ 1 Ιουνίου 2013 - 8:20 μ.μ
Λέγοντας "φούσκωμα" λογικά μάλλον στο φτέρωμα αναφέρεστε. Αν δεν είναι μόνιμο δεν είναι φυσιολογικό.

Ίσως κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα. Υπάρχουν σε petshop & στο εμπόριο πληθώρα αντιβιοτικών σε φακελάκια που καλύπτουν πολλαπλές παθήσεις.


3 Ιουνίου 2013 - 7:40 μ.μ.
Στις 35-40 περίπου ημέρες θα αρχίζουν να δοκιμάζουν τα λαρύγγια τους. Είναι ακόμη νωρίς όμως για ασφαλή συμπεράσματα, γιατί και μερικά θηλυκά ψιλοκελαϊδάνε. Στις 50-60 ημέρες, είναι φανερό από το κελάιδισμα ποια είναι αρσενικά και ποια θηλυκά.


4 Ιουνίου 2013 - 6:38 μ.μ.
Το πότε θα βγούνε τα αυγά δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Σε κάθε περίπτωση όταν παρατηρούμε το ζευγάρωμα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι με φωλιά-κλωστές. Ισχυρές ενδείξεις έχουμε τις δύο τελευταίες ημέρες, όταν η θηλυκιά, γεμίζει και ολοκληρώνει με κλωστές τη φωλιά.
Ο κανόνας για την εππώαση, είναι 14 ημέρες. Υπολογίζουμε ακόμη 1-2 ημέρες για τα πρώτα αυγά, σε περίπτωση που δεν τα έκατσε η θηλυκιά από την αρχή.
Στις 20-30 ημέρες βγάζουμε τα μικρά από το κλουβί, (αφού τα δούμε ότι τρώνε μόνα τους τουλάχιστον αυγοτροφή).

Βαγγέλης Καματερό είπε...

Ευχαριστώ!!

Unknown είπε...

καλησπερα σας ,ηθελα να σας ρωτησω κατι εχω 2 ζευγαρια καναρινια (2 θηλυκα και 2 αρσενικα ) κανει να τα εχω ολα μαζι σε ενα κλουβι ;; ή πρεπει να τα εχω ξεχωριστα ολα ;;

Κρασοπατήρ είπε...

Να τα χωρίσετε είναι το καλύτερο για να μην ενοχλούνται μεταξύ τους.

Unknown είπε...

Να μην βλεπονται καθολου τα ζευγαρια ;;
και να τα αφησω σαν ζευγαρια ή να τα βαλω ενα ενα ;;

Κρασοπατήρ είπε...

Δεν υπάρχει πρόβλημα εάν βλέπονται, αλλά κάθε ζευγάρι καλό είναι να έχει τον δικό του χώρο σε ξεχωριστό κλουβί.

Unknown είπε...

ευχαριστω πολυ βοηθησατε παρα πολυ να στε καλα..!

Κρασοπατήρ είπε...

Τίποτα, καλή επιτυχία με τα καναρίνια :)

Captain Morgan είπε...

Καλησπέρα. Έχω δύο γέννες απο καναρίνια. Τα πρώτα είναι 3 1/2 μηνών και τα άλλα 2 ακριβώς, όλα χωριστά. Τα αρσενικά άρχισαν τα σαλιαρίσματα, αλλά άρχισαν να πέφτουν τα πρώτα φτεράκια και ησύχασαν κάπως, δηλαδή ψιλοκελαηδούν πολύ πρωί και απογευματάκι. Αυτή η πρώτη πτερόρροια διαρκεί όσο και στα ενήλικα ή είναι πιο ήπια; Αυτά που φαίνονται ως θηλυκά, κάνοντας μόνο "τσιου" και χωρίς σαλιαρίσματα λογικά θυληκά πρέπει να είναι, ε; Ευχαριστώ.

Κρασοπατήρ είπε...

Από όσο γνωρίζω μικρά-μεγάλα ρίχνουν την ίδια περίοδο τα φτερά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επηρρεαστεί και το κελάϊδισμα στα μικρά αρσενικά. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να περιμένουμε λίγο ακόμη, αυτήν την περίοδο, μη γίνει κάνα μπέρδεμα με αρσενικά-θηλυκά.

Ανώνυμος είπε...

να ρωτίσω και εγώ κάτι, μόλις τώρα έσκασε από το αυγό, τον αρσενικό πρέπει να τον βγάλωή όχι; ; ; ; ΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠΑΝΤΙΣΤΕ ΜΟΥ

Κρασοπατήρ είπε...

Όχι, να μην το βγάλετε, εκτός εάν ενοχλεί τη θηλυκιά (τη σηκώνει από την φωλιά κλπ). Συνήθως βοηθάνε και τα αρσενικά στο τάισμα.

Unknown είπε...

Οι θηλυκιες καρδερινες κελαιδανε?
Εχω 4 καρδερινες- δυο με χαρακτηριστικα αρσενικων και δυο θηλυκων.
Κελαιδανε ολες.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,εχω μια θυλικια 4 μηνων,ποτε μπορω να το βαλω να ζευγαρωση? πρεπει απαραιτητη ηλικια ?

Κρασοπατήρ είπε...

Η σωστή ηλικία είναι από 10-12 μηνών, αλλά εάν θέλετε να πειραματιστείτε και να "στρώσει" γρηγορότερα, δεν έχετε να χάσετε τίποτα. Αν όχι τώρα, από τον επόμενο Οκτώβριο το πουλί θα είναι πανέτοιμο.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, εχω δυο καναρινια ενα αρσενικο και μια θυλικια ζευγαρωσαν και σημερα ευγαλε τα μικρα.Μετα αρχισαν να μαλωνουν μεταφυ τους και να ορμανε το ενα στο αλλο γιατι συμβανει αυτο και πως μπορω να το αντυμετοπισω ? τι μου προτινεται ?

Ανώνυμος είπε...

kalhmera exo mia karderina 2 xronon megalosomh thn opoia epixeiro na zeygaroso me kanara ayth einai piasmenh an exei zeygarosei sthn fhsh yparxei periptosh na paei me kanara

Ανώνυμος είπε...

to vrasto augo i augotrofi voi8a sto na etoimasti i kanara gia na gennisi;

Κρασοπατήρ είπε...

Οι αυγοτροφές του εμπορίου είναι εμπλουτισμένες με όλες τις βιταμίνες που χρειάζονται τα καναρίνια, ωστόσο όταν πρόκειται για ερασιτεχνική εκτροφή, τα αυγουλάκια κάνουνε μια χαρά τη δουλειά τους.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα. Θέλω τα φώτα σου. Έχω ένα ζευγάρι καναρίνια πρωτάρικα και τα δυο. Έγινε όλη η προετοιμασία εδώ και δύο μήνες, πύρωσαν και τα δύο. Κομπλέ. Η κανάρα δεν ήθελε την εξωτερική φωλιά, έβαλα εσωτερική με τσόχα, την οποία έστρωσε με νήμα ερασιτεχνικά. Έβαλα και τον αρσενικό την περασμένη Κυριακή. Ήταν ήρεμα σχετικά. Μάλλον ζευγάρωσαν, αλλά δεν τα είδα. Η κανάρα προσπαθούσε να σουλουπώσει τη φωλιά ή την τακτοποιούσα εγώ. Εδώ και δύο μέρες σκοτώνονται στο μάλωμα και μάλλον ο αρσενικός χαλάει τη φωλιά εντελώς. Την ξαναφτιάχνω, την ξαναχαλάει. Δεν τα είδα να ζευγαρώνουν αρχικά,αν και νομίζω ότι είχαν ζευγαρώσει. Χθες ξαναχάλασε τη φωλιά όλη μαζί και νευρίασα, τα χώρισα και πήρα και την εσωτερική φωλιά απ' τα νεύρα μου. Σήμερα γύρισα και είδα ότι η κανάρα γέννησε το πρώτο αβγό στην εξωτερική φωλιά (που είχε μόνο τσόχα), που δεν είχε επιλέξει αρχικά. Αυτό που ρωτάω είναι: Να ξαναβάλω τον αρσενικό μέσα ή θα τα σπάσει το αβγό,καθώς είναι πυρωμένος-τούρμπο? 2) Τα επόμενα αβγά που θα γεννηθούν (αν γεννηθούν) θα έχουν σπόρο ή πρέπει να ξαναμπεί ο αρσενικός για να έχουν σπόρο. Πολλοί λεν ότι με ένα ζευγάρωμα ενδέχεται να έχουν σπόρο όλα τα αβγά. Σόρρυ για το μεγάλο μήνυμα κι ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Κρασοπατήρ είπε...

Καταρχήν την φωλιά, όταν είναι να γεννήσει, την φτιάχνει τζετζελόνι η θηλυκιά. Να έχεις πάντα καθαρή κλωστούλα για να την φτιάχνει μόνη της. Ίσως ο αρσενικός στην προσπάθεια να την δελεάσει, πήγαινε και τραβούσε κλωστές από την φωλιά και την χαλούσε, οπότε βάζε μέσα μπόλικη σε ένα κουτάκι για να την τραβάνε από εκεί.

Το σπάσιμο αυγού από τον αρσενικό δεν πιστεύω να συμβεί, παρά μόνο εάν τραβήξει τις κλωστές και παρασύρει το αυγό.

Βάλτον μέσα να ζευγαρώνουν και κάνε οωσκόπηση στα αυγά (εάν μπορείς) αν είναι πιασμένα.

Αυτό θα σου πάρει καμιά 10ριά ημέρες από την ημερομηνία του πρώτου αυγού.

Εάν τα αυγά είναι τζούφια, τα πετάς και χαλάς την φωλιά, οπότε ξαναρχίζει το παιχνίδι.

Επειδή τα πουλιά σου είναι νέα, να έχεις τις απαραίτητες τροφές μέσα και μην φοβάσαι για εξάντληση της θηλυκιάς.

*Εάν μετά και το τελευταίο αυγό, ο αρσενικός την σηκώνει από τη φωλιά για φασαρία κι όχι για κάνα φιρφιρίκι, τον βγάζεις από το κλουβί για να γίνει σωστά η επώαση.

Ανώνυμος είπε...

Einai i proti tous fora. Exei 3 avga st folia elpizo na vgoun poulakia alla i stamatisan na kelaidane.einai fisiologiko afto ??

Κρασοπατήρ είπε...

Ναι, τα πουλάκια μεταξύ τους ενοχλούνται. Αν θέλετε κελάϊδισμα, αφήνετε τον αρσενικό μόνο του.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα εχω δυο καναρινια τα οποια ζευγαροσαν και εκαναν 5 αυγα το θυλικο τα εβγαλε ολα αλλα ειναι πολυ τεμπελα δεν ταταιζε με αποτελεσμα να ψωφισουν ολα το αρσενικο τα ταιζε οσο μπορουσε αλλα δεν αντεξαν.τωρα ξαναζευγαρωσαν και εκαναν παλι πεντε το αρσενικο τα ταιζι αλλα το θυληκο καθεται τι πρεπει να κανω μηπως να τα χωρισω και να αφησω το αρσενικο μονο με τα μικρα;;;

Ανώνυμος είπε...

Καλή σας ημέρα, ειναι η πρώτη φορά μετά απο πολλά χρόνια που ασχολούμε με καναρίνια και ιδιαίτερα TIBRADOS.Ο γιος μου τον Νοέμβρη μου έφερε δυο ζευγάρια απο την Ολλανδία κοκκινα τα αρσενικά και περίπου πορτοκαλί προς το κόκκινο τα θηλυκά. Οντως τέλος Γεναρη ειχα τα πρώτα μικρα οταν πέρασε ο μήνας και τρώγαν μόνα τους τα έριξα στο κλουβί διακοπών διαστ. 1.00 Χ 0,50 Χ 0,40 μεχρι πρότινος διαβιούσαν μια χαρά τωρα βλέπω σε ορισμένα να τους λείπει η ουρά και επίσης γύρω στον πρωκτό να εχουν ξεπουπουλιαστεί μερικά να ειναι και ματωμένα στον χωρο της ουράς, λόγω προβλήματος κάτω άκρων δεν μπορω να σταθω αρκετή ωρα όρθιος και ως εκ τουτου να μην μπορώ να τα παρακολουθήσω. Θερμόπαρακαλώ εαν κανεις γνωρίζει να μου πεί και να με βοηθήσει γιατί δεν εχω κανέναν που να ασχολείται με κόκκινα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ εκ των προτέρων. Παναγιώτης Αρμακόλλας

Κρασοπατήρ είπε...

@15 Ιουνίου 2015 - 7:37 μ.μ.

Δυστυχώς ενδέχεται να τα χάσετε και τα άλλα τα μικρά.
Θα πρέπει να τα ταϊζετε εσείς με αυγοτροφή. Βάλτε ένα βρασμένα αυγά (χωρίς το τσόφλι) στο multi να γίνουν πολτός και με μία σύριγγα ταϊστε τα μικρά όποτε πεινάνε.
Δείτε τη διαδικασία στο παρακάτω βίντεο. - Βέβαια δεν είναι απαραίτητο να βάζετε τους νεοσσούς στο χέρι. Χτυπήστε το ράμφος τους απαλά με την άκρη της σύριγγας και αυτά θα ανοίξουν για να φάνε.
https://www.youtube.com/watch?v=YOuLEakSYuQ

Κρασοπατήρ είπε...

@Κύριε Παναγιώτη καλησπέρα, μάλλον κάποιο εντερικό θα έχουν τα πουλιά σας. Ίσως κάποια λαχανικά να έκαναν τη ζημιά. Να φροντίζετε να είναι καθαρό το κλουβί. Υπάρχουνε πολλά φάρμακα σε σκόνη-ρωτήστε σε κάποιο pet-shop σχετικά για τις εντερικές διαταραχές των ωδικών.

apostolos είπε...

poy mporw na vro magia mpyras kai ti marka?

Δημοσίευση σχολίου