Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ζητούνται Έλληνες ...εκ Βουλγαρίας να δουλέψουν στη Λάρισα


Έως και το τέχνασμα της εικονικής μετανάστευσης επινόησαν οι εργοδότες για να βαφτίσουν Βουλγάρους τους ξενοδουπαλλήλους και να τους πληρώσουν με μισθό Βουλγαρίας.

Με βάση καταγγελίες που παρουσίασε η ομοσπονδία εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό η οποία έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για την Τρίτη, στη Λάρισα μεγάλη επισιτιστική μονάδα πρότεινε διερευνητικά στους εργαζόμενους να αποδεχθούν πλασματική μεταδημότευση στην Βουλγαρία!


Στη συνέχεια σε συνεργασία γραφείο ενοικίασης προσωπικού της γειτονικής χώρας θα έφερνε – εικονικά πάντα- το προσωπικό να εργαστεί στη χώρα μας. Ωστόσο οι εργαζόμενοι – που στην πραγματικότητα θα έμεναν στη Λάρισα- θα ασφαλίζονταν στο αντίστοιχο ΙΚΑ της Βουλγαρίας.


Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την πλευρά της Ομοσπονδίας:

- Στην Αθήνα πολλαπλασιάζονται οι απολύσεις και καταγράφεται καθυστέρηση στην καταβολή μισθών (21 ξενοδοχειακές μονάδες έβαλαν λουκέτο).

- Στη Ρόδο υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τις πληρωμές. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται το 95% των επιχειρήσεων οφείλουν αποδοχές

- Στην Κρήτη υπάρχει ταχύτατη μετατροπή του εργασιακού καθεστώτος μετά και την καταγγελία των συλλογικών συμβάσεων

- Στην Κέρκυρα παρατηρείται κύμα απολύσεων και ανασφάλιστης εργασίας και

- Στην Χαλκιδική υπάρχει έξαρση της μαύρης και εκ περιτροπής εργασίας


Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας υπάρχει η ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο σε πολλές περιοχές φτάνει ακόμα και το 60%. ενώ το προσωπικό ενώ δηλώνεται ότι εργάζεται με μερική απασχόληση.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό Π. Προύτζος «για ποιες κλαδικές συμβάσεις μιλάμε και ποιος να τις εφαρμόσει, όταν ήδη η αγορά έχει επιβάλλει δραματικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς».

Παντως η ηγεσία του υπουργείου εργασίας ενημερώνεται και συστήνει επιτροπές για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά ώστε προετοιμαστεί καλύτερα εν όψει της επίσκεψης της τρόικας . Μάλιστα για τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου ο νέος υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννης Βρούτσης τόνισε

«Η διαπραγμάτευση των όρων της Δανειακής Σύμβασης θα γίνει στη βάση των αποφάσεων του προγραμματικού πλαισίου των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση».

Π.Θ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου