Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ξανανοίγει το Παζάρ Χαμάμ στη Θεσσαλονίκη


Την άδεια του δήμου για επαναλειτουργία του... Παζάρ Χαμάμ στα Λουλουδάδικα και μάλιστα με τη μορφή που είχε όταν ιδρύθηκε, ζητά κάποιος επενδυτής.

Στο πλαίσιο της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου, που χρονολογείται από το 16ο αιώνα, την οποία προωθεί ο δήμος, ένας επενδυτής ήρθε σε επαφή με τον αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Α. Κουράκη και ζήτησε να προχωρήσει τις διαδικασίες για την επαναλειτουργία του χαμάμ. «Βλέπουμε θετικά το αίτημα, αλλά απαιτείται προηγουμένως έγκριση της Εφορείας Βυζαντινών Μνημείων», τονίζει χαρακτηριστικά ο Κουράκης.


Από την πλευρά της οδού Κομνηνών, λίγοι μπορούν να διακρίνουν, κρυμμένη πίσω από τραπεζοκαθίσματα και υπαίθρια ανθοπωλεία, την είσοδο στο Γιαχουντί χαμάμ (λουτρό των Εβραίων). Ονομάστηκε έτσι γιατί η περιοχή αυτή ήταν εβραϊκή συνοικία, ενώ ήταν γνωστό και ως «λουτρό της αγοράς» (Παζάρ Χαμάμ). Ιδρυτής του ήταν ο Χαλίλ Αγά και το κτίσμα θα πρέπει να οικοδομήθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, ενώ έκτοτε έχει υποστεί αρκετές ζημιές. Το χαμάμ ήταν διπλό (χρησιμοποιούνταν και από άνδρες και από γυναίκες) και ήταν σε χρήση ώς το 1912, ενώ στην πυρκαγιά του 1917 υπέστη σοβαρές ζημιές. Στα νεότερα χρόνια, από το 1948 και μετά, προστέθηκαν στην περιοχή, από την πλευρά της Β. Ηρακλείου, ανθοπωλεία (εξού και η ονομασία λουλουδάδικα), τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν, ευτυχώς όμως δεν εφάπτονται πλέον στο μνημείο. Η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, την οποία προωθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, έχει ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω του Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΚΑ.

Στο πλαίσιο της ίδιας ανάπλασης, ο δήμος καταθέτει πρόταση για χωροθέτηση τραπεζοκαθισμάτων περιμετρικά του μνημείου με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία και η ελεύθερη πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο. Σύμφωνα με την πρόταση, ο χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων θα περιορίζεται περιμετρικά και σε απόσταση κατά το ελάχιστο πέντε μέτρων από το Παζάρ Χαμάμ ως ζώνη προστασίας του μνημείου και χώρος διέλευσης των πεζών. Επιπλέον, εξασφαλίζεται η πρόσβαση και η διέλευση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης επί του πεζοδρόμου Φραγκίνη με τήρηση του ελάχιστου πλάτους 3,5 μέτρων που ισχύει για την ελεύθερη πρόσβαση σε πεζόδρομους. Η πρόταση προβλέπει επίσης ότι η είσοδος στο μνημείο εξαιρείται από το χώρο που πρόκειται να διατεθεί, ενώ τηρείται απόσταση πέντε έως επτά μέτρων περιμετρικά από το μνημείο για την προστασία και την ανάδειξή του. Επιπλέον, εξασφαλίζεται επί του πεζοδρομίου της οδού Κομνηνών, από την πλευρά των ζυγών αριθμών, ελεύθερος χώρος πλάτους δύο μέτρων για τη διέλευση των πεζών.

Διαγραμμίσεις

Την ίδια ώρα και στο πλαίσιο των διαγραμμίσεων που υλοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης προκειμένου να οριοθετήσει τον κοινόχρηστο χώρο που διατίθεται σε κάθε καφέ ή μπαρ για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, οι υπηρεσίες προχωρούν σε διαγραμμίσεις σε καταστήματα στη λεωφόρο Νίκης, στη Νικηφόρου Φωκά και στη Μητροπόλεως.


agelioforos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου