Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Οι τελευταίες εκλογές πριν από την απελευθέρωση της Μακεδονίας


Οι βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 1912 ήταν οι δεύτερες εκλογές που διεξήχθησαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία μετά την επικράτηση των Νεοτούρκων.

Η επανάσταση ή κίνημα, όπως χαρακτηρίστηκε στην αρχή, έφερε κοσμογονικές αλλαγές στην αυτοκρατορία και έδωσε το δικαίωμα σε όλες τις εθνότητες που την κατοικούσαν να πιστέψουν πως πλέον θα ζούσαν μια δημοκρατική ζωή. Έτσι, σταμάτησε αμέσως και χωρίς κάποια άλλη διαμεσολάβηση ο Μακεδονικός Αγώνας, και οι σκληροί αντίπαλοι στα βουνά της Μακεδονίας, έλληνες μακεδονομάχοι και βούλγαροι κομιτατζήδες,...
 κατέβηκαν στις πόλεις και έδωσαν τα χέρια ο ένας στον άλλο, πανηγυρίζοντας για τη μεταβολή αυτή.


Παρ' όλα αυτά, στη συνέχεια οι Νεότουρκοι δεν απογοήτευσαν μόνο τις διάφορες εθνότητες, δείχνοντας το πραγματικό εθνικιστικό τους πρόσωπο, αλλά και τους ίδιους τους μουσουλμάνους.

Έτσι, και μέσα στην ίδια τη Βουλή, την οποία αρχικά ήλεγχαν ολοκληρωτικά, υπήρξαν μεταβολές. Γι' αυτό άρχισε και μια μεγάλη προσπάθεια για τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Η διάλυση της Βουλής επετεύχθη τελικώς τις πρώτες ημέρες του 1912 και τότε άρχισε μια άλλη μεγάλη προεκλογική προσπάθεια - ή καλύτερα προεκλογική μεθόδευση.

Η "Μακεδονία" κατέγραψε όλα αυτά τα γεγονότα, στηλίτευσε τις προεκλογικές παρανομίες και αδικίες και κατηύθυνε τον ελληνικό πληθυσμό με εξαιρετικά καλογραμμένα άρθρα, που και σήμερα ακόμη εντυπωσιάζουν από ποικίλες πλευρές.

Η προεκλογική αυτή περίοδος ήταν μία ακόμη αφορμή για να έλθουν πιο κοντά Έλληνες και Βούλγαροι, πράγμα που επετεύχθη. Αλλά, όπως και να το κάνουμε, η διαδικασία των εκλογών ήταν στα χέρια των Νεοτούρκων, οι οποίοι ήξεραν πολύ καλά από πραξικοπήματα - αφού άλλωστε τόσο το κίνημα ή η επανάστασή τους, όσο και η διάλυση της πρώτης Βουλής, έχουν χαρακτηριστεί πραξικόπημα.

* Στην φωτογραφία η ομάδα των 24 ελλήνων βουλευτών στη δεύτερη σύνοδο της Βουλής.

Για να διαβάσετε το εφιέρωμα της εφημερίδας "Μακεδονία", σε μορφή pdf πατήστε εδώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου