Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι ορυζοκαλλιεργητές στα χωριά της Θεσσαλονίκης από το κανόνι του Κανάκα


«Μόνο στη δυτική Θεσσαλονίκη, στα χωριά Μάλγαρα, Κύμινα, Κλειδί, Άδενδρο, Παρθένιο, Βαλμάδα, Βραχιά, Χαλάστρα, Σίνδο, Λουδία, τον Άγιο Αθανάσιο αλλά και στο Ζορπά, είμαστε 270 οικογένειες στις οποίες μας χρωστά 8-9 εκατ. ευρώ, ενώ μαθαίνουμε πως το συνολικό άνοιγμα της εταιρείας ίσως ξεπερνά τα 16 εκατ. ευρώ.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για εκατοντάδες ρυζοπαραγωγούς που παραμένουν απλήρωτοι την τελευταία διετία και με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα η κατάσταση...
για την εμπορική εταιρεία μοιάζει μη αναστρέψιμη. Στα «θύματα» της εν λόγω επιχείρησης περιλαμβάνονται 2-3 ονόματα μεγάλων ρυζοκαλλιεργητών της Χαλάστρας οι οποίοι έχουν να λαμβάνουν ποσά της τάξεως των 500.000 ευρώ και άνω, ενώ εκατοντάδες είναι οι μικρότεροι παραγωγοί με απαιτήσεις των 30 και 40.000 ευρώ.

Μπροστά στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ρυζοπαραγωγοί της Δυτικής Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας κ. Τσόγκα και ζήτησαν να παρέμβει για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των διαχειριστών της επιχείρησης, να εκδοθούν περιοριστικά μέτρα για να αποτραπεί η πιθανότητα φυγής τους στο εξωτερικό, να ανοίξουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί για να διαπιστωθεί αν έχουν καταθέσεις, αλλά και να επισπευσθεί η εκδίκαση των μηνύσεων που έχουν κατατεθεί σε αστικό και ποινικό επίπεδο.

«Μόνο στη δυτική Θεσσαλονίκη, στα χωριά Μάλγαρα, Κύμινα, Κλειδί, Άδενδρο, Παρθένιο, Βαλμάδα, Βραχιά, Χαλάστρα, Σίνδο, Λουδία, τον Άγιο Αθανάσιο αλλά και στο Ζορπά, είμαστε 270 οικογένειες στις οποίες μας χρωστά 8-9 εκατ. ευρώ, ενώ μαθαίνουμε πως το συνολικό άνοιγμα της εταιρείας ίσως ξεπερνά τα 16 εκατ. ευρώ, διότι ανάλογες αγορές έκανε και από το συνεταιρισμό Βαμβακιάς, την Άνω και Κάτω Καμήλα στις Σέρρες, αλλά και την τοπική Ένωση στη Λαμία. Ακούμε, επίσης, ότι έχουν μαζέψει -και δεν εξόφλησαν- όσπρια από την Καστοριά και τη Φλώρινα, ρεβίθια από την Αιτωλοακαρνανία, ακόμη και λάδια από την Κρήτη», ανέφερε στην Agrenda ο ρυζοπαραγωγός Κώστας Ανεστίδης, που ηγείται της επιτροπής των απλήρωτων παραγωγών.
Σύμφωνα με τον κ. Ανεστίδη, «ο κόσμος έχει περιέλθει σε απόγνωση κι απελπισία, καθώς δεν είναι μόνο ότι δεν πληρώθηκε για την παραγωγή του, αλλά καλείται επιπλέον να πληρώσει φόρο, προκαταβολή φόρου, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ, για χρήματα τα οποία δεν έχει πάρει. Μιλάμε για μια πρόσθετη επιβάρυνση που φτάνει στο 70% της αρχικής τους ζημίας. Ως αποτέλεσμα έχουν δεσμευτεί ακόμη και επιδοτήσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 15 παραγωγών, ενώ και οι προμηθευτές μας, παρότι περιμένουν να πουλήσουμε τη φετινή σοδειά για να τους εξοφλήσουμε, αρχίζουν να εξαντλούν την υπομονή τους, διότι βλέπουν ότι από αυτά τα χρήματα πρέπει να πληρωθούν κι άλλες υποχρεώσεις».

Μέχρι στιγμής, ανέφερε ο ίδιος, έχουν κατατεθεί 47 ποινικές και 60 αστικές μηνύσεις, ενώ σε απόπειρες, με ασφαλιστικά μέτρα, που έγιναν για κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό, καθώς «αποδείχθηκε ότι σε όλες τις περιπτώσεις τον είχαν εξοφλήσει, οπότε δεν μπορούσαμε να δεσμεύσουμε κανένα ποσό».


Φταίει μια ακύρωση συμφωνίας απαντούν από την εταιρεία

Η έλλειψη ρευστότητας και η καθυστέρηση πληρωμής των ορυζοπαραγωγών προέκυψε από την ακύρωση συμφωνίας ύψους 9 εκατ. ευρώ, η οποία αφορούσε την εξαγωγή 10.000 τόνων ρυζιού στη Λιβύη, απαντά ο διαχειριστής της εταιρείας, Δημήτρης Κανάκας, με αφορμή τις αντιδράσεις των καλλιεργητών. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η επιχείρηση δεν πτώχευσε, ούτε και πρόκειται να βάλει λουκέτο. «Ναι, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα, αλλά η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη, δεν έχουμε καταστραφεί. Ζητήσαμε επανειλημμένα από τους παραγωγούς με τους οποίους συνομιλούμε και συνεργαζόμαστε για περισσότερα από δέκα χρόνια, να βάλουν πλάτη να ξεπεράσουμε τη δυσκολία. Ζητήσαμε και ζητούμε να μας δώσουν πίστωση χρόνου. Δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματά τους».


Δύσπιστοι οι «καμένοι» παραγωγοί

Παρά τις διαβεβαιώσεις, οι παραγωγοί, όπως φάνηκε και σε συνάντηση που είχαν το πρωί της Πέμπτης στα Μάλγαρα, είναι πλέον δύσπιστοι κι αυτό γιατί ανάλογες δεσμεύσεις και υποσχέσεις, το περασμένο χρονικό διάστημα αποδείχθηκαν χωρίς αντίκρισμα.

«Αν χάλασε η συμφωνία ας μας δώσουν πίσω τα ρύζια μας δεν θέλουμε τα λεφτά», ανέφερε ο κ. Ανεστίδης, συμπληρώνοντας πως «σε ελέγχους που κάναμε είδαμε ότι δεν έχουν ούτε σπυρί ρύζι στις αποθήκες τους, το οποίο σημαίνει ότι τα έχουν πουλήσει. Μιλάμε για μια ποσότητα της τάξης των σχεδόν 40.000 τόνων από την παραγωγή του 2016 και μέρος εκείνης του 2015. Πού πήγαν αυτά τα χρήματα;».

Εξοργισμένος με την κατάσταση αλλά και τη συμπεριφορά που τηρούν οι διαχειριστές της Αφοί Κανάκα, δηλώνει και ο παραγωγός Φίλιππος Κυανίδης από τη Βραχιά Θεσσαλονίκης, ο οποίος αφού εξάντλησε όλα τα αποθέματα υπομονής και καλής διάθεσης που διέθετε, προχώρησε σε σφράγισμα δύο επιταγών αξίας λίγο πάνω από 50.000 ευρώ.

«Μέχρι και πριν το φετινό αλώνι μας έλεγαν τα ίδια. Μη στενοχωριέστε, θα σας πληρώσουμε, βάλτε κι εσείς λίγο πλάτη, φέρτε τα ρύζια σας και θα σας εξοφλήσουμε άμεσα τη φετινή σοδειά και τα προηγούμενα σιγά - σιγά. Κάποιο πείσθηκαν, πήγαν το προϊόν τους, αλλά δεν πληρώθηκαν και τα πήραν πίσω. Από τότε δεν σηκώνουν ούτε τηλέφωνο», ανέφερε ο αγανακτισμένος ορυζοπαραγωγός. Αποκάλυψε δε, πως έχει υποβάλλει μηνύσεις σε ποινικό και αστικό επίπεδο, διότι «χρωστάω σε φάρμακα, λιπάσματα, πετρέλαια, στην εφορία και τώρα πρέπει να πληρώσω και τα νοίκια για τα χωράφια, γιατί έρχεται η νέα καλλιεργητική σεζόν. Πού να τα βρω τα χρήματα;».

Για απάτη και υπεξαίρεση κατηγορεί τη μεταποιητική επιχείρηση και ο Αλέξανδρος Χατζόπουλος από τον Άγιο Αθανάσιο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος μαζί με τα δύο του αδέλφια κινδυνεύουν άμεσα με μια απώλεια της τάξης των 420.000 ευρώ, που μπορεί να υπερβεί τα 500.000 ευρώ αν συνυπολογιστεί και ο ΦΠΑ.

«Δώσαμε περίπου 1.400 τόνους ρύζι, με δελτίο αποστολής για φύλαξη, δεν τους τα πουλήσαμε. Από τις αρχές του 2017 ζητήσαμε πίσω την παραγωγή μας αλλά απέφευγαν να μας την επιστρέψουν, δίδοντας υποσχέσεις ότι σύντομα θα πληρωθούμε. Το καλοκαίρι στείλαμε και εξώδικα κι όχι μόνο τα αγνόησαν και αυτά, αλλά ψευδώς μας έστελναν μηνύματα sms ότι μας έχουν καταθέσει χρήματα στο λογαριασμό μας», είπε προβληματισμένος ο κ. Χατζόπουλος, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για την οικογενειακή του επιχείρηση.

«Μας πήραν την παραγωγή και επί μήνες έχουν και το θράσος και μας δουλεύουν», είπε από την πλευρά του, με εμφανή οργή, ο παραγωγός Αθανάσιος Κεχαγιάς από το Ανατολικό Θεσσαλονίκης, ο οποίος μαζί με τον πατέρα του έχουν στα χέρια τους τρεις ακάλυπτες επιταγές αξίας περίπου 85.000 ευρώ. Ο ίδιος κατήγγειλε επίσης πως «το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν πιέσεις από τους διαχειριστές της εταιρείας να μην πάμε σε δικηγόρους γιατί όσοι το κάνουμε δεν θα πληρωθούμε». Ο δε πατέρας του, Γιώργος Κεχαγιάς μας ανέφερε πως «αν χαθούν τα λεφτά τελικά αυτό το ποσό δεν ξαναμαζεύεται εύκολα. Με 30-40 ευρώ κέρδος το στρέμμα, θα κάνουμε πολλά χρόνια να καλύψουμε το κενό. Ευτυχώς ένα μέρος της σοδειάς μας το είχαμε δώσει στο συνεταιρισμό. Σε άλλη περίπτωση θα είμασταν για φούντο. Να δέσουμε μια πέτρα στο  λαιμό και να πηδήξουμε στον Αξιό που έχει φουσκώσει και από τις βροχές».

Πάνω από 100 χιλ. ευρώ έχει λαμβάνειν και ο έτερος Κώστας Ανεστίδης, εξάδελφος του προέδρου της επιτροπής, για 400 τόνους ρύζι του 2016 που παρέδωσε στην Αφοί Κανάκα, τονίζοντας πως «οι υποχρεώσεις μας τρέχουν και κάθε μέρα που περνά βρισκόμαστε σε πιο δύσκολη θέση».

Εκτός από την άμεση ζημία, ωστόσο, υπάρχουν και έμμεσες απώλειες από την υπόθεση, καθώς πολλοί παραγωγοί υπό την πίεση των όποιων υποχρεώσεών τους -ακούστηκε πως κάποιοι δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα- αναγκάζονται να ρευστοποιήσουν όσο - όσο τη φετινή σοδειά για να καλύψουν υποχρεώσεις και χάνουν και από εκεί.

Επίσης, καταστήματα αγροεφοδίων ή άλλοι προμηθευτές των αγροτών που είχαν πάρει επιταγές της Αφοί Κανάκα έναντι απαιτήσεων, όπως επισημάνθηκε από τους παριστάμενους παραγωγούς, τις επιστρέφουν και ζητούν από τους παραγωγούς να τους πληρώσουν. Τα απόνερα έχουν χτυπήσει και μεταφορικές εταιρείες, που κουβαλούσαν ρύζια για λογαριασμό της επιχείρησης, με τις απαιτήσεις τους να είναι πάνω από τις 100 χιλ. ευρώ για την κάθε περίπτωση.

Να σημειωθεί τέλος, πως η παράσταση διαμαρτυρίας που επρόκειτο  να κάνουν το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης οι πληγέντες αγρότες μπροστά στα γραφεία της εταιρείας, λόγω της έντονης βροχόπτωσης που έπεφτε στην περιοχή, αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα.

agronews.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το "να βάλουν πλάτη" τι μου θυμίζει τι μου θυμίζει...

Δημοσίευση σχολίου