Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018

Θα ξεδηλωθούν από φιλοξενούμενοι για χάρη των επιδομάτων (Στέγασης - αλληλεγγύης - ΔΕΗ κλπ)


Μετά τα εικονικά διαζύγια για οικονομικούς λόγους και την εκχώρηση ακινήτων σε ανήλικους με στόχο τη συμπίεση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων, έρχονται και οι «εξώσεις» φιλοξενουμένων –έστω στα χαρτιά- προκειμένου να διασφαλιστούν επιδόματα και εκπτώσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

Μπορεί η κυβέρνηση να αιφνιδίασε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά θεσπίζοντας «ρήτρα φιλοξενίας» τόσο στο κοινωνικό επίδομα όσο και στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, οι φορολογούμενοι όμως ετοιμάζουν ήδη την «αντίδρασή τους»
η οποία θα εκδηλωθεί με μαζικές αλλαγές διευθύνσεων κατοικίας στις φορολογικές δηλώσεις που θα κατατεθούν από τον φετινό Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο του 2018. Ο αριθμός των φιλοξενουμένων εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης τόσο για ουσιαστικούς λόγους (όπως η οικονομική αδυναμία συντήρησης ολόκληρου νοικοκυριού από ένα μεμονωμένο άτομο) όσο και για φορολογικούς (π.χ., αποφυγή τεκμηρίων διαβίωσης).

Φέτος, αυτή η επιλογή γύρισε μπούμερανγκ στους φιλοξενούμενους.  Με την παρουσία τους, έγιναν αιτία να χαθεί το κοινωνικό επίδομα που μοιράστηκε τον Δεκέμβριο σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά, ενώ από τα μέσα Φεβρουαρίου είναι πιθανό να στερήσουν από μέλη της οικογένειας ή του φιλικού τους περιβάλλοντος και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Με τη θέσπιση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, προστέθηκε ένα καινούργιο «προαπαιτούμενο» το οποίο αναμένεται να χρησιμοποιείται στο εξής σε όλες τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής. Για να προκύψει αν πληροί κάποιος το εκάστοτε εισοδηματικό κριτήριο, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα του εισοδήματος όχι μόνο των μελών της οικογένειας αλλά και των φιλοξενουμένων που ζουν ή εμφανίζονται να ζουν κάτω από την ίδια στέγη. Ετσι, ζευγάρι συνταξιούχων έχασε το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης γιατί εμφανίστηκε στη δήλωση του 2017 να φιλοξενεί και το ενήλικο τέκνο, που είχε φυσικά τα δικά του εισοδήματα τα οποία και αποτυπώνονταν σε ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

Απόδειξη ότι αυτή η πολιτική σχεδιάστηκε για να μείνει αποτελεί το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι με τη ρήτρα φιλοξενίας όταν μετά τις 15 Φεβρουαρίου θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για να εξασφαλίσουν το ευνοϊκό τιμολόγιο. Ετσι, ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής του ακινήτου που έχει και την παροχή στο όνομά του, θα κάνει την αίτηση αλλά το αν θα πάρει το επίδομα δεν θα κριθεί μόνο με βάση το δικό του εισόδημα ή της συζύγου αλλά με βάση και το εισόδημα του ατόμου που εμφανίζεται ως φιλοξενούμενο.  

Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να «αποχαρακτηριστούν» από φιλοξενούμενοι –απαλλάσσοντας αυτούς που τους φιλοξενούν από το...  βάρος των εισοδημάτων τους– μέσω της φορολογικής δήλωσης του 2018, η διαδικασία υποβολής της οποίας θα ξεκινήσει τον Απρίλιο. Το «σπάσιμο» των νοικοκυριών στα χαρτιά μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό οικονομικό όφελος, καθώς, πέρα από το δεδομένο κέρδος της εξασφάλισης του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, ανοίγεται και η προοπτική για είσπραξη μελλοντικών επιδομάτων που θα διανεμηθούν στο άμεσο μέλλον (σ.σ.: όπως, για παράδειγμα, το επίδομα στέγασης που έχει ήδη εγκριθεί στο πλαίσιο των πακέτων με τα καλά μέτρα για την περίοδο 2019-2020).

 ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ

Βέβαια, τυχόν επανασύνδεση με ελάχιστη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, έχει «παράπλευρες απώλειες»:
 
Δείτε ακόμη:
Πόρτα στους φιλοξενούμενους από το κοινωνικό μέρισμα ~ 32 ερωτήσεις & απαντήσεις

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Υπολογισμός είναι λάθος συμφέρει με αξία σπιτιού του φιλοξενούμενου μέχρι 85.000. Δεν κερδίζουν 350 ευρώ ρεύμα και οι δύο. Ενεργοποιώντας το κλειστό σπίτι ο φιλοξενούμενος που έχει χωρίς ρεύμα το κλειστό πληρώνει και τα πάγια στο άλλο που δεν έχουν εκπτώσεις και υπερβαίνουν την δεύτερη επιδότηση. Αν λειτουργούν σαν οικογένεια ο φιλοξενούμενος πληρώνει την χαμένη έκπτωση και γλυτώνει το κόστος παγίων στο δικό του ρολόι, που με αυτό πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ που θα πλήρωνε το κλειστό σπίτι. Ο φιλοξενούμενος εξακολουθεί να γλυτώνει την πρόσθετη φορολόγηση λόγω τεκμηρίου.

Κρασοπατήρ είπε...

Δεν έχετε άδικο στο συγκεκριμένο παράδειγμα (που όμως είναι για δύο μόνο άτομα) αν π.χ. υπάρχουνε περισσότεροι, τότε το όφελος από το κοινωνικό μέρισμα αυξάνεται. Σε περίπτωση που κάποιος το ΚΕΑ,τότε πράγματι υπάρχει όφελος. Βέβαια περιπλέκονται τα πράγματα με το ΚΕΑ σε περίπτωση που δουλεύεις λίγες ημέρες το μήνα...

Πάντως, σε περίπτωση που δοθεί το επίδομα στέγασης που αναφέρει το άρθρο, ουκ ολίγοι θα πάνε έστω και στο ενοίκιο: Θα παίρνουνε δηλαδή κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, τυχόν έκτακτο κοινωνικό μέρισμα, εκπτώσεις στη ΔΕΗ και επίδομα ενοικίου, οπότε συμφέρει!

Όλα τα παραπάνω έχουνε προϋπόθεση να υπάρχει και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γιατί οι επόμενοι ίσως έχουνε διαφορετική πολιτική...

Δημοσίευση σχολίου