Με κοινό άρθρο τους στους «Financial Times» οι κκ. Γιούνκερ και Τρεμόντι παρουσίασαν σχέδιο για τη δημιουργία, άμεσα, ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους που θα μπορεί να εκδίδει ευρωπαϊκά ομόλογα («E-Bonds») έως το ποσό που αντιστοιχεί στο 40% του ΑΕΠ της ΕΕ και κάθε κράτους-μέλος.
Το σχέδιο αυτό, κατά τους δύο Ευρωπαίους πολιτικούς θα έδινε...
μια «ισχυρή και συστημική απάντηση στην κρίση, στέλνοντας σαφές μήνυμα στις διεθνείς αγορές και στους Ευρωπαίους πολίτες για την πολιτική μας δέσμευση στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση και στη μη αντιστρεψιμότητα του ευρώ». Η πρωτοβουλία Γιούνκερ-Τρεμόντι αποτελεί, ουσιαστικά, συνέχεια της πρότασης που πρώτος είχε καταθέσει ο Ελληνας πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου επισημαίνοντας, μάλιστα, πως πρέπει να δούμε το ευρωομόλογο όχι ως δανειακό μηχανισμό αλλά ως αναπτυξιακό όχημα για έργα υποδομής.
ΑΡΝΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ
Ωστόσο, η πρόταση για το λεγόμενο e-bond συνάντησε την άμεση και κατηγορηματική άρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου κυρίας Ανγκελα Μέρκελ - μια άρνηση, που επεκτάθηκε και στο ενδεχόμενο αύξησης των κεφαλαίων του μηχανισμού στήριξης που, σήμερα, ανέρχονται στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Οι συνθήκες της ΕΕ δεν επιτρέπουν ούτε έκδοση ευρωομολόγου, ούτε ενιαία επιτόκια», δήλωσε η κυρία Μέρκελ μετά τη συνάντησή της στο Βερολίνο με τον Πολωνό πρωθυπουργό κ. Ντόναλντ Τουσκ.
«Προς το παρόν, δεν υπάρχει αναγκαιότητα να διευρυνθεί η ομπρέλα διάσωσης του ευρώ» πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, απορρίπτοντας και τα αιτήματα ενίσχυσης του υφιστάμενου, προσωρινού μηχανισμού στήριξης ύψους 750 δισ. ευρώ. Επιβεβαιώνοντας, δε, για μια ακόμη φορά την άκπαμπτη στάση του Βερολίνου άφησε αιχμές και για τη «δημόσια» πρωτοβουλία Γιούνκερ-Τρεμόντι λέγοντας πως η συζήτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη «πρέπει να είναι στοχευμένη» και να διεξάγεται στο «εσωτερικό». «Ολα τα άλλα προκαλούν ανησυχία στις αγορές», τόνισε η κυρία Μέρκελ.
«Οχι» στο ευρωομόλογο είπε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι η έκδοση κοινά εγγυημένων ευρωομολόγων απαιτεί θεμελιώδεις αλλαγές στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Ο κ. Σόιμπλε επέμεινε επίσης και στην ανάγκη «κινήτρων και κυρώσεων» προκειμένου οι κυβερνήσεις «να αποφεύγουν την επανάληψη του εύκολου δανεισμού των προηγούμενων ετών, ο οποίος οδήγησε στην κρίση χρέους».
Ακόμη πιο εύγλωττος ήταν ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών κ. Μάρτιν Κραϊενμπάουμ, ο οποίος τόνισε ότι «το ευρωομόλογο θα μετατόπιζε το ενδιαφέρον από την εθνική ευθύνη». Περιγράφοντας, δε, την... τιμωρό έννοια που δίνει το Βερολίνο στην αρχή της αλληλεγγύης, ο ίδιος εκπρόσωπος είπε πως στόχος είναι «να διασφαλιστεί και να στηριχτεί η αλληλεγγύη στη δημοσιονομική πολιτική των χωρών της ευρωζώνης μέσω καλύτερων μηχανισμών ελέγχου και ποινών».
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
Το σχέδιο των κκ. Γιούνκερ και Τρεμόντι προβλέπει δύο συγκεκριμένα στάδια για τη δημιουργία μίας βαθιάς αγοράς ευρωομολόγων, η οποία θα είναι, όπως επισημαίνουν στο άρθρο τους στους «Financial Times», η πιο σημαντική στην Ευρώπη και εξίσου ισχυρή σε ρευστότητα με την αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Το πρώτο στάδιο προβλέπει την έκδοση του 50% των νέων ομολόγων των χωρών-μελών της ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ενώ για τις χώρες με προβλήματα πρόσβασης στις αγορές το ποσοστό μπορεί να ανέλθει έως και στο 100%.
Το δεύτερο βήμα δίνει τη δυνατότητα μετατροπής και των ήδη υφιστάμενων ομολόγων, που έχουν εκδοθεί από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε ευρωομόλογα. Η μετατροπή θα γίνεται στην ονομαστική τιμή των τίτλων, αλλά με δυνατότητα έκπτωσης, η οποία θα είναι μεγαλύτερη για τα κρατικά ομόλογα που οι τιμές τους δέχονται πίεση από τις αγορές.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Ευρωπαϊκού Χρέους, όπως αναφέρουν οι κκ. Γιούνκερ και Τρεμόντι, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ακόμη και εντός του Δεκεμβρίου, εφόσον υπάρξει σχετική έγκριση από τις χώρες της ΕΕ.
Ελκυστική ιδέα λέει ο κ. Ολι Ρεν
«Ελκυστική ιδέα» χαρακτήρισε το ευρωομόλογο και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν, εκφράζοντας όμως και εμφανή απαισιοδοξία για τις πιθανότητες υλοποίησης του σχεδίου.
«Η ιδέα των ευρωομολόγων είναι ελκυστική», είπε ο κ. Ρεν, σπεύδοντας όμως να προσθέσει: «Εχει υπάρξει μια μακρά συζήτηση επί σειρά δεκαετιών για τα ευρωομόλογα... Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε μια πρόταση για τα ομόλογα την περασμένη άνοιξη ωστόσο το σχέδιο απορρίφθηκε από ορισμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης και προκρίθηκε η λύση του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» (του μηχανισμού στήριξης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ). «Αυτή είναι η κατάσταση των πραγμάτων. Ωστόσο, συνεχίζουμε να μελετάμε με προσοχή όλες τις προτάσεις των κρατών μελών», κατέληξε ο κ. Ρεν.
«Ολες οι δυνατότητες πρέπει να εξεταστούν, όμως το ευρωομόλογο είναι κάτι που θα απαιτούσε αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης. Ως εκ τούτου, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας κυρία Ελένα Σαλγάδο.
Παρά τη γερμανική άρνηση, πάντως, το θέμα του ευρωομολόγου και η πρόταση Γούνκερ-Τρεμόντι επρόκειτο να τεθεί χθες το βράδυ στη συνεδρίαση του Eurogroup, μια συνεδρίαση που αναμενόταν αρκούντως θερμή μετά τις ανοιχτές πλέον αντιπαραθέσεις πολλών Ευρωπαίων εταίρων με το Βερολίνο.
ΝΙΚΟΛ ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου