Το
Ένα -από τα συνολικά έξι- σενάρια που παρουσιάζονται στην έκθεση του συμβουλίου κάνει λόγο για τη δημιουργία...
μιας οντότητας με βάση την περιοχή του Κουρδιστάν που θα επηρεάσει την εδαφική ακεραιότητα της γείτονος, ενισχύοντας τον κίνδυνο διαμελισμού της.
Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να διατηρήσουν ανοιχτές τις προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ μέσω των διαπραγματεύσεων.
Η έκθεση προσθέτει ότι η Τουρκία, όπως και η Κολομβία, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, το Ιράν, το Μεξικό και η Νότια Αφρική, μπορεί να γνωρίσουν οικονομική άνθηση, σε αντίθεση με τη Ρωσία, την Ιαπωνία και την Ευρώπη.
Άλλο σενάριο της έκθεσης αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα γνωρίσουν περαιτέρω απομείωση του status τους ως υπερδύναμη, με τη χώρα σταδιακά να είναι απλώς «πρώτη μεταξύ ίσων» σε μια «πολυπολική» νέα τάξη πραγμάτων.
Η Κίνα, όμως, αναφέρεται ως σταδιακά ενισχυόμενη παγκόσμια δύναμη που θα «παραμείνει ένας κορυφαίος παίκτη στην Ασία».
Όσον αφορά την ισλαμική τρομοκρατία, η έκθεση εκτιμά έως το 2030 μπορεί να έχει πάψει να υφίσταται.
Σημειώνεται ότι το Κουρδιστάν, δηλαδή οι περιοχές που υπάρχει κουρδικός πληθυσμός απλώνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας έως την περιοχή του Καυκάσου βόρεια και ορισμένες από τις βορειοδυτικές επαρχίες του Ιράν και τις βόρειες του Ιράκ νότια. Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου