Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Μουντοβίνα ~ Το... τσίπουρο των μελισσοκόμων (pic+vid)


Το ούζο και το τσίπουρο είναι τα αγαπημένα ποτά πολλών, που τα συνοδεύουν, συνήθως, με ποικιλία μεζέδων.

Πόσοι, όμως, ξέρουν πως στην ίδια κατηγορία ποτών ανήκει και η μουντοβίνα, το …τσίπουρο των μελισσοκόμων.

Είναι ένα ποτό που δεν παράγεται από σταφύλια αλλά από μέλι και κερήθρες, στην ορεινή Χαλκιδική, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη, στους πρόποδες του Χολομώντα.



Παράγεται από τους ντόπιους μελισσοκόμους των ορεινών δήμων Αριστοτέλη και Πολυγύρου, οι οποίοι εδώ και γενιές ακολουθούν τη συνήθεια των προγόνων τους και δεν αφήνουν να πάνε χαμένα τα υπολείμματα του μελιού από τις κερήθρες.

Πρόσφατα, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών -που δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ.- η μουντοβίνα αναγνωρίστηκε ως τοπικό προϊόν γεωγραφικής ένδειξης, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα στους τομείς της μελισσοκομίας, της τοπικής παράδοσης και του αγροτοτουρισμού.

Η γεωγραφική ένδειξη μουντοβίνα μπορεί να συμπληρώνει ή να αντικαθιστά την επωνυμία πώλησης του αλκοολούχου ποτού «απόσταγμα μελιού», υπό την προϋπόθεση να παράγεται εντός των δήμων Αριστοτέλη και Πολυγύρου Χαλκιδικής.

«Για την αναγνώριση του προϊόντος χρησιμοποιήθηκαν μια σειρά από ιστορικά στοιχεία που συνδέονται με την παραγωγή της μουντοβίνας στην Αρναία, τουλάχιστον από τις αρχές του 20ού αιώνα. Πρόκειται για ένα απόσταγμα, για το οποίο η συνταγή της προετοιμασίας της ζύμωσης και της απόσταξης για την παραγωγή του παραδίδεται από γενιά σε γενιά μέχρι σήμερα» δήλωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο «δεδομένων των εξαιρετικών ποιοτικών της χαρακτηριστικών του ποτού, θεωρούμε ότι η φήμη της μουντοβίνας μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα εντός και εκτός Ελλάδος».



Πώς φτιάχνεται η μουντοβίνα

Το μέλι που εγκλωβίζεται στο κερί μετά τον τρύγο, με απολεπίσματα από τις κερήθρες συγκεντρώνονται ώστε να αρχίσει η παραγωγή. Μίγμα μελιού -κεριού -νερού βράζεται προκειμένου να λιώσει το κερί και να σχηματιστεί χυλός.

Στη συνέχεια, ρίχνουν το μείγμα σε φίλτρα και πιέζοντάς το βγαίνει ένας ζωμός, ο οποίος μπαίνει σε βαρέλια. Όσο κερί υπάρχει μέσα στο ζωμό ανεβαίνει στην επιφάνεια και τότε αρχίζει η ζύμωση στο βαρέλι για περίπου 20 ημέρες. Ακολούθως, μπαίνει σε καζάνια απόσταξης και από εκεί θα βγει το ποτό.

Στη σύνθεση της μουντοβίνας, εκτός από τις αρωματικές ουσίες της ζύμωσης και των καρπών ή σπόρων, προστίθενται και τα αρώματα από τη δουλειά της μέλισσας.

Η μουντοβίνα χωρίς γλυκάνισο χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της ορεινής Χαλκιδικής κατά των κρυολογημάτων αλλά κυρίως ως χωνευτικό ύστερα από ένα βαρύ γεύμα.

Αγγελιοφόρος




       
     











 



 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου