Περισσότερες από 170.000 θέσεις στο γερμανικό δημόσιο δεν μπορούν να καλυφθούν, αναφέρει η Ομοσπονδία των Δημοσίων Υπαλλήλων (DBB), αριθμός που αναμένεται να τετραπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine Zeitung επικαλούμενη στοιχεία της DBB, η κατάσταση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, στα κρατίδια αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι άκρως ανησυχητική. Το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων που δεν μπορούν να καλυφθούν, και συγκεκριμένα 142.000, αφορά τους δήμους και τις κοινότητες.
Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των κενών θέσεων στο γερμανικό δημόσιο αναμένεται να τετραπλασιαστεί τα επόμενα 15 χρόνια και να φτάσει τις 700.000, λόγω του μεγάλου κύματος συνταξιοδοτήσεων που αναμένεται.
«Καιγόμαστε. Χρειαζόμαστε μια επιθετική πολιτική προσλήψεων για να ενθουσιάσουμε τους νέους ανθρώπους για το δημόσιο», τονίζει προς την εφημερίδα ο επικεφαλής της DBB Κλάους Ντάουντερστεντ. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει επίσης να μπει ένα τέλος στην πρακτική που θέλει το 80 % των προσλήψεων να γίνεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Όπως εκτιμούν τα συνδικάτα, τα αίτια της σημερινής κατάστασης θα πρέπει να αναζητηθούν στις περικοπές θέσεων εργασίας των τελευταίων χρόνων αλλά και στους συγκριτικά χαμηλούς μισθούς στο γερμανικό δημόσιο. Όπως σχολιάζει και ο επικεφαλής της DBB: «Όταν ένας εργοδότης στον ιδιωτικό τομέα διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να έχει τον πολιτικό μηχανικό ή τον γιατρό που θέλει, τότε απλά προσφέρει άλλο ένα χιλιάρικο. Αυτό όμως δεν μπορούν να το κάνουν οι δήμοι, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι εφορίες».
Απλήρωτες, σύμφωνα με τα στοιχεία της DBB, παραμένουν 120.000 θέσεις νηπιαγωγών, 20.000 δασκάλων και 10.000 αστυνομικών. «Όταν λείπουν 10.000 αστυνομικοί δεν θα πρέπει να απορεί κανείς αν ανεβαίνει ο αριθμός των διαρρήξεων και οι πολίτες παίρνουν στα χέρια τους την προστασία της ιδιοκτησίας τους», σχολιάζει ο Κλάους Ντάουντερστεντ.
Τα συνδικάτα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα κάνουν λόγο για 5.000 κενές θέσεις στην πυροσβεστική, 6.000 σε κέντρα ευρέσεως εργασίας και 3.000 σε κέντρα νέων. Αξιοσημείωτη είναι η έλλειψη 2.000 περίπου εξειδικευμένων γιατρών σε υγειονομικές υπηρεσίες αλλά και 1.500 χημικών τροφίμων. Όπως εξηγεί ο Κλάους Ντάουντερστεντ, στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, τη Φρανκφούρτη, για παράδειγμα, τα εισαγόμενα αλιεύματα υπάγονται πλέον σε έναν απλό και τυπικό έλεγχο.
Πηγή: Deutsche Welle
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου