Το χειμώνα τα τουρσιά είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτα στο τραπέζι ως συνοδευτικά του κυρίως φαγητού. Τώρα μπορείτε να τα φτιάξετε και μόνοι σας ακολουθώντας απλώς τις οδηγίες μας.
Καρότα, κουνουπίδι, πιπεριές και οι επιλογές δεν έχουν τελειωμό για όσους λατρεύουν τα τουρσιά. Δίνουν εύκολα πικάντικη γεύση και χρώμα στα καθημερινά σας πιάτα, ενώ αποτελούν και έναν τρόπο για να συντηρήσετε τα αγαπημένα σας λαχανικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Eπιλέξτε, λοιπόν, φέτος, αντί να αγοράσετε τουρσί, να το φτιάξτε μόνοι σας, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες.
Πιπεράκι
Bήμα 1ο. Πλένετε καλά τις πράσινες πιπεριές, αφαιρείτε τους σπόρους και τις κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Aν είναι μικρές, δεν τις καθαρίζετε, ούτε τις κόβετε. Tις αφήνετε ολόκληρες.
Bήμα 1ο. Πλένετε καλά τις πράσινες πιπεριές, αφαιρείτε τους σπόρους και τις κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Aν είναι μικρές, δεν τις καθαρίζετε, ούτε τις κόβετε. Tις αφήνετε ολόκληρες.
Bήμα 2ο. Tις βάζετε σε ένα μπολ με νερό και πολύ αλάτι και τις αφήνετε για 24 ώρες.
Bήμα 3ο. Tις στραγγίζετε και τις βάζετε σε γυάλινα δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς και τα οποία έχετε προηγουμένως αποστειρώσει.
Bήμα 4ο. Tις σκεπάζετε με άσπρο ξίδι και ελαιόλαδο. H αναλογία πρέπει να είναι 1/2 φλιτζάνι λάδι ανά 4 φλιτζάνια ξίδι.
Μελιτζάνες γεμιστές τουρσί
Για 30 κομμάτια
• Μέτρια κατσαρόλα
• Τρυπητό
• Κοφτερό μαχαίρι
• Μεγάλη γαβάθα
• Γυάλινα βάζα με καπάκι
• 30 μελιτζάνες αργίτικες (περίπου 12 εκ.)
• 1 κόκκινη πιπεριά
• 3-4 σελινόριζες
• 2 κεφάλια σκόρδο
• 1 μεγάλο καρότο
• 1 ματσάκι μαϊντανό
• 30 κλωνάρια σέλινο
• ξίδι
Για την άλμη
1/2 λίτρο δυνατό ξίδι
1 χούφτα αλάτι
1. Καθαρίζετε και πλένετε τις μελιτζάνες και τις βάζετε να βράσουν σε νερό στο οποίο έχετε ρίξει το ξίδι, μέχρι να τρυπιούνται με το πιρούνι, χωρίς όμως να τις αφήσετε να μαλακώσουν εντελώς.
2. Σουρώνετε τις μελιτζάνες και με το μαχαίρι τις χαράζετε κατά μήκος και τις αφήνετε μισή ώρα να στραγγίξουν στο τρυπητό.
3. Ζεματάτε τα κλωνάρια του σέλινου και τα σουρώνετε.
4. Φτιάχνετε την άλμη.
5. Ψιλοκόβετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα αλατίζετε και γεμίζετε τη σχισμή κάθε μελιτζάνας.
6. Δένετε καλά μία-μία τις μελιτζάνες στη μέση, τυλίγοντας κάθετα στη σχισμή ένα κλωνάρι σέλινο, και τις βάζετε στη μεγάλη γαβάθα με την άλμη. Βάζετε από πάνω ένα πιάτο ανάποδα, για να μένουν βυθισμένες, και τις αφήνετε για ένα 24ωρο.
7. Την επομένη, βγάζετε τις μελιτζάνες από την άλμη, τις τακτοποιείτε σε γυάλινα βάζα με καπάκι και τις καλύπτετε με καλής ποιότητας ελαιόλαδο.
8. Μία εβδομάδα αργότερα, μπορείτε να συνοδεύσετε με αυτό το νόστιμο τουρσί το ούζο και τα καλοκαιρινά γεύματά σας.
• Μέτρια κατσαρόλα
• Τρυπητό
• Κοφτερό μαχαίρι
• Μεγάλη γαβάθα
• Γυάλινα βάζα με καπάκι
• 30 μελιτζάνες αργίτικες (περίπου 12 εκ.)
• 1 κόκκινη πιπεριά
• 3-4 σελινόριζες
• 2 κεφάλια σκόρδο
• 1 μεγάλο καρότο
• 1 ματσάκι μαϊντανό
• 30 κλωνάρια σέλινο
• ξίδι
Για την άλμη
1/2 λίτρο δυνατό ξίδι
1 χούφτα αλάτι
1. Καθαρίζετε και πλένετε τις μελιτζάνες και τις βάζετε να βράσουν σε νερό στο οποίο έχετε ρίξει το ξίδι, μέχρι να τρυπιούνται με το πιρούνι, χωρίς όμως να τις αφήσετε να μαλακώσουν εντελώς.
2. Σουρώνετε τις μελιτζάνες και με το μαχαίρι τις χαράζετε κατά μήκος και τις αφήνετε μισή ώρα να στραγγίξουν στο τρυπητό.
3. Ζεματάτε τα κλωνάρια του σέλινου και τα σουρώνετε.
4. Φτιάχνετε την άλμη.
5. Ψιλοκόβετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα αλατίζετε και γεμίζετε τη σχισμή κάθε μελιτζάνας.
6. Δένετε καλά μία-μία τις μελιτζάνες στη μέση, τυλίγοντας κάθετα στη σχισμή ένα κλωνάρι σέλινο, και τις βάζετε στη μεγάλη γαβάθα με την άλμη. Βάζετε από πάνω ένα πιάτο ανάποδα, για να μένουν βυθισμένες, και τις αφήνετε για ένα 24ωρο.
7. Την επομένη, βγάζετε τις μελιτζάνες από την άλμη, τις τακτοποιείτε σε γυάλινα βάζα με καπάκι και τις καλύπτετε με καλής ποιότητας ελαιόλαδο.
8. Μία εβδομάδα αργότερα, μπορείτε να συνοδεύσετε με αυτό το νόστιμο τουρσί το ούζο και τα καλοκαιρινά γεύματά σας.
Iδέα
Φτιάξτε λάχανο τουρσί σιγοβράζοντας ψιλοκομμένο λάχανο σε ξίδι και λίγο κρασί. Mόλις μαλακώσει, το κατεβάζετε από τη φωτιά, το αλατίζετε και το φυλάτε σε γυάλινο δοχείο.
για να αποστειρώσετε τα βάζα
Με μια κατσαρόλα λίγο ψηλότερη από τα δοχεία που θέλετε να αποστειρώσετε και τοποθετείτε στον πάτο της μια μεταλλική σχάρα, ώστε τα δοχεία να μην έρχονται σε επαφή με τη φωτιά. Tυλίγετε το καθένα χωριστά σε βαμβακερή πετσέτα για να μη χτυπήσουν μεταξύ τους, γεμίζετε την κατσαρόλα με νερό μέχρι να καλυφθούν, τη σκεπάζετε και ανάβετε το μάτι. Mόλις το νερό αρχίσει να βράζει, αφήνετε τα δοχεία μέσα για 5΄ και τα βγάζετε με προσοχή.
- Nα θυμάστε ότι η διαδικασία της παραγωγής διαφοροποιείται ελαφρά, ανάλογα με το τι θέλετε να φτιάξετε. Έτσι, για παράδειγμα, το κουνουπίδι το σκεπάζετε μέχρι την κορυφή με άσπρο ξίδι που έχετε προηγουμένως βράσει για 20΄, ενώ τα καρότα τα καθαρίζετε, τα βράζετε για 5΄ και αφού κρυώσουν, τα βάζετε στο βάζο και τα σκεπάζετε με άσπρο ξίδι.
- Σε γενικές γραμμές, τα τουρσιά καλύπτονται με ξίδι ή λαδόξιδο.
- Σε ό,τι αφορά τα λαχανικά που χρειάζονται βράσιμο για να γίνουν τουρσί, φροντίστε πριν τα βάλετε στο βάζο να έχουν κρυώσει.
Δείτε κι αυτό
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου