Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Σαν σήμερα το 1984 παρουσιάζεται το παιχνίδι Tetris


Ο Αλεξέι Παζίτνοφ εργαζόταν στο Κέντρο της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών ως τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών. Όμως είχε και μια έφεση στον σχεδιασμό ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Ύστερα από χρόνια προσπαθειών, στις 6 Ιουνίου του 1984, ο Αλεξέι ολοκλήρωσε και παρουσίασε ένα βιντεοπαιχνίδι που έμελλε να αφήσει εποχή: Το «Tetris».

Το όνομα ο Αλεξέι το πήρε από δυο συνθετικά. Το πρώτο έχει ελληνική ρίζα:

Είναι το ελληνικό αριθμητικό «τέτρα-» και την λέξη «τένις». Τα σχήματα με της τέσσερις γωνίες που τα μετακινείς πέρα δώθε, με σκοπό να φτιάξεις ένα ενιαίο σχήμα με τέσσερις γωνίες, ήταν ως επί το πλείστον, το συνολικο σκεπτικό για την ονομασία του παιχνιδιού.



Αρχικά το «Tetris», έγινε πολύ δημοφιλές ανάμεσα στους συναδέλφους του Παζίτνοφ. Το παιχνίδι θυμίζει πολύ ένα παζλ και δεν υπήρξε μεγάλη περίοδο προσαρμογής, για να καταλάβει κάποιος την φιλοσοφία του. Οι συνάδελφοι του Παζίτνοφ, Παβλόφσκι και Γερασίμοφ, μετέφεραν το παιχνίδι στην IBM PC. Το παιχνίδι από εκεί και πέρα έγινε δημοφιλές. Αλλά παρ’ όλο που πουλήθηκε σε αρκετές πλατφόρμες και αγοράστηκε αρκετά την δεκαετία του ’80, η «έκρηξη» έγινε το 1989 με την κυκλοφορία του Game Boy. Η Nintendo μαζί με άλλες 5 εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών, υποστήριζαν το 1989 πως έχουν το δικαίωμα να κατασκευάσουν και να διανείμουν το παιχνίδι. Η σοβιετική εταιρεία Elorg είχε όμως άλλη γνώμη.




Έδωσε τα δικαιώματα στην ATARI και τα «ανατολικά» δικαιώματα στην ιαπωνική Nintendo. Όταν λοιπόν η Nintendo κυκλοφόρησε το 1989 το Game Boy, σκέφτηκε να χαρίζει μαζί με την παιχνιδομηχανή το... «Tetris». Έτσι τα επόμενα χρόνια, το παιχνίδι έγινε παγκοσμίως γνωστό, ένα από τα πιο δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια όλων των εποχών. Οι εκδόσεις που ακολούθησαν, όπως αυτές τις Microsoft και της Sega, είχαν κάποιες διαφοροποιήσεις, αλλά το παιχνίδι και ο στόχος του παρέμενε ο ίδιος: Χτίσε, δημιούργησε τέλεια σχήματα, για να συνεχίσεις.

Αν στις αρχές τις δεκαετίας του ’90 ήσουν μεταξύ 6 και 12 (ίσως και λίγο παραπάνω), τότε σίγουρα θα είχες παίξει λίγο «Tetris» και σίγουρα, τουλάχιστον μια φορά, θα είχες πέσει για ύπνο προσπαθώντας να φτιάξεις τέλεια σχήματα πάζλ στο μυαλό σου, πάντα σκεπτόμενος/η, το «Tetris». Και επειδή τίποτα δεν είναι έυκολο σε μια τέλεια «κατασκευή» , έτσι και το «Tetris» δεν τερματίζεται εύκολα (εκτός κι αν έχεις πάρα πολύ υπομονη). Παίζεις μέχρι να χάσεις ή να βαρεθείς. Αυτό ήταν και το μυστικό που το έκανε εθιστικό.




Το «Tetris» κυκλοφορεί σήμερα σε διάφορες εκδόσεις και παραλλαγές, διαδικτυακά ή σε εφαρμογές για κινητά και tablet. Η δημιουργία του Αλεξέι Παζίτνοφ είναι μέχρι και σήμερα δημοφιλής, 32 χρόνια μετά την πρώτη της παρουσίαση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου