Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Αυτό είναι το εξαιρετικό πρόγραμμα της ΝΔ για τους λαθρομετανάστες: Θα τους ενσωματώσουμε!


*Το άρθρο αποκαλεί τους λαθροεισβολείς με το καλλιτεχνικό τους ψευδώνυμο

Βασικός στόχος είναι σε τρία χρόνια να μην υπάρχουν δομές φιλοξενίας να ενσωματωθούν ή να επαναπατριστούν οι αλλοδαποί, ενώ αναμένεται να γίνει και σχετική αξιολόγηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.


Παραπάνω από 13 νέες δομές φιλοξενίας σε ξενοδοχεία ή διαμερίσματα που θα νοικιαστούν στις 13 περιφέρειες της Ελλάδας, με ενισχυμένα μέτρα αστυνόμευσης, αναμένεται να δημιουργηθούν το προσεχές διάστημα, όπως αποφασίστηκε χθες το μεσημέρι, μετά από ευρεία σύσκεψη για το ζήτημα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, αλλά και των περιφερειαρχών της χώρας.

Οι ροές των μεταναστών τις τελευταίες ημέρες είναι ιδιαίτερα αυξημένες, γεγονός που δημιουργεί εμφανές πρόβλημα κυρίως στα ελληνικά νησιά. Από τις δώδεκα προχθές το βράδυ μέχρι τις επτά χθες το πρωί έφτασαν στο Νότιο Αιγαίο 150 άτομα, ενώ τις τελευταίες μέρες 289 στο Βόρειο Αιγαίο.
Βασικός στόχος του υπουργείου είναι η αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών από τους περίπου 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά. Το σχέδιο της πολιτικής ηγεσίας της Κατεχάκη προβλέπει ισοκατανομή των προσφύγων και των μεταναστών, με 500 έως 1.000 πρόσφυγες σε κάθε περιφέρεια.

Παράλληλα, έχουν ληφθεί αποφάσεις για φιλοξενία των προσφύγων όχι απαραίτητα σε νέες δομές αλλά σε ξενοδοχεία που υπολειτουργούν ή είναι ανενεργά, μέσω των προγραμμάτων ΗΛΙΟΣ του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και ΕΣΤΙΑ 2 της Υπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πρόκειται να αλλάξει και ο τρόπος κατανομής των αιτούντων στις δομές της ενδοχώρας, καθώς όσοι φεύγουν από τα νησιά δεν θα μετακινούνται σε όποια περιοχή θελήσουν, αλλά όπου υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Ωστόσο, θα υπάρξει πρόβλεψη για μετακίνηση ατόμων σε περιοχές όπου ήδη μένουν συγγενικά τους πρόσωπα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως βασικός στόχος είναι σε τρία χρόνια να μην υπάρχουν δομές φιλοξενίας να ενσωματωθούν ή να επαναπατριστούν οι αλλοδαποί, ενώ αναμένεται να γίνει και σχετική αξιολόγηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε σε όλους την κατάσταση που επικρατεί, εξηγώντας παράλληλα πως «πρόκειται για ένα ζήτημα εθνικού χαρακτήρα», ξεκαθαρίζοντας πως είναι βασική του προτεραιότητα η μεταφορά των οικογενειών με ανήλικα τέκνα από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Παράλληλα, ο υπουργός παρουσίασε επίσης ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος, που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2019-2020. Αμεσος στόχος είναι η αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας στα νησιά όπου η κατάσταση παραμένει εκρηκτική.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ακόμη στην ευρεία σύσκεψη πως θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας για το νέο δίκαιο για το άσυλο, που θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει. Από την πλευρά τους οι περιφερειάρχες εξέφρασαν τις ανάγκες αλλά και τους προβληματισμούς που έχουν οι τοπικές κοινωνίες, εκφράζοντας την επιθυμία για άμεση συνεργασία με το υπουργείο και την ΕΛ.ΑΣ. για τυχόν προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν από τη δημιουργία των νέων κέντρων φιλοξενίας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της σύσκεψης ελήφθη απόφαση για άμεση κατάθεση προτάσεων το επόμενο διάστημα για χώρους φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων στην ενδοχώρα, σε ενίσχυση της προσπάθειας αποσυμφόρησης των νησιών και αναλογικής κατανομής ανά περιφέρεια.
Πάντως η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα παραμένει έκρυθμη. Προχθές το βράδυ αλλοδαποί συνεπλάκησαν για ακόμη μία φορά στη δομή φιλοξενίας στο Σχιστό. Για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, οι αλλοδαποί άρχισαν να διαπληκτίζονται, ενώ βγήκαν και μαχαίρια με αποτέλεσμα ένας 22χρονος Αφγανός να τραυματιστεί και να μεταφερθεί στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας.
 Οπως έλεγαν χθες αστυνομικές πηγές, είναι η πολλοστή φορά που σημειώνονται συμπλοκές στον συγκεκριμένο χώρο και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου