Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Στεγνωτήριο ρούχων ~ Συμβουλές επιλογής & τιμές


-Μπήκαμε για τα καλά στο φθινόπωρο και η υγρασία χτυπάει κόκκινο. Σε λίγο αρχίζουν τα κρύα και θα βρωμοκοπάει ο τόπος καρβουνίλα από τις ξυλόσομπες και τους λέβητες που γέμισε πλέον η χώρα μας. Βάλτε και τα μικροσωματίδια από την αιθαλομίχλη που αιωρούνται...

-Το πλυντήριό σου, όσες στροφές στυψίματος κι αν διαθέτει, τα ρούχα χρειάζονται άπλωμα στο μπαλκόνι, την απλώστρα ή τα καλοριφέρ κάτι που σημαίνει "ευωδίες" (και τραγούδια α λα Ερατώ -καράβι το φεγγάρι...) στα φρεσκοπλυμένα ρούχα και αφόρητη υγρασία εντός του σπιτιού. Μην ξεχνάμε και το μαρτύριο του σιδερώματος ...

Η λύση είναι φυσικά τα στεγνωτήρια ρούχων. Μέχρι προσφάτως ήταν είδος πολυτελείας, λόγω της μεγάλης αρχικής τους τιμής και του μεγάλου κόστους στην κατανάλωση ρεύματος. Πλέον όμως...


στο εμπόριο κυκλοφορούνε εκατοντάδες προϊόντα για να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.

Με ένα στεγνωτήριο, τα ρούχα βγαίνουν αποστειρωμένα, αφράτα και πολύ απαλά -σχεδόν δεν χρειάζονται σιδέρωμα.


Πώς λειτουργεί ένα στεγνωτήριο ρούχων:

Tο στεγνωτήριο ρούχων, που έχει μέγεθος όσο περίπου ένα πλυντήριο, τα υγρά ρούχα μπαίνουν μέσα σε ένα κάδο, είτε από καπάκι που υπάρχει στο πάνω μέρος τους ή από μπροστά (ακριβώς όπως και στα πλυντήρια). Ο κάδος  περιστρέφει τα ρούχα ενώ ταυτόχρονα διοχετεύεται θερμός αέρας. Οι υδρατμοί από τα ρούχα υγροποιούνται και καταλήγουν σε ειδικό δοχείο.


Με συμπυκνωτή αέρα
Ένας συλλέκτης αέρα που βρίσκεται μέσα στην συσκευή, συλλέγει τον υγρό αέρα σε ένα δοχείο (συμπυκνωτής) και από εκεί τον εισάγει στο σύστημα κυκλοφορίας αέρα του στεγνωτηρίου όπου και θερμαίνεται. Ο θερμός πια αέρας εισάγεται στον κάδο με τα ρούχα, μαζεύει την υγρασία και στην συνέχεια επιστρέφει στον συμπυκνωτή ο οποίος παίρνει τον υγρό αέρα τον ψύχει και ακρίβως με την ίδια διαδικασία τον ξαναεισάγει στον κάδο. Το νερό το οποίο μαζεύεται με την συμπύκνωση σε αυτόν τον τύπο στεγνωτηρίων αδείαζει κατευθείαν στην αποχέτευση σε αντίθεση με το είδος εξαγωγής αέρα για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω.

Με Αντλία Θερμότητος
Ο αέρας ζεσταίνεται από την αντλία θερμότητος, εισάγεται μέσα στον κάδο με τα υγρά ρούχα, και αφού απορροφήσει την υγρασία επιστρέφει στην αντλία όπου συμπυκνώνονται οι υδρατμοί και ψύχεται ο αέρας για να ξαναζεσταθεί πριν ξαναεισαχθεί στον κάδο. Είναι πιο ακριβά από τα υπόλοιπα αλλά προσφέρουν την μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.
 

Ποιάς χωρητικότητας στεγνωτήριο να επιλέξω;

Στην αγορά σήμερα υπάρχουνε στεγνωτήρια χωρητικότητας από 6 έως 9 κιλά. Υπόψιν ότι μιλάμε για βάρος κι όχι για όγκο, οπότε εάν βάλετε στο πλυντήριο π.χ. 6 κιλά ρούχα, αυτά όσο και να τα στίψετε, πάλι θα έχουνε υγρασία που ανεβάζει το βάρος τους. Οπότε χρειάζεστε τουλάχιστον ένα 8άρι στεγνωτήριο.

 
Τί τιμές υπάρχουνε σήμερα;

Εδώ τα πράγματα εξαρτώνται από το πορτοφόλι του καθενός. Ελέω ανταγωνισμού και των τεχνολογικά ανώτερων νέων φθηνότερων υλικών, τα στεγνωτήρια είναι πλέον πιο προσιτά από ότι παλαιότερα Το φθηνότερο σήμερα θα το βρείτε στο διαδίκτυο: στεγνωτήριο Indesit 7 κιλών από 270 ευρώ ενεργειακής κλάσης Β.

Οι τιμές μπορεί να φτάσουνε μέχρι και 1500 ευρώ, τα οποία διαθέτουνε πολλά κι εξειδικευμένα προγράμματα, νέες τεχνολογίες και χαμηλή κατανάλωση ρεύματος (ενεργειακή κλάση Α+++).


Τί να αγοράσω τελικά - Να το ψάξω πολύ για την κατανάλωση ενέργειας;

Επειδή ένα στεγνωτήριο ρούχων πλέον αποτελεί σημαντικό εργαλείο για το νοικοκυριό σας, καλό είναι να σκεφτείτε μακροπρόθεσμα την αγορά του:

Παν μέτρον άριστον

-Μπορεί οι ανάγκες σας, με τον καιρό να αυξηθούν οπότε ένα 6κιλο, μπορεί να μην σας είναι αρκετό.

-Γενικά τα 8 κιλών είναι τα πλέον εμπορικά και φθηνότερα ως μέση λύση.

-Μπορεί ένα 8κιλο Hotpoint Ariston των 330 ευρώ να σας φαίνετε εξαιρετικά καλή επιλογή, όμως η ενεργειακή του κλάση, είναι Β (560kWh/έτος).


Σε περίπτωση που θα χρησιμοποιείτε συχνά το στεγνωτήριό σας, καλό είναι να επιλέξετε ένα μοντέλο ενεργειακής κλάσης Α ή Α++ που ξεκινούν από τα 500 ευρώ (9άρι Candy 256kWh/έτος ή 8άρι Morris με 236kWh/έτος (εν τω μεταξύ στις 14 Οκτωβρίου στο Morris που ανέφερα, η τιμή ανέβηκε χαλαρά κατά 50 ευρώ στα Media Markt).

Επιλέγοντας ένα ακριβότερο σε τιμή αλλά με μικρότερη κατανάλωση σε ρεύμα, θα βγούμε κερδισμένοι σε βάθος χρόνου, ειδικά αν η χρήση του στεγνωτηρίου είναι συχνή, όπως συμβαίνει δηλαδή σε μία τυπική τετραμελή οικογένεια.

Θα κάνετε απόσβεση της διαφοράς των χρημάτων αρκετά γρήγορα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

 
Η κατανάλωση ενέργειας δηλώνεται με γράμματα, όπου «A» σημαίνει πολύ χαμηλή κατανάλωση ενώ υπάρχουν και ανάλογες υποκατηγορίες, για παράδειγμα οι Α+ (-20%) και Α+++ (έως -50%), που σημαίνουν ακόμη χαμηλότερη κατανάλωση κατά 20% έως και 50% αντίστοιχα.
  • τα ενδιάμεσα γράμματα (Β, C κτλ.) φανερώνουν μια κλιμακωτή αύξηση της κατανάλωσης ανάλογα με το γράμμα και την «απόστασή» του από το «Α»
  • το γράμμα «G»  δηλώνει τη μέγιστη κατανάλωση.
Ας δώσουμε σε αυτό το σημείο ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε τι σημαίνει και για την τσέπη μας η διαφορά στην κατανάλωση: ένα στεγνωτήριο χωρητικότητας 8 κιλών ενεργητικής κατηγορίας «Β», καταναλώνει περίπου 561kw ρεύματος/έτος. Αντίστοιχα, ένα ίδιας χωρητικότητας στεγνωτήριο, ενεργητικής κατηγορίας «Α++», καταναλώνει 225 kw/έτος, δηλαδή σχεδόν το 1/3  του ρεύματος που «καίει» το πρώτο στεγνωτήριο του παραδείγματός μας!


Συμβουλές από το site της ΔΕΗ για Στεγνωτήριο Ρούχων

 


I
Όνομα/επωνυμία ή εμπορικό σήμα του προμηθευτή του στεγνωτηρίου ρούχων
II
Μοντέλο στεγνωτηρίου ρούχων
           
Τάξη ενεργειακής απόδοσης
          
Ετήσια κατανάλωση ενέργειας (εκφρασμένη σε kWh/έτος)
           
Πληροφορίες για τον τύπο του οικιακού στεγνωτηρίου ρούχων (ανοικτού κυκλώματος κυκλοφορίας αέρα ή με συμπύκνωση υδρατμών)
            
Διάρκεια κύκλου για το τυπικό πρόγραμμα για βαμβακερά με πλήρες φορτίο (εκφρασμένη σε λεπτά ανά κύκλο)
            
Διαβαθμισμένη χωρητικότητα (εκφρασμένη σε kg) για το τυπικό πρόγραμμα για βαμβακερά με πλήρες φορτίο
            
Στάθμη ηχητικής ισχύος κατά τη φάση στεγνώματος για το τυπικό πρόγραμμα για βαμβακερά με πλήρες φορτίο (εκφρασμένη σε dB)

Συγκριτικός Πίνακας

Εξοικονόμηση ενέργειας βάσει της ενεργειακής ταξινόμησης των συσκευών:



O παραπάνω πίνακας παρουσιάζει αναλυτικά την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται από την αντικατάσταση ενός στεγνωτηρίου ρούχων συγκεκριμένης τάξης ενεργειακής απόδοσης, με στεγνωτήρια ανώτερης τάξης. Για παράδειγμα η αντικατάσταση ενός στεγνωτηρίου ρούχων τάξης ενεργειακής απόδοσης C, με ένα στεγνωτήριο ρούχων τάξης ενεργειακής απόδοσης Α+ οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 54%, ενώ η αντικατάστασή του με ένα στεγνωτήριο ρούχων τάξης ενεργειακής απόδοσης Α+++, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 70%. Τα παραπάνω συγκριτικά ποσοστά  εξοικονόμησης ενέργειας υπολογίζονται βάσει της μέσης τιμής του εύρους του δείκτη ενεργειακής απόδοσης κάθε τάξης. Οι συγκρινόμενες συσκευές πρέπει να έχουν ισοδύναμα λειτουργικά χαρακτηριστικά (π.χ. η διαβαθμισμένη χωρητικότητα των συγκρινόμενων συσκευών να είναι ίδια).

*Δείτε στα σχόλια παράκατω ένα πολύ χρήσιμο παράδειγμα.



Πότε να αγοράσω το στεγνωτήριο;

Οι περισσότεροι έμποροι, πουλάνε με άτοκες δόσεις, ενώ οι τιμές στις περιόδους των εκπτώσεων, μπορεί να μειωθούν, οπότε εάν είστε με το δάκτυλο στη σκανδάλη, θα γλιτώσετε περισσότερα χρήματα για την απόκτηση ενός στεγνωτηρίου ρούχων (και με το δάκτυλο στο enter μπορείτε να πετύχετε ακόμη καλύτερες τιμές).


Τέλος, υπάρχει και η μέση λύση, των συσκευών 2 σε 1, ενός πλυντηρίου-στεγνωτηρίου για όσους θέλουνε να ανανεώσουνε το στόλο τους ή δεν έχουνε χώρο στο σπίτι τους. Σε αυτήν την περίπτωση το βάρος πλύσης είναι πάντα μεγαλύτερο κατά 2 κιλά από το βάρος στεγνώματος. Παίρνεις δηλαδή 8άρι στην πλύση, το οποίο έχει δυνατότητα στεγνώματος 5 ή 6 κιλά. Δεν κερδίζεις σε ενέργεια μιας και ο κύκλος πλύσης μπορεί να είναι 350kWh, και να έχει +600kWh στο στέγνωμα.

Η ενεργειακή απόδοση είναι αυτή δύο ξεχωριστών συσκευών. Επίσης μπορεί ο κατασκευαστής να αναγράφει ενεργειακής κλάσης Β, αλλά διαπιστώνεις ότι για το πλύσιμο έχει ενεργειακή κλάση Α και στο στύψιμο ενεργειακή κλάση C, βάλε και το στέγνωμα... -θα σε έρθει λογαριασμός ΔΕΗ και θα κλαις-.



***Δεν το γνωρίζω από προσωπική εμπειρία, αλλά έχουνε αναφερθεί ουκ ολίγα παράπονα, ότι μετά το στέγνωμα σε πλυντήριο-στεγνωτήριο, τα ρούχα μυρίζουν σαν καμμένο λάστιχο.




Extra συμβουλές: 

-Υπόψιν ότι υπάρχουνε ειδικές βάσεις σύνδεσης (κοστίζουν από 20 ευρώ) για να τοποθετήσετε ένα στεγνωτήριο πάνω από το πλυντήριό σας και να κερδίσετε χώρο.

-Καλό είναι το στεγνωτήριο να βρίσκεται σε δωμάτιο που διαθέτει παράθυρο ή ακόμη και στο μπαλκόνι...

-Να στίβετε στις maximum στροφές στο πλυντήριο τα ρούχα πριν τα βάλετε στο στεγνωτήριο. Θα κερδίσετε χρόνο και φυσικά ενέργεια.

-Να επιλέγετε (εννοείται) το κατάλληλο πρόγραμμα ανάλογα με τα υφάσματα που θα στεγνώσετε και να μην βάζετε διαφορετικά είδη μαζί στο στεγνωτήριο.


Εσείς ακόμη απλώνετε τη μπουγάδα;




29 σχόλια:

Επισκευή Στεγνωτηρίου είπε...

Στα extra tips μπορείτε να προσθέσετε και τον καθαρισμό του φίλτρου.Ο καθαρισμός του φίλτρου από τα χνούδια και τις βρωμιές είναι απαραίτητη προυπόθεση για την καλή λειτουργία του στεγνωτηρίου ρούχων. :)

Lagoudakis είπε...

Ε.. ναι ακόμα απλωνω μπουγάδα. Πρέπει να πούμε ότι στο στεγνωτηριο μπαίνουν μόνο βαμβακερά.. επομένως ριξτε μάτια στα ταμπελακια των ρούχων σας και αν δείτε ότι το 60% αυτών μπορούν να μπουν στο στεγνωτηριο αγοραστέ ένα. Διαφορετικά θα έχετε ένα στεγνωτηριο για τις πετσέτες μόνο. Ίσως μία καλύτερη λύση θα ήταν ένας αφυγραντηρας.

Κεδρος είπε...

Καλησπέρα,θέλω να προσθέσω πως αφού δοκίμασα να στεγνώσω το μάλλινο παλτό μου,που βγήκε μια χαρά σαν καινούργιο,άρα περισσότερες ποιότητες θα μπορούμε να βάζουμε στο στεγνωτήριο εκτός από τα βαμβακερά ρούχα..

Δημήτριος Φρυδάς είπε...

Καλησπέρα, οι εξωτερικες διαστάσεις πλυντηριου και στεγνωτηριου θα πρεπει να ειναι ιδιες;
Ευχαριστώ.

Κρασοπατήρ είπε...

Για καλύτερη σταθερότητα οι περισσότεροι κατασκευαστές για τη βάση που συνδέει τις δύο συσκευές δίνουν διαστάσεις 60x60. Ωστόσο, υπάρχουνε μερικοί που αναφέρουν ότι μπορείτε να συνδέσετε και διαφορετικές διαστάσεις μεταξύ τους, (με προφανώς αυτήν που θα βάλετε κάτω, να έχει την μεγαλύτερη).

Τώρα, πόσο σταθερό θα είναι, άγνωστο. Με λίγη απόκλιση ή κακή ποιότητα της βάσης, η πάνω συσκευή με τις στροφές του κάδου, μπορεί να κόβει βόλτες...

Βάγια είπε...

Καλησπέρα σας. Έχω ένα καλό στεγνωτηριο με το οποιο δυο χρόνια δεν έιχα κανένα προβλημα. Το τελευταίο διάστημα δεδομένου αλλαγής σπιτιού έχει τοποθετηθει σε χωρο που δεν αεριζεται πολύ καλά. Παρατήρησα οτι πλέον τα ρουχα έχουν μια ελαφριά μυρωδιά μούχλας. Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω?

Κρασοπατήρ είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιο, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε στον κατασκευαστή ή τον έμπορο που το αγοράσατε. Ίσως να μην φταίει η συσκευή, αλλά το ίδιο το σπίτι, κάτι που μπορούμε να διορθώσουμε με ένα αφυγραντήρα.

Βαγια είπε...

Το σπίτι δεν έχει καθόλου υγρασία.Ισως να δημιουργήσαν βεβαια οι υδρατμοί στον συγκεκριμένο χώρο. Όπως και να'χει θα δοκιμάσω και τον αφυγραντήρα πριν απευθυνθω στην αντιπροσωπεία. Ευχαριστώ.

Unknown είπε...

Καλησπέρα. Μπορείτε να μου πείτε πόσο θα είναι η πραγματική σε ευρώ διαφορά μεταξύ ενός στεγνωτηριου κλάσης β κ ενός κλάσης α+++ για ένα χρόνο χρήσης; Σκέφτομαι να αγοράσω ένα indesit 8 κιλών με 299 ευρώ αλλά με προβληματισατε. Ευχαριστώ.

Κρασοπατήρ είπε...

Χωρίς να είμαι κάποιος ειδικός για την απάντηση, αυτό που κατάλαβα είναι το εξής: Στο κατάστημα (ή site) του εμπόρου υπάρχουνε τα ταμπελάκια που αναγράφουνε την "ετήσια κατανάλωση ενέργειας" (εκφρασμένη σε κιλοβατώρες ανά έτος "kWh/annum").

Χάριν του παραδείγματος: το 8κιλο "Indesit IDCL G5 B H (EU)" γράφει 561 kWh/annum.

Οπότε, βάσει του πίνακα της ΔΕΗ (υπάρχει μέσα στην ανάρτηση) βλέπουμε ότι η ενεργειακή κλάση Α+++ σημαίνει 66% λιγότερη κατανάλωση ρεύματος, δηλαδή στο παράδειγμά μας 561-66% = 191 kWh/annum.

Το επόμενο που πρέπει να κάνουνε είναι να δούμε πόσο χρεώνει η ΔΕΗ για κάθε κιλοβατώρα. Στο site της ΔΕΗ αναφέρεται ότι η χρέωση είναι 0,09460.

Οπότε 191x0,09460=18 ευρώ
Το indesit καταναλώνει 561x0,09460=53 ευρώ.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ 53-18= 35 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Βεβαίως η χρέωση ανά kWh εξαρτάται από το είδος του λογαριασμού που έχετε, σε περίπτωση νυχτερινού τιμολογίου είναι κατά 30% φθηνότερη.
Σε περίπτωση που υπερβείτε τις 2000kWh ανά τετράμηνο τότε η χρώση είναι 0,1025 ευρώ.

Τέλος και πολύ σημαντικό είναι πως η κατανάλωση του ρεύματος είναι συνδεδεμένη με χίλιες άλλες χρεώσεις και φόρους που λειτουργούν πολλαπλασιαστικά. Δηλαδή για το παράδειγμά μας οι χρεώσεις για ΥΚΩ/ΔΕΔΔΗΕ/ΕΤΜΕΑΡ
τα 53 ευρώ κατανάλωσης για το ενεργειακής κλάσης Β στεγνωτήριο θα είναι τελικά περίπου 100 ευρώ + ΦΠΑ 24% = 124 ΕΥΡΩ

τα 18 ευρώ για το ενεργειακής κλάσης Α+++ θα είναι περίπου 35 ευρώ + ΦΠΑ =43 ΕΥΡΩ

ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ: 124-43= 81 ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΥΡΩ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΤΟ ΕΤΟΣ ΧΟΝΔΡΙΚΑ.


*Υπάρχουνε κι άλλες παράμετροι όπως η διάρκεια του κύκλου στεγνώματος κάθε συσκευής και το πόσο συχνά χρησιμοποιείτε εσείς το στεγνωτήριο.

Unknown είπε...

Άρα περίπου 3 με 4 χρόνια για απόσβεση με νορμάλ χρήση. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά μήπως μπορείτε να μου πείτε αν λειτουργεί υποχρεωτικά και το στεγνωτήριο κάθε φορά που βάζω πλύση ή αν είναι στην επιλογή μου αν θέλω και στέγνωμα?Μιλάω πάντα βέβαια για μια συσκευη πλυντήριο και στεγνωτήριο και όχι δύο ξεχωριστές. Ευχαριστώ πολύ

Κρασοπατήρ είπε...

Με κάθε επιφύλαξη:
Λογικά θα υπάρχει πρόγραμμα για να μην ξεκινάει το στέγνωμα αυτόματα με τη λήξη της πλύσης ή θα απενεργοποιείται το στέγνωμα εντελώς.
Σε κάθε περίπτωση ρωτάτε τον πωλητή του μοντέλου που σας ενδιαφέρει.

Μαρία είπε...

Θέλω να αγοράσω ένα στεγνωτηριο θα ήθελα να μαθω τι ακριβώς λενε οταν λενε συμπίεση (υδρατμων υγρών) είναι εύκολο στην χρήση του χρειάζεται κατι έξτρα να κανω και εγω; σκέφτομαι αυτο το μοντέλο αν μπορείτε να μου πείτε πωε σας φαίνεται Pitsos WTP70008

Κρασοπατήρ είπε...

Πώς λειτουργεί ένα στεγνωτήριο ρούχων:

Tο στεγνωτήριο ρούχων, που έχει μέγεθος όσο περίπου ένα πλυντήριο, τα υγρά ρούχα μπαίνουν μέσα σε ένα κάδο, είτε από καπάκι που υπάρχει στο πάνω μέρος τους ή από μπροστά (ακριβώς όπως και στα πλυντήρια). Ο κάδος περιστρέφει τα ρούχα ενώ ταυτόχρονα διοχετεύεται θερμός αέρας. Οι υδρατμοί από τα ρούχα υγροποιούνται και καταλήγουν σε ειδικό δοχείο.


Με συμπυκνωτή αέρα
Ένας συλλέκτης αέρα που βρίσκεται μέσα στην συσκευή, συλλέγει τον υγρό αέρα σε ένα δοχείο (συμπυκνωτής) και από εκεί τον εισάγει στο σύστημα κυκλοφορίας αέρα του στεγνωτηρίου όπου και θερμαίνεται. Ο θερμός πια αέρας εισάγεται στον κάδο με τα ρούχα, μαζεύει την υγρασία και στην συνέχεια επιστρέφει στον συμπυκνωτή ο οποίος παίρνει τον υγρό αέρα τον ψύχει και ακρίβως με την ίδια διαδικασία τον ξαναεισάγει στον κάδο. Το νερό το οποίο μαζεύεται με την συμπύκνωση σε αυτόν τον τύπο στεγνωτηρίων αδείαζει κατευθείαν στην αποχέτευση σε αντίθεση με το είδος εξαγωγής αέρα για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω.

Με Αντλία Θερμότητος
Ο αέρας ζεσταίνεται από την αντλία θερμότητος, εισάγεται μέσα στον κάδο με τα υγρά ρούχα, και αφού απορροφήσει την υγρασία επιστρέφει στην αντλία όπου συμπυκνώνονται οι υδρατμοί και ψύχεται ο αέρας για να ξαναζεσταθεί πριν ξαναεισαχθεί στον κάδο. Είναι πιο ακριβά από τα υπόλοιπα αλλά προσφέρουν την μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.


Το μοντέλο που υποδείξατε είναι αρκετά καλό από άποψη χωρητικότητας και κατανάλωσης ενέργειας.

Το Pitsos WTP70008 από ότι βλέπω αυτήν την ώρα είναι εξαντλημένο εάν θέλατε ελέω Black Friday να το πάρετε από τον Κωτσόβολο.

Unknown είπε...

Καλημέρα, τα στεγνωτηρια χρειάζονται αποχέτευση;

Κρασοπατήρ είπε...

Αυτά με συμπυκνωτή αέρα χρειάζονται αποχέτευση, αλλά συνήθως το νερό μπορεί και να συλλεχθεί σε ειδικό κάδο του στεγνωτηρίου.

Unknown είπε...

Καλησπέρα.Σε ποσες στροφές πρέπει να στηβονται τα ρουχα για να μπαίνουν στο στεγνωτήριο? Ρωτάω γιατί το πλυντήριο μου ειναι 12χρόνων αλλα δεν εχει θεμα και στροφές του ειναι 800.

Κρασοπατήρ είπε...

Σε όσες περισσότερες στροφές έχει το πλυντήριο, ώστε να γίνεται λιγότερη χρήση του στεγνωτηρίου που είναι και πιο ενεργοβόρο.

n@t@ss@ είπε...

Καλησπέρα.σκοπεύω να αγοράσω στεγνωτηριο κ να το τοποθετησω σε μπαλκονι(σε ντουλάπα-θηκη, οχι πληρως εκτεθειμένο. Υπάρχει πιθανότητα να μην αποδίδει σωστά επειδή θα βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο με χαμηλές θερμοκρασίες?

armeli είπε...

Γεια σας.
Θελω να πάρω καινούριο πλυντήριο στεγνωτηριο ,όμως επειδή το τελευταίο πλυντήριο-στεγνωτηριο που έχω 3 χρόνια κλαίω καθημερινά τα λεφτά μου και δεν έχω βρει λύση θα ήθελα να μου προτείνετε μάρκα που να πλένει και να στεγνώνει καλά χωρίς να βγάζει συνέχεια προβλήματα. Έχετε κάτι υπόψιν σας;

Κρασοπατήρ είπε...

n@t@ss@ Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να παγώσει το νερό και να σπάσουνε αντλίες κι άλλα όργανα. Γενικά δεν υπάρχει πρόβλημα λειτουργικό, παρά μόνο φθορές από την υψηλή υγρασία και σκουριές που θα δημιουργηθούνε μακροχρόνια. Βέβαια οι κατασκευαστές αναγράφουνε τις ιδανικές συνθήκες λειτουργίας τις οποίες καλό είναι να τηρείτε.

armeli κατ' εμέ η LG προσφέρει πολύ καλή σχέση τιμής-ποιότητας και δίνει 10 χρόνια εγγύηση στο μοτέρ.

Unknown είπε...

Καλησπέρα!Μπορώ να βάλω το στεγνωτηριο σε δωματιο που δεν αεριζεται και δεν εχει παράθυρο?Ή ειναι απαραιτητο να υπαρχει εξαερισμός?Υπάρχει κινδυνος υγρασίας?

Κρασοπατήρ είπε...

Φρονώ ότι εν καιρώ θα υπάρξει πρόβλημα με την υγρασία.

Απορία... είπε...

Σκέφτομαι να προχωρήσω σε αγορά στεγνωτηρίου LG 9 κιλών. Γνωρίζει κανείς πόσο είναι το βάρος της συσκευής? Θα αντέξει το πλυντήριο αν το βάλω επάνω του? Φυσικά, θα πατήσει επάνω στο πλυντήριο σε βάση...

Royxlas είπε...

Διαβάζω που λέτε πως το καλύτερο είναι πριν μπούμε τα ρούχα στο στεγνωτήριο να έχουμε επιλέξει στο πλυντήριο τον μέγιστο αριθμό στηψιματος.Εχω παρατηρήσει ωστόσο πως όσες περισσότερες στροφές,τόσο πιο τσαλακωμένα βγαίνουν τα ρούχα απ το πλυντήριο....

Κρασοπατήρ είπε...

Σωστά παρατηρήσατε, ωστόσο το περισσότερο στύψιμο συνεπάγεται και λιγότερο χρόνο στο στεγνωτήριο.

Κρασοπατήρ είπε...

Εάν δεν κάνω λάθος σε έναν από τους συνεργάτες της Unimac: https://www.unimac.gr/

Αντα είπε...

Καλησπερα.θα ηθελα να μαθω μπορω να το τοποθετησω σε απλη πριζα η ενισχυμενη.ποσα kw ειναι τα στεγνωτηρια;

Δημοσίευση σχολίου