Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Μαντέψτε σε ποια χώρα θα φορτώσουν όλους τους λάθρο


Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες η έκτακτη σύνοδος κορυφής για το προσφυγικό με τη συμμετοχή της Ελλάδας. 

Η κυβέρνηση της Αθήνας εκτιμάται ότι θα βρεθεί σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων ώστε να μην επιτρέπει την έξοδο περισσότερων προσφύγων την ώρα που πολλές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους.


Όπως μετέδωσε ο Μανώλης Σπινθουράκης για το Mega, η Ελλάδα αντιμετωπίζει επί της ουσίας τον κίνδυνο αφενός μεν της δημιουργίας καταυλισμών δεκάδων χιλιάδων προσφύγων αφετέρου δε της σφράγισης των προς βορρά συνόρων της.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το σχέδιο της Κομισιόν που δημοσίευσε το περιοδικό Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο θα ζητηθεί η δημιουργία κέντρου υποδοχής 50.000 προσφύγων στην Αττική.

Πολλές είναι οι χώρες που είναι έτοιμες να κλείσουν τα σύνορά τους εάν δεν ικανοποιήσουν οι Βρυξέλλες τα οικονομικά και πολιτικά τους αιτήματα.

Το πρόβλημα για την Ελλάδα έγκειται στην περίπτωση να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο η Γερμανία δημιουργώντας το φαινόμενο ντόμινο. Ακόμη και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν συμμετέχει σε όλες αυτές τις διαδικασίες, παρά το γεγονός ότι εκεί γίνεται η βασική διακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών αποδεικνύει ότι έχουν ληφθεί πολύ επώδυνες αποφάσεις χωρίς την Ελλάδα. Αλλωστε είναι δεδομένο ότι με την είσοδο χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα και με το ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αφήσει ουσιαστικά τη χώρα μας χωρίς βοήθεια, το πρόβλημα θα διογκώνεται, ακόμη κι αν δημιουργηθούν «στρατόπεδα» για χιλιάδες μετανάστες.

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη μεριά του έχει καταστήσει σαφές ότι η λύση θα προέλθει από τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία και από τον καλύτερο έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων από την μεριά της Τουρκίας. Το γεγονός ότι η Τουρκία ωστόσο δεν έχει προσκληθεί στη σύνοδο, δεν δημιουργεί προσδοκίες για λύση απόψε.


Ο Αλ. Τσίπρας

Την αναγκαιότητα να επιτευχθεί συμφωνία με την Τουρκία που αποτελεί και τη χώρα από την οποία εισέρχονται οι πρόσφυγες στην Ευρώπη, επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,
προσερχόμενος στη μίνι Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.
“Ελπίζω ότι θα βρούμε κοινό έδαφος σε ένα δύσκολο πρόβλημα. Είμαστε μπροστά σε μία μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση”, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεγάλη ευθύνη “όταν κάθε ημέρα πρόσφυγες χάνουν τις ζωές τους στο Αιγαίο”.

Δυστυχώς, τόνισε ο κ. Τσίπρας, μέχρι σήμερα ήταν δύσκολο να βρεθεί λύση γιατί μια σειρά χωρών υιοθετούν μία στάση άρνησης υποδοχής των προσφύγων, δεν θέλουν το πρόβλημα στην αυλή τους, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει οι ευρωπαϊκές χώρες να μοιραστούν την ευθύνη.

Χαρακτήρισε ως θετικό γεγονός το ότι συγκλήθηκε η Σύνοδος, ωστόσο ένας κρίσιμος παράγοντας, όπως είπε, που είναι η Τουρκία δεν έχει προσκληθεί. “Εάν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με τη χώρα εισόδου θα βρούμε δύσκολα λύση”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα από την πλευρά της θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να έχουμε εποικοδομητική συζήτηση σήμερα ώστε να μειωθούν τα προσφυγικά κύματα και να αντιμετωπιστεί το ανθρωπιστικό πρόβλημα.

Διαβεβαίωσε δε, ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει αναφορικά με το προσφυγικό, μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει προβλεφθεί, διευκρινίζοντας πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμα τα πέντε hot spots στα ελληνικά νησιά. “Αναρωτιέμαι όμως τι θα κάνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες”, ανέφερε και κατέληξε σημειώνοντας πως το πρόβλημα δεν είναι τα hot spot αλλά η “πηγή” των προσφυγικών ροών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου