Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Θα γίνω αστροναύτης για να πάω στον Lovejoy


Οινόπνευμα που αντιστοιχεί σε 500 μπουκάλια κρασί ανά δευτερόλεπτο -ακόμα και το πιο γερό ποτήρι δεν θα μπορούσε να καταναλώσει ολόκληρη την παραγωγή του κομήτη Lovejoy, ο οποίος γέμισε πέρυσι το Ηλιακό Σύστημα με τις αναθυμιάσεις του.

Ο Lovejoy, επισήμως γνωστός ως C/2014 Q2, ήταν περαστικός επισκέπτης στο εσώτερο Ηλιακό Σύστημα και έγινε...
ο λαμπρότερος κομήτης από το 1997 όταν έφτασε στην ελάχιστη απόστασή του από τον Ήλιο τον περασμένο Ιανουάριο.

Στο αποκορύφωμα της δραστηριότητάς του τον Ιανουάριο, η κοσμική χιονόμπαλα απελευθέρωνε γύρω στους 20 τόνους νερού ανά δευτερόλεπτο.

Στην πραγματικότητα δεν ήταν καθαρό νερό, αλλά ένα ελαφρύ αλκοολούχο κοκτέιλ και μάλιστα αρκετά γλυκό, αποκαλύπτει τώρα η ανάλυση των φασματογραφικών παρατηρήσεων.

«Διαπιστώνουμε ότι ο κομήτης Lovejoy απελευθέρωνε κάθε δευτερόλεπτο όσο αλκοόλ υπάρχει σε περισσότερα από 500 μπουκάλια κρασί» αναφέρει ο Νικολά Μπιβέρ του Αστεροσκοπείου του Παρισιού, πρώτος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του Science.

Δεδομένου ότι η αιθυλική αλκοόλη και τα σάκχαρα που ανιχνεύθηκαν είναι οργανικές ενώσεις, τα ευρήματα ενισχύουν τη θεωρία ότι οι κομήτες έφεραν στη Γη τα δομικά συστατικά της ζωής, επισημαίνουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.

Οργανικά υλικά ανιχνεύθηκαν εξάλλου και στον κομήτη 67P που μελετά η ευρωπαϊκή αποστολή Rosetta.

Οι κομήτες, σώματα από σκόνη, βράχια και πάγους νερού και άλλων ουσιών, θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, και μπορούν να προσφέρουν στοιχεία για το σχηματισμό της Γης.

Τα οργανικά υλικά που περιέχουν πιθανότατα σχηματίστηκαν με τον βομβαρδισμό απλούστερων ουσιών από την ακτινοβολία ενός νεογέννητου Ήλιου.

Σήμερα οι περισσότεροι κομήτες πιστεύεται ότι βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο λεγόμενο Νέφος του Όορτ, ένα σφαιρικό σύννεφο από παγωμένα σώματα που εκτείνεται σε απόσταση ενός έτους φωτός από τον Ήλιο.

Περιστασιακά, βαρυτικές διαταράξεις βγάζουν κομήτες από την κανονική τροχιά τους και τους στέλνουν προς τον Ήλιο.

Ο μεθυσμένος Lovejoy είχε 11.000 χρόνια να πλησιάσει τη γειτονιά μας, θα επιστέψει όμως σε περίπου 8.000 χρόνια.


Ο αλκοολικός κομήτης Lovejoy όπως φωτογραφήθηκε από τη Ναμίμπια στις 23 Δεκεμβρίου 2014 (Πηγή: Gerald Rhemann) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου