Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

«Μαγικές» εικόνες αποπληθωρισμού με αυξήσεις & ακρίβειαΚύμα ανατιμήσεων σε βασικά προιόντα και υπηρεσίες με τον πληθωρισμό να παραμένει αρνητικός (-1,7%) για 31ο συνεχόμενο μήνα.

H ακρίβεια σαρώνει την αγορά, αλλά ο πληθωρισμός παρέμεινε αρνητικός για 31ο συνεχόμενο μήνα!


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός μειώθηκε κατά 1,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Ομως την ίδια περίοδο καταγράφηκαν σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες. Ανατιμήσεις που κυμαίνονται από 0,7% έως και 20,1%!

Ωστόσο, πρόκειται ουσιαστικά για μαγική εικόνα. Κι αυτό γιατί οι αυξήσεις τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης «κρύβονται» πίσω από τη μεγάλη πτώση στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, όπως το πετρέλαιο και η βενζίνη, που έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή, παρασύροντας μοιραία τον πληθωρισμό σε αρνητικά επίπεδα.

Φυσικά, οι αποπληθωριστικές τάσεις που καταγράφει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. απέχουν πολύ από την καθημερινότητα που βιώνει η ελληνική οικογένεια, βλέποντας όχι μόνο τα εισοδήματά της να μειώνονται αλλά και τις τιμές σε βασικά είδη να αυξάνονται πολύ πάνω από τον πληθωρισμό! Ειδικότερα, φέτος τον Σεπτέμβριο προκύπτουν αυξήσεις τιμών σε νωπές πατάτες (20,1%), νωπά φρούτα (15,5%), νωπά λαχανικά (14,1%), καφέ - κακάο - τσάι (9,4%), ζάχαρη - σοκολάτες - γλυκά - παγωτά (5,1%), ψωμί - δημητριακά (1,6%), ψάρια γενικά (1,1%), γαλακτοκομικά και αβγά (0,8%), λοιπά τρόφιμα (5,5%) και τσιγάρα (3,6%).

Οι αυξημένοι φόροι δεν εκτόξευσαν μόνο το κόστος του οικογενειακού τραπεζιού, αλλά έβαλαν φωτιά σε ολόκληρο τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατέγραψαν αύξηση 0,7%, οι υπηρεσίες στα νοσοκομεία και στις κλινικές ακρίβυναν κατά 6,5%, τα αεροπορικά εισιτήρια καταγράφουν αυξήσεις 10,3%, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια 6,9%, οι συνδυασμένες μεταφορές επιβατών 4,4% και οι οδικές μεταφορές επιβατών 6,2%. Πιο ακριβά, επίσης, ήταν κατά 2% τα εστιατόρια, τα ζαχαροπλαστεία και τα καφενεία, ενώ κατά 4,2% τα ξενοδοχεία.

Στον αντίποδα, υπήρχαν προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχονται φθηνότερα στους Ελληνες πολίτες. Οι κυριότερες μειώσεις τιμών αποτυπώθηκαν σε πετρέλαιο θέρμανσης (24%), βενζίνη (13,6%), φυσικό αέριο (10,4%), ασφάλιση οχημάτων (10%), μεταλλικό νερό - αναψυκτικά - χυμούς φρούτων (3,5%), ένδυση και υπόδηση (4,9%), φαρμακευτικά προϊόντα (6,1%), θέατρα (27%), ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες (3,3%) και στα ενοίκια των κατοικιών (4,7%).0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου