Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Ιδού τα "ισοδύναμα" κύριε Τσίπρα ~ Μπορείτε να τα εφαρμόσετε;


"Αυτήν την Λερναία Ύδρα δεν μπορεί κανένας να την δαμάσει".

Επί σαράντα χρόνια σαν ελεύθερος επαγγελματίας δούλεψα πολύ με δεκάδες υπηρεσίες του δημοσίου, αφού τίποτε δεν γίνεται χωρίς να συναλλαγείς μαζί τους.  Ποτέ και από καμία υπηρεσία δεν άκουσα ότι το προσωπικό επαρκεί. Πάντοτε υπήρχε έλλειψη προσωπικού σε όλες τις θέσεις και αυτό ήταν μία ωραία δικαιολογία για να καθυστερούν...
την διεκπεραίωση των υποθέσεων.


''Λείπει ο αρμόδιος. Δεν συνεδρίασε η επιτροπή. Είμαι μόνος/η, τι να πρωτοκάνω; Πέρασε σε λίγες μέρες''.
Αυτές ήταν μερικές από τις απαντήσεις στα αιτήματά μου, όπως συμβαίνει σε όλους σας.
Παράλληλα έβλεπα πολλούς να παίζουν πασιέντζες στο κομπιούτερ ή να χαβαλεδιάζουν ή να λείπουν αρκετές ώρες την ημέρα για ''εξωτερικές'' δουλειές.

Πέρασα ατελείωτες ώρες αναμονής περιμένοντας τον αρμόδιο, τόσες που θα μπορούσα να είχα συνολικά στην ζωή μου μέχρι και τριπλάσια δραστηριότητα και το κράτος ανάλογα έσοδα.

Εν τω μεταξύ αφότου το ΠΑΣΟΚ κατάργησε τους γενικούς διευθυντές, κανένας προϊστάμενος δεν τολμούσε να κάνει παρατήρηση στους υφιστάμενούς του,γ ιατί αφ' ενός δεν μπορούσε να κάνει την δουλειά του, αφ' ετέρου οι από κάτω συνασπίζονταν και σαμποτάριζαν το έργο του.
 
Έτσι αυτό το τεράστιο, κακά δομημένο και αναποτελεσματικό δημόσιο δούλευε ανεξέλεγκτο και χωρίς συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών. Την επαφή μεταξύ των υπηρεσιών την επωμίζονταν ο πολίτης.

Όποτε διαμαρτυρήθηκα απέβη σε βάρος μου, γιατί έβρισκα αξεπέραστα εμπόδια, με μόνιμη επωδό ότι δεν επαρκεί το προσωπικό.

Δηλαδή έβλεπα ότι εκτός του ότι η δουλειά έβγαινε από λίγους συνειδητούς υπαλλήλους,ήταν τελείως λάθος το οργανόγραμμα, με πλεονάζοντα προσωπικό εκεί που δεν χρειαζόταν και την υπηρεσία να υπολειτουργεί σε άλλους τομείς.

Οι συνδικαλιστές τεχνηέντως είχαν φουσκώσει τις ανάγκες της κάθε υπηρεσίας σε όλους τους τομείς, για να υπάρχει συγκροτημένη αντίδραση σε κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού της. Όποια οικονομική απαίτηση είχαν κατάφερναν να την διεκδικήσουν με απεργίες,που κανένας υπουργός δεν τολμούσε να την απορρίψει. Έτσι φούσκωσαν μισθοί, επιδόματα, συντάξεις, εφ'άπαξ.

Έτσι δομήθηκε όλο το δημόσιο, έτσι λειτουργεί μέχρι σήμερα και τώρα αυτήν την Λερναία Ύδρα δεν μπορεί κανένας να την δαμάσει, η λειτουργία της οποίας είναι υπερβολικά ακριβή. Όσο δανειζόμασταν από τις αγορές το πρόβλημα δεν φαινόταν, αλλά τώρα είναι ο βασικός παράγοντας που δεν μπορεί να ορθοποδήσει η οικονομία.

Η βασικότερη μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει είναι η μηχανοργάνωση όλου του Δημοσίου μόνο με τις απαραίτητες υπηρεσίες, όπου ο καθένας υπάλληλος θα έχει συγκεκριμένο έργο, θα είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνος και θ' αξιολογείται τακτικά, αμοιβόμενος ικανοποιητικά.
 
Είναι αυτή η μεταρρύθμιση που θ' αποφέρει για το κράτος ετήσια εξοικονόμηση δαπανών της τάξεως του 7% του ΑΕΠ και όπως καταλαβαίνετε τότε δεν υπάρχει ανάγκη εύρεσης ισοδυνάμων, θα δοθεί η δυνατότητα να μειωθεί η φορολογία και οι πολίτες θα εξοικονομούν εκατομμύρια εργατοώρες γιατί όλα θα γίνονται μέσω ίντερνετ, κάτι που θα τονώσει την επιχειρηματικότητα και αυτή με την σειρά της θ' αυξήσει το ΑΕΠ και θα μειώσει την ανεργία. Aυτή η μεταρρύθμιση θα φέρει επενδύσεις, που τόση ανάγκη τις έχουμε.

Λύσεις υπάρχουν,αλλά τα κρατικοδίαιτα κόμματα προτιμούν να ξεζουμίζουν τους πολίτες,παρά να εξορθολογίσουν το κράτος που κρύβει την εκλογική τους πελατεία,γι'αυτό και μετά από έξη χρόνια στα μνημόνια ήμαστε σε συνεχώς χειρότερη οικονομική θέση.

Πρέπει να καταλάβει ο πολίτης ότι οφείλει να ψηφίζει με μυαλό και επίσης να μην απέχει των εκλογών ή να ρίχνει λευκό, γιατί τελικά θα εκλέγονται αυτοί που θέλει ν' αποφύγει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου