Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Καύσιμα ~ Επιτέλους η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μείωση του φόρου

Τη στιγμή που οι τιμές στα καύσιμα καταγράφουν άνοδο ρεκόρ η ολομέλεια της Βουλής ψήφισε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ομόφωνα νόμο για τη μείωση του φόρου με έναρξη ισχύος της μείωσης από την 8η Μαρτίου έως και την 1η Ιουνίου ώστε να περιοριστεί η άνοδος των τιμών για τους Κύπριους καταναλωτές. ΝΑΙ ΡΕ ΜΑΛΑΚΕΣ, ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ! ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΕ ΓΥΦΤΟΥΣ & ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ Δ-Ε-Ν ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Η μείωση του φόρου κατανάλωσης στην Κύπρο θα είναι...

7 σεντ το λίτρο στη βενζίνη και το diesel, η οποία αυξάνεται στα 8,3 σεντ το λίτρο συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ. Παράλληλα, μειώνεται και ο φόρος κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 6,4 σεντ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ.

Να τονίσουμε πως η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 oκτανίων τιμής ανά λίτρο στην Κύπρο κοστίζει 1,442 ευρώ  με το φθηνότερο πρατήριο να την πουλάει 1,383 ευρώ και το ακριβότερο έναντι 1,486 ευρώ το λίτρο.

Αντίστοιχα η μέση τιμή του λίτρου για την αμόλυβδη βενζίνης των 98 oκτανίων ανέρχεται σε 1,511 ευρώ και το φθηνότερο πρατήριο την διαθέτει έναντι 1,406 ευρώ και το ακριβότερο έναντι 1,564 ευρώ το λίτρο.

Τέλος η μέση τιμή πώλησης στο diesel κίνησης κυμαίνεται σε 1,499 ευρώ το λίτρο καθώς το φθηνότερο πρατήριο το πουλά έναντι 1,439 ευρώ και το ακριβότερο έναντι 1,545 ευρώ το λίτρο.

Οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης και ΦΠΑ στην Κύπρο είναι ούτως ή άλλως χαμηλότεροι από τους αντίστοιχους στην Ελλάδα ωστόσο θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Κύπρος προμηθεύεται καύσιμα από την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών προς την Ολομέλεια της Βουλής στόχος της μείωσης είναι υπάρξει ελάφρυνση του οικονομικού κόστους με το οποίο επιβαρύνεται το καταναλωτικό κοινό και οι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο προώθησης πολιτικών άμβλυνσης των επιπτώσεων από την Ουκρανική κρίση και δη στις τιμές των καυσίμων.

Με βάση την Έκθεση ο νόμος προβλέπει μείωση του συντελεστή έναντι των κλάσεων 1), 2), 3) και 4) από €429,00 τα 1000 λίτρα σε €359,00 τα 1000 λίτρα, μείωση του συντελεστή έναντι των κλάσεων 6), και 10) από €400,00 τα 1000 λίτρα σε €330,00 τα 1000 λίτρα και μείωση του συντελεστή έναντι των κλάσεων 7), 9), 11) και 13) από €74,73 τα 1000 λίτρα σε €21,00 τα 1000 λίτρα.

Οι τιμές στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι τιμές των καυσίμων ανεβαίνουν καθημερινά και σύμφωνα με το δελτίο επισκόπησης τιμών υγρών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων κυμαίνονταν σε 1,944 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή της super αμόλυβδης των 100 οκτανίων ανέρχονταν σε 2,094 ευρώ, του diesel κίνησης σε 1,685 ευρώ και του Υγραερίου σε 1,086 ευρώ!

Τροπολογία για την επιβολή πλαφόν στα κέρδη που προκύπτουν από την τιμή των καυσίμων καθώς και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών που εκτοξεύονται λόγω των αναταράξεων που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατέθεσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης.

Στην τροπολογία ξεκαθαρίζεται ότι:  «Εισάγονται ρυθμίσεις με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας απαραίτητης για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια των καταναλωτών, κατά τη διάρκεια της γεωπολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Επικράτεια της Ουκρανίας και πάντως όχι πέραν της 30ης.06.2022.

β) Ορίζονται οι αρμόδιες αρχές για τη λήψη καταγγελιών και διαπίστωση των οικείων παραβάσεων, τη διενέργεια ελέγχου και την επιβολή κυρώσεων.

γ) Παρέχεται η νομοθετική εξουσιοδότηση για τον καθορισμό με υ.α., της διαδικασίας του ελέγχου και της επιβολής κυρώσεων, της κλιμάκωσης των προστίμων, καθώς και ανώτατης τιμής πώλησης στους καταναλωτές για τα προαναφερόμενα αγαθά και υπηρεσίες.

Ο περιορισμός της αθέμιτης κερδοφορίας επιδιώκεται μέσω του προσδιορισμού ανώτατου ύφους περιθωρίου μικτού κέρδους, το οποίο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει, για όσο διαρκεί η κρίση, το μικτό περιθώριο κέρδους της εκάστοτε επιχείρησης την 1η.9.2021.

Οι κυρώσεις που προβλέπονται είναι οι ακόλουθες και εφαρμόζονται ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης σωρευτικά ή διαζευκτικά ως εξής:

Σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον.

Πρόστιμο από 5.000 έως 1 εκατομμύριο ευρώ.

Επίσης προβλέπεται πρόστιμο έως 50.000 ευρώ εάν κάποιος αποκρύψει, παραποιήσει ή δεν προσκομίσει στοιχεία που θα ζητήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.»

 

Πηγή:https://www.newsauto.gr/news/kafsima-ellada-kanto-opos-i-kipros/

 

 

 


 

 

 

 

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου